29/10/2017 Walibi Belgium (Halloween)

29/12/2017 Uit Door Nathan

Oh ja, het is weer zover. Halloween is in het land! Voor mij toch de periode waar het hele jaar naar uitgekeken wordt. Zoals elk jaar trek ik naar Walibi Belgium om te kijken wat Halloween daar dit jaar te bieden heeft.

Er is op het moment van publicatie misschien al meer sprake van Kerstmis dan van Halloween, voornamelijk omdat ik nog enkele reportages moest schrijven vlak voor de Halloweenperiode, maar ik kijk er met veel plezier op terug!

Aan de ingang van het park zag het er alvast netjes uit. Zoals elk jaar was het er mooi versierd met pompoenen, takken en andere decoraties. Er klonk ook Halloweenmuziek die je meteen helemaal in de sfeer brengt. En ja, er liepen ook al enkele acteurs rond!

De eerste attractie die je tegenkomt is de Vampire. Ik ben even tot daar gelopen om enkele foto’s te maken, maar ben er zelf niet ingestapt. De laatste keer dat ik hem deed vond ik hem toch net iets te ruw en besloot ik hem toch maar over te slaan, zeker als je zag wat voor wachtrij er stond.

Verder was er weinig te doen hier voor Halloween. Jammer, want met ‘Vampire’ moet thematisch toch wel iets te doen zijn met Halloween? Hopelijk verandert het in de toekomst. Wie weet na het uitvoeren van hun masterplan.

De meeste mensen lopen rechtdoor naar Weerwolf, maar wij deden het andersom. We sloegen linksaf, waar we grote werken aantroffen.

Volgend jaar opent hier namelijk de nieuwe kinderzone van Aqualibi. De parktrein heeft daarvoor het park verlaten. Niet erg vind ik, ik heb hem in de zomer nog eens gedaan en hij reed echt enorm traag. Daarnaast waren de stations ook totaal niet duidelijk en was er vrij weinig te zien tijdens de rit.

De werken waren mooi afgeschermd met doeken, waarop staat wat we mogen verwachten.

Het doet toch deugd om een gigantische bouwkraan te zien in mijn thuispark. Ik kijk er echt naar uit hoe Walibi Belgium eruit gaat zien binnen enkele jaren.

De volgende achtbaan is de Cobra. Ook deze heb ik niet gedaan, eigenlijk gewoon omdat het er niet van gekomen is. Ik moet hem nu ook niet per se gedaan hebben, ik loop niet extreem warm van een Vekoma boomerang.

Er zijn zaken die veel meer prioriteit krijgen met Halloween. De spookhuizen bijvoorbeeld. Walibi Belgium telt er dit jaar maar liefst zeven. De eerste ligt hier en is Project InvaZion, één van de weinige spookhuizen die gratis te bezoeken is.

Het is één van de oudste spookhuizen van het park en je begint het langzaam wel te merken. Ik hoop dat ze er binnenkort eens wat nieuws mee doen, maar ze zullen geen andere keuze hebben. In 2019 komt er namelijk een nieuwe darkride in dit gebouw.

Je kan van een gratis spookhuis niet verwachten dat het het beste van het park is, maar alsnog is het best een net spookhuis, vooral op vlak van thematisatie. Qua scares vind ik het iets minder.

Het thema van dit spookhuis is aliens. Ik ken het verhaal niet echt, maar ik gok dat het iets is in de stijl van dat de aarde wordt aangevallen of overgenomen door buitenaardse wezens. Niet meteen het engste thema, maar het is best wel goed uitgewerkt.

Het kleine vliegend tapijt zit zoals elk jaar ingepakt en het operatorhokje is opgebouwd tot kassa.

De poort vlak naast Radja River die leidt naar de backstageruimte van het park, staat elk jaar met Halloween open. Er bevinden zich namelijk twee spookhuizen, Villa 13 en Lumberjack. We beginnen met het eerste.

