29/02/2016 Efteling

16/03/2016 Uit Door Nathan

Schrikkeldag valt maar één keer om de vier jaar en dat moet dus gevierd worden! Aangezien we vandaag toch een dagje vrij waren, reisden we af naar de Efteling. Ik verwachtte dat ik er dit jaar niet meer zou komen, maar de meeste parken in de buurt zijn gesloten door de winterstop, dus kozen we voor een dagje Efteling.

IMG_6955

Aan de ingang werden we verwelkomd door Pardoes, de mascotte van het park.

IMG_6953

Tijdens mijn vorige bezoek zijn we Marerijk overgeslagen en hebben we ons gefocust op de drie andere rijken. Vandaag behandel ik dan voornamelijk Marerijk heel uitgebreid.

IMG_7671

We zullen er dan maar meteen invliegen. Het grootste deel van Marerijk is het zeer gekende Sprookjesbos, waar maar liefst 28 sprookjes vertegenwoordigd zijn.

IMG_7323

Beginnen doen we met Doornroosje, als ik me niet vergis het oudste sprookje uit de Efteling. Meer dan een kasteeltje met een slapende pop is het eigenlijk niet.

IMG_7334

Wat niet inhoudt dat het niet tot in detail is afgewerkt.

IMG_7328

Ik moet zeggen dat de stenen erg mooi ogen, maar het loopt voor geen meter.

IMG_7340

Ik heb het wel voor de sfeer, maar doe toch liever attracties, dus ik sta niet enorm lang stil bij elk sprookje. We lopen door en komen aan bij het Kabouterdorp.

IMG_7341

Niet echt een sprookje, maar wel leuk om even door te lopen, zeker voor kleine kinderen.

IMG_7347

Het volgende sprookje is misschien wel het meest gekende uit de Efteling: Langnek. Of eigenlijk de zes dienaren, waarvan er van één een grote pop gemaakt is.

IMG_7356

Ja, wat zou een reportage zijn zonder een foto van de gekende paddenstoelen waar muziek uitkomt?

IMG_7354

En toen kwamen we voor een kleine teleurstelling te staan, Roodkapje en de Rode Schoentjes waren namelijk afgesloten! Op zich kan ik het enkel aanraden dat ze onderhoud uitvoeren. Bovendien is het laagseizoen, maar het is natuurlijk wel jammer voor de reportage.

IMG_7365

Daarnaast werken ze in deze zone nog aan een 29ste sprookje: Pinokkio. Ik wilde graag bouwfoto’s, maar omdat het volledig afgezet is, zal dat niet lukken. Op 24 maart opent het voor het eerst.

IMG_7363

We liepen dan maar verder naar mijn persoonlijk favoriete sprookje, de Kleine Zeemeermin… Tja, ik denk niet dat hier een uitleg voor nodig is.

IMG_7370

Naast de Kleine Zeemeermin staat de toren waarin Rapunzel opgesloten zit, met de heks die langs haar haren naar boven kruipt.

IMG_7377

Daarnaast staat de Sprekende Papegaai, afkomstig uit het Stoute Prinsesje. Voor kleine kinderen is het natuurlijk allemaal super om te zien, zeker aangezien de papegaai alles navertelt wat je zegt. En ook echt goed, je moet het maar heel stil zeggen en ze horen het. Er moet ergens een zeer goede microfoon in de buurt hangen.

IMG_7384

Het volgende sprookje is de Trollenkoning. Deze vind ik persoonlijk niet echt veel voorstellen.

IMG_7386

We volgen het pad en komen aan bij de Draak. Eigenlijk is dit ook niet echt een sprookje, al komt hij wel in veel sprookjes voor.

IMG_7394

Draakie komt naar beneden als je de ring uit de schatkist neemt, of toch probeert, want hij zit vast.

IMG_7404

We lopen door naar het volgende huisje. Wat opvalt is dat de oudste sprookjes vooral klein en redelijk saai zijn. Als je dan kijkt naar de nieuwere sprookjes: die zijn met een echte show en veel leuker. Ook dit sprookje is niet meer dan één huisje met zeven geitjes en een moedergeit.

IMG_7405

En de wolf die even langs wil komen.

IMG_7415

Het peperkoeken huisje van Hans en Grietje is het volgende sprookje.

IMG_7420

Al vind ik dat Hans en Grietje zelf er maar eng uitzien. Ik vraag me af wat die net binnen hebben.

