14/05/2015 Bobbejaanland

16/05/2015 Uit Door Nathan

Vandaag trokken we richting Bobbejaanland. Het laatste Belgische park waar ik nog moest gaan om te kijken wat er in de winter veranderd is.

96

De grootste reden om naar hier te komen dit jaar is natuurlijk de nieuwe attractie, The Forbidden Caves. Daar kom ik later op terug.

102

We beginnen vooraan in het park. En waar iedereen rechtdoor loopt, gaan wij naar links. Dat bracht ons bij de eerste attractie voor vandaag: de Wildwaterbaan!

39

Een log flume van Intamin. De attractie is niet overal even goed onderhouden, in de rij merk je dit al, groen water met een smerige bodem en fonteinen die bijna niets water meer spuiten, jammer. De fonteinen repareren en zorgen dat het water terug blauw is zou ik zeggen!

135

Voor de rit maakt het natuurlijk niet uit want die is wel leuk. Al is hij vrij klassiek. Je start en vaart naar de eerste drop die nog best hoog is. Eens je boven bent, stort je terug naar beneden en maak je een splash. Wat opvalt is dat je voor je in het water plonst eerst nog een stukje vooruit gaat.

38

Je vaart daarna nog een stukje en gaat onder een waterval door. Dan volgt een tweede lifthill en een tweede drop en je staat al terug in het station. Een standaardbaan maar wel een leuke. Hij is dan ook al vrij oud, staat hier al sinds 1980.

1

De volgende attractie was de Bob Express. Een Mack powered coaster die ook al sinds 2000 in het park staat. Best vreemd dat er dan in het station posters ophangen van de Bob Express die gloednieuw is…

83

De achtbaanrit is verder niet zo boeiend. Het is dan ook een zeer familiegerichte baan. Hij start met een bocht en maakt daarna een helix. Je gaat een heel traject af dat bestaat uit enkele heuveltjes en veel bochtenwerk.

12

De attractie is mooi boven de Wildwaterbaan gebouwd. Daar maakt hij nog een helix.

10

De rit eindigt in nog een laatste helix die erg goed doortrekt waardoor de baan toch nog best leuk is. Net zoals de meeste, soortgelijke achtbanen doet ook deze twee rondjes na elkaar.

40

Best een leuke achtbaan, maar geen must-do. Zeker niet als er een lange wachtrij staat.

84

Tegenover de attractie staat de El Paso. Een darkride waarbij je moet schieten, ook deze staat al lang in het park maar hij is redelijk verouderd. Ik heb helaas niet veel foto’s omdat ik een video heb gemaakt van de attractie. Heel boeiend is het niet, maar wel leuk voor gezinnen met jongere kinderen, die vinden het enorm leuk als ze een doel raken en iets zien bewegen.

163

Doorgelopen naar de volgende attractie, eveneens een indoor attractie, de Indiana River. De tweede log flume van het park. Deze is nieuwer en ook moderner. Bovendien is de attractie prachtig gedecoreerd.

43

Je komt binnen en ziet al meteen dat de attractie prachtig gethematiseerd is.

14

Ook deze log flume is gebouwd door Intamin en werkt ook met een draaischijf. Deze rivier heeft geen twee, maar drie drops. Ze zijn alle drie voorwaarts.

41

De drops zijn een stuk kleiner dan bij de andere log flume. De eerste is een middelhoge, maar wel een zeer natte. Je vaart een stukje langs enkele scènes en komt bij de tweede drop die denk ik niet hoger is dan twee meter. Vervolgens kom je snel bij de laatste drop. Deze is de hoogste en ook de natste. Voor je naar beneden gaat, ga je eerst nog een klein stukje vooruit en wordt er een onride foto getrokken.

15

Het is een prachtig afgewerkte attractie en zeker een aanrader om te doen als je in het park bent. Bovendien valt de wachttijd meestal wel mee. Je moet alleen van water houden, anders ga je er beter niet in.

42

Achter de Indiana River ligt de Okidoki.

44

Een Vekoma juniorcoaster die al sinds 2003 in het park staat. De achtbaan is gethematiseerd naar het circus dat aansluit bij het naastgelegen Kinderland.

45

De achtbaan is niet lang (436 meter) maar wel best wild voor een kinderachtbaan te zijn. Hij gaat redelijk snel en is ook nog best hoog waardoor hij ook voor grotere kinderen leuk is om te doen.