Villa 13 is een best apart spookhuis. Vroeger was het namelijk een gewoon huis dat grenst aan Walibi. Toen het te koop werd gezet heeft Walibi het overgekocht en omgebouwd tot spookhuis. Ga maar eens kijken op Google Maps, daar kan je achter Walibi nog de echte voorkant van het huis zien, zonder te beseffen dat zich binnenin horrortaferelen afspelen.

Villa 13 is een spookhuis dat al jaren aanwezig is in het park. Het thema is simpel, maar zo goed, een vervloekte villa. Vorig jaar vond ik hem een beetje verouderd en ik had gehoopt dat ze er iets nieuws mee gingen doen dit jaar. Dat deden ze niet, wat ergens ook wel begrijpelijk is. Het is moeilijk om het aan te passen omdat je nog altijd met het echte huis zit. Je kan de looproutes wel veranderen of wat extra decoratie toevoegen, maar het is lastiger dan een ander spookhuis vernieuwen.

Je wandelt dus door verschillende ruimtes waar ooit echt mensen gewoond hebben. Van de keuken, tot de badkamer en zelfs de kelder. Vooral die laatste vind ik erg leuk.

Vorig jaar vermelde ik dat ik Villa 13 een beetje op vond. Het staat er al diverse jaren en mocht van mij wel eens vervangen worden. Daarentegen vond ik het dit jaar erg sterk. De acteurs leken hun rol beter te doen dan ooit.

Deze acteur zit al jaren in zijn isolatiecel en doet dat elk jaar opnieuw geweldig. Volgens mij laten ze die daar gewoon het jaar rond zitten.

Ook niet te vergeten, het toilet, waarvan ik vorig jaar heb gemerkt dat het ook effectief werkt!

Toch aangenaam verrast over hoe het spookhuis er dit jaar uitzag. Er was binnenin niets veranderd, maar de acteurs waren zo goed dat het toch weer één van de beste spookhuizen van het park is.

We liepen verder naar het volgende spookhuis, dat hier vlak naast stond. Lumberjack is het langste spookhuis van het park en is prachtig gethematiseerd. Het verhaal gaat over een moordlustige houthakker die midden in het boos leeft.

Ik vond het spookhuis precies wat donkerder dan de vorige jaren. Op sommige plaatsen misschien wel te donker. Voor de rest was er niet veel veranderd, maar erg vind ik dat niet.

Je wandelt precies door een echt bos. Je kan alleen verrast worden door bosbewoners die niet zo blij zijn met je bezoek.

Ook hier viel het me op dat de acteurs erg goed waren, zelfs beter dan de vorige jaren. Er zitten er bovendien ook echt enorm veel in.

Lumberjack blijft ook dit jaar mijn favoriete spookhuis. Het is zo mooi gethematiseerd en de acteurs zijn echt goed.

Even genoeg spookhuizen, we komen aan de volgende attractie. Op weg naar Radja River zagen we dat een deel van de sporen van de parktrein al uit het park verwijderd werden.

Maar op diverse andere plaatsen liggen de sporen wel nog gewoon. Benieuwd of ze deze winter alles gaan wegdoen of eerder systematisch en per themazone ter werk zouden gaan.

Terwijl mijn gezelschap zich waagde aan een ritje Radja River, maakte ik wat foto’s. Ik slaag deze woeste rapid river liever over met zo een koud weer als vandaag.

Er vlak achter bevindt zich de toegang naar de Blood Bar, een gezellige bar die enkel tijdens Halloween geopend is. Het is ook exclusief, want alleen mensen met een RIP Pass hebben toegang. Sinds dit jaar kan je er ook naartoe als je €5 extra betaalt.

Maar de sfeer is er wel super gezellig. De zombies zorgen niet alleen dat je drank hebt, maar ze animeren je ook tot je soms dubbel ligt van het lachen.

Het Paleis van de Geest deden we ook even.

