30/03/2019 Familypark

24/09/2019 Uit Door Nathan

Aah, dat heerlijke moment wanneer je na een lange winterstop terug door de toegangspoort van een pretpark mag wandelen. Toegegeven, parken als Disneyland, de Efteling en indoorparkjes maakten mijn winterstop minder zwaar, maar ik ben toch ieder jaar weer opgelucht als het zomerseizoen opnieuw begint. Meestal is het Walibi Belgium waar ik mijn seizoen start, maar dit jaar is dat eens anders. In Oostenrijk begint het zomerseizoen namelijk een weekje vroeger en aangezien een vriend van mij met een leuk idee en goedkope vliegtuigtickets kwam, moest ik niet lang nadenken voor ik een weekendje Wenen geboekt had.

Hoewel de meeste pretparkfans ongetwijfeld meteen ‘Wiener Prater’ zullen denken als ik de hoofdstad van Oostenrijk noem, is het toch een ander pretpark dat we eerst bezoeken. Familypark ligt op ongeveer een uurtje rijden van het stadscentrum nabij het dorpje Rust. Jawel, je lees het goed, Europa-Park moet zijn plaatsnaam delen met een Oostenrijkse collega.

De ingangszone ziet er zeer goed uit en eenmaal we binnen zijn zien we meteen ons eerste attractie.

Nee, deze Flying Eagle is allesbehalve een wereldtopper en we moeten er bovendien een klein bedrag voor neertikken. Persoonlijk vind ik butterfly’s geen achtbanen, maar voor de volledigheid stap ik er toch maar even in. Het blijven ook wel best leuke machines.

Rond de ingangszone loopt ook nog een monorail, waar we ook even instapten.

En er stond ook een kleine Heege toren.

De zone werd aangevuld met enkele kleinschalige attracties en speeltoestellen.

De eerste indruk die Familypark geeft is erg goed. De zone rond de ingang is goed onderhouden en bevindt zich mooi tussen het groen. Ook de subtiele thematisering is erg mooi gedaan.

Ook een beetje verder staan nog enkele kinderattracties opgesteld.

Waaronder een ballonmolen, een rondritje in autootjes en een leuk gedecoreerde eendenmolen.

Een grote carrousel kan natuurlijk ook niet ontbreken. De zone wordt verder aangevuld met een restaurant.

Een beetje verder staat ook dit fantastisch apparaat. Normaal zou ik hem zeker doen, ware het niet dat je voor deze moet bijbetalen. Ik had daarstraks al een rondje butterfly betaald, dus besloot deze maar links te laten liggen.

Net als het andere park in Rust en een bekend park in Kaatsheuvel, beschikt ook Familypark over een eigen sprookjesbos.

Hier zijn tal van sprookjes vertegenwoordigd.

Toegegeven, van een bos kan je redelijk moeilijk spreken en de kleine, statische scènes zijn natuurlijk ook lang niet zo goed uitgewerkt als in de Efteling.

Voor een parkje als Familypark is het echter prima.

Het ziet er bovendien netjes onderhouden uit, wat aantoont dat Familypark veel liefde in het park steekt.

Middenin het sprookjesbos vinden we ook een oud kasteel terug, waar een kleinschalig spookhuis in zit.

Binnenin zijn lachspiegels en enkele kleine scènes te vinden. Leuk om dit soort kleine zaken op te merken in een park.

Ook een beetje verder zijn nog behoorlijk wat sprookjes te vinden.

Ze zijn best leuk afgebeeld en er staan er ook erg veel bij elkaar.

Wie niet kan wachten op de nieuwe achtbaan van de Efteling, kan alvast eens hier komen kijken!

Nog één foto om het af te leren, daarna trekken we terug het attractiegedeelte in!

Als je een klein, lokaal parkje in Oostenrijk bezoekt, verwacht je niet dat ze hier met themazones werken. Toch is dat precies wat men hier wel doet. De zone achter de ingang had een vrij neutraal thema, nu zijn we aanbeland in een zeer grote boerderijzone.

De eerste attractie hier zijn draaiende koffietassen. Of ja, wijnvaten? Ik denk dat het dat moet voorstellen.

Er staan ook twee kleine vrijevaltorens.

