25/06/2018 Bakken

22/08/2018 Uit Door Nathan

Eind mei keek ik in mijn agenda en zag ik dat ik een juni een volledige week niets te doen had. Er kon dus wel een pretparktripje gepland worden. Ik contacteerde een vriend van me, die mijn voorstel net iets te serieus nam en meteen naar goedkope vluchten aan het zoeken was. Lang verhaal kort, een maand later stond ik in Kopenhagen, waar twee pretparken gevestigd zijn. Het eerste dat we bezoeken is Bakken, een pretpark dat geopend is in 1583. Daarmee is het het oudste pretpark ter wereld!

Bakken ligt eigenlijk net buiten Kopenhagen, maar vanuit het centrum van de stad is het park goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik schrok een beetje toen ik aankwam, want het park ligt vrij afgelegen van de bewoonde wereld. Je komt eigenlijk aan in een groot park midden tussen de bomen.

De toegang van Bakken is volledig gratis. Er moet per attractie betaald worden of je kan een polsbandje kopen, waarmee je bijna onbeperkt in alle attracties kan. Ik zeg bijna onbeperkt, want er geldt een limiet van tien ritjes per attractie. We merkten echter dat dat meer dan voldoende is. Bakken is dus eigenlijk een soort van permanente kermis.

We schaften ons een polsbandje aan en trokken het park in. Ver moesten we niet, want de eerste achtbaan stond al op ons te wachten. Niet meteen de meest boeiende achtbaan van het park, maar voor de teller maakt dat niet uit. Mariehønen is een tivoli small van Zierer, zoals er tot niet heel lang geleden ook eentje in Walibi Belgium stond. Een achtbaan speciaal voor de kleinsten dus.

Het bandjessysteem werkt erg goed. In je polsbandje zit een chip die bijhoudt hoe vaak je elke attractie gedaan hebt. De erg vriendelijke operator scande hier gewoon even ons bandje en we mochten instappen.

Bakken is zuinig met de plaats die ze hebben. Het kleine kinderreuzenrad staat dan ook deels bovenop de kinderachtbaan.

We lopen verder en komen nog enkele kinderattracties tegen.

Een kikkermolen, koffiekopjes en een exotisch ritje in autootjes.

Hier heeft Walibi Belgium hun inspiratie gehaald.

Er stonden ook nog botsautootjes, die we vreemd genoeg niet gedaan hebben. We hebben nochtans tijd genoeg gehad om het volledige park te ontdekken, het was namelijk open van 12 uur ’s middags tot middernacht.

De attractie die ernaast stond probeerden we wel tweemaal uit. De SkyRoller is een attractie waarbij je aan de hand van twee vleugels zelf kan bepalen hoe intens je je ritje maakt. Er bestaan enkele varianten op, zoals de sky fly, die je tegenwoordig op verschillende plaatsen terugvindt. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit een sky roller, sky fly of iets dat erop lijkt gedaan. Al de parken in de buurt waar er een exemplaar staat, staan toevallig nog op mijn verlanglijstje.

Ik kwam echter nogal teleurgesteld uit de attractie. Hoe hard ik ook probeerde, ik kreeg mezelf maar niet ondersteboven. Ik moet wel toegeven dat één van de vleugels zeer stroef werkte. Met dat idee deed ik hem later op de dag nog eens opnieuw, deze keer met beter werkende vleugels. Echter kreeg ik mezelf ook hier niet verder dan een beetje schommelend, net zoals mijn gezelschap. Spijtige zaak, we trekken dan maar verder het park in.

Het is tijd voor de tweede achtbaan van het park. Tornado is een spinning coaster die gebouwd is door Intamin. Toen ik aan een vriend van me vertelde dat ik naar Bakken ging, leek hij zich dit park vooral te herinneren vanwege de meest intense spinning coaster ooit gemaakt, zo zei hij het toch. Ik nam het niet al te serieus, maar dat had ik misschien beter wel gedaan.

Tornado begint namelijk met een gewone lifthill. Die gaat echter steeds sneller en sneller en bovenaan word je er aan een rotvaart van afgesmeten. Je hebt een hele hoge snelheid, maar gaat daarna nog eens naar beneden. Je verliest dus je snelheid niet, integendeel.

De ene na de andere enorm scherpe bocht volgt en ik zie regelmatig sterretjes. Het grote deel van de baan is indoor, maar af en toe komt hij ook eens buiten. In de remmen staan we nog te spinnen als een gek.

