22/06/2018 Walibi Belgium

12/08/2018 Uit Door Nathan

Slechts twee dagen na mijn bezoek aan Bobbejaanland ben ik weer in mijn thuispark, Walibi Belgium!

Het is uiteraard niet de eerste keer dat ik hier kom dit seizoen, maar ik heb wel tot nu gewacht met een fotoreportage. De reden daarvoor is simpel, ik wilde wachten tot de grote nieuwigheid van het park helemaal klaar was, zodat ik hem in volle glorie op beeld kon vastleggen.

En dat was vandaag het geval, de zon scheen en aan de ingang zag het er – rekeninghoudend met het feit dat de examens op de meeste plaatsen wel ongeveer ten einde zijn – niet extreem druk uit. Alle factoren voor een mooie dag Walibi waren aanwezig.

We rennen echter niet meteen naar achter, maar starten vooraan in het park om te kijken wat er dit seizoen allemaal veranderd is in het park.

Vooraan in het park slaan we meteen af richting Vampire, waar het lekker druk is.

Niet mijn favoriete achtbaan in het park. Hij is erg ruw en uiteindelijk is het ook maar een Vekoma slc, die je als rondreizende pretparkfan wel vaker tegenkomt. Het is lang niet de slechtste slc die ik al gedaan heb, waarschijnlijk zelfs de beste, maar dan nog is het niet mijn ding. Ik heb hem eerder dit jaar wel één keer gedaan, maar door de jaren heen wordt hij er ook niet soepeler op.

Ik raad trouwens aan deze achtbaan nooit meteen bij parkopening te doen. Er staan in de voormiddag meestal heel erg lange wachtrijen, terwijl je na de middag vaak tot het station kan doorlopen.

Hetzelfde geldt trouwens voor Weerwolf of Loup-Garou, die bij parkopening meestal ook gigantische rijen heeft. Je doet hem dus best later op de dag, of je zorgt dat je er ’s morgens als één van de eersten bij bent. Deze blijft door de dag heen echter vrij druk omdat hij gewoon enorm populair is, en ik kan goed begrijpen waarom.

Ten eerste is het voor velen een instapcoaster. Hij is een stuk groter dan een kinder- of familieachtbaan, maar hij gaat niet over kop. Daarnaast is het ook gewoon een supertoffe woodie die ik nooit zal overslaan op een dagje Walibi.

Eerlijk is eerlijk, hij heeft zijn goede en minder goede dagen. Je moet daarnaast ook een beetje weten waar je moet zitten in de trein, best altijd in het middelste zitje van het bakje, zo zit je niet op de wielen. Ik heb er al ruwe ritjes op gehad, maar ben er nooit met pijn uitgekomen, het bleef altijd heel doenbaar.

Echter moet ik het daar dit seizoen eigenlijk helemaal niet over hebben, want na enkele ritjes op verschillende dagen en verschillende plaatsen in de trein kan ik niet anders dan concluderen dat hij dit jaar erg soepel rijdt. Nee, akkoord, het is geen B&M, maar volgens mij heeft Walibi er afgelopen winter aan gewerkt, want hij rijdt beter dan de afgelopen jaren.

Zijn broertje in Nederland krijgt (terecht) een make-over van RMC, maar laat onze Weerwolf nog maar even intact, want deze kan nog jaren mee!

Aan de ingang staan overigens nog enkele familieattracties, die er erg verzorgd bijlagen.

Vlak naast de grote carrousel ligt nog een rondritje in autootjes.

En er staat ook een wellenflug.