En ernaast staat een iets grotere vrijevaltoren, die ook nog eens naar links en rechts kantelt. Het valt meteen op hoe tof alles aangekleed is en er hangt een heel gezellige sfeer.

Normaal kan je in deze zone van het park ook een ritje maken op de rug van een varken, maar deze lag er helaas uit vandaag.

Vlak ernaast bevindt zich nog een behoorlijk lange rondrit in een tractor.

In de boomgaard van de boerderij vind je de wellenflug van het park. Ik vind de exemplaren met een ronde bovenkant er toch altijd een stuk mooier uitzien, in het bijzonder deze!

Op de boerderij heeft men last van ratten en dat is maar goed ook, want dat zorgt ervoor dat we eindelijk in onze eerste echte achtbaan van de dag kunnen stappen.

Rattenmühle is een bobsled coaster die gebouwd is door Gerstlauer, net als bijvoorbeeld Tiki-Waka en Van Helsings Factory.

Hij is gethematiseerd naar de leefwereld van ratten en is zeer leuk aangekleed. Het station ziet er netjes uit. Er hangt een groot scherm en er zijn tal van details op te merken.

Heerlijk foute theming in dit soort parkjes, ik hou ervan!

De achtbaan ligt op een berg en is mooi ingewerkt in het landschap. Je kan trouwens ook helemaal rond de achtbaan lopen, wat voor toffe uitzichten en mooie foto’s zorgt.

De baan zelf is zoals elke andere bobsled coaster: fun! We waren in de wachtrij de baan aan het bekijken en dachten dat het één van de tammere exemplaren zou zijn, maar daar bleek niets van waar te zijn. Rattenmühle is soepel en heeft verrassend veel pit voor een family coaster. Ondanks de wachtrij besluiten we later toch nog een tweede ritje te maken. Ik ben fan!

Aan de achterkant van de achtbaan bevindt zich nog een groot horecapunt. Hoe langer we door het park lopen, hoe meer me opvalt hoe mooi alles gethematiseerd en onderhouden is en hoe gezelliger ik het park vind.

Familypark presenteert dit jaar ook een bescheiden nieuwigheid, namelijk een nieuwe kinderattractie.

De kinderzone wordt aangevuld met een kikkermolen.

We liepen verder door de gigantische boerderijzone van het park en komen aan bij de leuk vormgegeven paardjesbaan. Hier geen paarden, wel kippen.

In deze hoek bevindt zich ook een kinderboerderij, die uiteraard niet kan ontbreken in deze zone.

Vlak naast de kinderboerderij staat tussen de bomen een gigantisch speeltuig waar kinderen zich in kunnen uitleven.

En er hing ook een lange glijbaan aan. Deze leek behoorlijk hard te gaan, dus ik besloot zelf ook even naar beneden te glijden. Mijn vermoeden werd bevestigd, want bij de laatste paar heuvels kwam ik vlotjes los van de baan en vloog door de lucht.

Achter de grote speeltoestellen rijdt nog een trein. Hij rijdt een behoorlijk stukje, maar heeft slechts één station en rijdt ook niet echt door het park, maar meer in zijn eigen zone.

Aan de andere kant van het plein stond nog een gekke zelfbedieningsattractie die ik nog nergens anders gezien had.

En de laatste attractie in de boerderijzone – die de helft van het park inneemt – is de Waldtierrennen. Bij deze attractie maak je een ritje op de rug van tal van dieren.

De attractie zag er zeer netjes uit en de gigantische animatronic van een vogel zorgde er zelfs voor dat ik even twijfelde een ritje te maken.

We begeven ons naar de bovenkant van het park, dat grofweg de vorm van een L heeft. Het eerste wat we hier tegenkomen is deze zeer netjes aangeklede waterspeeltuin.

Er tegenover bevindt zich met Tempelrutsche nog meer waterpret.

Ernaast staat opnieuw een klimparcours in de bomen.

Deze zone is een mix van een piratengebied en een gebied in Romeinse stijl. Geen idee wat men hier precies wil, maar het geheel ziet er op zich erg netjes uit.

Onder de waterglijbanen kunnen kinderen zich uitleven door ballen af te vuren.