En we namen ook kort een kijkje in de kinderzone van het park.

Veel bijzonders was er niet te bespeuren. Ook decoratief was er niet enorm veel te doen.

Hier en daar stonden er wat pompoenen of lagen er strobalen, maar verder niet, dus gingen we verder in het park.

Aan een ritje in Flashback waagde ik me wel. Deze is nog niet zo heel nat en bezorgt je ook geen natte voeten voor de rest van de dag, wat ik vaak het vervelendste vind.

Ook een ritje in Psyké Underground mag nooit ontbreken aan een dagje Walibi Belgium. Deze shuttle loop is ondanks zijn leeftijd nog steeds één van de beste achtbanen die het land rijk is.

Als je trouwens een meer uitgebreide review wil lezen over de attracties en minder over Halloween, kan je de reportage van eerder dit jaar lezen. Daar focus ik me meer op het park zelf.

Achter Psyké Underground kom je in een vrij dode zone. Voorlopig toch, want daar komt hopelijk verandering in. Walibi Belgium heeft een gigantisch masterplan klaarliggen tot 2023. Ze gaan niet alleen meerdere nieuwe attracties openen, maar er worden ook acht themawerelden gecreëerd. Volgend jaar opent de eerste, waarin zich en nieuwe familie-achtbaan in tikithema zal bevinden.

De Keverbaan moest daarvoor wijken, maar geen nood, het is maar tijdelijk. De attractie wordt later terug opgebouwd aan de Weerwolf, waar tot vorig jaar het Reuzenrad stond.

Een deel van het meer is grotendeels leeggehaald en de werken voor de nieuwe familie-achtbaan zijn al volop aan de gang. Net zoals bij Aqualibi is alles mooi afgeschermd en staat er te lezen wat we volgend jaar mogen verwachten.

Persoonlijk kijk ik echt uit naar de uitbreidingen van het park de komende jaren. De laatste paar jaren is het beleid er enorm op vooruitgegaan en met Pulsar hadden ze ook de smaak van nieuwe attracties ook te pakken. Volgende jaren lijken ze deze stap door te trekken en gaan ze ook thematisch het hele park aanpakken. Ik ben er zeker van dat, als ze hun plannen echt goed uitvoeren, Walibi Belgium kans maakt om terug een park te zijn waar we in Europa echt trots op mogen zijn.

Challenge of Tutankhamon was voor ons de volgende attractie.

Knappe darkride, zonder twijfel de beste van België.

Vorig jaar bevond zich naast Challenge of Tutankhamon het Haunted House of Madness. Dit jaar keert het spookhuis niet terug. Spijtig, want ik vond het best wel een leuk spookhuis. Wat ik nog spijtiger vind, is dat er niets in de plaats is gekomen dit jaar. Het lijkt wel dat ze met alle werken achteraan de focus gelegd hebben op de voorkant van het park en daar veel meer ingezet hebben op spookhuizen en scare zones. Deze zone is nu enorm dood, maar daar komt zeer binnenkort verandering in. Enkel de octopus en de gocarts staan hier nog.

Normaal gezien volg je een pad tussen de Octopus en het Cowboydorp. Dat was door de werken echter afgezet en er was een nieuw pad gecreëerd.

De Pony’s en de Gold River Adventure, die normaal op het afgesloten pad liggen, zijn uiteraard ook dicht. Dat laatste had ook niet anders gekund, want de vijver van deze attractie is leeggehaald en de boten zijn ook nergens te bespeuren. Opvallend is dat het tot vorig jaar onder spookhuizen werd gerekend, maar het gingen er al jaren op achteruit, dus erg vind ik het helemaal niet.

Nu het nieuwe pad er tijdelijk is, hebben ze er goed van gebruik gemaakt hier een scare zone met spookhuis van te maken. Ook dit gebouw bevindt zich hier. Ik heb geen idee wat het is, maar het leent zich perfect voor een spookhuis, behalve dat het misschien een beetje vervallen is.