Soepel is de baan niet, maar intens en geniaal is hij wel. Ik durf zelfs zeggen dat dit de meest intense achtbaan is die ik ooit deed. Mijn gezelschap vond het zelfs wat te veel van het goede en hielde het na een paar ritjes voor bekeken.

Van de ene achtbaan gaan we zo naar de andere. Midden in het park ligt Rutschebanen, de oudste achtbaan van het park. Hij is geopend in 1932 en is daarmee de zevende oudste achtbaan van Europa. Een comfortabele of boeiende rit had ik dus niet meteen verwacht.

Dat eerste bleek te kloppen, want de rit is vrij ruw. Zeker nog wel te genieten, ik heb er mijn tien ritjes op gedaan vandaag, maar soepel kan je het beslist niet noemen. De andere verwachtingen had ik mis, want de baan is nog best leuk. Ik vond hem in de bochten vrij traag gaan, maar er zitten een aantal heel leuke afdalingen in en je hebt soms zelfs goede airtime.

Voor de rest is deze achtbaan gekend omdat je onder een blote vrouw doorgaat. Geen idee waarom, gewoon omdat het kan misschien?

Verboden af te slaan naar rechts!

Ik moet toegeven dat ik ook eventjes schrok toen ik de lifthill zag. Men was dronken toen men die bouwde denk ik.

Amper een dagje later zou ik beseffen dat deze baan echter nog veel beter zou kunnen geweest zijn. In Tivoli Gardens staat namelijk een achtbaan van dezelfde bouwer die nog ouder is en heel veel gelijkenissen vertoond, maar wel nog de originele treinen met brakeman heeft. Deze achtbaan had dat ook, maar heeft in 2010 nieuwe treinen van Kumbak gekregen. De rit is daardoor een stuk minder spannend dan oorspronkelijk het geval was. Jammere zaak en ongetwijfeld een verkeerde beslissing van Bakken, maar het is niet anders. De baan is trouwens ook helemaal niet slecht nu.

Een beetje verder stond er een kleine carrousel.

En nog wat verder stond de Extreme. Een veelbelovende naam die terecht aan deze molen is gegeven. Ik had het model nog nooit eerder gedaan en was er best benieuwd naar. Ik kan je zeggen dat hij best wel intens is. Je wordt werkelijk alle kanten op gesmeten.

Helaas is het niet van lange duur, want voor je het goed en wel beseft is de rit alweer voorbij. Waarom zo een molen in huis halen en die dan zo een korte rit geven Bakken?

Ernaast stond Hurlumhej, een soort fun house. Ik ben er niet zeker van, maar iets doet mij vermoeden dat dit al een oud exemplaar is dat het nog een soort van vorige generatie fun house is. Er bevinden zich niet gewoon lopende banden en bewegende trappen in, maar zelfs hele bewegende kamers.

Bakken lijkt op veel vlakken hard op een kermis. Één van die redenen is de aanwezigheid van heel veel speelkramen en eetgelegenheden. Er waren er letterlijk evenveel als andere attracties. Dat maakt dat Bakken ook veel bezoekers trekt die geen attracties doen, maar gewoon even van de sfeer komen genieten en iets komen eten of drinken.

Bijgevolg is het overdag vrij druk in het park, maar blijft het aan de attracties erg rustig. Nergens hebben we langer dan enkele minuten moeten wachten, zo ook bij wildemuisachtbaan Vilde Mus .

We kennen deze baan al langer, want het is gewoon de normale lay-out zoals in Bobbejaanland of Movie Park.

Echter is dit een iets nieuwere generatie, met als grote verschil dat hij een stuk soepeler is dan een gewone wilde muis. Heerlijk om op die manier een ritje te maken. Het bleef vandaag dan ook niet bij eentje.

Niet ver van Vilde Mus staat Racing, de volgende achtbaan die we gingen doen. Het is een vrij oude achtbaan die gebouwd is door Zierer en al lang in het park staat.

Ondanks dat hij vrij oud is, loopt hij nog opvallend soepel. De achtbaan is niet enorm spannend, maar kan mij wel bekoren. Je hebt overigens geen gordels en op het einde van de rit wordt je karretje nog handmatig afgeremd.

Het zijn dit soort klassiekers die we moeten appreciëren zolang ze meekunnen. Ik heb er vandaag tal van ritjes op gedaan.

Tegenover Racing stond TårnGyset, de vrijevaltoren van het park. In eerste instantie zag het er maar een behoorlijk saaie droptoren uit, hij was namelijk helemaal niet hoog, maar we waagden ons toch even aan een ritje.

