22/10/2016 Walibi Belgium (Halloween)

14/02/2017 Uit Door Nathan

Halloween is weer in het land! Voor mij persoonlijk de leukste periode van het jaar, waar steeds meer pretparken aan meedoen. Walibi Belgium doet het al diverse jaren en wij zijn er ook al verschillende jaren bij. Ook dit jaar was dat niet anders, dus trokken wij op 22 oktober naar de eerste nocturne van Walibi Belgium!

Zoals altijd ga ik uitgebreid stilstaan bij alles wat met Halloween te maken heeft, zoals de spookhuizen en scarezones. De attracties ga ik wel eens vermelden, maar daarvan heb ik eerder dit jaar al een reportage geschreven.

Bij aankomst liepen er enkele acteurs bij de ingang van het park. Daarnaast klonk er spookachtige muziek en was het beeld van Walibi – de mascotte van het park – in een halloweenjasje gestoken. Overal hingen dode takken, lagen strobalen en pompoenen. Ook de borden met reclame en het parkplan was aangepast aan Halloween.

Walibi Belgium gooit het sinds dit jaar over een andere boeg. Overdag zou het park familievriendelijk Halloween vieren en pas vanaf 18u zou het enger worden.

Vooraan in het park starten veel mensen meteen met een rondje Vampire. Aangezien ik hem de laatste keren dat ik hem deed niet zo aangenaam vond, vond ik het niet waard om er 40 minuten voor te wachten. We hebben deze dan vandaag ook overgeslagen.

Ik hoop dat ze er deze winter iets aan doen, zodat hij tegen dat het park opnieuw opent, terug zo soepel is als in het begin van het seizoen. Of ja, soepel… het is en blijft natuurlijk een Vekoma SLC.

Voor de kleinere attracties als de carrousel, de autobaan en de Wellenflug hadden we vandaag geen tijd, dus deze sloegen we over.

Het Reuzenrad sla ik normaal gezien ook over, zeker op een drukke halloweendag. Vandaag is echter bekend gemaakt dat het na het halloweenseizoen uit het park verwijderd zal worden.

We maakten dus nog een allerlaatste ritje in deze attractie.

Zonde dat ze het wegdoen, maar wel een begrijpelijke keuze. Het rad ziet er echt oud en versleten uit. Het piept en kraakt ook langs alle kanten.

Maar het biedt natuurlijk nog steeds een mooi uitzicht. Ik vind het bovendien een erg mooie locatie voor het rad.

Vanaf 2017 is Bobbejaanland dus het enige pretpark met nog een reuzenrad. Walibi belooft wel dat er een vervanger komt, al zal dat nog niet in 2017 zijn.

Naast het Reuzenrad stond het afgelopen seizoen een container die helemaal in de stijl was van de nieuwe attractie Pulsar. Nu hebben ze hem echter een update gegeven naar de stijl van Halloween. In de container kunnen gratis kaartjes gehaald worden voor één van de spookhuizen, het Haunted House of Madness van Dimitri Vegas & Like Mike.

De achtbaan daarachter maakten we wel even tijd voor. Om een lange wachtrij te vermijden maakten we snel een rondje in het begin van de dag.

De Weerwolf is nog steeds de enige operationele houten achtbaan van België en is het zeker waard om een ritje in te maken.

Ook deze is naar mijn mening een stuk ruwer geworden de afgelopen maanden, maar het is niet onaangenaam.

Deze achtbaan geeft direct de nodige adrenaline voor een dagje Halloween. De snelheid, airtime en vele drops blijf ik geweldig vinden.

Tegenwoordig worden vooral achtbanen van Great Coasters International en Rocky Mountain Construction enorm gewaardeerd, al vind ik deze ook nog steeds een topper. Zelfs al staat hier een lange wachtrij, ik doe hem elke keer.

Vlak achter de Weerwolf staat het eerste spookhuis, de 4D-cinema. Hierin speelde Panic House 4D, dezelfde film als vorig jaar.

Het is zeker geen slechte film, regelmatig een mooi schrikeffect. Het heeft alleen een lage herhalingswaarde als je het één van de vorige jaren al gezien hebt, dan weet je al wat er gaat komen.

Toen was het tijd voor de nieuwste attractie van het park, Pulsar!

