30/08/2016 Phantasialand

13/11/2016 Uit Door Nathan

Amper één dagje nadat ik afgereisd ben naar Nederland voor Slagharen, trek ik vandaag naar Duitsland voor Phantasialand. Een park dat ik al enkele keren bezocht heb. Echter is het ondertussen toch ook alweer twee jaar geleden en met de komst van het nieuwe gebied Klugheim kon ik een bezoekje echt niet links laten liggen.

dsc_0374

Phantasialand is qua attractieaanbod een relatief groot park, maar in oppervlakte is het enorm klein. Toch is het onderverdeeld in zes themagebieden, we starten in het eerste, Berlijn.

dsc_0370

Hier ligt de hoofdingang van het park, maar vreemd genoeg kom je hier normaal niet binnen. Je hebt twee kleinere ingangen in China Town en Mystery, langs daar betreed je het park. De grote is geloof ik enkel voor groepen of speciale evenementen.

dsc_0766

We beginnen echter wel in deze zone met een grote carrousel.

dsc_0371

Ik geloof dat het de grootste van Europa is. Een erg mooie, klassieke en sfeervolle molen.

dsc_0378

Ik heb zelf ook een ritje gemaakt gedurende de dag.

dsc_0380

Daarnaast staan er nog twee kinderattracties.

dsc_0377

Een erg mooi gedecoreerde vliegtuigmolen.

dsc_0379

En een minireuzenrad, dat ironisch genoeg minder hoog is dan de naastgelegen carrousel met twee verdiepingen.

dsc_0375

Berlijn bestaat verder uit een erg mooie main street die uitkomt op een enorm groot plein. Hier zijn ook altijd diverse acteurs te vinden die hun rol goed uitvoeren. Er klinkt leuke muziek en is erg sfeervol om doorheen te wandelen.

dsc_0369

In de main street bevinden zich onder andere een groot theater, eetgelegenheden en ook één attractie, das Verrückte Hotel Tartüff.

dsc_0074

Het is een groot fun house dat helemaal in de stijl van Phantasialand is. Waarmee ik bedoel dat het geen gewone kermisattractie is. Het is tot in detail afgewerkt en zeer sfeervol.

dsc_0071

Het begint al in de wachtrij. Meestal staan er medewerkers in de wachtrij om de mensen te vermaken. Ze zijn erg grappig en doen hun rol goed. Vandaag was dat echter niet nodig omdat we er bijna zo in konden.

dsc_0367

Je stapt in een neplift waar je boven je op een schermpje een korte voorshow ziet. Het is Duits dus ik versta er niet veel van, maar het komt erop neer dat je logische regels moet naleven zoals niet achterwaarts keren. Daarna gaat een deur open en kan je het hotel doorlopen.

dsc_0358

Verder zitten er wel ongeveer dezelfde elementen in als in een normaal fun house. Lopende banden, draaischijven, rollers, draaitonnen en bewegende trappen. Er zit ook een glazen doolhof in en je eindigt met een grote glijbaan. Opvallend is verder dat je ook bijna alle hindernissen kan voorbijlopen.

dsc_0362

Buiten alle hindernissen is het ook erg mooi afgewerkt. Er klinkt leuke muziek en veel kamers zijn aangekleed naar echte kamers uit een hotel, deze staan dan vaak ondersteboven of op hun kant.

dsc_0361

Wat mij betreft een sfeervolle en leuke familieattractie waar ik graag eens doorloop als het niet te druk is.

dsc_0368

Eenmaal je de hele main street bent doorgelopen, kom je uit op een groot, mooi plein. Het grootste van heel Phantasialand, met centraal op het plein de mooiste Wellenflug die ik ooit heb gezien.

dsc_0390

De Wellenflug van Phantasialand is een icoon van het park en naar mijn mening meer dan terecht. De attractie is tot in detail afgewerkt.

dsc_0391

En daarnaast is het ook nog eens een waar waterspektakel. De fonteinen dansen mee met de attractie terwijl je er vlak over vliegt.

dsc_0077

Een Wellenflug die het zeker waard is er eens een ritje in te maken.

dsc_0398

Op het plein zijn verder fonteinen, diverse bloemenperken, beelden en zo veel meer te vinden.

dsc_0090

Hier ligt ook de ingang van de 4D Cinema, die ik overgeslagen heb. Ik heb in plaats daarvan even gekeken naar de vele acteurs op het plein.

dsc_0072

Dat alles zorgt ervoor dat dit één van de meest sfeervolle plaatsen van Phantasialand is

dsc_0080

En dan restte ons nog één attractie in dit gebied. Maus Au Chocolat, misschien wel de hoofdattractie van Berlijn. Daarnaast ook één van de meest lachwekkende attracties die ik ooit gedaan heb.

dsc_0091

De wachtrij is erg mooi gedecoreerd, maar eindeloos lang. Gelukkig hadden ze vandaag een deel afgesloten waardoor je geen onnodige kilometers moet doen, maar ik herinner me van vroeger dat je een halve marathon moest lopen voor je in het station aankwam.

dsc_0223

Je stapt in en krijgt een 3D-bril. Voor je heb je een slagroomspuit vol chocolade die je erg soepel kan bewegen. Eenmaal de rit start, rij je enkele meters vooruit waarna je blijft stilstaan. Er gaat een nagemaakte deur open, waar je een keuken vol muizen ziet. De bedoeling is dat je met je slagroomspuit zo veel mogelijk muizen raakt. Ze hebben elk een eigen aantal punten, hoe moeilijker ze te raken zijn, hoe hoger de punten. Voor je heb je een kleine display waarop je je punten kan zien.