9

Ze trekken vanaf dit jaar ook hier een onride foto. Je kan ze na de rit digitaal kopen, niet meer zoals vroeger bij de Wildwaterbaan of Indiana River waar ze medewerkers nodig hebben die de foto’s verkopen.

161

Zoals reeds gezegd ligt achter de Okidoki een groot gebouw vol met kinderattracties dat gethematiseerd is naar een circus.

59

Er staan een aantal kinderattracties en -speeltuigen bij elkaar. Er staat ook een theater dat gebruikt wordt voor kindershows. Er zijn wel meerdere parken die zo’n aparte kinderzone hebben staan, al vind ik deze wel de beste. Ten eerste is het overdekt en ten tweede is het voor kinderen zeer leuk aangekleed.

58

Al van in Kinderland kan je de volgende attractie zien, de Dreamcatcher!

47

Omdat het toch redelijk druk was in het park vandaag hebben we deze moeten overslaan. Best jammer want ik wou hem op video hebben… Maar ik heb dus een reden om later dit jaar nog een keer terug te gaan.

52

Ik heb hem uiteraard al wel eerder gedaan, dit is een foto van een andere keer.

86

Toch maar even wat informatie geven over de achtbaan. Hij is gebouwd door Vekoma in 1987, toen heette de achtbaan nog Air Race en hingen er vliegtuigjes aan. Het was destijds één van de eerste hangende achtbanen en was toen spectaculair, 25 jaar later is het niets meer. Ze hebben hem in 2005 echter opnieuw gethematiseerd en sindsdien zit je in vloerloze karretjes.

48

Het ritverloop is vrij simpel. Je maakt wat slingerbochtjes en enkele helixen. Je gaat vlak over het water en de rit eindigt met een kleine tunnel waar je door gaat. Best een leuke achtbaan maar vaak lange wachttijden…

51

En bij deze zijn we de grote wildwestzone binnen, dat brengt ons meteen bij de volgende attractie.

53

De Aztek Express, een rupsbaantje zoals je die vaak op de kermis ziet. Alleen is deze wel wat mooier gethematiseerd. Jammer dat hij niet zo hard draait als op kermissen, dat probleem heb je wel vaker in de pretparken.

50

Nog een voordeel is dat de attractie overdekt is. Als klein kind was het altijd het noodplan bij regen, dan ging ik er wel tien keer na elkaar in.

49

Rond de Aztek Express ligt een trapbaantje met paardjes erop.

61

Wat het nut is van deze attractie weet ik niet… Leuk voor jongere kinderen wel, het is dan ook al een oude attractie.

62

Verder opvallend is dat hij naar beneden helt, zo kan je geen grappenmakers op de baan hebben die blijven stilstaan en de boel ophouden. Bovendien is het ook makkelijker voor kleine kinderen.

63

Daaronder ligt nog een ponybaan voor kleine kinderen, maar daar hebben wij geen aandacht aan besteed. Wij liepen verder naar de volgende attractie: de Speedy Bob.

73

Tot een aantal jaar geleden stonden er twee naast elkaar. Toen hebben ze de linkse verwijderd en is de capaciteit een stuk lager geworden. Gelukkig staat de rechtse er nog en hebben we wel een ritje kunnen maken.

20

Het is een standaard wilde muis baan gebouwd door Mack Rides. Ze beginnen zoals de meeste van dit type met scherpe bochten bovenaan. Sommigen hebben er een hekel aan, anderen vinden ze geweldig. Ik vind ze nog best leuk.

21

Het viel me op dat je op de lifthill echt niet ver van de baan komt met je hoofd. Als je goed kijkt kan je zien op de onderstaande foto. Dat is dus de reden dat de attractie verboden is als je groter bent dan 1m95.

70

Verder in de rit volgen er nog enkele diepe vallen en moet je vooral opletten voor de enorm brute remmen.

72

Naast de Speedy Bob ligt de El Rio. Vroeger was er een brug tussen waar je mooie foto’s en video’s kon maken, maar die is nu jammer genoeg afgesloten… We sloten dus maar aan in de rij van de El Rio.

18

Het viel me op dat in de wachtrijen een rookverbod is. Ik kan me nog herinneren dat het vroeger niet het geval was. Maar ik rook niet dus heb er helemaal geen probleem mee, ik vind het zelfs meer dan goed dat Bobbejaanland dit doet.