Al mag ik hem ondertussen misschien niet meer nieuw noemen, ik heb hem namelijk al heel vaak gedaan het afgelopen jaar.

De kracht van deze achtbaan is gewoon geweldig. Neem daar een mooi snelheid en flinke portie airtime bij en je hebt een prachtige coaster!

Met dit weer is het enkel hopen  dat je niet achteraan of aan de zijkant moet zitten, want helemaal nat worden is geen pretje. Jammer dat ze het waterniveau niet aanpassen of uitzetten, want dat kunnen ze wel.

Maar wat mij betreft toch de beste achtbaan van België, ik ben fan!

Wat me opviel was dat er ondanks het nieuwe concept “Enjoy the day – Fear the night” toch al redelijk enge acteurs door het park liepen. Ik vond het niet erg, want ik hou wel van de halloweensfeer, maar ik merkte niet echt verandering met de voorgaande jaren.

De breakdance van het park sloegen we vandaag over. Hij draait namelijk niet zo snel en zeker met zo een wachtrij als vandaag, zat een ritje er niet in. Het volgend spookhuis stond namelijk op ons te wachten!

Asylum, dat ondertussen voor het 3de jaar op rij in Walibi staat, is normaal gezien een botsautobaan. Voor Halloween bouwen ze het echter om tot een prachtig spookhuis. Het spreekt voor zich dat het dus niet enorm groot is, maar desondanks is het zeker de moeite.

Het is het enige spookhuis dat start met een soort van “voorshow”, waar Igor je klaarmaakt voor een tocht door dit horrorhuis. Ik denk dat het gedaan is om het spookhuis toch iets langer te doen lijken, maar natuurlijk ook door een verhaal mee te geven. Een beetje jammer dat het alleen maar in het Frans verteld wordt.

Daarna begint de tocht doorheen het huis. Wat meteen opvalt is dat er veel acteurs in zitten. Ze maken ook goed gebruik van de kleine ruimte die ze hebben.

Van alle huizen die ze hebben, vind ik dat dit de beste acteurs heeft. Ze zijn erg gevarieerd en er valt er geen enkele uit zijn of haar rol.

Het verhaal gaat over een gekkenhuis waar een laboratorium van gemaakt is waar men monsters creëert. Kort samengevat, maar best een goed verhaal. Als je door het huis wandelt moet je dan ook door onder andere de slaapkamer en de eetkamer.

Nog veel leuker is de onderzoekskamer, waar een soort van show gegeven wordt. De acteurs zijn druk aan het werk tot ze plots in je richting springen.

Qua theming is het ook echt een prachtig spookhuis.

Daarna beland je in een groot doolhof van muren en kooien, met geluidseffecten en knipperende lichten. Erg mooi gethematiseerd is het niet meer, maar de acteurs die er rondlopen maken het wel erg leuk. Daarna ben je zo weer aan de uitgang.

Ik blijf erbij dat dit één van de beste spookhuizen van het park is. Van mij mag dit gerust nog enkele jaartjes blijven.

Voor het spookhuis ligt één van de grootste scarezones van het park, Asylum Garden.

Opvallend genoeg liepen ook hier al heel wat acteurs rond die niet echt kindvriendelijk waren.

Daarnaast ligt er een kerkhof met veel decoratie, zoals grafstenen, doodskisten en skeletten.

Niet enorm boeiend, maar leuk genoeg om even een paar foto’s van te tonen.

Achter Asylum Garden ligt een kleine zone met kinderattracties. Hier was het wel duidelijk Halloween voor jonge kinderen. Er was een kleine, nieuwe scarezone “Circus Dome” waar enkele kindvriendelijke acteurs rondliepen die trucjes deden.

Al moet ik zeggen dat ze niet heel veel te doen hadden. Het is leuk dat Walibi ook probeert jongere kinderen aan te spreken, maar veel lopen er gewoon niet rond tijdens Halloween.

De Buzzsaw was de volgende attractie die we tegenkwamen, maar ook deze zijn we vandaag overgeslagen.

En zo komen we aan in Gaz Town, de nieuwe scarezone van Walibi met het nieuwe spookhuis Mine Blast.

Het zag er best netjes uit.

Er liepen ook een aantal acteurs rond, die er hier wel behoorlijk vriendelijk uitzagen. Ze lieten je ook niet schrikken, maar wandelden gewoon rustig tussen de mensen.