IMG_7422

Taarten in de voortuin, waarom ook niet…

IMG_7424

En daarna kom je terecht op een groot plein, het enige echte plein in het hele Sprookjesbos. Hier staan heel veel sprookjes bij elkaar, waarvan enkele zeer mooi uitgewerkt zijn. Beginnen doen we bij Vrouw Holle, een sprookje dat bestaat uit twee delen, waarvan het eerste de waterput is.

IMG_7430

En het tweede deel is het huisje waar Vrouw Holle om de paar minuten uit komt om het te laten sneeuwen.

IMG_7432

Op dit plein bevinden zich ook de enige toiletten in het Sprookjesbos: Kleine Boodschap… Jammer dat het water zo groen lijkt, blauw water oogt veel mooier.

IMG_7442

Daarnaast staat Tafeltje dek je, Ezeltje strek je, Knuppel uit de zak. Zo denk ik dat het voluit heet.

IMG_7453

De tafel en de knuppel staan binnen, maar de ezel staat midden op het plein. Als je er  €0,50 in steekt, kakt die ezel een zilveren muntje uit.

IMG_7468

Daarnaast staat Sneeuwwitje, één van mijn favoriete sprookjes in de Efteling. Voornamelijk het eerste deel met de spiegel vind ik erg goed, al is het best griezelig.

IMG_7455

Het tweede deel, waar Sneeuwwitje slaapt, is net iets minder spectaculair, maar wel beter voor kleine kinderen.

IMG_7470

Want geloof me, deze melding hangt niet voor niets bij de ingang van de spiegel…

IMG_7464

Naast Sneeuwwitje ligt ook nog Assepoester, maar om de één of andere reden ben ik daar zo aan voorbijgelopen… Het volgende sprookje is de Kikkerkoning, eigenlijk niet meer dan een fontein die in het midden van het plein staat.

IMG_7481

En het allerlaatste sprookje op dit plein is de Magische Klok. Ook deze vind ik persoonlijk niet erg bijzonder.

IMG_7491

We verlaten het plein en gaan een gebouw binnen voor het volgende sprookje, de Indische Waterlelies, ongetwijfeld één van de bekendste en mooiste sprookjes in het Sprookjesbos.

IMG_7506

Dit is één van de sprookjes waarbij ze werken met zo’n soort van show. Om de paar minuten begint er een voorstelling. Ik vind dit persoonlijk veel moderner en ook veel leuker dan gewoon een decoratief huisje waar je naar binnen kan kijken.

IMG_7523

Zonder twijfel een pareltje uit de Efteling.

IMG_7533

Als we het pad volgen, komen we aan bij Klein Duimpje. Leuk extraatje is dat je hem kan roepen. Er staat een boomstam met een microfoon in, ongetwijfeld iets waar kleine kinderen zich kunnen uitleven.

IMG_7548

We volgen het pad tot bij het volgende huisje, normaal zit hier Repelsteeltje, maar…

IMG_7553

Hij was er vandaag even niet.

IMG_7556

We gaan dus maar verder naar het volgende sprookje, het Meisje met de Zwavelstokjes, één van mijn persoonlijke favorieten, sowieso al qua sprookje, maar ook hoe de Efteling het heeft gemaakt.

IMG_7567

Zowel het verhaal als de technieken zijn hier zeer mooi. Dit is echt iets dat je moet gezien hebben als je in de Efteling bent.

IMG_7571

De Nieuwe Kleren van de Keizer is (voorlopig) het nieuwste sprookje van de Efteling, sinds 2013 in het park te vinden.

IMG_7576

Ook een sprookje met zo’n show, maar deze is buiten.

IMG_7594

En dan komen we bij het icoon van de Sprookjesbos: de Sprookjesboom. Echt ongelofelijk hoe mooi dit afgewerkt is. Typisch Eftelingstijl.

IMG_7604

Het voorlaatste sprookje van het Sprookjesbos is de Tuinman en de Fakir, of in dit geval, de fakir zonder tuinman.

IMG_7612

Meer dan op een fluit blazen en heen en weer vliegen doet hij niet, maar het ziet er wel mooi en goed onderhouden uit.