158

Het is een Rapid River die gebouwd is door Hafema, hij staat bekend om zijn draaikolk wat uniek is in de Benelux. De rit begint vrij rustig met een gewone rondvaart waar je onder het rad doorvaart. Het heeft ooit gewerkt, maar slechts enkele maanden, daarna is het gesloten vanwege de veiligheid. Nu staat het daar te roesten en wordt het jammer genoeg niet meer gebruikt.

160

Je vaart een heel stukje tot je aan het hoogtepunt van de rit komt, de daaikolk! Je vaart enkele rondjes en stort dan naar beneden. Daar kunnen enkele keren flinke golven water de boot in slaan. Je vaart nog een klein stukje en gaat langs deze waterspuiters. Daarna vaar je terug het station in.

159

Als je pech hebt kom je doorweekt uit de boot, gelukkig was dat bij ons niet het geval. We liepen naar de andere kant van Cowboydorp.

164

Daar troffen we de volgende waterattractie aan, de Big Bang. Ook deze hebben we overgeslagen door de drukte. Zo’n bijzondere attractie is het ook niet, je gaat in een bootje zitten en glijdt naar beneden, langer dan 10 seconden duurt het niet. Niet bijzonder genoeg, ik doe hem wel een keer als ik wet meer tijd heb en er wat minder volk is.

85

Ook hier viel het me op dat er sinds dit jaar een onride foto wordt getrokken. De eerste keer dat ik het zie bij een waterglijbaan.

157

Achter de Big Bang staat het Reuzenrad. Jammer genoeg ook vandaag moeten overslaan vanwege de drukte. Volgende keer moet ik minder filmen dus doe ik hem zeker, want je kan er mooie foto’s en video’s uit maken.

6

Het is al een oude attractie. Eén van de eerste attracties toen Bobbejaanland nog maar net bestond. het staat bekend vanwege het hart middenin het rad maar ook vanwege het feit dat hij zeer weinig spaken heeft.

156

We verlieten het wildwestgedeelte en gingen naar de tweede, grote themazone. De nieuwe Adventure Valley!

150

Hier is afgelopen winter de nieuwe attractie gebouwd. The Forbidden Caves! Daar kom ik zo dadelijk op terug. Eerst naar de andere, oudere attracties in deze themazone. Te beginnen met de King Kong.

122

Een zeer gekende attractie in Bobbejaanland. Hij wordt vaak afgeraden omdat hij niet spectaculair is en omdat het eerder voor kinderen is. Dan kom ik bij de vraag: Wat is er mis met een kinderattractie bouwen? Volgens mij ligt het er gewoon aan dat hij enorm groot en spectaculair aangekondigd is.

5

Want voor oudere kinderen of volwassenen is het ook niet zo een boeiende attractie. Het blijft ook maar een grote aap die je in de lucht heft en daar beweeg je een beetje.

69

Verder ziet het er wel erg mooi uit. De aap is schitterend afgewerkt en de bak trilt als je erin zit. De ogen veranderen van kleur en er komt enkele keren rook uit zijn mond. Voor kinderen wel een leuke attractie. Ook wel leuk om even tussendoor te doen als het niet druk is, maar voor vandaag zat dat er niet in.

130

Ze hebben niet alleen een nieuwe attractie gebouwd, maar hebben eigenlijk heel de zone vernieuwd. Zo is de ingang van het gebouw waar de Banana Battle en Revolution in liggen opgeknapt.

125

We gingen binnen waar de eerste attractie op ons te wachten stond.

66

Een Splash Battle. Het was best warm dus we hebben ons gewaagd aan een ritje. En je komt er doorweekt uit.

151

Eerst vaar je langs een aantal doelen waarop je kan schieten, als je ze raakt, schieten ze terug. Daarna volgt er een stuk waar je onderling op elkaar kan schieten. En dat allemaal maakt je zeiknat. Bovendien lekken de kanonnen enorm dus word je daar ook nog eens nat van.

19

Ik was daarnet nog aan het zagen dat het water bij de Wildwaterbaan zo vuil was, wel het positieve mag ook gezegd worden. Hier is het opvallend schoon water waar ik heel tevreden over ben!

152

Verder naar de volgende attractie in de hal. De Revolution! Ik gebruik hem altijd om op te drogen als ik uit de Banana Battle kom, vandaag had ik ook een video nodig.