dsc_0094

Na even geschoten te hebben gaan de deuren terug dicht en rij je naar de volgende scène, waar ongeveer hetzelfde gebeurt. Dat gebeurt een 7-tal keren waarna je je score en de topscore te zien krijgt, met een foto van jezelf erboven die tijdens de rit genomen werd. Daarna kan je weer uitstappen.

dsc_0096

Ik vind het een erg leuke en grappige attractie. Het was de eerste interactieve 3D darkride van Europa, maar naar mijn mening een erg goede. Een rondje in deze attractie is het zeker waard.

dsc_0221

Achter Berlin ligt het grootste themagebied van Phantasialand, Fantasy, een gezellig en groen themagebied waar (zoals je waarschijnlijk al wel vermoedt) alles in thema staat van onbestaande wezens.

dsc_0265

Als je hier binnenkomt, zie je eerst enkele kinderattracties staan.

dsc_0098

Der Lustige Papagei is een simpele kinderattractie, maar helemaal in de stijl van Phantasialand.

dsc_0269

Ook de andere kinderattracties zijn erg mooi afgewerkt. Leuk om te zien dat het park hier even gedetailleerd te werk gaat als bij de grote attracties.

dsc_0275

Deze kikkermolen kennen we vooral uit de Plopsaparken. Hier heet hij echter ‘Die Fröhliche Bienchenjagd’.

dsc_0273

Er staat ook nog een soort van waterspeeltuintje voor jonge kinderen. Zelfs deze is schitterend afgewerkt.

dsc_0267

En ten slotte staat er ook nog een toren, waaraan je jezelf kan omhoog trekken.

dsc_0278

En ondanks het hier erg groen en mooi afgewerkt is, klopt er toch iets niet als je deze zone betreedt. Die gigantische, gele bol die vroeger in dit gebied stond is een groot gemis op vlak van uitzicht. De Race For Atlantis was een grote simulator, waarvan de ingang hier lag. Afgelopen winter is deze gesloopt.

dsc_0097

Vind ik het jammer dat hij weg is? Langs de ene kant wel ja, het was best een leuke attractie. Langs de andere kant ook totaal niet, het zag er oud en vervallen uit, en paste totaal niet meer in het themagebied waar het ligt. Bovendien is de kans groot dat Phantasialand deze plaats nuttig gebruikt voor een nieuwe attractie, en dan spreekt niemand nog over de Race For Atlantis. Zeg nu zelf, wie mist er de Silbermine?

dsc_0268

Achter de kinderattracties ligt een groot gebouw waar nog een reeks attracties in te vinden is.

dsc_0279

Je komt binnen op een soort groot indoorplein, waar een attractie middenin staat, de Tittle Tattle Tree.

dsc_0287

Het is een Vekoma-attractie die leuker is dan hij eruit ziet. Als het niet druk is, is het zeker eens een ritje waard.

dsc_0117

En natuurlijk is ook deze attractie prachtig afgewerkt.

dsc_0288

Bovendien geeft het je een mooi uitzicht op de hoofdattractie(s) in dit gebouw, de twee achtbanen Winja’s Fear & Force.

dsc_0289

Dat was meteen de volgende. Het zijn twee spinning coasters die gebouwd zijn door Maurer Söhne.

dsc_0120

Naar mijn mening zonder twijfel de best gethematiseerde en ook leukste spinning coasters die ik ooit gedaan heb.

dsc_0135

De rit start met een bijzonder element. Na enkele meters vooruit gereden te hebben, kom je in een verticale lift die je omhoog takelt. Terwijl kantel je ook nog zodat je een rechte aansluiting hebt met de steile first drop. Je hoort “Enter the world of Winja’s Fear/Force” (afhankelijk welke baan je doet natuurlijk) en stort de diepte in.

dsc_0286

De twee banen verschillen een beetje van elkaar, maar niet heel veel. Winja’s Fear heeft een grote camelback en Winja’s Force maakt enkele slingerbochtjes. Daarna hebben beide banen leuke haarspeldbochten.

dsc_0126

Vervolgens draai je een rondje rond de Tittle Tattle Tree. Bij de Winja’s Fear volgt daarop een overhellende bocht.

dsc_0130

Beide banen zijn enorm compact en er zitten ook enkele technisch mooie elementen in. We zijn daarnet al gestart met een verticale lift, en nu volgt er een stuk rails dat kantelt. Bij de winja’s Fear kantelt het van voor naar achter en bij Winja’s Force van links naar rechts. Het is echter altijd anders omdat je karretje gedraaid heeft.

dsc_0300

Daarna maak je nog enkele slingerbochten in het volledig donker en vlieg je de remmen in. Deze zijn zoals bij alle Maurer Söhne spinning coasters best wel ruw.

dsc_0312

Je eindigt met nog een laatste bijzonder element, een drop track. Een kort stukje rails dat even naar beneden zakt als je eroverheen rijdt.

dsc_0295

Enorm leuke banen met een hoge herhalingswaarde, want elk ritje is anders. Buiten de remmen is hij ook erg soepel en bovendien prachtig gethematiseerd. Een toppertje!

dsc_0285

Als je in hetzelfde gebouw helemaal naar boven loopt, kom je in een zone voor de allerkleinsten terecht.

dsc_0314

Hier staan enkele kinderattracties bij elkaar, deze draaimolen bijvoorbeeld.

