20/06/2018 Bobbejaanland

04/08/2018 Uit Door Nathan

Ik moet het eerlijk bekennen, ik heb in het voorjaar zoveel trips richting het buitenland gedaan dat ik nog nauwelijks in de Belgische parken gaan kijken was naar de vernieuwingen van dit jaar. Een tweede reden dat er dit seizoen nog geen enkele reportage van een Belgisch pretpark online staat, is dat verschillende pretparken dit jaar wat nieuws in petto hebben, maar dat nog niet klaar is bij de start van het seizoen.

Vandaag trok ik naar Bobbejaanland, één van die parken die dit jaar ook iets nieuws aanbood. Vanaf dit jaar kan je namelijk de oude achtbaan Dreamcatcher in virtual reality beleven. Door verschillende problemen met de fabrikant van de brillen bleef de VR vooralsnog weg. Ik besloot mijn bezoek uit te stellen, maar na een tijdje bleek dat onbegonnen werk. In juni besloot ik toch maar naar het park te gaan, ondanks dat de VR nog niet af is. Zo kon ik de andere vernieuwingen van dit jaar al gaan bekijken. En als ik eerlijk ben, ik ben toch niet zo een enorme fan van die virtuele realiteit.

Het was een weekdag en de meeste studenten hadden nog examens, dus ik verwachtte dat het redelijk kalm was in het park. Rond de middag kom ik dan ook toe op een bijna lege parking aan een verlaten ingang, waar het personeel me vriendelijk ontving. Mijn eerste indruk was dat het park er netjes bijlag.

Ik trok rustig het park in. Aan de voorkant van het park bevindt zich één van de drie stations van de Monorail. De andere stations zijn in Cowboydorp en aan de Indiana River. Vandaag zat een ritje Monorail er echter niet in, want hij was dicht.

Verder staan er aan deze kant van het park nog wat kinderattracties.

Een treintje, vliegtuigjes, autootjes en een speeltuin, het kan allemaal niet ontbreken.

Er was overigens niemand te bespeuren in dit deel.

Ook de Flying Orca bevindt zich hier, maar ook deze was dicht. Later op de dag heb ik hem wel zien draaien, misschien afwisselend met een andere attractie. Wel vreemd dat er dan niets vermeld staat.

Ook de wellenflug van het park staat dicht bij de ingang.

En vlak daarachter pronkt de topachtbaan van het park.

Typhoon wordt door veel coasterfans aanzien als een pijnlijke rammelbak, maar daar heb ik geen last van. Ik vind deze Gerstlauer eurofighter daarentegen een erg leuke baan waar ik vandaag enkele ritjes na elkaar op gemaakt heb.

De spanningsopbouw op de lifthill is erg leuk en de afdaling blijft fantastisch. Ook de inversies die in de baan zitten vind ik erg tof.

Er zit wel één slechte bocht in, die had misschien wat beter gekund. Maar behalve dat vind ik dit een prima achtbaan.

Naast de Typhoon staat een rustig boottochtje. In Bootvaart vaar je een klein stukje tussen de natuur. Ik ben er al heel lang niet meer ingekropen en zag vandaag als ideale gelegenheid, het was rustig en ik had meer dan tijd genoeg. Bovendien wilde ik net wat eten. Jammer maar helaas, ik moest een ander plekje zoeken. De attractie bleef vandaag de hele dag dicht.

Vlakbij stonden ook nog twee kinderattracties.

Leuke opvullers, maar wij gingen door naar het grotere werk.

Sledgehammer is met gemak mijn favoriete attractie van het park en ik ben dan ook blij dat ze hem afgelopen winter opgeknapt hebben. Waar vroeger slechts twee van de vier motoren werkten, werken ze nu terug allemaal. Theoretisch gezien zou hij nu krachtiger moeten zijn, maar in praktijk merkte ik eigenlijk geen verschil.

Daarnaast zijn ook de beugels vernieuwd.

Iets waar ik minder blij mee was, was een bord waarop stond dat Sledgehammer slechts één keer per kwartier draaide. Ik heb vandaag dus niet enorm veel ritjes kunnen maken. De rit zelf is gelukkig wel fantastisch.

We begeven ons naar de eerste grote themazone van Bobbejaanland, waar Naga Bay onze eerste attractie is.