Als je in Walibi iets wilt eten, heb je eigenlijk niet enorm veel keuze. Oké, er zijn plaatsen genoeg, maar eigenlijk is het voornamelijk fast food wat er te krijgen valt. Dat is volgens mij nog steeds wat 90% van de mensen graag eet in een pretpark (waaronder ikzelf), maar tegenwoordig heerst er toch een soort van gezondheidstrend op vlak van eten. Walibi biedt al wel enkele slaatjes aan, maar heel uitgebreid is het assortiment niet. Ik hoop dat ze dit aanpakken in de toekomst en misschien ook wat meer eten in thema gaan verkopen. Hoe leuk zou het zijn als we in 2021 Afrikaans voedsel in dat themagebied kunnen bestellen? Met Pizza Solo heeft men alvast plannen, want dat restaurant gaat tegen de vlakte en er komt een gloednieuw voor in de plaats. Spijtig, want ik eet hier graag lekkere pizza’s, maar tegelijk ook erg goed dat men bezig is met vernieuwen.

Vlakbij Pizza Solo staat het 4D-theater.

En ook de breakdance van het park staat aan deze kant. Nog steeds één van de matigste attracties van het park. Waarom kunnen ze die dingen niet gewoon laten draaien zoals op een kermis?

Het begint goed warm te worden en dat komt goed uit, want we zijn net beland aan de derde achtbaan van het park, die meteen ook een verfrissende waterattractie is.

Pulsar is ondertussen niet meer de nieuwste achtbaan van het park, maar naar mijn mening nog steeds de beste. Hij ziet er van langs de zijkant misschien heel log en traag uit, waardoor de splash het hoogtepunt lijkt, maar eenmaal je in de attractie zit, blijkt dat toch lichtjes onderschat te zijn.

Pulsar is een shuttle coaster met drie lanceringen, waarvan twee achteruit. Zowel voorwaarts als achterwaarts eindig je op een grote spike, die tot 45 meter hoog is. Tussen de twee spikes zit een airtimeheuvel en een grote splash, en daarmee heb je de volledige baan. Eigenlijk is het idee best simpel.

En hoe simpel het ook lijkt, toch is het behoorlijk complex. Ondanks dat Pulsar erg grote boten heeft, zou de capaciteit toch maar behoorlijk laag zijn als men maar één boot had. Walibi en Mack Rides hadden echter een efficiënte oplossing, een draaischijf! Daarnaast is ook het waterbassin goed uitgewerkt, want alleen als je er de laatste keer doorgaat, maak je een grote plons. Het bassin moet zich dus razendsnel vullen en weer leegmaken. Ten slotte is ook het beugelsysteem van Pulsar behoorlijk ingewikkeld.

Het is dus niet verwonderlijk dat Pulsar misschien wel het zorgenkindje van Walibi is. Vandaag had ik echter geluk, want ik heb geen grote problemen gezien. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat de attractie langdurig in storing ligt of maar met één boot kan draaien. Langs de andere doet Walibi er wel altijd alles aan om de attractie operationeel te krijgen, dus daar krijgen ze dan wel weer goede punten. Je moet het bovendien maar aandurven een wereldprimeur als deze te openen.

Wie op hete dagen als vandaag trouwens graag goed nat wordt, neemt best plaats op de laatste rij of aan de zijkant van de boot. Je kan je plaatsen niet kiezen, maar als je het vriendelijk vraagt gaan de medewerkers het normaal wel toelaten. Wie liever niet te nat wordt, gaat best op de tweede of derde rij in het midden zitten, daar word je nauwelijks nat. You’re welcome!

We lopen verder in het park en komen de botsauto’s tegen.

Daarnaast ligt een kleine kinderzone.

Vliegtuigjes, een kleine zweefmolen, een rondrit in een treintje en een kleine valtoren, het is er allemaal.

De volgende attractie is Buzzsaw, een topspin van Huss.

En ondanks dat deze een heel slecht programma draait, doe ik hem wel graag. Vandaag stond er een belachelijk lange rij, dus heb ik hem niet gedaan, maar op rustigere dagen maak ik graag een ritje. Is het mijn favoriete topspin? Verre van, maar het is nog steeds een leuke attractie.

En zo komen we aan in wat tot voor kort de enige deftige themazone van het park was, cowboydorp. Hier staan twee leuke attracties. Beginnen doen we met de 77 meter hoge Dalton Terror.