IMG_7621

En dan komen we aan het laatste sprookje: de Chinese Nachtegaal. Ik vind het er toch genoeg. Het is allemaal erg mooi om te zien en ik wil het absoluut niet afraden, maar ik kom vooral voor de attracties, vandaar dat ik toch een beetje blij ben als dit achter de rug is.

IMG_7653

De Chinese Nachtegaal is eveneens een sprookje met een show. Zoals alles hier is ook deze erg mooi afgewerkt.

IMG_7655

En we sluiten af met het een standbeeld als eerbetoon aan Anton Pieck, de oprichter van de Efteling.

IMG_7661

En zo laten we het Sprookjesbos definitief achter ons. Naast het Sprookjesbos staat een gigantisch paleis met een grote carrousel in.

IMG_4869

Het ziet er erg nostalgisch en bovendien goed onderhouden uit.

IMG_4857

Natuurlijk zit er ook een grote carrousel in, die opvallend snel draait, vind ik.

IMG_4870

In datzelfde paleis zit ook nog het Diorama.

IMG_4888

Een miniatuurwereld die tot in detail is afgewerkt, erg mooi om even naar te kijken.

IMG_4889

Niet echt een attractie dus, maar wel eens leuk.

IMG_4894

En als je denkt dat de grote carrousel de enige draaimolen in Marerijk is, ben je verkeerd! We lopen verder naar het Anton Pieckplein, een plein dat vernoemd is naar de oprichter van de Efteling. Op dat plein staan maar liefst vijf carrousels.

IMG_4807

Of ja, normaal vijf carrousels, één daarvan is tijdelijk dicht en zelfs helemaal verwijderd voor onderhoudswerkzaamheden.

IMG_7280

Maar geen nood, er staat nog een andere draaimolen.

IMG_4809

Er staan ook nog twee zweefmolens, een grote waar je met twee naast elkaar in kan.

IMG_4812

En ook een kleintje, waar je voor- of achteruit in kan zitten. Echter was ook deze in onderhoud.

IMG_7274

En tot slot staat er nog een kleine vlindermolen voor jonge kinderen.

IMG_7277

Allemaal zeer oude en klassieke molens die de Efteling duidelijk wil behouden in hun assortiment, wat ik alleen maar kan aanmoedigen. Nog zoiets enorm klassiek is Holle Bolle Gijs, je vindt hem doorheen heel het park, maar zijn oorsprong ligt hier.

IMG_7317

Ook het Efteling Museum staat op dit plein, al stelt het niet veel voor, ik ben heel even binnen geweest maar het is er erg klein en allesbehalve bijzonder.

IMG_4806

Het volgende is het Volk van Laaf. Een fantasiedorpje met fantasiehuisjes waar een fantasievolkje leeft. Daarnaast loopt er ook een monorail door.

IMG_7249

We zullen beginnen met de monorail.

IMG_7250

Heel bijzonder is het niet. Vroeger waren het trapfietsen, maar na een aantal jaren zijn deze geautomatiseerd. Nu is het dus een gewone monorail in de vorm van slakken. Je gaat boven het dorpje en door enkele huisjes. Best leuk om even af te wisselen en voor kleine kinderen is het al helemaal fantastisch.

IMG_7179

File op de monorail…

IMG_7189

We lopen even een rondje door het Lavenlaar, dat bestaat uit diverse huisjes waar je regelmatig ook naar binnen kan.

IMG_7186

Beginnen doen we met de bakkerij van de Laven, waar erg hard gewerkt wordt. Laven worden namelijk nogal lui voorgesteld.

IMG_7262

Het volgend huisje is het lachhuis. Niet echt om te lachen, enkel deze trap maakt geluiden als je erop wandelt. Erg leuk voor jongere kinderen waar het tenslotte voornamelijk voor gemaakt is.

IMG_7269

Er bevindt zich ook een huisje waar je in een put kan kijken en een verhaal verteld wordt over de oorsprong van de Laven. Zoals ik eigenlijk overal kan zeggen, het is erg leuk gemaakt, maar vooral voor kleine kinderen.

IMG_7251

Er is ook een school waar het volkje kan leren.

IMG_7171

Daarnaast zweeft er ook het zogeheten zweefhuis. Het is een huis dat boven het water staat en waar enkele hangbruggen naartoe leiden.

IMG_7159

Er liggen ook stapstenen in het dorpje, maar deze waren afgesloten.

IMG_7162

Er is ook een klein speeltuintje, dat ik persoonlijk een beetje sfeerloos vind.