Quarantine en de bijhorende Quarantine Zone draaien om een besmettelijk virus dat de mensheid aan het overnemen is. Een klassiek thema, maar als je het leuk uitwerkt, kan je er wel wat mee.

Op het pad probeerden alvast enkele acteurs je schrik aan te jagen. Ze deden het best goed.

Vorig jaar stond Quarantine op de kartbaan. Dat was toen kort, maar best goed. Dit jaar hebben ze het niet alleen verplaatst en langer gemaakt, het is ook nog eens veel beter.

Er zitten diverse acteurs die echt hun best doen om je de schrik van je leven te bezorgen.

Het is het enige spookhuis van Walibi Belgium dat zich grotendeels buiten bevindt en aangezien we er doorgelopen zijn toen het donker was, heb ik alleen maar donkere foto’s.

Het spookhuis bestaat grotendeels uit containers, olietonnen, autowrakken, tenten en vooral zombies.

Het enige nadeel is dat dit soort spookhuizen echt enorm veel lawaai maken. Metaal op metaal maakt een ongelofelijk hard geluid. Ik heb ondertussen geleerd om, net als veel acteurs, oordoppen te dragen als ik een spookhuis doe.

De grootste verrassing van de dag was ongetwijfeld Quarantine. Erg mooi hoe Walibi Belgium het terug opgewaardeerd heeft tot een volwaardig spookhuis.

We betreden de volgende zone, Gaz Town, waar zich opnieuw een spookhuis en natuurlijk ook enkele attracties bevinden. We beginnen met het spookhuis, Mine Blast.

Waar vorig jaar de ingang was, is nu de uitgang. De ingang bevindt zich aan de normale ingang van Calamity Mine. De ingang van Calamity Mine is dan weer verplaatst en er is een nieuwe wachtrij aangelegd. Persoonlijk vond ik het hele Gaz Town nu nogal chaotisch, zeker als je weet dat ook Dalton Terror hier vlakbij staat en er een hele hoop mensen doorheen het park lopen.

Ik stelde mij meteen al enkele vragen bij Mine Blast. Normaal gezien eindigde je bij een soort van show in een zaal, maar deze zaal werd nu niet meer gebruikt. De looprichting werd ook omgedraaid, aangezien de vroegere ingang nu de uitgang is.

Vorig jaar bevond Mine Blast zich in het oude Walibi’s Secret, de wachtrij van de Calamity Mine, nog een outdoorstukje en je sloot af met een show in een zaal. Dit jaar bestaat het spookhuis alleen maar uit het oude Walibi’s Secret. Waar vroeger de uitgang van die loopattractie was, kom je nu binnen. Vorig jaar had het spookhuis verschillende indoor- en outdoorstukken, nu is het volledig indoor. Het is dus een gigantisch stuk korter geworden.

Vorig jaar klaagde ik dat ik het helemaal geen sterk spookhuis vond, maar dit jaar is dat anders. Het is niet het beste spookhuis van het park, mede omdat het zo kort is, maar het is toch al een grote vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar was het lang, maar niet goed. Dit jaar is het kort, maar wel goed. Als ik kan kiezen, kies ik toch zonder twijfel voor het tweede.

Ook hier viel het me op, de acteurs waren echt goed. Ze gaven niet zomaar op als het hen de eerste keer niet lukte je te laten schrikken.

Ondanks dat het korter geworden is, is dit spookhuis wel een aantal plaatsen gestegen. Het is er zeker op vooruitgegaan ten opzichte van vorig jaar, wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Ik had al vermeld dat de wachtrij van Calamity Mine verplaats werd omdat die nu gebruikt wordt als wachtrij voor Mine Blast. Ze hebben net als vorig jaar met hekken een wachtrij gecreëerd op het plein voor de attractie. Echt mooi vind ik het niet. Ze kunnen bovendien hun ruimte gebruiken om de scare zone Gaz Town beter te maken, want die vond ik toch duidelijk de minst goede die het park kent.

