27/07/2017 Bellewaerde

08/09/2017 Uit Door Nathan

Het was alweer twee jaar geleden dat ik nog in Bellewaerde was geweest en met de nieuwe attractie kon een bezoekje aan het park echt niet nog langer duren.

Niet dat ik niet graag in Bellewaerde kom, helemaal niet. Een eerder bezoekje was er gewoon nooit van gekomen. Ik was in elk geval benieuwd wat er in die twee jaar allemaal veranderd was.

We betraden het park op een zomerdag, dus we verwachtten een tamelijk grote drukte. Daarom besloten we meteen naar de nieuwe attractie te gaan. Aanvankelijk dacht ik dat de ingang van de nieuwe Dawson Duel voor de Piratenboot zou liggen, maar hij ligt erachter.

Deze moesten we dus eerst even passeren.

Dawson Duel is dus de nieuwste attractie van Bellewaerde. Het is een alpine coaster die uniek is op twee manieren. Ten eerste is hij niet gebouwd op een natuurlijke heuvel, maar op metershoge supports. Ten tweede zijn het twee banen naast elkaar, waardoor je dus een race-effect krijgt.

Ze adverteren met twee unieke punten, maar eigenlijk is er nog een derde aspect dat voor een alpine coaster best uniek is. Je kan namelijk niet zelf bepalen hoe snel je gaat. De hendel om gas te geven of te remmen, die je op de meeste alpine coasters vindt, is hier dus weggelaten. De meeste bezoekers gaan dat niet merken, maar pretparkfans zien het snel.

De attractie is gebouwd door Wiegand en amper enkele maanden geopend. We wilden de wachtrij in, maar merkten al meteen iets bijzonders. Je moet je bagage beneden achterlaten en krijgt een kaartje met een nummer. Dat moet je na de rit terug inleveren en dan krijg je je bagage terug.

Ik ben geen fan van het systeem. Je zou maar in de wachtrij staan en honger of dorst hebben. Of je wil je insmeren. Of je wil een foto maken. Allemaal dingen die niet gaan omdat je spullen beneden in het bagagerek staan. Op het drinken hebben ze gelukkig al iets gevonden, in de wachtrij staat namelijk een drinkkraantje.

De wachtrij is overigens een grote, houten brug. Het is een lange en best vermoeiende wandeling naar boven waar je toch gemakkelijk een vijftal minuutjes over doet. Het uitzicht is er wel mooi. Je komt namelijk net boven de toppen van de bomen uit. Toen ik het op foto’s zag, was ik nooit helemaal overtuigd, maar als ik er zelf stond beviel me het wel.

Op het einde van de wachtrij splits je en kan je kiezen voor de groene of de blauwe baan. Het ritverloop is hetzelfde en ze adverteren het als een baan met een race-effect, maar net omdat je je snelheid niet zelf kan bepalen is het dat helemaal niet. Het groene karretje komt namelijk altijd net iets eerder aan dan het blauwe. Gemiste kans dit!

De rit zelf vind ik op zich best wel oké. Het is natuurlijk geen erg enge attractie, maar wel een goede attractie voor de hele familie. De snelheid die je haalt is best wel oké en het feit dat je zo hoog zit maakt het best wel bijzonder.

Het grote probleem met de attractie is echter de capaciteit. Terwijl we vandaag nergens langer dan een kwartier gewacht hebben, stond hier praktisch de hele dag een rij van zeker een uur. Daar moet aan gewerkt worden. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat de theming wel beter kon.

Ik ga niet zeggen dat ik Dawson Duel een slechte attractie vind, maar ik betwijfel om eerlijk te zijn of dit de investering is waar Bellewaerde nood aan had. Ik vind het een vreemde zet en trek toch een aantal dingen in twijfel. Bellewaerde smeekt eigenlijk gewoon om een woodie, wat zonder twijfel een betere keuze was geweest.

We trekken verder het park in waar we de Big Chute aantreffen. Ervaring leert dat je helemaal nat uit deze attractie komt, dus we sloegen hem maar over.

In de naastgelegen vrijevaltoren Screaming Eagle stap ik echter maar al te graag in. Ondanks dat de airtime op deze shot ‘n’ drop ver te zoeken is, geniet ik wel van een ritje.

De attractie is gebouwd door Huss, die wel gekend staat om goede thrill rides. Deze vrijevaltoren is dan ook één van mijn favorieten. De lancering is erg goed.

Doorheen de dag heb ik verschillende ritjes in deze toren gemaakt. Bovendien liet de operator hem twee keer na elkaar draaien omdat het zo rustig was.

Ook Peter Pan bevindt zich in deze themazone.

Tegen een ritje in Niagara zeg ik niet snel nee, dus ook vandaag kropen we in deze grote boot. Het is altijd een beetje gokken, want soms kom je droog uit de attractie en soms word je kletsnat. Gelukkig viel het vandaag vrij goed mee.