dsc_0321

En ook deze minivrijevaltoren. Opvallend is dat ook hier alles gewoonweg schitterend gedecoreerd is.

dsc_0319

De laatste ‘grote’ attractie die er staat is een botsautobaan voor kinderen. Verder is er ook nog een soort speelruimte, een springkasteel en een show op maat.

dsc_0318

Voor ons was er echter niet veel boeiends te vinden, dus wij gingen naar de volgende attractie. Als je het gebouw uit wandelt, bots je er meteen op. Alweer een achtbaantje, de Temple of the Night Hawk. De lelijkste en saaiste achtbaan van heel Phantasialand.

dsc_0337

Het enige wat er een beetje goed uitziet is het station, doet met wat denken aan dat van de Revolution vroeger. Opvallend is verder dat je geen hekjes hebt voor het instappen.

dsc_0343

Het ritverloop is zo simpel als je maar kan denken… lifthill met lichteffecten, leuk denk je, daarna volgen er enkele bochten in complete donker. Niet veel aan, maar gelukkig verwacht je meer als je de tweede lifthill opgaat. Hierna volgen opnieuw tal van bochten in het pikdonker. Je hoopt inmiddels al dat de rit gedaan is wanneer je opnieuw omhoog gaat, en ook na deze lifthill is de rit echt niet boeiend. Pikdonker en gewoon wat bochtenwerk.

dsc_0344

Het mag wel de grootste indoor achtbaan zijn ter wereld, van mij mag hij gesloopt worden, en ik denk eerlijk gezegd dat dat binnen enkele jaren wel het geval zal zijn.

dsc_0144

Naast het ritverloop past het ook het thema helemaal niet in deze ‘Fantasy’-zone. Dit is gewoon een oude, ijzeren constructie. Vroeger was Temple of the Night Hawk in ruimtevaarthema met lichteffecten en zelfs een voorshow. Daar zijn nog steeds resten van te vinden in de oude wachtrij, die nu enorm lelijk is.

dsc_0338

Nee, Temple of the Night Hawk is mijn ding niet echt, door naar de volgende.

dsc_0340

Onder de Temple of the Night Hawk ligt de Hollywood Tour, een grote darkride in bootjes. Je vaart langs verschillende scènes uit typische Hollywoodfilms.

dsc_0335

Zo zie je dat Phantasialand ook vroeger al zorgzaam omging met de plaats die ze hadden. De attractie ligt volledig onder de achtbaan, je hoort hem zelfs regelmatig rijden.

dsc_0322

De rit start met een kleine drop en een waterval die net op tijd stopt.

dsc_0324

Daarna vaar je langs diverse scènes uit films als Jaws, Tarzan en King Kong. Ik moet bekennen dat ik ze ook niet allemaal ken.

dsc_0326

Deze paal kantelt richting de boot als je er voorbij vaart, het touwtje is eraan gemaakt voor moest hij het echt begeven…

dsc_0334

Uiteindelijk wel een mooie darkride, maar je ziet dat hij al oud is. Ook hier kom ik terug op hetzelfde, het past helemaal niet in het thema van Fantasy. Onder andere daarom denk ik dat het niet lang meer gaat duren voor dit hele gebouw met de twee attracties plat wordt gegooid. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar erg zou ik het niet vinden.

dsc_0323

Als je deze attracties verlaat kom je nog bij enkele kleine attracties, die gelukkig wel weer volledig in het Fantasy thema zijn.

dsc_0345

De Würmling Express is een simpele monorail. Ik heb hem eerder al eens gedaan, maar vandaag heb ik hem overgeslagen.

dsc_0103

Hij neemt je mee op een rondje doorheen bijna heel het themagebied. Niet enorm boeiend, maar wel eens leuk om te doen.

dsc_0277

Er staat ook nog een kinderattractie, Wolke’s Luftpost.

dsc_0341

Voor mij beter gekend als ‘De Vliegende Fietsen’.

dsc_0143

Je kan er ook nog varen in een soort waterfietsen. Ook dit soort attracties sla ik liever over.

dsc_0357

Als je dan een stukje naar achter loopt, kom je in een enorm verlaten zone. Er staan nog enkele attracties, zoals een doolhof voor de allerkleinsten. Ik heb me er nog niet aan gewaagd.

dsc_0346

Helemaal achteraan, in een uithoek van het park, ligt ook nog een attractie. De Wakobato, geen idee wat het exact was aangezien ik er nog nooit in ben geweest, dus ik maakte vandaag even een rondje.

dsc_0348

Even geluk gehad, want nu stond er geen wachtrij, later op de dag bleek het 30 minuten te zijn. Dat zou ik er eerlijk gezegd nooit voor aanschuiven, zeker niet gezien wat het achteraf precies was.

dsc_0349

Op het eerste zicht lijkt het een splash battle die gewoon erg mooi gedecoreerd is. Maar nee, het is eigenlijk gewoon een simpele rondvaart zonder dat je mensen kunt nat schieten. Een kleine 10 minuten duurt een ritje, en daarna kom je gewoon weer aan in het station. Langs de kant staan wel een heleboel doelen die je kan raken met je kanon. Deze laten dan een fontein aanspringen of iets dergelijks, maar nat word je nooit.

dsc_0347

Deze attractie is naar mijn mening een beetje een gemiste kans. Daarnaast is hij ook erg vaak kapot. Ik zou er in elk geval nooit langer dan 5 minuten voor aanschuiven.