De rit van Calamity Mine blijft gewoon zoals hij altijd is. Een leuke familiebaan.

Ook Dalton Terror mag niet ontbreken. Deze geeft je niet alleen een mooi uitzicht over het park, ook in het donker is het zeker een must do.

In de scare zone liepen ook enkele acteurs, maar niet zo veel als in de andere scare zones. Ze waren hier ook opvallend minder actief dan in de andere zones.

De volgende attractie op het programma was Buzzsaw. De slechtste top spin ooit, maar we deden hem toch gewoon.

Geen idee wat dat vreemde object onder de top spin was, maar ik veronderstel dat het theming is.

Vlak naast Buzzsaw stond een Fanta container met wat entertainment. Ik had geen flauw idee wat het was, maar het zag er niet enorm interessant uit.

De kleine kinderzone, die zich vlak achter de Buzzsaw bevindt, slaan we vandaag over. Ik was erg nieuwsgierig naar de grootste Halloweennieuwigheid die Walibi Belgium dit jaar te bieden had. Het nieuwe spookhuis Bloc H en de bijhorende scare zone District H.

Want ja, inderdaad, Walibi Belgium heeft het gewaagd hun spookhuis Asylum dit jaar niet meer te openen. In plaats van dat de botsauto’s omgebouwd worden tot een psychiatrisch huis, werd het dit jaar opgebouwd tot een gevangenis. Best zonde, want ik vond Asylum één van de twee spookhuizen die echt met kop en schouders boven de andere spookhuizen van het park uitstak. Ik hoopte dus maar dat Bloc H minstens even goed was.

Over de scare zone was ik alvast niet teleurgesteld.

Er liepen massa’s acteurs rond die gevangenen en bewakers moesten voorstellen en opnieuw zal ik het zeggen, ze waren echt goed.

Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua interactie met de bezoekers. Ze liepen niet gewoon rond, ze kwamen echt achter je aan, en hoe meer schrik jij had, hoe minder medelijden zij hadden.

Het lijkt erop dat Walibi Belgium dit jaar echt heeft ingezet op goede acteurs. Het is niet gewoon een beetje beter dan de vorige jaren, het valt op dat het echt een zeer grote stap vooruit is.

Ik vond dit persoonlijk de beste scare zone van het park. De sfeer is er echt angstaanjagend en de acteurs zijn echt goed. We gingen maar eens een kijkje nemen in het spookhuis.

Eenmaal binnen in het gebouw wordt je verwelkomd door een griezel die plots tevoorschijn springt. Hij nodigt je zeer vriendelijk uit door te lopen en je komt in een donkere gang terecht. Het geluid dat weerklinkt is episch en enorm angstaanjagend, wat meteen een goede indruk gaf. Het enige probleem is dat ik helemaal niks zag. En oké, zo erg is dat niet, voor heel even… de donkere gangen bleven echt maar komen.

Geen decors, geen acteurs, gewoon mist en donkere gangen, minuten lang. Zo is het niet moeilijk om een spookhuis te maken. Ik was enorm teleurgesteld.

Ik had er al weinig zin meer in, maar uiteindelijk kom je toch in een kamer terecht waar de directeur en zijn secretaris je duidelijk zeer gewenst bezoek vinden. In deze kamer is eindelijk iets te zien. Ik had terug hoop.

En ik zal alvast zeggen, het werd alleen maar beter. Je komt vervolgens in een gigantische ruimte terecht met allemaal kooien en veel acteurs. Ze zitten in de kooien, lopen door de gangen waar jij doorloopt en zitten zelfs boven je op sommige plaatsen. Op sommige momenten staan ze met drie rond je en ze zijn ook enorm actief. Ze vallen je aan en op een gegeven moment werd zelfs iemand uit mijn gezelschap alleen opgesloten in een kooi.