Het is verder een zeer simpele attractie, maar toch zo leuk. Ik sla hem niet snel over bij een bezoek aan het park.

Naast een pretpark is Bellewaerde ook een dierentuin. Mijn aandacht ligt uiteraard voornamelijk bij de attracties, maar daarom lopen we de dieren niet zomaar voorbij. Hier bevindt zich namelijk een apeneiland.

Er zaten twee soorten aapjes, doodshoofdaapjes en witoorpenseelaapjes. Daarnaast zaten er ook nog mara’s, iets tussen een konijn en een kangoeroe.

Nieuw voor mij was ook de wandelbrug over het water. Deze is in 2016 aangelegd en dient als plaats om naar een roofvogelshow te kijken. De show zelf heb ik niet gezien, maar we zijn wel even over de brug gewandeld. De muziek die er speelt is trouwens prachtig.

Aan de andere kant van het meer bevinden zich enkele roofvogelverblijven. Verder is het ook een leuke plek om te picknicken. Het is er namelijk zeer rustig.

Themagebied India was het volgende, waar ook nog enkele attracties stonden. De eerste is de Bengal Express, een treintje waarmee je tussen de leeuwen en de tijgers rijdt. Je kan ze ook van buitenaf bekijken, maar er zo dicht bij zijn is toch een bijzondere ervaring.

Prachtige dieren blijven dit toch.

Naast leeuwen en tijgers zitten er in deze zone ook nog de amourluipaarden, die zich maar al te graag verstopten.

De tweede en laatste attractie is de Bengal Rapid River, de rapid river van het park.

Hij is gebouwd door Vekoma, die slechts twee rapid rivers heeft gebouwd, deze en El Rio Grande van Walibi Holland. Dat tweede exemplaar heeft echter nieuwe boten gekregen, waardoor deze boten nu heel uniek zijn.

Of we daar blij moeten zijn is wat anders, want ik vind het geen aangename boten. De rapid river zelf vind ik er echter wel op vooruitgegaan. Er zijn namelijk een heleboel extra watereffecten toegevoegd.

De rit mag erop vooruitgegaan zijn, de theming is letterlijk een ruïne. Bah, wat ziet dit er slecht uit! Hoog tijd om dit aan te pakken, want dit is echt ondermaats slecht.

We verlieten India en gingen terug richting de ingang. Hier waren daarstraks de Wellenflug voorbijgelopen.

Vlak aan de ingang ligt ook de kinderzone van het park. Hier staan verschillende kinderattracties bij elkaar. Opvallend is dat je in dit park eigenlijk niet veel andere attracties voor kinderen hebt die doorheen het park staan, al heb je natuurlijk wel de dieren.

Luchtballonnetjes, een kinderreuzenrad, een kleine vrijevaltoren, een treintje, een mini vliegend tapijt, een vliegtuigmolen, een rondrit in autootjes en een groot klimrek. Er staan werkelijk tal van kinderattracties.

Vroeger liepen er ook stokstaartjes in dit gebied. Ik weet niet hoe lang ze al weg zijn, maar ze zijn er in elk geval niet meer. Wasberen moeten er normaal nog wel zitten, maar die waren niet te vinden in hun hok.

Iets meer naar achteren ligt er ook een kleine carrousel.

Evenals een grote koffietasmolen.

De voor mij interessantste attractie op dit plein is de madhouse, Houdini. Het verhaal vind ik best wel oké, maar de uitwerking is niet zo sterk. Ze konden er meer uithalen heb ik de indruk. Desondanks doe ik hem wel altijd.

In de voorshow vertellen ze eerst over Houdini, die een meesterlijke illusionist was. Daarna begint er wat water te borrelen en beginnen er kettingen te rammelen. Gemiste kans, hier hadden ze meer mee kunnen doen.

In de hoofdshow laat Houdini de kamer dan draaien. De muziek van de attractie vind ik prachtig. Ik blijf het toch mooi vinden hoe een attractie als deze in elkaar zit.

De Savanne is het volgende themagebied. Het is een gebied zonder attracties, er zit enkel een reeks dieren.

Olifanten, giraffen, zebra’s en watusi’s. Die eerste waren ze toevallig net eten aan het geven.

Onze volgende attractie werd Jungle Mission. Het is een rondvaart zoals Gondoletta in de Efteling, maar dan net een beetje spannender.

Tijdens je boottochtje zie je verschillende dieren.

En er zitten ook verschillende watereffecten in. Een waterval die net op tijd uit gaat bijvoorbeeld. Er kan af en toe ook wat water in de boot spatten bij de kanonschoten.

Daarnaast heeft deze kleine themazone ook nog aapjes.

We liepen door richting de Wild West zone, waar twee grote attracties staan. De eerste is de River Splash.