Sinds de make-over van een jaar geleden ziet hij er toch al een stuk beter uit en past hij ook veel beter in Bobbejaanland.

De rit zelf dan… nja, hij is leuk, maar daar is het ook wel mee gezegd. Het is toch wel één van de meest tamme spinning coasters die ik al gedaan heb.

Eén van de andere attracties in dit themadeel is King Kong, maar ook een ritje in deze zat er vandaag niet in. Het valt wel op dat heel veel kleinere attracties gesloten zijn, wat ik toch niet echt kunnen vind.

The Forbidden Caves was de volgende attractie. Ik begon aan mijn rondje door de attractie en wist niet goed wat er gebeurde toen ik plots door een verstopte deur werd geleid. Vervolgens stond ik midden in de gang vlak voor de hoofdshow. Niets van voorshows meer? Nee, allemaal afgelast!

Wat we wel nog even te horen kregen is de verkorte versie van het verhaal van Jasper. De audio die normaal gebruikt werd in de show met de sprekende steen, is nu daar te horen. Er is nog één acteur die je een beetje mee probeert te sleuren in het verhaal, maar enthousiast werd ik er niet van. De hoofdshow, de simulator zelf, was altijd al aan de zeer matige kant.

De lift en de sprekende steen zijn dus nergens meer te bespeuren, al hoop ik uit de grond van mijn hart dat dat tijdelijk of enkel op rustige dagen is. Het mooiste deel van de attractie heeft men nu eigenlijk weggehaald, en nee Bobbejaanland, dat is niet hoe het moet.

In het indoorgedeelte van dit themagebied staan nog twee attracties. De eerste is Banana Battle, de splash battle van het park, die met dit warme weer nog best wel populair was. Ik vind het overigens ook een best goede splash battle, alleen een raar idee om dit attractietype binnen te plaatsen.

Verder bevindt zich hier ook Revolution, oftewel Mount Mara. Na toch al enkele jaren vind ik het hele systeem nog steeds vrij onduidelijk, laat staan voor niet-pretparkfans. De attractie heeft namelijk twee volledig aparte ingangen en wachtrijen en de trein wordt voor de helft gevuld met mensen die Mount Mara willen doen en voor de andere helft met mensen die aangeschoven hebben voor Revolution, zonder VR.

Ik heb ze vandaag beide gedaan. Meestal verkies ik de Revolution, maar vandaag was het zo rustig dat er zelfs bij Mount Mara niemand te wachten stond.

Ik blijf overigens nog steeds bij mijn eerste gedacht, VR is leuk voor één keer, maar daarna heb je het wel gezien. De ervaring op zich vind ik nog altijd een stuk leuker zonder bril met schermpje op mijn hoofd. Naar mijn mening heeft de hype lang genoeg geduurd en mag het nu allemaal terug de vuilbak in. Revolution zelf blijft natuurlijk wel een fantastische baan en één van de toppers binnen Bobbejaanland en zelfs België. Hopelijk smijt Bobbejaanland deze nog niet te snel de vuilbak in.

Verder viel het me op dat ik toch al behoorlijk wat horeca had gezien die vandaag dicht was. Een lekker tussendoortje zit er voorlopig niet in.

We verlaten Adventure Valley en komen aan bij het Reuzenrad, waar ik graag een ritje op wilde maken. Spijtig genoeg vandaag geen foto’s van het park uit de lucht, want ook het Reuzenrad blijft gewoon dicht.

Bobbejaanland doet wel mee met de WK-hype en heeft het hartje middenin het Reuzenrad tijdelijk een ander kleurenschema gegeven.

Vlak achter het Reuzenrad bevindt zich de Big Bang. Deze heeft afgelopen winter een kleine make-over gekregen.

Ik weet niet wat de theming exact moet voorstellen, maar het sluit wel aan bij de – tevens vernieuwde – Dreamcatcher die er vlak achter ligt.

Het ziet er in elk geval wel een stuk frisser uit dan voordien.

We trekken het cowboydorp van het park in. Ook hier is de afgelopen winter het één en ander opgeknapt. De glijbaan lopen we voorbij, maar tegen een ritje El Rio zeg ik met dit weer geen nee.