Ikzelf vind dat hilarisch, maar ik kan me goed voorstellen dat er veel zijn die enorm veel schrik hebben. Erg goed stuk van het spookhuis, al moet ik toegeven dat ik het iets te lang van hetzelfde vond.

Het laatste stukje van het spookhuis is eigenlijk het beste. Je ziet enkele werktuigen waarmee duidelijk gemaakt wordt dat de gevangenen van Bloc H op gruwelijke manier gefolterd worden. Ook hier werd iemand van ons gezelschap even een stoel in gejaagd en vastgeketend. Verder springen er acteurs op je af en wordt je ook aangevallen door een kettingzaag. Erg sterke finale van het nieuwe spookhuis.

Eind goed, al goed? Wel, niet helemaal. Ik ga het geen slecht spookhuis noemen, maar ik vind het geen waardige vervanger van Asylum. Asylum was van begin tot einde goed gethematiseerd, angstaanjagend en had een sterke storyline. Ik moet toegeven dat ik toch een beetje teleurgesteld ben.

Als Walibi het spookhuis tegen volgend jaar zou veranderen, hoop ik dat ze vooral het eerste stuk aanpakken. Een beetje rook is goed, maar bij teveel zie je niets en verpest het de volledige ervaring. Rook mag ook geen vervanging zijn voor mooi gethematiseerde kamers. Dus halveer het aantal rookmachines en pak voornamelijk dat eerste stuk aan, en je hebt sowieso al een veel beter spookhuis. Ik weet dat Walibi dat kan.

Geweldige scare zone, het spookhuis zelf vond ik een beetje teleurstellend, maar doorgaans zeker niet slecht. We liepen verder en kwamen langs de breakdance. Veel interesse in een ritje had ik niet, dus we gingen verder naar Pulsar. Zelfs bij koud weer is het waard om hier een ritje in te maken.

Wat een geweldige attractie is het toch. Ik krijg er maar geen genoeg van. Krachtige launch, goede snelheid, airtime en een gigantische splash, het heeft gewoon alles.

Op de dijk van de attractie is er een nieuw horecapuntje geopend sinds deze zomer.

Grappig, in de buurt van Pulsar troffen we de oude parktrein aan. Deze stond daar gewoon stil op de sporen.

We komen aan bij het laatste spookhuis, hoewel dat dat niet echt een spookhuis is.

Het is het 4D-theater waar tijdens Halloween een andere film speelt dan anders. Het is echter al verschillende jaren op rij dezelfde film, waardoor het goede er wel wat af is. Het is zeker geen slechte film, maar hij mag wel eens vervangen worden.

De zone rond Panic House was voor het eerst in jaren een scare zone. De zone werd overgenomen door twee machines die bellen blazen met rook in.

En er liepen ook verschillende acteurs rond.

Waaronder enkele clowns. Je hebt mensen die van clowns houden en je hebt er die er super bang van zijn. Ik ben iemand van de eerste categorie.

Er speelde ook twee keren per dag een show op het podium in de scare zone. De circus show en de dance show. Ze speelde afwisselend om het half uur.

We hebben ze beiden gezien, als eerst de dance show. Deze was leuk, maar niet enorm spectaculair.

De tweede was de circus show, waarbij de twee clowns begonnen met enkele niet al te moeilijke stunts.

Tot ze enkele kettingzagen bovenhaalden en “iemand random” uit het publiek namen (die dus stiekem mee in het complot zat).

Ze vielen haar aan, slepen haar achter tafel en deden vervolgens alsof ze haar in stukken zaagden. Helemaal gek werd het toen ze lichaamsdelen over tafel begonnen te gooien en andere monsters het podium op kwamen om mee te lachen. Erg familievriendelijk was de show niet, maar hey, het is dan ook Halloween. En het klinkt misschien gruwelijk, maar ik vond het hilarisch, puur omdat het er zo extreem hard over was.