Na slechts vier seconden sta je weer beneden, maar het geeft wel een kick. De hoge instapdrempel en de hoge capaciteit zorgen er bovendien voor dat zelfs op drukke dagen de wachttijd hier relatief beperkt blijft.

Niet alleen Bobbejaanland doet mee aan de WK-hype, ook in Walibi Belgium is het te merken. Bovenop de toren staat namelijk een Belgische vlag in deze periode. Subtiel, maar wel leuk.

Onze volgende attractie is Calamity Mine, een Vekoma mine train coaster. Hij opende in hetzelfde jaar als Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs en als je hem daarmee gaat vergelijken, valt hij behoorlijk tegen. Maar hey, iets met appelen en peren, want eigenlijk is het gewoon een prima familieachtbaan.

Hij is niet meer de soepelste en ook het onderhoud is niet op alle plaatsen even fantastisch, maar hij kan er zeker nog goed mee door. Toch hoop ik dat ze hem in 2020 – wanneer normaal het hele cowboydorp opgeknapt en uitgebreid wordt – goed opfrissen.

Ik was echter wel heel blij te zien dat de attractie met drie treinen reed. Vorig jaar reed Calamity Mine namelijk het hele jaar door met slechts twee treinen. Was de derde trein kapot? Of vond men twee treinen genoeg? Dat laatste zou me verbazen, want de operations van Walibi Belgium zijn de laatste jaren van uitstekende kwaliteit. Wat het ook moge zijn, ik ben blij dat de derde trein terug is en bijgevolg ook de lange rijen terug verleden tijd zijn.

Achterin de cowboyzone staat ook nog een paardenbaan voor de jongsten onder ons.

We lopen even een klein stukje binnendoor naar Flashback, de log flume van het park. Door de hitte was het hier behoorlijk druk, maar de rij schuift gelukkig goed door. Je kan non-stop instappen en met maar liefst zes personen in de boot.

De log flume heeft drie drops, waarvan één achteruit, en is ideaal op warme dagen. Zeker als de boot goed vol zit, kan je een flink nat pak halen in deze attractie.

Op 22 juni 2017 werd de pretparkwereld even op zijn kop gezet. Op die dag kondigde Walibi Belgium aan dat ze meer dan 100 miljoen euro gingen investeren in het opknappen, herthematiseren en ook uitbreiden van het volledige park. Tegen 2023 moet het park onderverdeeld zijn in acht duidelijke themagebieden, acht ‘World of Walibi’. Men vloog er razendsnel in, want dit jaar al is de eerste themazone mét nieuwe attracties af. Welkom in Exotic World!

Wauw, wat heb ik hier naar uitgekeken. Exotic World is een volledig nieuwe themazone die zich achterin het park bevindt. Er staat twee nieuwe attracties, een familieachtbaan en een avonturenparcours, en enkele reeds bestaande attracties.

Ik kan mijn enthousiasme maar moeilijk bedwingen en ga meteen naar Tiki-Waka, de nieuwe achtbaan van het park. Leuke naam voor voor een Gerstlauer bobsled coaster, dat doorgaans een erg tof type baan is. Het is niet intens, enorm snel of spannend, maar wel gewoon supertof. Walibi omschreef het zelf dan ook als een ‘family fun coaster’. Daarnaast vind ik ook bakjes en het kleurenschema van de baan erg mooi, enkel de grijze evacuatietrappen steken behoorlijk af. Ze zijn natuurlijk nodig, maar het had misschien beter geweest als ze die dezelfde kleur hadden gegeven als de supports van de coaster.

De wachtrij van de attractie is van zeer hoog niveau. De vele details zorgen ervoor dat je je niet te snel verveelt.

Ook in het mooi gedecoreerde station zijn tal van thema-elementen terug te vinden.

Maar hoe is de rit nu eigenlijk? Je start met de lifthill en eenmaal boven is er een kleine, maar best wel leuke drop. Daarna raas je door enkele bochten en over wat heuveltjes, allemaal boven de hoofden van de mensen in Exotic World. De interactie is erg leuk gedaan.