En uiteindelijk beklaagden we het ons niet, want de rit heeft veel meer pit dan je zou verwachten. De lancering in het begin is erg tof en eenmaal bovenaan aangekomen (niet veel later dus) trakteert deze toren je op een leuke portie airtime. En zo doet hij dat enkele keren na elkaar.

Vlak ernaast staat ook nog een variant voor de iets minder grote durvers.

Ik ben vandaag al veel gekke spelletjes tegengekomen, maar dit is de gekste dat ik gevonden heb.

Helemaal aan de achterkant van het park staat Vikingeskibet Dragen, het schommelschip van Bakken.

En er vlak naast staat de octopus Polyppen. Leuk om te zien dat deze attractie wel een erg lange en goede rit weggaf.

We deden hem enkele keren doorheen de dag en toen we ’s avonds laat nog de enige geïnteresseerden waren, lieten de medewerkers hem zelfs extra lang draaien door ons enthousiasme. Het viel me trouwens al heel de dag op dat het personeel hier ongelofelijk vriendelijk is.

Helemaal in het midden van het park ligt een klein kerstdorp. Niet alleen met Kerstmis, maar ook gewoon in juni. Moet kunnen, denk ik dan. Ik vond het maar weinig voorstellen eerlijk gezegd.

Bakken heeft ook een groot spookhuis, Spøgelsestoget. Het is een typisch kermisspookhuis met goedkope decoraties die me doorgaans weinig schrik aanjagen. Het is echter wel een erg lang spookhuis.

Toen we ’s avonds een tweede rondje maakten, liet op het einde een acteur ons schrikken. Dit maakt een spookhuis natuurlijk al meteen een stuk beter.

Vlak naast het spookhuis ligt Dillen, wat volgens mij gewoon krokodillen betekent. Bij ons is deze attractievariant meestal gethematiseerd naar jetski’s.

Het is overigens geen natte attractie en spectaculair is hij ook niet echt, maar wel leuk om eens mee te pikken.

Bakken heeft ook een groot podium waar regelmatig bekende artiesten optreden. Zoals ik al eerder zei is Bakken meer dan een kermis/pretpark, het is ook nog eens een evenementenlocatie.

Vandaag was er echter niet veel te doen op het podium. We gingen dus maar verder met de attracties die het park te bieden had. De volgende was de 5D-cinema, die eigenlijk gewoon een 4D-cinema is. De film die er speelde ging over een kat en een verlaten huis. Ik vond het een nogal vaag verhaal en om eerlijk te zijn best wel eng, zeker voor jonge kinderen. Mijn gezelschap vertelde me dat hij dezelfde film ooit nog gezien heeft in Bobbejaanland, maar daar heb ik hem daar nooit gezien.

Vlak tegen de cinema ligt de volgende indoorattractie, Crazy Theater. En ik was verrast toen ik binnenkwam, want het is eigenlijk gewoon de vroegere Desperado City van in Bobbejaanland. Uiteraard wel in het Deens, maar ik wist precies wat er gezegd werd, puur omdat ik de vroegere variant in Lichtaart zoveel gedaan heb. Voor zij die Desperado City niet kennen, je zit op een paard dat heen en weer beweegt en hebt een geweer waarmee je op een scherm schiet. Je hebt enkele verschillende scènes, maar het idee is telkens hetzelfde. Op een bepaald moment wordt er een foto genomen en op het einde tonen ze de drie spelers met de hoogste score. Driemaal raden wie de meest geoefende schutter was.

Kænguru was onze volgende attractie. Een leuke molen die ik nog nooit ergens eerder gezien of gedaan had.

Af en toe had je een klein beetje airtime, waardoor de rit nog wel leuker was dan hij eruit zag. Zeker niet overslaan tijdens een bezoekje, het is op zich best een leuke attractie.

Vlak naast de Kænguru stond de laatste achtbaan van het park. Mine Train Ulven is een familieachtbaan die gebouwd is door Intamin.

De achtbaan ligt redelijk verborgen achterin. Tijdens de rit raas je dan ook voor het grootste deel tussen de bomen. Erg leuk, want zo lijk je behoorlijk snel te gaan, al mogen de bomen hier en daar wel eens gesnoeid worden.

De rit is overigens ook een heel stuk pittiger dan je zou verwachten. Bovenaan de lifthill lijkt de track wel verdwenen te zijn, omdat de first drop zo steil is. Daarna volgen diverse scherpe bochten elkaar op zonder een echt rustmoment.

Intamin heeft fantastisch werk geleverd met deze achtbaan. Er zit behoorlijk wat power in voor een familieachtbaan te zijn. Zeker één van de toppers van het park.