De Dalton Terror kon wel een ritje van ons verwachten. Ondanks het halloweenevenement, vond ik dat de drukte enorm goed meeviel vandaag.

Aangezien het hier zo rustig was, hebben we drie ritjes kunnen maken. Je bent toch zo snel weer beneden.

In het donker is het trouwens een echte aanrader. De drop is dan nog veel intenser.

De Calamity Mine zijn we vandaag overgeslagen. Wel opvallend is dat ze de hele wachtrij verlegd hebben voor Halloween. In de normale wachtrij ligt namelijk Mine Blast.

En nu we het toch over Mine Blast hebben, dat is meteen het volgende dat we gaan doen!

De ingang bevindt zich vlak achter Cowboydorp, of met Halloween Gaz Town, waar vroeger de ingang was van Walibi’s Secret. Het eerste deel van het spookhuis was dan ook in datzelfde gebouw te vinden. Het zag er mooi uit, al vond ik het op sommige momenten wel enorm donker. Het verhaal luidde dat er een ontploffing was gebeurd in een mijn, waar het dan ook naar gedecoreerd was. Ik ben in dit stuk toch enkele keren geschrokken.

Daarna kwam je uit in het outdoorgedeelte van de wachtrij van de Calamity Mine. Het was er mooi gedecoreerd.

Er liepen ook enkele acteurs rond, maar echt schrikwekkend was het niet.

Daarna liepen we opnieuw een gebouw binnen, waar normaal het indoorgedeelte van de wachtrij van de Calamity Mine ligt. Hierin speelde nu een soort van korte show die best leuk gedaan was. Dankzij een vuureffect zag het er ook meteen best spectaculair uit.

We kwamen opnieuw buiten voor een klein stukje, maar het begon me langzaam te vervelen. Daarna gingen we opnieuw een klein gebouw binnen waar andere bezoekers je konden laten schrikken door op een knop te duwen. Met behulp van spiegelglas zorgde dat wel voor een leuk effectje.

We gingen weer naar buiten om daarna een laatste keer naar binnen te gaan. De afsluiter van dit spookhuis was een best spectaculaire show. Je kwam binnen in een kamer waar kooien met acteurs in stonden. De kooien waren langs één kant open, maar dat zagen weinig mensen.

Vooraan zie je een gevangene die in een guillotine hangt terwijl er iemand naast staat. Het wordt even donker en als de lichten terug aan gaan is de gevangene verdwenen en lopen de acteurs die eerst in de kooien zaten tussen de bezoekers door om ze bang te maken.

Daarna werd je zo naar buiten gejaagd. Het spookhuis gaf me een erg dubbel gevoel. Het is het langste van het park, maar naar mijn mening zeker niet het beste. Het eerste deel en de show op het einde zijn erg goed, maar het hele stuk ertussen stelt weinig voor en verveelt enorm omdat je steeds maar binnen en buiten gaat zonder dat het echt vooruit gaat. Het had zeker zijn sterke punten, maar voor Walibi had ik er meer van verwacht.

Van het ene spookhuis liepen we zo naar het ander. Of wacht, nee, dat heb ik niet gezegd…

De vorige jaren werd de Gold River Adventure altijd omgebouwd tot “Toxic River”. Dit jaar veranderde het naar “Pumpkin River”, dus we gingen eens kijken wat dat inhield.

Op het eerste zicht was er eigenlijk niets veranderd, behalve dat er enkele pompoenen in het water en langs de kant lagen.

De teleurstelling werd echter steeds groter toen het bleek dat het daarbij bleef. Er was zelfs geen enkele acteur meer.

Zonder twijfel de teleurstelling van de dag. Domme zet van Walibi om dit zo te doen, want eerlijk is eerlijk, het lijkt nergens op.

Gelukkig zijn er ook dingen die alle verwachtingen overstijgen… Op voorhand wist ik er weinig van, maar er opende vandaag een nieuw spookhuis van Dimitri Vegas en Like Mike. Ik hoor ze persoonlijk wel graag bezig, dus was benieuwd. We gingen er op tijd naartoe zodat we niet te lang moesten aanschuiven.

