26/06/2018 Tivoli Gardens

31/08/2018 Uit Door Nathan

Na een leuke dag in Bakken en een korte nacht is het tijd voor het tweede park in Kopenhagen te ontdekken. Tivoli Gardens, dat gelukkig pas om 11 uur de poorten opent, ligt middenin het centrum van de stad en is bijgevolg ook zeer makkelijk bereikbaar.

Dit park is geopend in 1843 en is daarmee een stuk jonger dan het iets verder gelegen Bakken. Desalniettemin is ook dit een zeer oud park, want het is het vijfde oudste pretpark ter wereld. Het park viert dit jaar zijn 175ste verjaardag. Een gelijkenis met het andere park is dat je ook hier per attractie moet betalen, oftewel een armband koopt voor een onbeperkt aantal ritjes in attracties. Een verschil is dat je hier wel toegang moet betalen. Voor beide betaal je een behoorlijke prijs, dus Tivoli Gardens is best wel een duur park.

Mijn verwachtingen van het park lagen een stuk hoger dan de verwachtingen van Bakken. Het park is bekender en heeft naast attracties ook mooi aangelegde tuinen te bieden. Het park is onderverdeeld in verschillende themazones en is de thuisbasis van onder andere een B&M-achtbaan. Tivoli Gardens is daarnaast ook het vijfde best bezochte pretpark van Europa. Daarmee laten ze enkel de écht grote spelers als Disney, Europa-Park en de Efteling voor. Het park is trouwens wel een stuk kleiner dan de eerder genoemden, maar haalt toch al jaren op rij gelijkaardige bezoekerscijfers.

De erg mooie ingang kreeg mij in ieder geval al gecharmeerd. We werden vriendelijk onthaald aan de grote toegangspoort en trokken het park in, dat er in eerste instantie heel groen uitzag.

Het eerste wat we passeerden was een erg mooi podium. Ook in dit park worden, net zoals in Bakken, zeer regelmatig optredens gegeven van (lokaal) bekende artiesten. Dit was echter nog niet het grootste podium.

Aan de ingang van het park bevinden zich heel wat gebouwen met veel groen rond. Wat het allemaal net is weet ik niet, maar het ziet er zeer goed verzorgd uit.

Zelfs de putdeksels van het park zijn hier in thema gestoken. Leuk om zulke details op te merken.

Om de hoek staat het tweede podium van het park, overduidelijk het grootste. Hier waren naar de avond toe enkele artiesten aan het optreden, maar om heel eerlijk te zijn ben ik niet lang blijven kijken. Niet dat ze het slecht deden hoor, maar ik ben hier voornamelijk voor de attracties.

Nog meer grote gebouwen en erg mooie tuinen. De voorkant van het park richt zich voornamelijk op het groen, de achterkant meer op de attracties.

We komen aan bij de eerste attracties en starten meteen met één van de toppers van het park. Rutschebanen is de houten achtbaan van Tivoli Gardens en is geopend in 1914. Ja, dat lees je goed, 1914. Het is daarmee de oudste achtbaan van Europa en de op één na oudste ter wereld.

En je verwacht het misschien niet, maar de baan is nog eens steengoed ook! Ik heb ondertussen al behoorlijk wat woodies en op mijn teller staan en er zijn er een heleboel die veel minder goed scoren.

De achtbaan zit volledig verwerkt in een grote berg en is eigenlijk vrij compact. Je gaat een erg snelle lifthill op en daarna volgt de ene drop na de andere, waar je enorm veel airtime hebt. De beugels zitten helemaal niet strak dicht, dus je komt heel makkelijk van je stoel, zeker backseat een enorm leuke ervaring.

Verder bijzonder aan deze achtbaan is dat het één van de weinigen is waar nog een brakeman op zit. Het personeelslid heeft zijn eigen zitplaats (ook al staat hij vaak gewoon recht op de trein) en moet tijdens een ritje de trein voldoende afremmen.

Een unieke en heel erg leuke achtbaan, dat is het zeker. Aangezien het niet zo druk was, hebben we hem vandaag diverse malen uitgeprobeerd.

Het klinkt gek, maar Rutschebanen is niet de enige attractie die in de berg zit. Onder de achtbaan loopt namelijk nog de kleine darkride Minen. je zit in bootjes van vier personen en hebt een pistool waarmee je op lampjes moet schieten. Die leveren punten op, die je aan het einde van de rit op een scherm kan zien.

Verder stelt de darkride niet enorm veel voor, maar het is wel leuk om hem eens mee te pikken. Thematisch gezien is het geen hoogvlieger, maar het is op zich wel charmant uitgevoerd. De muziek blijft trouwens goed hangen.