dsc_0355

Ook rond deze attractie is het enorm mooi gedecoreerd met zeer veel groen. Het is ook enorm afgelegen en er loopt bijna niemand rond. Je vindt er duizenden hoekjes waar je even kunt uitrusten in de natuur, alsof je helemaal alleen in het park bent. Daarnaast kan je je ook verfrissen aan de uitgang van Wakobato, voor als je (net als ik) verwachtte dat je er natter uit zou komen.

dsc_0350

En als je dan het pad volgt, kom je aan een kilometerslange wandeling waar geen eind aan lijkt te komen… Je stelt je ineens enorm veel vragen bij het plaatstekort van Phantasialand, want hier lijken ze massa’s ruimte te hebben om bij te bouwen. Maar schijn bedriegt, je loopt langs een lange muur, en vlak achter die muur staan huizen. Naast geen uitbreidingsmogelijkheden hebben ze ook nog eens last van buurtbewoners, dus veel attracties kan het park hier ook niet zetten.

dsc_0353

Je komt na even gestapt te hebben terug uit in het begin van Fantasy. Als je daarna opnieuw door Berlijn loopt, kom je terecht in de volgende themazone, Deep In Africa, die bestaat uit één attractie.

dsc_0523

Maar wat voor één! Een achtbaan zoals er van mij veel meer mogen bestaan. Inderdaad, Black Mamba.

dsc_0440

De hangende achtbaan is gebouwd door B&M en geopend in 2006. Ja, je hoort me wellicht al komen, ik ben altijd vol lof over achtbanen die gebouwd zijn door B&M, en dat is bij deze niet anders.

dsc_0446

De wachtrij viel vandaag erg goed mee, na amper 5 minuutjes zaten we in de attractie, we hebben dan ook meteen een drietal ritjes gemaakt. Bovendien is wachten hier niet zo erg als bij een doorsnee attractie. De wachtrij is overal enorm goed afgewerkt, je voelt je net echt in Afrika. De geluiden om je heen, de beplanting en de achtbaan die af en toe vlak naast je heen scheurt, geweldig.

dsc_0428

Maar de rit maakt het natuurlijk nog allemaal veel beter. Na de lifthill duik je naar beneden om al meteen een stukje onder de grond te gaan. Daarna maak je een volle looping rond een brug.

dsc_0410

Hierna ga je al meteen de tweede inversie in, een kurkentrekker. Na een bocht raas je door nog een kurkentrekker en niet veel later ga je doorheen de vierde en laatste inversie, een zero-g-roll. Daarna maak je nog een heleboel bochten en beland je alweer in de remmen.

dsc_0432

Echt een geweldige achtbaanrit. Hij is niet enorm lang, maar kent wel geen moment rust, en zo hoort een achtbaan nu eenmaal te zijn! Van het verlaten van het station tot in de remmen is de baan ook nog eens zeer soepel.

dsc_0413

Daarnaast is de baan ook nog eens enorm mooi gethematiseerd. Ik denk dat dit zowat de mooiste achtbaan is die ik ken. Je raast overal met je benen vlak langs waardoor het lijkt dat je nog veel sneller gaat.

dsc_0761

Dit is veruit één van de beste achtbanen die ik ooit gedaan heb. De reacties die ik voorlopig over Taron hoorde waren lovend, maar het wordt toch moeilijk om deze kanjer te verslaan…

dsc_0420

Maar Taron was voor later, eerst stonden er ons nog een aantal andere toppers te wachten. Als je uit Deep In Africa loopt, kom je meteen terecht op het uitkijkplatform van Talocan, waar altijd veel volk staat. Vandaag was het er zelfs drukker dan bij de attractie, we konden zo instappen.

dsc_0721

Talocan is een top spin die gebouwd is door Huss, die wel bekend staan voor erg goede thrill rides. Het is echter niet de normale top spin die je vaker ziet, deze is een suspended, met als verschil dat je geen vloer onder je voeten hebt en dat je in twee rijen rug tegen rug zit.

dsc_0520

En dat is niet het enige wat hem onderscheidt van andere top spins. Ook het thema en de rit zijn niet te vergelijken.

dsc_0160

De rit is nog maar nauwelijks begonnen of er volgt al een intense tolfunctie, waarbij je 4-5 keer na elkaar over kop draait. Je bent nog nauwelijks bekomen of je hangt al vlak boven de fonteinen in de beugels. Heerlijk dat gevoel.

dsc_0687

Daarna volgt de tweede en laatste tolfunctie, deze keer in de andere richting. Deze is in de mate van het mogelijke nog intenser dan de vorige, opnieuw draai je een vijftal keer na elkaar over kop. Je bent volledig je oriëntatie kwijt, echt een geweldige en krachtige machine. Om de rit te beëindigen draai je nog één keer over kop.

dsc_0057

En dat is lang niet alles. Daarnaast is het thema ook schitterend. Het is niet alleen prachtig ingebouwd en gethematiseerd, maar men maakt ook gebruik van mist-, water- en vuureffecten. Alsof het nog niet genoeg is, is er ook een achtergrondverhaal, stemmen die spreken en epische muziek.

dsc_0518

Ik kan alleen maar positief zijn over deze attractie, het heeft alles wat het moet hebben, een geweldig thema, capaciteit en een intense rit. Deze ga ik niet makkelijk overslaan, echt een topper!

dsc_0064

Als je uit de Talocan komt, loop je zo tegen Chiapas aan. Eén van de nieuwste stukjes uit het park, en naar mijn mening ook wel één van de mooiste.