Toen was het tijd voor de laatste achtbaan van het park. De houten achtbaan Weerwolf hadden we vandaag nog niet gedaan.

Ook dit vind ik een geweldige baan. Nog steeds de beste woodie van België wat mij betreft.

De zone voor de attractie, waar tot vorig jaar het reuzenrad stond, was nu een zone waar kinderen Halloween konden vieren.

Er was ook een klein doolhof voor de allerkleinsten, maar ook wij mochten er gewoon in. Ze deelden er ook gratis chips uit, leuk dat ze dit kunnen doen!

Kinderen konden zich ook laten schminken.

En een klassieke ballonknoper mag ook niet ontbreken.

Als je kinderen hebt, kan je beter niet uit deze zone komen. Ze vermaken zich hier wel een tijdje en buiten deze zone is het niet meer veilig…

Op het podium speelde zich ook nog een familievriendelijke goochelshow af.

Hij speelde een paar keren per dag en we hebben hem gezien, maar vonden er niet enorm veel aan. Het was wel oké, maar de meeste trucks waren de typische, gekende trucks en konden door veel mensen achterhaald worden. Het leek me eerder iets voor vooral jonge kinderen. ’s Avonds was er op dezelfde locatie een vuurshow. Deze hebben we ook gezien en was wel leuk, maar tevens niet enorm spectaculair.

Er liep verder ook een goochelaar rond die mensen entertainde met kaarttrucks. Hij deed het erg goed.

We waren ondertussen ongeveer terug aan de ingang, waar nog de wellenflug van het park staat.

Een beetje verderop staan ook nog de carrousel en een oldtimerbaan. Daarna kom je opnieuw uit aan de Vampire.

De zone van de ingang tot aan de Weerwolf was echter ook een grote scare zone. Metamorphobia ziet er thematisch niet erg bijzonder uit, behalve dat er een hele reeks pilaren langs de kant staan waar regelmatig vuur uit komt, en geen klein beetje. Ik vind vuur altijd geweldig. Het effect is meteen erg spectaculair. De vorige jaren moesten we het telkens doen met een klein vlammetje, dit jaar lijkt elke minuut heel Metamorphobia in brand te vliegen.

Wat de scare zone nog veel beter maakt, is dat er extreem veel acteurs rondliepen.

Met die vuurpilaren is de doorgang nu erg smal, waardoor er vaak een overbevolkte zone ontstond. Klinkt als een nadeel, maar zet er acteurs tussen en het kan ook een geweldig voordeel zijn.

Je staat soms heel plots oog in oog met een acteur, en sommige mensen (zoals ik) beginnen dan te lachen, andere rennen in paniek weg en veroorzaken chaos in een drukke groep. Dat is Halloween. Ik vind het geweldig.

Maar echt leuk wordt het natuurlijk pas als het donker wordt…

En net wanneer de avond valt en het donker wordt – en ik rustig stond te genieten van een scare zone – hoor je achter je een immens lawaai. We gaan dichterbij kijken en een hele troep monsters loopt in parade door het park om chaos te veroorzaken en het park over te nemen.

Na even te kijken zag het er best wel spectaculair uit. Ze liepen door het park met wilde honden, paarden en reden erachter met auto’s die bestuurd werden door zombies. Op de auto’s stond “Enjoy the day” met een dikke streep door en vervangen door “Fear the night”. Het echte feest kon beginnen.

We zijn hen een tijdje gevolgd en het ik noem het misschien een parade, maar op sommige plaatsen was het eerder een hoopje gestoorde zombies. Griezels met kettingzagen liepen alle kanten op, zolang ze mensen maar de stuipen op het lijf kunnen jagen.