Aan deze kant van het park staat ook een groot restaurant, dat helemaal mee in de Romeinse stijl is opgenomen.

Ook de kleinschalige log flume Krokobahn past mooi in dat plaatje.

Hierbij een perfect voorbeeld van het gemiddelde niveau van klantvriendelijkheid en service dat je kan verwachten in Familypark: een medewerker staat je in het station vriendelijk op te wachten en biedt je een poncho en zitmatje aan, zodat je niet nat wordt. En ja, dat helemaal gratis. Die poncho weigerde ik vriendelijk, het was namelijk een heerlijk warme dag.

Uiteindelijk wel erg goed dat ze het aanbieden, want ondanks dat hij slechts één drop van beperkte hoogte heeft, kom je er toch behoorlijk nat uit.

Eén van de achtbanen die zich in het Duitse Rust bevindt, is Pegasus, een Mack Rides youngstar Coaster. En ja hoor, datzelfde achtbaantype staat ook in het Oostenrijkse Rust. Zelfs het thema en treindesign komen overeen.

De lay-out van deze Götterblitz is een beetje anders, maar veel mensen zullen wellicht geen verschil merken.

Na de first drop volgt een parcours vol leuke bochten, wat ervoor zorgt dit een prima familieachtbaan is.

Nog even een vermelding voor het prachtige station en de zeer nette omgeving van de achtbaan. Dat zorgt ervoor dat ik Götterblitz zelfs mooier vind dan het exemplaar in Europa-Park.

Als we heel eerlijk zijn, is Götterblitz niet de laatste achtbaan van het park. Toch ben ik over de allerlaatste snel uitgepraat, want Hercules is een achtbaan voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Daarna pas je er fysiek gewoon niet meer in.

De laatste attractie in Romeinse stijl is de Römerturm, een zeldzaam attractietype dat ik voorlopig enkel in Tripsdrill ben tegengekomen.

Het exemplaar hier ziet er minstens even mooi uit past prima in het familiale aanbod van Familypark.

Helemaal aan de achterkant van het park liggen nog enkele eetgelegenheden, speeltuigen en betaalspelletjes, waaronder deze interactieve waterattractie.

Er staat ook nog een erg mooie piratenboot, gethematiseerd naar één of ander zeemonster.

Aansluitend op het zeemonsterthema heeft men ook een gezellig havendorpje gecreëerd met centraal gelegen een attractie.

Deze Fliegenden Fische is misschien één van de leukst vormgegeven niet-Disney vliegtuigmolens die ik ken. Bovendien droppen deze vissen af en toe wat water naar beneden, wat zorgt voor een leuk visueel effect.

Het laatste stukje park met tevens ook de laatste attractie die we wilden doen ligt goed verstopt achter het havendorpje.

Leonardos Flugmaschine is een gekende sky fly van Gerstlauer. Het is met gemak het mooiste exemplaar dat ik ooit gezien heb en hoewel hij een beetje afgelegen ligt, past het prima bij de Romeinse zone.

Ik ben geen gigantische fan van sky fly’s. Het zijn prima attracties, maar bij de meeste exemplaren moet je veel te hard je best doen om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het bijna onmogelijk is over kop te draaien. Deze beviel me echter een stuk beter, want na enkele keren slingeren bleef ik vlotjes rond mijn as draaien. Geen idee waarmee het net te maken heeft, maar deze sky fly is wat mij betreft het beste exemplaar.

Onze dag hier zit erop en het is tijd om door te gaan naar dat andere gekende pretpark in Oostenrijk. Familypark liet een zeer goede indruk na. De attracties zijn goed en de theming is voor een park van deze omvang van een enorm hoog niveau. Het deed mij erg hard denken aan het kleine broertje van Tripsdrill.

De topper van het park is voor mij ongetwijfeld Rattenmühle, maar moet je nu hier speciaal voor naar Oostenrijk komen? Neen, absoluut niet. Als je echter in de buurt bent en je wil een leuk en betaalbaar pretpark bezoeken, twijfel dan niet en kom naar Familypark, want hoewel er niet enorm veel interessante attracties staan en het voor ons zeker geen dagvullend park is, beveel ik een bezoekje ten zeerste aan.