dsc_0046

Chiapas is een log flume die gebouwd is door Intamin. Phantasialand probeert altijd te gaan voor iets uniek, en dat is hen ook hier gelukt. Het is niet te vergelijken met een gewone log flume, ten eerste is het thema overweldigend mooi en ten tweede heeft het ook de steilste drop ter wereld in een log flume.

dsc_0475

In heel het gebied rond Chiapas speelt erg mooie muziek, die je al helemaal in de sfeer van de attractie brengt. Ook de wachtrij is best mooi in thema, al moesten wij vandaag nauwelijks wachten.

dsc_0479

Wat me verder opviel is dat Phantasialand de single riders line verwijderd heeft. Eeuwig zonde, want waarom een voordeel aan een attractie verwijderen? Een log flume is misschien wel een attractie waarbij niet veel mensen graag apart zitten, maar als je hem gebruikte kon je wel meteen instappen, zelfs als je in de gewone rij een uur moest wachten. Het bordje hebben ze nog niet weggehaald, wel goedkoop weggewerkt.

dsc_0052

Eenmaal je bent ingestapt en de beugel dichtgedaan hebt – jawel, je leest het goed, deze log flume heeft een soort bizarre heupbeugels! – vertrek je en vaar je meteen de eerste lifthill op. Je vaart onder de Colorado Adventure waar je al goed nat kan worden door waterspetters. Daarna vaar je door enkele scènes met een archeologisch thema en mooie muziek.

dsc_0503

Vervolgens stort je van de eerste drop. Niet zo heel hoog, maar toch al behoorlijk nat. Er wordt ook een foto gemaakt en na de splash word je meteen weer afgeremd. Je vaart op een draaischijf die je achterwaarts zet, terwijl een Mexicaans beeld je boot vol spuit met rook.

dsc_0527

Na even achteruit gevaren te hebben, kom je in het leukste deel van de attractie. Met Mexicaanse feestmuziek, fonteinen en dansende beelden kom je in een soort van disco terecht. “Templo de Fiesta” is het genaamd en het is echt geweldig.

dsc_0513

Nog voor je helemaal uit de disco verdwenen bent, stort je achterwaarts naar beneden. Deze tweede drop is eveneens niet erg hoog. Je wordt opnieuw meteen afgeremd en terug voorwaarts geplaatst door een technisch mooi systeem. Je wordt zijwaarts opgeschoven waarna je terug vooruit gaat.

dsc_0509

Je gaat meteen een grote lifthill op, waarna je je verwacht aan een drop. Deze komt echter niet, in plaats daarvan ga je na een kort stukje te varen opnieuw op een hoge lifthill.

dsc_0516

Je bent nu op een behoorlijk hoog punt, waar je nog één bocht maakt en vervolgens van de steilste drop in een log flume ter wereld raast.

dsc_0478

Je gaat onder een pad door waarna er nog een airtimeheuvel volgt.

dsc_0491

En daarna plons je het water in. Ook hier kan je best nat worden.

dsc_0536

Een echt grote splash is het niet. Je komt nauwelijks in het water of staat alweer bijna stil door de remmen. Spijtig, maar het kan niet anders vanwege de beperkte ruimte.

dsc_0484

Maar al bij al toch een schitterende attractie. Ongelofelijk hoe Phantasialand erin slaagt om zo een grote, lange en leuke attractie te bouwen op zo een kleine ruimte. Denk daar het thema van de attractie bij en je hebt een pareltje.

dsc_0531

En de muziek uit Templo de Fiesta… die geraakt voor de rest van de dag niet meer uit je hoofd!

dsc_0050

Ik kwam een doorgang tegen waarvan ik niet wist naar waar hij leidde, dus ik ging maar eens een kijkje nemen. Het was een behoorlijk stukje berg op waarna ik op een doodlopend pad uitkwam.

dsc_0512

Zeer jammer zou je denken? Wel niet echt, het had in de hoogte een prachtig uitzicht over Chiapas, Black Mamba en Talocan. Een soort van punt waar deze drie attracties kruisen. Bovendien kon je er erg mooie foto’s maken.

dsc_0529

De volgende attractie in dit themagebied is weer een achtbaantje.

dsc_0452

De Colorado Adventure is een Vekoma mine train coaster die geopend is in 1996 door Michael Jackson. Vandaar dat deze attractie de bijnaam “The Michael Jackson Thrill Ride” draagt.

dsc_0569

Dit soort achtbanen staan erom bekend dat ze vaak erg lang zijn omdat ze meer dan één lifthill hebben. Dat is hier niet anders, deze heeft er maar liefst drie! Het is dan ook één van de langste achtbanen in Europa.

dsc_0456

De ingang van de attractie is altijd even zoeken, deze ligt namelijk behoorlijk afgelegen. Eenmaal je het begin van de wachtrij gevonden hebt, sta je al vrij snel in het station. De wachtrij is door de hoge capaciteit ook nooit echt lang.

dsc_0182

De rit start met de eerste lithill, waarna je naar beneden gaat voor een wilde rit. Het is misschien een familieachtbaan, maar heeft hij toch opvallend veel pit. Hij gaat vrij snel, heeft hier en daar een verrassende afdaling en tal van bochten.

dsc_0189

Hij raast ook overal door. Stukje buiten, door de rotsen, in het donker, vlak langs het water, door een loods, … alles is er zo een beetje. Het thema is in vergelijking met de rest van het park iets minder, met name de stukken door de kale loods, maar het is zeker niet slecht. Bovendien is het ook al een vrij oude attractie.