Daarnaast staat hier ook het reuzenrad van het park. Geen groot rad en best een gek exemplaar. Het draait daarnaast ook nog eens enorm snel. We hebben een rondje gemaakt, maar zelfs foto’s maken was best een opgave.

Aan de andere kant van de berg vind je een smal straatje vol met spelletjes, eet- en drinkkraampjes. Het was er best gezellig en deed mij denken aan de sfeer van Bakken, waar we gisteren waren.

Midden in de straat bevindt zich ook een fun house. Best apart is dat er geen echte route is, maar het eigenlijk gewoon een zone met tal van fun house-elementen, klimconstructies en glijbanen is. Best leuk om even in rond te lopen.

Het is moeilijk te geloven, maar ook deze attractie zit bij in de grote berg verwerkt. Tivoli Gardens gaat hier Phantasialand-gewijs om met de ruimte die ze hebben.

We trekken verder het park in en komen aan Galejen, een molen met draaiende bootjes. Leuk attractietype, maar hier hebben we hem niet gedaan.

Niet veel verder stond Himmelskibet, de star flyer van het park.

Deze biedt niet alleen een mooi uitzicht op het park, maar ook op volledig Kopenhagen. Echt een must-do als je in het park bent, voornamelijk door zijn locatie.

Verder viel het me op hoe groot het contrast bij de meeste attracties is in vergelijking met Rutschebanen. Overal was men heel streng. Je moest overal je tassen achterlaten en mocht absoluut niets meenemen. Zelfs je zakken moest je verplicht leegmaken, zo ook hier. Best gek als je bedenkt dat ze bij Rutschebanen tegenovergesteld te werk gaan. Daar hebben we treinen zien vertrekken met mensen met hun gsm in hun handen, zonder dat de medewerkers er iets over zeiden. Tassen moeten daar ook verplicht mee. Bovendien maakt het weinig uit met hoeveel personen je per karretje zit, zolang je er maar in past.

In 2018 presenteert Tivoli Gardens Tik Tak, een Mondial shaker. Deze vervangt de oude breakdance die jarenlang op deze locatie in het park stond.

De attractie is echter voorlopig nog niet klaar en zal later in de zomer openen. Spijtig, maar dat wisten we van tevoren. Hij ziet er voorlopig al wel heel erg goed uit.

Helemaal achterin het park staat echter de volgende thrill ride op ons te wachten. Aquila is een leuk gethematiseerde Zamperla air race, die bovenop het dak staat. Ik deed een soortgelijk exemplaar al eerder in Walygator Parc en Bagatelle, maar blijf het erg leuke molens vinden. Ze zijn best wel intens.

Ik moest even lachen toen ik dit zag hangen vanuit de wachtrij van de attractie. Het bevindt zich niet in het park, maar er net buiten, in de stad zelf.

We missen nog zo een attractie in de Benelux. Komaan Bobbejaanland, doe eens zot.

Naast Aquila stonden nog twee kinderattracties.

Beiden mooi meegenomen in het thema. Best leuk dat Tivoli Gardens een beetje met themazones werkt.

Tivoli Gardens is eigenlijk niet enorm groot. Oké, de tuinen zijn vrij uitgestrekt, maar het deel waar de attracties staan is vrij compact, wat ook niet heel onlogisch is midden in de stad. We moeten dan ook niet ver naar onze volgende attractie, dat tevens onze tweede achtbaancredit is. Odinexpressen is een Mack powered coaster zoals we die kennen uit Bobbejaanland, Plopsaland De Panne, Europa-Park of Drievliet. Ondanks dat er enkele mooie fotopunten in dit park zijn, is het soms toch moeilijk om attracties op foto vast te leggen. Het viel me al op bij Rutschebanen en Aquila, maar ook hier is het niet anders.

Ik moet echter wel toegeven dat dit één van de minder boeiende lay-outs is die ik al gedaan heb. Het is op zich een leuke baan, maar er zitten niet echt spannende momenten in. Hij is ook vrij kort, maar hij doet wel drie rondjes, wat dat wel goedmaakt.

Daarnet kwamen we nog een kleine variant van deze molen tegen, hier staat de versie die een stuk groter is. Deze Astronomen biedt plezier voor de hele familie.

En ook hier ziet hij er erg goed uit. Het valt al heel de dag op dat het park er piekfijn bijligt en alles er zeer onderhouden uitziet.

Ernaast staat nog een grote botsautobaan, die tevens mooi mee in thema zit. Het lijkt erop dat ze met deze kant van het park wat de steampunk-kant opgegaan zijn.

Zo verlaten we de zone en zo komen we de tweede en laatste darkride van het park tegen.