Het spookhuis werd feestelijk geopend door Dimitri Vegas en Like Mike zelf. Na een tijdje gewacht te hebben, was het zover. Luide muziek weerklonk terwijl Dimitri Vegas het publiek toesprak.

De opening was erg spectaculair. Niet veel later was het spookhuis geopend en stonden we als één van de eerste in de rij. En we waren niet alleen…

Voor je het spookhuis binnen gaat krijg je een kort fragment te zien op een tv-scherm waarin Dimitri Vegas vertelt dat zijn broer verdwenen is in het spookhuis.

Oeps, foutje…

Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Als je het spookhuis binnen komt zie je een grote clown waar nog eens een kort videofragment op wordt getoond van Dimitri Vegas. Terwijl er lichten in alle kleuren flikkeren en de luide soundtrack weerklinkt, gaat achter je het labyrint open, dat heb je echter pas door als er enkele acteurs met kettingzagen tevoorschijn komen uit een grote rookwolk.

Het doolhof is gemaakt in een groot maisveld. Binnen de 2 minuten moet je de uitgang gevonden hebben, en als je dat niet zelf lukt, jagen de acteurs je wel naar buiten.

Je staat sneller weer buiten dan je denkt, maar wat een geweldige ervaring is het! Het is niet te vergelijken met een ander, doorsnee spookhuis ik Walibi. Het komt er eigenlijk op neer dat je de uitgang van een doolhof moet zoeken, terwijl acteurs je continu laten schrikken en achtervolgen. De luide muziek die gemaakt is door de DJ’s maakt de ervaring nog veel beter.

Dikke duim voor Walibi, want ze hebben weer een prachtig spookhuis bij! Wat mij betreft is het stukken beter dan Mine Blast.

Ondertussen was ook Quarantine geopend. Of het nu een spookhuis of een scarezone was, was voor mij nog onduidelijk. Het is in elk geval nieuw in het park en ligt op de plaats waar vroeger de kartbaan te vinden was. Na de relatief korte wachtrij betraden we het gebied. Nadat we een acteur met een watersproeier gepasseerd waren, zagen we dat de aankleding vooral bestond uit containers, tenten en wrakken van auto’s, exact wat de naam doet vermoeden.

Er liepen uiteraard ook verschillende acteurs die je lieten schrikken. Erg spectaculair vond ik het niet, maar het was zeker een leuke toevoeging. Voor mij eerder een outdoor spookhuis dan een scarezone.

We maakten ook snel een ritje in Challenge of Tutankhamon.

Daarna liepen we door voor een rondje in de Psyké Underground. Deze kan je moeilijk overslaan op een dagje Walibi Belgium.

Al mag het gebouw van deze attractie wel eens een beurt met de hogedrukreiniger krijgen…

Voor de rest was er aan deze kant van het park niet veel te doen op vlak van Halloween. We maakten dus nog een ritje in de Flashback. De zone errond zag er best netjes uit.

We gingen ook even een kijkje nemen in de kinderzone van het park.

Al zag die er naar mijn idee minder leuk uit dan vorig jaar.

Maar natuurlijk was het voor kleine kinderen leuk genoeg om hen enige tijd te vermaken.

We waren al nat genoeg van een ritje Flashback, dus de Radja River zat er voor vandaag niet in.

Nabij de kinderzone en Radja River was ook nog een kinderscarezone gemaakt, ‘Magic Dome’. Er liepen enkele vriendelijke clowns rond die onder andere ballonnen plooiden.

Tijdens Halloween legt men in het park ook een brug aan over het water richting de Blood Bar. Op dit eiland met een bar kan je enkel als je een RIP Pass hebt. Het is er wel gezellig, maar meer ook niet.

We volgende het pad en kwamen in de hoek van het park terecht, waar maar liefst drie spookhuizen vlakbij elkaar staan. Het eerste is Lumberjack, dat overdag Lumberjac’Kids was. Het werd omschreven als het grootste spookhuis voor kinderen, maar ook wij gingen even kijken wat het was.

Je werd in in groepen van vijf à tien personen ingedeeld die allemaal Nederlands of Frans spraken, waarna een acteur je begeleidde doorheen het spookhuis en af en toe wat vertelde.

Voor de rest was het spookhuis gewoon zoals anders, maar dan zonder acteurs.