55

Het was er verbazend druk. Maar de rit is het dan ook wel waard. De baan is gebouwd door Vekoma en ik had ergens gehoord dat hij uniek was in de wereld. Hij heeft trouwens ook een wereldrecord op zijn naam staan, de langste achtbaantrein ter wereld. De rit bestaat alleen maar uit bochten naar links. Eerst ga je in spiralen omhoog in een centrale hal waar een film wordt gespeeld op het plafond. Daarna ga je rond de hal waar je naar beneden gaat met een snelheid van 50 km/h. Ondertussen zie je rond je ook veel lichteffecten. Al bij al een leuke achtbaan voor de hele familie.

119

Eenmaal uit de Revolution zag ik dit huisje. Ook dit hebben ze opgeknapt, het is de ingang van de oude Bobydrop. Die hebben ze in 2008 verwijderd maar het gebouw laten staan. Nu hebben ze het mee in het junglethema gestoken.

117

Ook de oude resten van de attractie die er nog lagen hebben ze weggewerkt en er een mooi terrasje met vijvertje van gemaakt.

153

Genoeg aandacht besteed aan andere dingen, we gaan over tot de hoofdzaak. Hier staat hij dan, de nieuwe attractie: The Forbidden Caves!

98

De nieuwe attractie voor Bobbejaanland 2015! Hij werd zeer groot aangekondigd en mijn verwachtingen voor deze attractie waren dan ook erg hoog. Hij is gebouwd door Holovis en is een simulator met een 360° scherm. Bovendien is het ook in 3D.

88

We gaan de wachtrij binnen waar een zure damp hangt. De rij is meteen mooi gethematiseerd wat ik natuurlijk erg leuk vind.

113

Er stond best een lange rij. We hebben bijna een uur moeten aanschuiven maar dat komt natuurlijk omdat hij nieuw is. Eenmaal binnen kom je in de eerste voorshow waar een medewerker een verhaal vertelt en zegt dat je 236 meter onder de grond gaat. Vervolgens ga je een lift binnen die je daar naartoe zou brengen. Je stapt na enkele ogenblikken terug uit de lift en gaat de laatste, grootste voorshow in.

95

Een medewerker vertelt je over het Paarse Kristal die magische krachten zou bezitten. Plots wordt hij onderbroken door Jasper Dubois die het Kristal gevonden zou hebben. Een gezicht wordt op de muur geprojecteerd en begint te praten. Je gaat verder en nadat je door enkele gangen bent gelopen, kan je de hoofdshow binnen.

114

Je krijgt een 3D-bril en daarna volgen nog even de veiligheidsinstructies die worden voorgesteld in een grappige video. Vervolgens kan je de simulator instappen. We hadden even last van technische problemen, maar hij startte daarna snel terug op. Kan natuurlijk altijd gebeuren… De hoofdshow is kort, maar wel goed. Je beweegt mee met de bewegingen van het scherm en het 3D-effect is goed gelukt. Ook het verhaal van de attractie is erg mooi.

110

Ik was zeer tevreden over de nieuwe attractie. Hij is wondermooi gethematiseerd en het verhaal dat erachter zit is prachtig. De simulator zelf is vooral voor families, maar door het duistere achtergrondverhaal is het leuk voor iedereen. Zo’n investering mag Bobbejaanland de volgende keer nog doen als het van mij afhangt! Echt een topattractie!

108

Het was alweer tijd om Adventure Valley te verlaten en naar de volgende attractie te gaan. Weer een achtbaan, de Dizz! Bobbejaanland heeft best veel achtbanen, maar liefst zeven! Opvallend is dat er eigenlijk maar één thrillachtbaan (Typhoon) staat. De rest zijn allemaal familieachtbanen. Zo ook deze.

67

De Dizz is een spinning coaster van Maurer Söhne. Hij is gebouwd in 2011 en daarmee, na The Forbidden Caves, de nieuwste investering van Bobbejaanland. Het thema van de attractie vind ik persoonlijk veel minder mooi dan dat van The Forbidden Caves. Om eerlijk te zijn vind ik dit echt niet mooi, maar dat is persoonlijk, kan bij iedereen verschillen.

68

Het is een korte maar wel een leuke achtbaan. Ik vind persoonlijk dat hij wat vaak remt waardoor de snelheid en spanning er wat minder inzit, maar al bij al is het een zeer leuke baan. Hij is heel soepel en door de afwisseling in richtingen erg leuk, terwijl hij toch niet al te wild is.