dsc_0556

Na een stukje sta je plots in de remmen en ga je de tweede lifthill op, terwijl je zicht hebt op het eerste deel van Chiapas. Daarna volgt een soortgelijk parcours als het eerste stuk.

dsc_0470

Niet veel later ga je de derde en laatste lifthill op. Ook het stuk daarna is vergelijkbaar met de andere delen, maar het is zeker leuk genoeg. Het is misschien niet de soepelste baan, maar voor zijn ouderdom valt het nog mee, het is niet onaangenaam.

dsc_0025

Aan het einde draai je nog een rondje rond de minivrijevaltorens en je gaat de remmen in.

dsc_0659

Voor een familieachtbaan een best intense en verrassende baan die je zeker niet mag overslaan.

dsc_0463

De laatste attractie in dit themagebied is de Tikal, een dubbele kindervrijevaltoren.

dsc_0562

Al was er vandaag maar één van de twee open omdat het zo rustig was. En om diezelfde reden maakten we ook even een ritje.

dsc_0560

En ik moet eerlijk bekennen, ik vond het verdacht plezant. Het is opvallend leuker dan het lijkt en ook intenser dan de meeste kindervaltorens. Een aanrader als je tijd ‘te veel’ hebt, want ik een park als Phantasialand is natuurlijk altijd genoeg te doen.

dsc_0567

De voorlaatste themazone is China Town, de kleinste van het park. Het bestaat eigenlijk uit één plein met een deel restaurants, een winkel, een showpoduim, een groot hotel en twee attracties.

dsc_0580

Maar ondanks het niet zo groot is, moet ik wel zeggen dat het een erg mooi themagebied is.

dsc_0573

De eerste attractie is Feng Yu Palace, een madhouse van Vekoma. Meer kan ik er niet over zeggen, want hij was heel de dag gesloten en ook voordien heb ik hem nog niet gedaan.

dsc_0579

De tweede attractie is Geister Rikscha, een oude darkride die onder de grond gebouwd is, ook hier zie je dus dat ze wel op hun beperkte oppervlakte letten.

dsc_0572

Een wachtrij is hier gelukkig zelden, aangezien de attractie een endless system heeft.

dsc_0571

Het is een spookhuis, maar schrikeffecten zitten er niet in. Naar mijn weten ook geen verhaal, en anders is het heel onduidelijk.

dsc_0193

Het zijn eigenlijk gewoon een reeks scènes in een Chinees, ietwat spookachtig thema achter elkaar. Op het einde eindig je met een grote reus, die een soort van eindbaas zou zijn.

dsc_0197

Hij is natuurlijk wel regelmatig vernieuwd, aangezien er ook vernieuwde technieken inzitten. Het is een attractie geschikt voor de hele familie die is leuk is voor afwisseling, maar zeker geen highlight.

dsc_0196

En bij deze zijn we ook rond in China Town en kunnen we doorlopen naar de laatste themazone, Mystery. Vroeger bestond het uit twee attracties, maar sinds dit jaar is Klugheim met haar twee nieuwe achtbanen ook deel van deze themazone. We beginnen echter bij de River Quest, of toch, dat was het plan. Deze was namelijk de hele dag defect.

dsc_0583

Maar omdat ik hem al enkele keren in het verleden heb gedaan, leg ik het ritverloop kort uit zonder foto’s. Het is een rapid river die gebouwd is door Hafema met het grootste hoogteverschil er wereld.

dsc_0582

Je start na een kort rondvaartje met een lift die je tot een hoogte breng van maar liefst 22 meter! Een luik gaat open en je ziet een afdaling van 11 meter, waar je als volgt ook af raast en een gigantische splash maakt. Niet veel daarna volgt er een grote draaikolk, die op het dak van de attractie ligt. Deze is vergelijkbaar met deze in Bobbejaanland, alleen is de drop dieper, want je zoeft alweer 7 meter naar beneden. Na een bocht volgt er nog een laatste drop van 3 meter.

dsc_0592

En stuk voor stuk zijn de drops enorm nat! Geloof me, droog kom je hier niet uit! Af te raden met slecht weer, maar een topattractie als het warm is. Zonder twijfel de beste rapid river die ik ooit gedaan heb. Het zat er vandaag echter niet in.

dsc_0581

De Mystery Castle is de volgende attractie die op ons te wachten stond. Het is een ingebouwde vrijevaltoren van 65 meter hoog.

dsc_0586

Qua uiterlijk van het gebouw ziet het er al schitterend uit. Het wordt echter nog beter als je naar binnen gaat.

dsc_0585

Ook de wachtrij is schitterend gedecoreerd. Het begint met sprekende poppen waarna er enkele kamers komen waar soms zelfs acteurs zitten. Altijd grappig als je met iemand op pad bent die gemakkelijk schrikt, iemand in ons gezelschap vloog bijna tegen het plafond, en dat is hoog in deze attractie…

dsc_0167

Je gaat zelfs een stukje in de grond via een trap, waarna je in een soort van voorshow terecht. Er is een verhaal aan verbonden, maar dat ken ik niet en wordt ook niet echt duidelijk gemaakt.

dsc_0173

Daarna stap je in in één van de zes gondels die enkele ogenblikken later 65 meter de lucht in schieten. De attractie heeft verschillende programma’s. Vroeger gaven ze vaker een langer programma weg, maar tegenwoordig gebruiken ze altijd het korte.