Maar daar stopt het niet. Verder in de rit maak je diverse bochten die het avonturenparcours Tiki-Trail kruisen. Er wordt een onride foto genomen en je belandt opnieuw in de remmen. De rit eindigt met drie heuveltjes en een lage helix boven het water. Hier had het karretje net iets sneller mogen gaan voor mij, zodat er op de heuvels wat meer airtime was. Deze was nu ver te zoeken.

Helemaal op het einde ga je onder de finishvlag door, want de achtbaan moet een soort van exotische race voorstellen. De rit zit erop en ik kan concluderen, Tiki-Waka is een echte funcoaster!

Na je ritje kan je je onride foto bekijken en kopen. Niet meer aan een bemande fotoshop, maar wel aan een automaat die de foto naar je e-mailadres verzendt.

En toch is er één ding waar Walibi volgens mij een beetje de bal heeft misgeslagen en dat is de capaciteit. Er zijn enkele zaken waar Walibi Belgium wel rekening mee had kunnen houden, zoals bijvoorbeeld een apart uitstapstation. Het gevolg is daardoor dat er vrij vaak lange wachttijden zullen staan en de wachtrij ook niet enorm snel vooruitgaat. Desondanks moet ik Walibi wel meegeven dat men heel goed doorwerkt. De medewerkers doen hun best elk bakje zo goed mogelijk op te vullen en het karretje komt telkens het station binnengereden als een ander karretje het station verlaat. Dat is – zeker voor een nieuwe achtbaan – niet altijd vanzelfsprekend.

Al bij al is Tiki-Waka op vlak van achtbaan zeker geslaagd. Verwacht geen intense rit, maar wel gewoon een erg toffe familieachtbaan. Op vlak van theming is het echter helemaal fantastisch. De interactie met de bezoekers en de Tiki-Trail is erg leuk, en ook de decoraties en fonteinen naast de baan zijn erg leuk gemaakt.

Ik ging als volgt zelf maar even naar die Tiki-Trail uitproberen. Niet alleen is het leuk om eens te doen, maar ook kan je erg mooie foto’s maken van Tiki-Waka, die er vlak naast, onder en over loopt.

Het is geen topattractie, maar wel een hele leuke opvuller die meer leven in de zone brengt. Zeker niet overslaan met jonge kinderen.

De Tiki-Trail eindigt met een korte glijbaan. Toffe toevoeging voor de themazone!

Walibi Belgium heeft niet alleen twee nieuwe attracties gezet, het park heeft ook twee bestaande attracties mee in Exotic World geïntegreerd. De eerste is de Octopus, die er nu veel minder kaal bijligt dan vroeger. Hij ziet er daarnaast ook nog eens een stuk beter uit.

En volgens mij is het geen toeval dat hij ook nog eens een stuk populairder is dan hij vroeger was.

De tweede attractie die bij Exotic World betrokken geraakte is Challenge of Tutankhamon, de enige echte darkride van het park.

De voorgevel heeft een grondige opknapbeurt gehad, en die ziet er erg goed uit!

Aan de darkride zelf, binnenin het gebouw, is niets veranderd, maar dat moest ook helemaal niet. Het is een ijzersterke darkride die nog steeds hoog bij mijn favorieten staat.

Sinds enkele jaren zijn in Walibi Belgium de karts verwijderd. De baan bleef echter wel liggen en in de plaats van de betalende karts heeft men er een soort gekke fietsen opgezet. Leuk, maar het valt wel volledig uit de stijl van de zone.

Gelukkig wordt dit in de toekomst aangepakt, dat is duidelijk. Op deze plaats en er ver achter opent een nieuw themagebied met een gigantische megacoaster in Afrikaanse stijl. Het is duidelijk dat deze goedkope attractie dan zal moeten wijken. Het is ook te zien aan de lelijke asfaltlaag, die men in heel Exotic World heeft vervangen, behalve in dit stukje.