Wat de ulven (wolf) overigens met de achtbaan te maken heeft weet ik niet, maar goed.

Als je uit Mine Train Ulven komt, loop je zo op een oud racecircuit.

Best wel leuk om eens te doen in een pretpark. Meestal zijn zulke kartbanen een stuk moderner en bijbetalen, het is wel tof om eens een kermisvariant gedaan te hebben. De karts gingen nog best snel en het bleef dan ook niet bij één ritje. Het is dit genre attracties dat Bakken maakt tot de plek die het is.

Aan de rand van het park stond hier overigens nog een grote circustent. Waarschijnlijk worden hier shows opgevoerd, maar ik heb er om eerlijk te zijn niet veel aandacht aan besteed.

Aan deze kant stond ook nog een rondritje voor kinderen.

Iedereen die ooit YouTube heeft gebruikt, heeft waarschijnlijk een zekere video gezien waarin volgende molen centraal staat. Hoewel ik zeer sterk betwijfel dat het voorval zich hier heeft voorgedaan, lijkt de molen er wel enorm hard op. We konden het dan ook niet laten om zelf even in te stappen en te kijken hoe hard we konden draaien.

De laatste grote attractie die we nog niet gedaan hadden, is de log flume van het park.

Vandrutschebanen is een best leuke log flume die heerlijke verfrissing biedt op warme dagen als deze. De attractie heeft twee drops, een grote en een kleine, waar je best wel nat van kunt worden. Opvallend is verder ook het stukje vlak voor de laatste drop. Bovenaan maak je namelijk en wel heel erg scherpe bocht.

Het is eigenlijk gek dat het park slechts één waterattractie heeft, want vandaag was deze log flume best populair.

Boven de log flume lag nog een monorail waar je op moet fietsen. Omdat we toch alle grote attracties gedaan hebben, en omdat je er mooie foto’s kan maken van de log flume, deden we deze ook even.

We waren eigenlijk enorm snel het park rond. Erg vonden we het echter niet, want we vonden het er wel gezellig. Het is duidelijk dat Bakken niet alleen een pretpark is, maar ook een park waar mensen komen om even te relaxen. In het park was het aangenaam druk, maar aan de attracties werd het alleen maar rustiger. Met name ’s avonds was het enorm rustig. Tussen 18 en 20 uur stroomt het park leeg en de laatste uren waren we nog bijna de enige bezoekers.

We deden nog tal van rerides op Tornado, Rutschebanen, Mine Train Ulven en diverse andere attracties, meestal waren het privéritjes. Het leuke is dat het park niet één topper heeft, maar verschillende echt leuke attracties, waardoor we wat afwisselden en tien ritjes per attractie ook genoeg was om de hele dag te vullen. Ten slotte liepen we nog een rondje door het prachtig verlichte park om foto’s te maken.

Het is me eigenlijk een raadsel waarom het park tot zo laat open blijft. Er is geen bijzonder nachtaanbod, alle attracties zijn meer dan goed te doen gedurende de dag en enkele uren voor sluitingstijd gaat iedereen naar huis. Wij vonden het niet erg, want hadden eigenlijk een park voor ons alleen. We hebben heel veel attracties gedaan en goed gelachen. Ja, ons dagje Bakken was geslaagd.

Aanvankelijk leek Tivoli Gardens het toppretpark van Kopenhagen en leek Bakken een redelijk zwak park dat volgepropt stond met kermisattracties. Ondanks dat er wel deels waarheid in die zin zit, is Bakken veel meer dan dat. Het park is enorm gezellig en tevens de thuisbasis van een reeks goede attracties. Eigenlijk kun je het park het best omschrijven als een combinatie van een pretpark en een stadspark, want naast diverse attracties zijn er ook tal van eetgelegenheden, terrasjes en speelkramen. Het park is niet enorm groot en voor de meesten wellicht ook niet dagvullend, al hebben wij ons hier vandaag de klok rond vermaakt.

Verder nog even een vermelding voor het zeer vriendelijke personeel. Waarschijnlijk heeft het even veel te maken met de Deense mentaliteit als met het park, maar overal was men zeer vriendelijk. Toen medewerkers merkten dat we pretparkfans waren die van niet dicht bij de deur kwamen, waren ze ook erg vaak oprecht geïnteresseerd en vroegen ze waar we vandaag kwamen, zonder te veel tijd te verliezen of traag te werken. Kom ik hier snel terug? Waarschijnlijk niet. Het is geen topper in Europa, maar als ik in de buurt ben laat ik een bezoekje zeker niet links liggen. Bedankt voor de gezellige dag, Bakken, en tot ooit!