“Dat was vroeger mijn beste vriend, ik heb hem moeten opeten om te kunnen overleven.” Het klinkt misschien niet echt voor kleine kinderen, maar de acteur had zijn tekst wel aangepast aangezien wij slechts een groep van drie waren waar geen kleine kinderen bij zaten.

Voor de rest was het wel oké. Leuk dat ze het spookhuis overdag ook benutten en ze alle doelgroepen wat proberen aan te spreken. Voor kinderen zal dit zeker een leuke ervaring zijn.

En hierna was het tijd voor het echte werk. Een hoop acteurs werden in het spookhuis gezet en wij gingen opnieuw naar binnen.

Qua thema is dit naar mijn idee sowieso het beste spookhuis. Het thema is duidelijk en je waant je echt in bossen en een grote houtzagerij. Al gaat het er behoorlijk gruwelijk aan toe.

Het lijkt alsof er niet veel variatie in het spookhuis zit als ik het moet neerschrijven, aangezien je voornamelijk door bossen en blokhutten loopt. In Asylum etc is dat anders, daar loop je echt door een compleet gebouw met in elke kamer een ander thema.

Maar toch is elke ruimte helemaal anders. Ook zit er een stukje show in, je wordt met een tiental mensen opgesloten in een redelijk kleine, houten ruimte waarna er twee acteurs je proberen bang te maken met een kettingzaag.

Ik zou nog de hele route kunnen beschrijven, maar dat zou wat eentonig worden. Toen ik uit het spookhuis kwam werd mijn voorgevoel bevestigd, dit is en blijft voor mij het beste spookhuis van Walibi.

Het volgende spookhuis is Villa 13, een huis dat eigenlijk vlak naast Walibi staat, maar vroeger is overgekocht en nu al verschillende jaren gebruikt wordt als spookhuis. Om de één of andere reden heb ik heel weinig foto’s hiervan.

Het concept is eigenlijk zo simpel als het kan, het is een huis en het loopt vol met zombies. Het feit dat het vroeger een echt huis was, maakt het wel een stuk leuker en realistischer.

Het is zeker een leuk spookhuis, maar naar mijn idee is het nieuwe en het leuke er wat van af. Ik vind het een mooi spookhuis, maar het kon me minder bekoren dan de vorige jaren. Er werd ook niets veranderd ten opzichte van vorig jaar, spijtig! Ik hoop eerlijk gezegd dat ze het tegen volgend jaar een update geven.

Het derde en laatste spookhuis in deze hoek is Project InvaZion. Het staat er ondertussen voor het tweede jaar en is volledig gratis te bezoeken, in tegenstelling tot de vorige twee.

Als je erdoorheen loopt begrijp je ook wel waarom. Het is zeker geen kinderspookhuis, maar het is duidelijk minder eng dan de voorgaande. Het thema is science fiction, wat niet meteen het meest voordehandliggende thema is voor een spookhuis.

Het leuke aan dit spookhuis is dat je meer moet doen dan enkel lopen. Je moet een stukje kruipen, een keer een trap op, … Dat zorgt voor wat meer variatie.

Ik vond wel dat in dit spookhuis opvallend minder acteurs zaten dan in de andere huizen. Misschien een bewuste keuze, dit is dan ook een gratis huis.

En zo hadden we het laatste spookhuis achter de rug en was het tijd voor alweer de allerlaatste attractie.

Nog een achtbaan, de Cobra!

Een baan die we wel vaker tegenkomen. Ze blijven toch leuk.

En zo zat ons dagje er alweer op. Er was dit jaar geen slotshow, wel elk kwartier een kleine show met licht op het meer. Maar om eerlijk te zijn, ik heb het niet helemaal uitgekeken en heb er ook geen foto’s van, het blijft dus hierbij. Qua Halloween zat het wel goed in het park. Het was niet de beste editie die ik al gehad heb, maar zeker een goeie, zoals we dat wel gewoon zijn van Walibi. Ik weet enkel niet of hun nieuwe dag/night-concept echt aanslaat. Walibi trekt met Halloween nu eenmaal weinig kinderen en families, die gaan naar Plopsaland of zo om Halloween te vieren. Ik heb me echter zeker niet minder goed geamuseerd, dus verlaat het park met een goed gevoel. Walibi, bedankt en tot na de winter!