dsc_0590

En als je dan snel een tweede rondje wilt gaan, moet je eerst een kilometer bergop lopen, want de in- en uitgang liggen enorm ver van elkaar.

dsc_0588

De rit zelf is daardoor een beetje tegenvallen, ondanks dat hij wel de moeite is. Ook is het naar mijn mening te donker, je hebt slechts één keer dat je bovenaan hangt en er enkele lichteffecten aangaan. Voor de rest zie je niks.

dsc_0165

Maar al bij al toch een aanrader, al vond ik hem vroeger beter. Ik vrees ook dat de toekomst van deze attractie in gevaar komt. Klugheim is helemaal nieuw en River Quest wordt binnenkort vernieuwd, zodat het beter bij Klugheim past. Dan valt Mystery Castle er een beetje uit. Het is bovendien ook al een redelijk oude attractie (1998) dus denk ik dat ze hier ook iets aan gaan doen. Al hoop ik dat ze hem niet gaan slopen.

dsc_0163

En toen restte ons nog één themagebied, dat onderdeel is van Mystery. Het is geopend in 2016, bevat twee achtbanen en heeft eigenlijk helemaal geen aankondiging nodig, Klugheim!

dsc_0632

Na diverse jaren bouwen was het op 30 juni eindelijk zover, de langverwachte, nieuwe themazone van Phantasialand opende de deuren. Compleet onder de indruk betrad ik het gebied. De rotsen, het thema, de muziek, de achtbanen die vlak langs je heen scheuren, … het is echt af. Zelden heeft een themagebied me zo overweldigd, en dan hadden we de achtbanen nog niet eens gedaan. Phantasialand heeft zelfs mijn allerhoogste verwachtingen hiermee overtroffen!

dsc_0634

Hierin zijn twee achtbanen gebouwd, de spectaculaire lanceerachtbaan Taron en familieachtbaan Raik. We beginnen met de tweede.

dsc_0233

De wachtrij is het eerste stuk binnen en mooi gedecoreerd. Daarna slingert de wachtrij tussen Taron en Raik door. De achtbaan heeft ook een single riders line en een aparte front seat wachtrij, wat naar mijn idee een beetje overdreven is voor een kinderachtbaan, maar zeker niet slecht.

dsc_0616

Volgens het achtergrondverhaal zou Raik een speeltje zijn van de slimme mensen in Klugheim, waarmee ze de tijd voor- en achteruit kunnen spoelen. Het station is dan ook mooi gedecoreerd met een grote soort van klok en verlichting die van kleur verandert. Het ziet er wel leuk uit en het klopt ook gewoon met het voor- en achteruit gaan van de achtbaan. Ook hier is het gewoon helemaal af.

dsc_0012

De achtbaantrein ziet er overigens best mooi uit. De vloer rond de achtbaan zakt omlaag en je wordt achterwaarts omhoog getakeld. Waarom die vloer precies zakt is mij een raadsel.

dsc_0615

Boven word je met een ietwat bruuske beweging gestopt en na enkele ogenblikken losgelaten. Je raast opnieuw door het station waarna enkele bochten volgen.

dsc_0626

Het is de snelste en langste family boomerang coaster die er bestaat, maar zo enorm lang is hij ook niet. Sneller dan je verwacht schiet je de hoogte in en ga je achterwaarts terug omlaag.

dsc_0239

In tegenstelling tot wat ik verwachtte, word je niet nog extra omhoog getakeld zoals bij een gewone boomerang-achtbaan. Daardoor verlies je veel snelheid en ga je als je achteruit gaat een stuk trager door de bochten.

dsc_0637

Bij het instappen was ik mijn camera, die rond mijn nek hing, vergeten weg te leggen. Aangezien de medewerkers er niets op zeiden kon ik rustig onride foto’s nemen.

dsc_0598

Al bij al een leuke en mooie achtbaan. Hij is natuurlijk niet enorm spectaculair, maar voor een kinder-/familieachtbaan heeft hij best wel wat pit. Het is zeker eens leuk om te doen en een goeie instapachtbaan voor wie nog niet in Taron durft. Phantasialand heeft hiermee zeker een goede zet gedaan.

dsc_0607

Naast twee achtbanen heeft Klugheim nog veel meer moois te bieden. Middenin het themagebied ligt een groot plein met enkele sfeervolle plaatsen om te eten, er staat ook een soort windmolen en overal klinkt natuurlijk de prachtige muziek. Ook de toiletten zijn een bezoekje waard, want het zijn werkelijk de mooiste toiletten die ik ooit gezien heb.

dsc_0547

Het maakt het allemaal tot een geweldig mooi geheel, maar het allerbeste moest natuurlijk nog komen. We hadden er lang genoeg op moeten wachten, dus was het hoogtijd om ons te begeven richting de tweede achtbaan, Taron!

dsc_0152

De achtbaan is gebouwd door Intamin en is met zijn snelheid van 117 km/h de snelste multilaunchcoaster ter wereld. Daarnaast heeft de achtbaan de krachtigste LSM-lancering ter wereld en maar liefst 58 kruispunten, waardoor het zichzelf 116 keer kruist. Ook dat zou een wereldrecord zijn.

dsc_0146

We gingen de wachtrij binnen, die begint boven het station. Ook hier heb je een single riders line en front seat wachtrij. De rest van de wachtrij slingert tussen en onder de achtbaan door. Je denkt bijna aan het station te zijn wanneer je plots aan lange zig-zag rijen komt. Het ziet er erg uit, maar wij waren er gelukkig op een uurtje door.