Bijzonder is deze log flume allesbehalve. Je wordt eerst een klein stukje omhoog getakeld. Daarna vaar je een lang stuk rond tot je aan de tweede optakeling komt. Daarna ga je meteen van de enige drop.

Het is al een oude log flume die niet zo boeiend is qua ritverloop, maar je wordt toch goed nat.

De tweede attractie in deze zone is de Keverbaan. Tevens een oude attractie en dat is vooral te merken aan het comfort van de baan. Auw! Wat is die baan pijnlijk geworden!

Het is overigens gewoon het grote Zierermodel van de keverbaan. Een kopie vind je in onder andere Plopsaland. Dit is toch veruit de minst aangename die ik al gedaan heb.

Ten slotte zitten er hier ook nog bizons.

Eigenlijk verdient heel dit deel van het park een grote make-over. Zowel de Keverbaan als de River Splash zijn niet meer van deze tijd en aan vervanging toe. Er gaan al langer geruchten dat deze vervangen zouden worden en dat wordt wel echt eens dringend tijd. Ik hoop dat ze hier één van de komende jaren eens werk van gaan maken.

Het laatste deel was Mexico. Hier stonden nog enkele leuke attracties op ons te wachten. Beginnen doen we bij Boomerang.

Deze klassieke Vekoma-achtbaan was de eerste in zijn soort die werkte. De eerst gebouwde staat in Mexico, maar door problemen kregen ze die niet aan de praat. Bellewaerde is daarom met deze titel gaan lopen. Uiteraard wist men toen niet dat de achtbaan zo een gigantisch succes ging worden en er ondertussen al meer dan 50 Vekoma boomerangs over de hele wereld staan.

Mijn favoriete boomerang is het zeker niet, en zelfs in het algemeen is dit niet mijn lievelingstype achtbaan. Echter blijf ik hem wel bijna elke keer doen als ik in het park ben. Het is een leuke achtbaan, maar voor mij niet meer dan dat.

We liepen even door tot op het grote Mexicoplein, waar El Volador meteen opvalt. Deze attractie is net iets unieker dan hun boomerang.

Ik vind hem echter zeker even leuk. De attractie is gebouwd door Huss, die slechts zes exemplaren heeft verkocht in drie jaar tijd (2005-2007). Daarvan zijn er alweer drie gesloopt, dus heeft Bellewaerde een zeer unieke attractie. Verder staat er nog één in Djurs Sommerland in Denemarken en nog ergens één in China.

Dit type attractie heeft echter veel last van storingen en mankementen. Ook hier ligt El Volador vaak stil, al heb ik daar persoonlijk nog weinig last van gehad.

Hoe dan ook geniet ik wel van een ritje in dit soort attracties. Ik doe hem zeker elke keer als ik hier ben.

Voor de rest vind je op het plein nog een 4D-theater.

En er staat ook nog een breakdance. Het was best druk in het park en ondanks dat er best veel volk in de attractie kan, stond er toch een behoorlijke rij. De reden? De operator moet telkens elke beugel afzonderlijk openen en sluiten, wat uiteraard een eeuwigheid duurt.

Eigenlijk moeten ze dit oftewel automatiseren oftewel laten doen door meerdere medewerkers, want dit is eigenlijk gewoon wachtrijen creëren.

De laatste attractie in Mexico en tevens de laatste attractie van het park is Huracan.

Deze familie-achtbaan is gebouwd door Zierer en is een toppertje binnen het park. Het grootste minpunt is echter de wachtrij. Het is verre van mooi afgewerkt en erg benauwd. Ik ben blij dat ik er niet langer dan tien minuten moest staan.

Het station is daarentegen prachtig. Ook het stukje darkride, waarmee de attractie begint, vind ik erg mooi. Ik weet niet hoe lang het al is, want het is al twee jaar geleden dat ik Huracan nog gedaan heb, maar in die periode is het een echte waterattractie geworden. In het begin rij je tussen twee watervallen door waar je tegenwoordig wel heel nat wordt. Dat was vroeger niet het geval.

Daarna ga je naar buiten voor een ruime bocht, waarna je het gebouw opnieuw in gaat en er nog diverse bochten volgen. Leuke toevoeging zijn de diverse lasereffecten tijdens de rit. Het is geen lange rit, maar wel een erg leuke.

En zo zat ons dagje Bellewaerde er weer op. Ik ga eerlijk zijn, ik heb het niet zo met het park. Ik kan moeilijk zeggen wat er echt slecht aan is, maar ik vind het nogal vaak een net niet-ervaring, voornamelijk op vlak van attractieaanbod. Hier en daar heeft het park een opknapbeurt nodig en er mist voor mij toch nog het één en ander. Daarentegen heb ik me vandaag zeker vermaakt en is Bellewaerde zeker een prima park dat er verzorgd bij ligt. Nog een pluspunt in dit park is het personeel dat overal zeer vriendelijk is. Bellewaerde, tot de volgende keer!