Den Flyvende Kuffert oftewel The Flying Trunk is een darkride die draait om sprookjesfiguren. Je zit in bakjes die gedecoreerd zijn als koffers en deel zijn van een endless system, zoals Carnaval Festival in de Efteling.

Je gaat vervolgens met je karretje langs diverse scènes uit bekende sprookjes. Terwijl vertelt een stem – die je gelukkig ook in het Engels kan instellen – kort wat je ziet en welk verhaal er vertoond wordt.

De attractie ligt overigens volledig onder de grond en maakt goed gebruik van zijn ruimte. Je gaat verschillende keren op en neer en kruist meermaals andere bakjes boven of onder je. Het is ook best wel een lange darkride.

En ondanks dat hij niet van extreem hoog niveau is, was ik wel fan van deze darkride. Hij heeft een bepaalde sfeer en charme waar ik enorm van houd. Ik deed hem dan ook met plezier enkele keren opnieuw. Heerlijk om hier even tot rust te komen en te genieten.

De darkride eindigt met een beetje levenswijsheid. Stiekem ben ik er een beetje verliefd op geworden. Terug het park in, de volgende achtbaan staat op ons te wachten.

Want je verwacht het niet, maar midden in dit stadspark staat namelijk de enige B&M-achtbaan van heel Denemarken. Daemonen is een floorless coaster en bevindt zich in een erg mooi Aziatisch themagebied.

Het is met afstand de kleinste B&M coaster die ik al gedaan heb, maar dat zegt verder niets over de baan. Na enkele slingerbochtjes en een leuke first drop neemt deze achtbaan je mee door een looping, immelman en zero-g-roll. Na nog een helix sta je alweer in de remmen. Een lange baan is het niet, maar de typische B&M power zit er wel in. Ook de soepelheid die we van het bedrijf gewoon zijn is aanwezig.

Het is zo een typische achtbaan die je echt kan blijven doen. Aangezien er nauwelijks een wachtrij stond, gingen we verschillende keren rond voor een reride.

Daarnaast kan je de achtbaan ook doen in virtual reality, maar daarvoor moet je extra bijbetalen. Het was behoorlijk prijzig, dus we hebben besloten om het niet te doen. Zo een enorme fan van VR ben ik ook niet.

Al bij al een heel erg leuke baan die prima in dit park past. Het is niet de grootste en ook de treinen zijn opvallend kort voor een B&M. Het is dan ook lang niet één van mijn favoriete achtbanen, maar zeker wel mijn favoriet in het park.

Hier vlakbij staan ook nog oldtimers.

En je kan er ook nog in bootjes gaan dobberen op het water. De Aziatische zone ziet er overigens wel prachtig uit.

Ten slotte staan er nog twee attracties voor de kinderen. Deze kleine vrijevaltoren is de eerste.

Ernaast staat nog een toren, waaraan je jezelf moet optrekken.

We betreden de volgende themazone, waar de vrijevaltoren voor de iets grotere kinderen onze eerste attractie is. Det Gyldne Tårn oftewel The Golden Tower is een S&S droptoren.

Maar daar is ook alles mee gezegd. Mooi uitzicht heb je op 63 meter hoogte, maar de drop zelf stelt echt niets voor. Het moet één van de tamste droptorens zijn die ik al gedaan heb. Eenmaal beneden ga je nog enkele keren zacht op en neer, maar ook dat is niet enorm boeiend.

Gelukkig staat er nog meer leuks in deze Oosterse themazone. Vertigo is een unieke attractie waar ik enorm benieuwd naar was. Velen prijzen het de hemel in als één van de meest intense attracties ooit. Niet heel verwonderlijk, je behaalt namelijk een snelheid van 100 km/u en g-krachten tot 5.2G.

Maar wat is het eigenlijk? Je zit met vier personen naast elkaar in een vliegtuig dat aan een lange paal hangt. Het vliegtuig zelf kan daarnaast ook nog eens om zijn eigen as én ondersteboven draaien. Een driedubbele draaibeweging die zorgt voor een unieke combinatie dus.

De rit begint en de vliegtuigjes gaan al meteen los. Je draait echt alle kanten op en hebt geen idee waar je heen gaat, heerlijk. Daarna lijkt de rit erop te zitten en draaien de vliegtuigjes zich terug recht. Echter begin je daarna op volle kracht over kop te draaien, waardoor er maximale g-krachten bereikt worden.

Werkelijk een fantastische attractie. Was dit de meest intense attractie die ik al gedaan heb? Ik denk het niet, ik vond het eerlijk gezegd nog best wel meevallen, al is het natuurlijk wel een geweldige attractie.

Daarnaast staat ook de carrousel van het park in deze zone.

En ook onze laatste achtbaancredit is hier te vinden. Net zoals gisteren in Bakken, treffen we ook hier een tivoli small van Zierer aan. De lay-out is echter lichtjes aangepast, waardoor er een grappig airtimemomentje in de baan zit.