dsc_0023

En tegen de avond zag het er al veel beter uit, zeg nu zelf?

dsc_0205

Achter de zig-zag rijen staat naar mijn mening de lelijkste constructie van Klugheim, of toch, dat vond ik toch in het begin. Nu ik twee maanden later terugkom vind ik het er al stukken beter uitzien omdat het er veel groener uitziet. Het is nu eerder een muur van planten geworden en ik denk dat het hoe langer hoe mooier gaat worden.

dsc_0549

Mijn eerste ritje koos ik voor de front seat, waar opvallend genoeg niet erg veel volk stond.

dsc_0035

Het station ziet er mooi uit, maar niet enorm bijzonder. De trein daarentegen ziet er schitterend uit. Ten eerste heb je geen klassieke schouderbeugels, maar heupbeugels die we de laatste paar jaren steeds vaker zien. Daarnaast heb je ook geen vloer onder je voeten, maar hang je met je benen los boven de grond. Ten slotte is de trein ook zeer mooi.

dsc_0244

We stapten in en na een klein bochtje werden we stilgezet en na enkele seconden gelanceerd. De kracht van de lancering is niet normaal, met een rotvaart schiet je vooruit. Je hoort de lancering ook echt door heel Klugheim.

dsc_0650

Je schiet de hoogte in en vliegt langs de enorme rotspartijen. Vervolgens zoef je over een heuvel die je geweldige airtime geeft. Daarna volgt de ene scherpe bocht na de andere.

dsc_0204

Vlak langs de rotsen, onder een brug door, rakelings langs andere stukken rails, door de windmolen, langs Raik, overal zoef je net naast of doorheen in de ene na de andere scherpe bocht. Geen seconde verveelt de baan, die tevens ook enorm soepel verloopt.

dsc_0149

De snelheid neemt stilaan af en je begint net te denken dat het spectaculaire deel van de achtbaan afgelopen is, wanneer je een klein stukje naar beneden duikt en voor de tweede maal gelanceerd wordt. Deze launch is in mate van mogelijk nog krachtiger dan de eerste. Ongelofelijk wat er op dat moment door je heen gaat.

dsc_0765

Vlak na de tweede lancering kan je beter even je ogen sluiten, want dan schiet je omhoog langs een waterval waar je wel eens spetters water in je ogen kan krijgen, en aan een snelheid van 117 km/h is dat niet echt prettig.

dsc_0256

Je bereikt het hoogste punt van de baan en naar mijn mening tevens het hoogtepunt van de baan. Je maakt enkele scherpe slingerbochten en duikt opnieuw naar beneden.

dsc_0653

De bocht die daarna volgt is misschien wel de beste in heel de baan. Het lijkt wel alsof ze hem wegens plaatsgebrek wat kleiner hebben moeten maken en dat voel je in heel je lichaam.

dsc_0202

Je duikt opnieuw de grond in waarna je onmiddellijk weer de hoogte inschiet. Op dit punt word je letterlijk uit je stoel gekatapulteerd. Daarna volgen nog enkele slingerbochten en een heuvel met enorm veel airtime. Tot slot eindig je in de uiterst soepele remmen.

dsc_0029

Enkele minuten na de achtbaan ben je nog steeds niet bekomen van de rit, het enige wat door je heen gaat is een enorm “wauw”-gevoel. Dit is veruit één van de beste achtbanen die ik ooit gedaan heb.

dsc_0014

Later op de dag maakte ik nog een tweede en derde ritje. Toen viel de wachttijd voor de achtbaan erg goed mee, zeker om nog maar kort open te zijn. De achtbaan heeft dan ook een erg grote capaciteit. Er staat maar liefst 4 treinen op voor 16 personen.

dsc_0150

Ik deed hem de tweede keer in het midden en de derde keer backseat. De achtbaan blijft enorm goed, maar ik vind hem over het algemeen het beste als je vooraan zit.

dsc_0034

Verder blijft het ook ongelofelijk hoe een lange, grote en spectaculaire achtbaan Phantasialand op zo een kleine oppervlakte heeft gezet.

dsc_0021

Dit is een achtbaan waarvan ik niet snel genoeg kan krijgen en die, in tegenstelling tot de meeste andere achtbanen, tijdens de rit steeds beter wordt.

dsc_0613

Ondanks dat de achtbaan geen inversies heeft, is hij toch erg uniek. Phantasialand heeft met deze achtbaan echt een geweldige zet gedaan naar mijn mening. Taron en eigenlijk gewoon heel Klugheim is gewoon af. Alles is tot in detail afgewerkt, er klinkt prachtige muziek en er is zelfs een volledig achtergrondverhaal. Taron verslaat makkelijk de Black Mamba en is zonder twijfel de beste achtbaan van heel het park, waarschijnlijk zelfs van heel Duitsland en misschien zelfs van heel Europa. Ik ben alvast fan van deze geweldige coaster!

dsc_0657

En bij deze zit ook ons bezoekje aan Phantasialand erop. Eén ding is zeker, ik ben een enorme fan van dit park. Van alle pretparken die ik al gedaan heb, is dit mijn favoriet. In themagebied Fantasy is nog een beetje werk, maar in nagenoeg het volledig pretpark is de sfeer onbeschrijfelijk. Alles is tot in de kleinste details afgewerkt, overal klinkt mooie muziek en het is wonderbaarlijk hoe goed Phantasialand omgaat met de kleine ruimte en de hoogteverschillen die ze hebben. Phantasialand, tot snel!

dsc_0157