IMG_7137

Met erg creatieve wippen. Door de muur gemaakt, best leuk.

IMG_7197

Het glijhuis is misschien wel het leukste voor de meesten. Een huisje waar maar liefst drie glijbanen uit starten.

IMG_7173

Daarnaast bevindt zich nog het loof- en eerhuis. Als je je hand ergens op legt, komen er kaarsen omhoog en beweegt de God van de Laven. Dat moet hij volgens mij toch voorstellen.

IMG_7182

En dan komen we – als ik geen huisjes ben overgeslagen tenminste – aan bij het laatste huisje.

IMG_7156

Namelijk een brouwerij. Ik heb de indruk dat de Laven nogal zot zijn van drank.

IMG_7151

En achter het Lavenlaar ligt nog een plein met twee grote attracties, de Sint-Nicolaasplaets.

IMG_4834

Beginnen doen we hier met Villa Volta, een madhouse dat gebouwd is door Vekoma in samenwerking met de Efteling. Het was de eerste madhouse en dus het prototype, maar daarom niet minder goed, integendeel.

IMG_7095

Daar staat ze dan, op de voorgevel.

IMG_7096

We konden zo instappen en de eerste voorshow binnen gaan. In tegenstelling tot de meeste madhouses heeft deze niet één, maar twee voorshows. Hier hoor je mensen de legende van de Bokkenrijders vertellen.

IMG_7107

Hekken van de oude ingang van de Efteling, ze moeten er ergens mee naartoe…

IMG_7102

Daarna kan je doorlopen naar de tweede voorshow, waar je het verhaal hoort van Hugo van den Loonsche Duynen, een Bokkenrijder.

IMG_7116

“Dit huis, dit vervloekte huis. Het is een hel gelijk.”

IMG_7117

“Nergens in uw eigen huis, noch waar ook ter wereld zult gij rust of vrede vinden, nu gij Gods huis geschonden hebt. Eerst dan, wanneer een edel mens met het reine geweten van een pasgeboren kind uw woonstede zal betreden, dan zult gij vrede vinden in uw huis en in uw hart.”

IMG_7116

En zo geschiedde. De deuren openen en je kan de hoofdshow binnen, waar de kamer gaat draaien.

IMG_7129

Ook hier is – net zoals in de voorshows – alles piekfijn afgewerkt. Bovendien is ook de muziek van deze attractie prachtig.

IMG_7122

Ik vind dit veruit het beste madhouse die ik ooit gedaan heb. Je merkt ook dat het eigen werk is. De Efteling heeft dit helemaal zelf bedacht en is met dat idee naar Vekoma gestapt. Er bestond vroeger wel een goedkope variant van het madhouse, maar de echte uitgewerkte versie zoals hij nu is, is eigenlijk voor het grootste deel gemaakt door de Efteling.

IMG_7125

Wederom een attractie waar de het park fier op mag zijn. Absoluut niet te missen op een dagje Efteling.

IMG_7123

Helemaal gedesoriënteerd lopen we naar de volgende attractie. De Droomvlucht, nog zo een topper die je absoluut niet mag missen.

IMG_7071

Hier hebben we wel moeten wachten, toch de volle 10 minuten denk ik. Daarna stap je in in één van de hangende gondels en begint de vlucht van je dromen.

IMG_7084

Je vliegt als het ware door een wondermooie wereld van elfjes.

IMG_7078

En trollen.

IMG_7080

Een echt verhaal zit er niet achter, maar het is natuurlijk wel enorm mooi. Ook hier is de muziek erg goed.

IMG_7087

Een absolute aanrader voor zowel jong als oud. Eén van de beste darkrides die ik ken.

IMG_7082

We laten de Droomvlucht achter ons. Tussen de Droomvlucht en Villa Volta staat ook nog Raveleijn, één van de grote parkshows. Deze is echter tijdelijk gesloten voor onderhoud.

IMG_7131

Ten slotte bevindt zich op het plein ook nog één van de twee stations van de Stoomtrein. Het ander bevindt zich in Ruigrijk.

IMG_4840

Ook een leuk detail, het zijn nog echte stoomtreinen. Ik ken nu niet zo veel van treinen, maar dat dit uniek is, weet ik wel. In de meeste pretparken zijn soortgelijke parktreintjes gewoon geautomatiseerd.