De baan ligt daarnaast ook midden tussen de planten en is vrij moeilijk te zien, waardoor de snelheid hoger lijkt te liggen dan anders.

Helemaal in de hoek van het park ligt de nieuwste attractie van Tivoli Gardens, Fatamorgana. Hier is het geen grote darkride, maar wel een Huss condor. Een nieuw model zelfs, wat wil zeggen dat het eigenlijk twee attractie-ervaringen in elkaar zijn. De eerste is een oude, klassieke condor, zoals we die kennen uit Slagharen. Bij de tweede zit je in een cirkel met je gezicht naar buiten en hangen je benen los.

Ik was uiteraard het meest nieuwsgierig naar de nieuwe ervaring en kan je zeggen dat het een stuk enger is dan een gewone condor. Hij lijkt harder te gaan en je voelt best wel wat kracht als je bovenaan hangt. Aangezien hij in een hoek van het park staan, kijk je de helft van de tijd ook uit over de stad.

Best wel een leuk ding. Ik hoop dat er nog meer exemplaren van verschijnen.

Ik vermeldde daarstraks al dat Tivoli soms Phantasialand-gewijs omspringt met hun oppervlakte. Ook hier is dat het geval, onder de condor heeft men namelijk nog een attractie gezet. Daar bevindt zich een kleine botsautobaan, voor de jongere kinderen.

Ik vind dit deel van het park overigens echt wel een mooie zone. Er is prachtige thematisering en er hangt een leuke sfeer. Zeker mijn favoriete themadeel van het park.

Monsunen is de laatste attractie in dit gebied. Het is een hangend vliegend tapijt (of zoiets) dat er best wel krachtig uitzag.

Het zicht loog er niet om, want een ritje was erg vermakelijk en bovendien best lang. De fonteinen, die zich onder de molen bevinden, maken de rit nog een beetje spannender en af en toe kunnen je voeten ook eens nat worden.

We bevinden ons nog steeds in de achterste hoek van het park, maar hebben wel min of meer alle attracties gehad. Als we ons rondje verder lopen en ons terug richting de ingang begeven, komen we nog langs heel wat rustgevend groen.

Als allerlaatste komen we nog een zeer afgelegen kindergebiedje tegen. Er is onder andere een grote speeltuin.

Daarnaast was er ook een kleinschalige show bezig.

En er staat ook nog één mechanische attractie.

Er was ook nog een verjaardagsparade die door het park heen reed, maar die hadden we spijtig genoeg al gemist.

Het park bleef vanavond open tot 23 uur, dus we deden nog heel wat rerides op onder meer Daemonen en Rutschebanen. Daarna werd het donker en liepen we nog wat rond in het sfeervolle park.

Tivoli Gardens is overal prachtig verlicht.

Vooral het Aziatisch themagebied zag er gewoonweg fantastisch uit.

Een uur na sluitingstijd waren we nog steeds aan het genieten van de sfeer in het park. We waren inmiddels bijna helemaal alleen. Toen we iets na middernacht de poort terug naar buiten liepen, wenste de medewerker ons nog een prettige nacht. Aan dit soort zaken merk je dat Tivoli Gardens een toppark is.

Hoewel Tivoli Gardens lang niet zo groot is als de Efteling of Europa-Park, komen de bezoekersaantallen wel in de buurt. De voornaamste reden daarvan is denk ik voornamelijk de concerten die in het park georganiseerd worden. Enorm veel bezoekers komen niet voor de attracties, maar wel voor de sfeer of eventuele optredens. Nochtans is met het attractieaanbod van het park niets mis. Men heeft een – oké, kleine, maar wel – zeer goede B&M, een klassieke woodie met een enorm hoog fungehalte, een mega-intense flatride, een charmante darkride en tal van toffe opvulattracties. Het park is bovendien een heerlijke combinatie van prachtig groen, mooie themagebieden en een oude, klassieke themazone. Het personeel is daarnaast ook erg vriendelijk.

De vergelijking met Bakken moet echter gemaakt worden. Dit park is een heel stuk duurder, maar is wel het meest professionele van de twee. Het attractieaanbod is niet uitgebreider, maar wel kwalitatiever. De sfeer van Bakken is heel gezellig, maar het park zelf is niet zo mooi als Tivoli Gardens. Hoewel ze beide heel verschillend zijn, vertonen ze ook best wat gelijkenissen. Hoe dan ook zijn het allebei heel gezellige parken en ben ik blij dat ik ze beiden bezocht heb. Ik zou het zeker opnieuw doen.

Dit was Kopenhagen, op naar Rome! Tot de volgende keer Denemarken!