54

Naast de Dizz liggen enkele kleinere attracties. Deze dinomolen en er lagen ook Vikingbootjes.

74

Vervolgens zijn we naar de overkant gegaan waar vroeger de Fly Away stond. Zonde dat ze deze attractie verwijderd hebben, maar als ik kijk naar wat er nu in de plaats staat, vind ik het al veel minder erg. De naastgelegen attractie hebben ze gelukkig wel laten staan.

16

De Sledgehammer is een Huss Giant Frisbee die sinds 2004 in het park staat. En of dit een goede keuze was, zo een machine vind je niet in de buurt en is dus zeer uniek. Bovendien is het een pracht van een attractie. 100% Thrill! Met een rotsnelheid van 100 km/h vlieg je 42 meter hoog in de lucht.

136

Een pracht van een attractie! Veruit de beste van Bobbejaanland en één van de beste attracties die ik ooit gedaan heb!

137

Al heel de dag lang viel het me op dat er overal twee vuilbakken naast elkaar stonden. Toen ik het beter bekeek zag ik het, Bobbejaanland doet aan sorteren wat ik erg goed vind! Heb ik nog niet in een ander pretpark gezien.

139

En dan stond er ons nog één grote attractie te wachten voor we terug aan de ingang waren, maar voor ik daarbij kom, ga ik nog eerst de kleinere attracties aan de ingang behandelen. Daar staan nog enkele kinder- en familieattracties bij elkaar.

148

Zoals deze Koggemolen, of deze vliegtuigmolen.

146

Er staat ook nog een klimrek, een treintje, een kleine autobaan en een springkussen.

147

En voor met warm weer, of voor onoplettende mensen, stond er ook nog springend water. Het heeft afgelopen winter een nieuw kleurtje gekregen.

149

En ook de parktrein hebben we nog niet besproken. Het is een grote monorail die door heel het park rijdt. Ik vind het altijd leuk want zo kan je alles eens vanuit de hoogte bekijken. Jammer genoeg hadden we daar vandaag geen tijd genoeg voor.

37

Hij heeft drie stations hier. Eén aan de ingang, eentje in cowboydorp de laatste aan de Indiana River.

36

Daarachter staat er een kleine rondvaart in bootjes met daarachter een klein Smurfendorp.

80

81

En tot slot staat er ook een Wellenflug aan de ingang.

78

En achter de Wellenflug ligt de grote achtbaan van het park.

144

De Typhoon!

145

Eén van de topachtbanen in België! De rit start met een klein bochtje gevolgd door een verticale lift omhoog.

140

Dit is het uitzicht dat je van bovenin de achtbaan hebt…

27

En eens je de top bereikt hebt, stort je met een snelheid van 85 km/h naar beneden en ga je een looping door.

76

Nu al een prachtachtbaan! Hij is gebouwd door Gestlauer in 2004 en is de opvolger voor de Looping Star die in 2003 verwijderd is. De baan is erg soepel en telt in totaal vier inversies.

142

Je kan even bekomen in de remmen en gaat daarna door een dubbele draai.

77

Je kan opnieuw even bekomen in de remmen en maakt daarna een diepe val, je maakt een bocht en gaat weer naar beneden waarna er een erg scherpe bocht volgt die omhoog gaat, een hele spiraal is het eigenlijk.

143

Daarna volgt er opnieuw een draai, de laatste inversie.

28

Er volgt nog een spiraal en je staat alweer in de remmen om terug naar het station te gaan.

75

Echt een schitterende achtbaan en zeer kenmerkend voor Bobbejaanland.

141

En de dag zat er alweer op. Op het einde begon het nog te regenen, maar het was een leuke dag. Het was redelijk druk maar dat was te verwachten vanwege het warme weer en het feit dat iedereen vandaag vakantie had. Verder is Bobbejaanland een goed park. Het ging een tijd niet erg goed met Bobbejaanland naar mijn mening, maar de laatste jaren zijn ze terug flink aan het verbeteren. Bovendien zijn ze met hun nieuwe attractie dit jaar weer een grote stap vooruit gegaan. Dus de boodschap is: Bobbejaanland, doe zo verder! Mij ga je hier zeker nog zien dit en de komende jaren.

162