IMG_7288

En zo hebben we heel Marerijk gezien. Aangezien het zo rustig was, hebben we ook nog een ander groot deel van het park kunnen doen. Ik ga geen uitgebreide reportage meer schrijven, maar wel er even kort over gaan en enkele veranderingen behandelen. Beginnen doen we in Reizenrijk met de Vogelrok.

IMG_7047

Zo hou ik van de wachtrijen.

IMG_7042

En na een ritje in de Vogelrok, was het tijd voor een ritje Carnaval Festival.

IMG_6973

Fun fact: er hangen 17 druiventrossen in de attractie.

IMG_6979

Ja, ik blijf erbij, ik hou hiervan.

IMG_6991

Euh… wat is er gebeurd met de vlag van Europa? Nee mopje, na even opzoekwerk blijkt dit de vlag van Alaska te zijn.

IMG_7022

Aangezien de Pagode nog steeds kapot is, lieten we Reizenrijk al vrij snel achter ons en liepen door naar het centraal deel van het park. Hier werkt de Efteling aan Symbolica.

IMG_7665

Een nieuwe darkride die in 2017 moet openen. Al is er van die darkride nog niet veel te merken. Buiten enkele bouwhekken en een graafmachine was er niet echt iets bijzonders.

IMG_7666

En wat is dit? Bah, dat ben ik niet gewoon van de Efteling. Waar normaal gezien alles mooi onderhouden wordt, kan het in deze fontein echt gewoon niet meer viezer!

IMG_7683

Het volgende rijk is Anderrijk, waar we ook enkel even de grote attracties gedaan hebben. Beginnen doen we hier met de Bobbaan.

IMG_7772

Daarna liepen we door naar de Fata Morgana, die deze keer wel open was.

IMG_7788

We genoten dan ook van een ritje in deze mooie darkride.

IMG_7806

Ik kan het blijven zeggen, echt alle attracties zijn schitterend afgewerkt in de Efteling. Een darkride is hier niet een gewone darkride, maar is echt van wereldklasse.

IMG_7807

De laatste grote attractie in Anderrijk is de Piraña, al zat die er voor vandaag niet in. Deze attractie sluit namelijk in de winter en blijft nog eventjes gesloten.

IMG_7761

Er is opvallend veel in onderhoud moet ik zeggen. Gelukkig geen grote achtbanen. Al kan ik er absoluut niets tegen hebben, ze moeten alles klaar krijgen tegen de start van het hoogseizoen. Bovendien was alles goed aangekondigd.

IMG_7811

Het zag er echt vrij dood uit…

IMG_7770

Ach ja, een lege Piraña heeft ook wel iets, dat zie je niet iedere dag.

IMG_7758

En zo restte ons nog één rijk, en slechts een klein beetje tijd, Ruigrijk, waar we zonder lang te aarzelen begonnen met een ritje in Baron 1898.

IMG_7739

Aangezien de wachtrij slechts 5 tot 10 minuutjes was, werd één ritje er al snel twee, en twee werden er al even snel drie.

IMG_7745

Wat een achtbaan is het ook, zowel de rit als het thema zijn prachtig, wederom een schitterende attractie.

IMG_7710

Hier kan ik echt een hele dag inzitten als je me laat doen.

IMG_7748

En na drie ritjes Baron 1898 was er plotseling heel erg weinig tijd over. We deden nog snel een ritje in De Vliegende Hollander, de schitterende waterachtbaan die ik tijdens elk bezoek wil doen. Het is misschien niet de beste achtbaan, maar qua ervaring is hij fantastisch. Ook de Python kwam nog aan de beurt, aangezien we daar nauwelijks moesten wachten.

IMG_3589

Een ritje Joris en de Draak zat er niet meer in. Ik zag een rij staan van 35 minuten, met de stomme reden dat ze maar met één trein per baan reden. Het is een toffe baan, maar gelukkig kom ik genoeg in de Efteling.

IMG_3455

We sloten af met een ritje in de Halve Maen en keerden daarna huiswaarts.

IMG_7826

De Efteling is en blijft één van mijn favoriete parken. De sfeer is niet te beschrijven, de attracties zijn mooi afgewerkt en een schitterende combinatie tussen thrill, familie en thema. Volgend jaar keren we zeker terug voor de nieuwe darkride Symbolica. Tot de volgende keer!

IMG_7833