Ik liep even terug naar het begin van de zone voor een ritje in Gold River Adventure. Normaal doe ik deze bijna nooit, maar tegenwoordig vaart hij onder Tiki-Waka door. Ik was benieuwd of dat veel verandering zou brengen en mooie uitzichten zou geven.

En ja hoor, dat deed het zeker. Er zit plots een stuk meer leven in het tweede deel van dit rustige boottochtje op het water. Op een gegeven moment raast het karretje van Tiki-Waka zelfs vlak langs je door.

De overgang tussen Cowboydorp en Exotic World kon nog net iets beter wat mij betreft. Tiki-Waka ligt namelijk al een stukje voor de zone, waardoor deze nog over een horecapunt van Cowboydorp gaat. Het vloekt een beetje boven elkaar. Misschien is het een idee om dit horecapunt in de toekomst mee te betrekken in Exotic World, eventueel samen met de Gold River Adventure, die er tegenover ligt.

Vroeger was dit met gemak het meest dode stuk van het park, nu staat er een prachtige themazone met tal van elementen die er een heel vrolijke boel van maken. Niet alleen de achtbaan of de andere attracties, ook verschillende interactieve elementen, zoals deze gekke tiki-instrumenten, zijn aanwezig.

Ze waren best populair bij de bezoekers.

Ook de grote brug bij Tutankhamon ziet er erg fris uit.

Walibi is ook in het bezit van een groot theater, dat zich tevens hier bevindt. Er speelt spijtig genoeg geen show, maar de gevel van het gebouw heeft men wel aangepakt, zodat het helemaal in de zone past.

Ook het ander gebouw dat er stond is mee opgenomen in Exotic World. De toiletten hebben een waardige opknapbeurt gekregen en passen perfect in de zone. De andere kant van het gebouw, die vroeger leegstond, is nu een cocktailbar. Leuk detail, trek aan de ananas en het beeld beweegt. Dit soort dingen maken de zone echt af.

Voor zij die benieuwd zijn naar het assortiment, dit kan je er allemaal krijgen.

Een beetje verder in de zone staat ook een fontein, die verfrissing kan bieden op warme dagen zoals vandaag.

En dan denk ik dat ik – eindelijk – alles in Exotic World gehad heb. Waar er vroeger een kale Keverbaan stond, staat nu een prachtige familieachtbaan, twee erg mooi opgeknapte attracties, een nieuw speeltuig, een nieuwe cocktailbar en tal van interactieve elementen. Dit is gemakkelijk de beste zone van het park. Walibi heeft hier écht knap werk geleverd.

Je loopt rond en alles klopt gewoon. De beplanting langs de kant van de weg, de heerlijke IMAscore-muziek op de achtergrond en Tiki-Waka die af en toe eens voorbij raast. Ik word blij van hier rond te lopen, en op dat moment weet je dat Walibi geslaagd is in zijn opzet. Akkoord, er zijn altijd verbeterpunten, maar hier moet je ze toch al wat gaan zoeken. Ik had best hoge verwachtingen, maar Walibi heeft ze alsnog overtroffen.

Een beetje een gemiste kans vind ik dat ze Salsa Y Fiesta, de theekopattractie van Walibi, niet betrokken hebben bij de nieuwe themazone.

Hij past nog wel redelijk goed in het thema van Exotic World. Nu staat hij er ook maar eenzaam bij.

Net zoals de naastgelegen Dragon Boats.

We komen aan bij de volgende topachtbaan in het park. Psyké Underground is een Schwarzkopf shuttle loop die al heel lang in het park staat. In 2013 kreeg hij een grondige opknapbeurt en werd hij volledig indoor. De vliegwiellancering werd vervangen door een lancering van Gerstlauer.

De rit is zo simpel, maar toch zo leuk. De launch is misschien niet meer extreem krachtig, maar de baan behoort nog steeds bij de beste attracties van het park. De looping blijft heerlijk intens.

Achter Psyké Underground bevindt zich Walibi Playland, de kinderzone van het park.