Alsof het nog niet chaotisch genoeg was, liepen er mensen met vuurkanonnen ook tussen. Gelukkig liepen er ook heel wat beveiligers mee om dit in goede banen te leiden. Ik kan me goed voorstellen dat dit best wel een organisatie vraagt. Je doet het om paniek te veroorzaken, maar tegelijkertijd ben je wel met paarden en auto’s bezig, dus moet je zorgen dat alles zeer veilig verloopt.

Ik heb best wel veel foto’s, maar het is waard ze te tonen. Dit was zonder twijfel het moment dat ik helemaal omvergeblazen werd van verbazing. Dit is niet gewoon goed, dit is fenomenaal.

Zo veel acteurs bij elkaar en stuk voor stuk lieten ze je niet met rust. Deze Halloween is beter dan ooit.

We liepen na de parade even een rondje door het park. Het viel op dat Walibi de aandacht echte wilde vestigen op de voorkant van het park. Ondanks dat er zich aan Cobra drie spookhuizen bevinden, was er verder weinig te doen. Ook de zone aan Radja River, Psyké Underground, Flashback en Tutankhamon waren best wel dood. Er stond nog wat volk bij de attracties (behalve bij Flashback en Radja River, die sluiten als het donker is), maar voor de rest was er niet veel te bespeuren. Misschien komt het door de werken dat Walibi bewust de grote menigte probeert weg te houden en vooral de voorkant van het park boeiender maakt. Ik kan dus ook niet echt veel foto’s tonen van die zones in het donker.

Maar in de vier grote scare zones was gelukkig iets meer leven te bespeuren. De kleinste is de Quarantine Zone. Er liepen net zoals daarstraks enkele acteurs door de zone, maar niet veel meer dan dat.

Daarstraks had ik al vermeld dat ik Gaz Town de minst goede scare zone vond, en in het donker was dat niet anders. Er liepen opvallend minder acteurs en ze waren ook minder aanvallend hier.

We hebben ook enkele attracties meegepikt in het donker. Vooral Dalton Terror, Pulsar en Weerwolf zijn zeker aanraders.

De sterkste scare zones moesten echter nog komen. In District H was het nu nog angstaanjagender dan overdag.

Er liepen niet alleen veel meer acteurs rond, ze waren ook veel interactiever met de bezoekers.

Verder weerklonken er ook spookachtige geluiden en bijpassende muziek. De sfeer was echt goed. Zonder twijfel mijn favoriete scare zone, zeker in het donker!

En eigenlijk geldt voor Metamorphobia hetzelfde. In het donker vond ik deze scare zone nog meer tot zijn recht komen. De vuureffecten zien er nog tien keer spectaculairder uit en opnieuw kan ik alleen lovende woorden brengen over de acteurs.

En dit jaar is het helaas al om 22u in plaats van om 23u, maar het park sloot de deuren en deze Halloweendag zat erop. Ik ben sowieso een enorme fan van Halloween en het evenement in Walibi Belgium steekt me nooit tegen, maar dit jaar vond ik toch wel echt goed. Vooral de sfeer in de scare zones en de acteurs waren dit jaar beter dan ooit. Het park heeft duidelijk ingezet op professionele acteurs die inspelen op de bezoekers. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.

Wat ik persoonlijk iets minder vond, is het doorsnee niveau van de spookhuizen. Lumberjack steekt er nog steeds bovenuit qua niveau en ook Villa 13 en Quarantine vond ik erg goed dit jaar. Bloc H had ik echter veel meer van verwacht en ook Mine Blast, Project InvaZion en de 4D-film mogen eigenlijk een upgrade krijgen of vernieuwd worden. Daarnaast vind ik 22u ook best wel vroeg. Walibi, maak dat volgend jaar maar terug minimum 23u of doe eens zot en hou het park open tot middernacht. Verder durf ik te zeggen dat ik dit toch wel de sterkste Halloweeneditie vond die ik ooit in het park heb geweten. Walibi Belgium, doe verder zoals je bezig bent. Ik keer volgend jaar met zeer veel plezier terug!