Hier staan tal van kinderattracties bij elkaar.

Volgend jaar wordt deze zone trouwens uitgebreid met een nieuwe kinderachtbaan. De zone zal meer opengetrokken worden, zodat hij niet meer weggestoken in een hoekje ligt.

Ter voorbereiding van de werkzaamheden aan deze kant heeft Walibi al op verschillende plaatsen treinsporen van de oude Walibi Express weggehaald.

We lopen verder en komen aan Het Paleis van de Geest, de Vekoma madhouse van het park.

Erg mooie attractie, maar na enkele keren heb je het wel gezien bij dit type.

Een attractie waar ik minder snel op uitgekeken ben is Radja River, zeker op hete dagen als vandaag.

Deze attractie staat garant voor een dosis heerlijke verfrissing. Een plafond van water, watervallen en verschillende kolkende golven zorgen ervoor dat niemand droog blijft.

Alsof het nog niet nat genoeg was, heeft Walibi de fonteinen anders afgesteld. Vroeger spoten ze naast de boot, tegenwoordig er gewoon vol over. Mij hoor je niet klagen, maar met koud weer stap ik hier toch liever niet in.

Vlak naast de Radja River staat nog een vliegend tapijtje.

De laatste attractie is de Cobra, een Vekoma boomerang.

Een unieke baan is het niet en mijn favoriet zal het ook nooit worden, maar ik vind hem wel erg leuk om eens mee te pikken. Ik doe hem in elk geval nog een stuk liever dan de Vampire.

Ook deze zone krijgt in 2019 een grote opknapbeurt en een nieuwe attractie. Stiekem hoop ik dat Cobra dan nieuwe treinen met comfortabelere beugels krijgt.

Exotic World was echter niet de enige nieuwigheid die Walibi Belgium dit jaar presenteerde. Aqualibi – het waterpark van Walibi – werd onder handen genomen en volledig gethematiseerd. Daarnaast werd er ook een groot kindergebied bijgebouwd. Ik moet echter heel eerlijk toegeven, vanuit het park vind ik het er niet mooi uitzien, al is het al een stuk gebeterd sinds men het wit heeft geschilderd.

De herthematisering van Aqualibi vond ik heel erg mooi, maar het nieuwe kindergebied vond ik iets minder geslaagd. Het oogde allemaal nogal kaal, ook langs de binnenkant. Ik hoop dat men in de toekomst toch bekijkt om meer planten of theming toe te voegen, zodat het beter bij de rest van het waterpark past.

En zo hadden we het volledige park gezien en liepen we nog enkele rondjes voor extra ritjes op onder andere Weerwolf, Pulsar, Tiki-Waka en Psyké Underground. Ik heb me vandaag weer prima vermaakt en opvallend weinig geërgerd aan zaken waar het park iets aan kan doen. Niet zo heel gek, want naar mijn mening is Walibi verdomd goed bezig. Het park ligt er erg verzorgd bij, het personeel is vriendelijk en de operations zijn goed. Daarnaast heeft men net een werkelijk fantastische themazone geopend. Als men dit niveau doortrekt naar de rest van de investeringen, hebben we binnen een paar jaren ook een prachtig gethematiseerd park. Zet daarnaast nog een beetje meer in op horeca, shows en merchandise en misschien behoort Walibi dan binnen enkele jaren wel terug bij de top van Europa.

Toegegeven, het is nog wel een lange weg te gaan, maar ze zijn wel op de goede weg. Als er toch nog een groot kritiekpunt moet komen, is het hun communicatie achter de schermen. Hun abonnementensysteem verliep allesbehalve vlot en ook over de komende zomernocturnes is er veel onduidelijkheid. De website en de app mogen daarnaast ook wel eens vernieuwd worden. Al bij al is het park echter zeker op de goede weg. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze die paar pijnpunten gaan aanpakken in de toekomst en blijven investeren zoals ze nu bezig zijn. Walibi, tot de volgende keer!