En ik had niet gedacht dat het ooit zou gebeuren, maar Bobbejaanland heeft eindelijk dat rad en die afdaling weggehaald! Bij de opening was er namelijk een soort reuzenrad dat de bootjes tot op grote hoogte bracht en daarna van een steile afdaling liet gaan, zoals in Phantasialand (daar is het wel met een lift in plaats van een rad). Het hele gebeuren heeft slechts zeer korte periode gewerkt, waarna het rad bleef staan, maar er niets meer mee gebeurde. Nu heeft Bobbejaanland dat lelijke, verroeste ding eindelijk weggehaald.

Voor de rest heeft de attractie één hoogtepunt, de draaikolk. Langs de ene kant is die afdaling erg goed en kan je er (zeker als de boot goed vol zit) erg nat worden. Langs de andere kant vind ik het jammer dat de rest van de rivier vrij saai is en je nergens anders nat wordt.

Vlak naast de El Rio ligt de Speedy Bob, een wildemuisachtbaan van Mack Rides.

Deze heeft afgelopen winter een nieuw likje verf gekregen, waardoor hij er opnieuw een stuk frisser uitziet.

Ik doe deze baan meestal wel als ik in het park ben en zo ook vandaag. Ik ben ze inmiddels wel in verschillende parken tegengekomen en bijzonder zijn ze helemaal niet meer, maar wel leuk om eens mee te pikken.

Vlak voor de Speedy Bob is op het pleintje een kleine speeltuin bijgekomen. Leuk dat Bobbejaanland investeert in dit soort kleine zaken, ze maken themazones toch een beetje levendiger.

In Cowboydorp zelf zijn ook een heleboel gebouwen en gevels opgefrist. Het enige raadsel voor mij is waarom ze nog steeds niet dat bord van Desperado City hebben weggehaald. De attractie is inmiddels jaren weg. Op deze manier is het ook geen zicht.

Verder staat ook Nightmare Motel in deze zone van het park, het spookhuis dat permanent in Bobbejaanland staat. Het is op zich wel leuk, maar na één keer heb je zoiets wel gezien. Bovendien moet je €5 bijbetalen, dus ik pas even voor deze.

Meestal moet je een ticket voor Nightmare Motel kopen aan het eetkraampje dat er vlak naast ligt, maar dat was gesloten. Ik heb zelfs geen idee of je vandaag überhaupt in het spookhuis kon.

En als je dan even naar het toilet wilde gaan, moest je maar ergens anders gaan zoeken.

Helemaal achterin de zone bevinden zich nog enkele attracties. Voor de allerkleinsten zijn er de pony’s.

En voor een rustig ritje in de hoogte kan je terecht bij de Horse Pedalo. Beiden waren niet enorm populair vandaag.

De laatste attractie in dit gedeelte is de Aztek Express, die tot mijn grote vreugde na het incident van afgelopen najaar opnieuw geopend is.

Men heeft wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. De opening waar de man tussen was gevallen is nu dichtgemaakt. Daarnaast zou er onder de molen nu ook een net hangen.

Voor de rest heb ik veel respect voor de nabestaanden van de man, maar een attractie sluiten vanwege een menselijke fout heeft totaal geen zin. Was de man zijn evenwicht verloren bij het instappen? Of was hij even erg lomp? Ik weet het niet, maar het kan overal gebeuren. Als je verkeerd van de trap valt en je overlijdt aan je verwondingen, heeft het ook geen zin de trap niet meer te gebruiken. Ik ben blij dat Bobbejaanland ook zo denkt en de attractie met lichte aanpassingen gewoon heropent.

Ja, een lekker frisse cola zou met dit weer wel deugd doen… of wacht…

Het was tijd voor de grote nieuwigheid van dit jaar. De oude achtbaan Dreamcatcher heeft een grondige opknapbeurt gekregen en is normaal gezien ook met virtual reality te beleven. Helaas is deze nog niet klaar en ik kan dus mijn ervaringen ook niet neerschrijven.

De achtbaan ziet er wel een stuk frisser uit. Hier heeft Bobbejaanland echt goed werk geleverd!

Hier en daar zitten er wat kleine afwerkingsfoutjes, zoals die knalblauwe trapleuning die ik misschien mee vervangen zou hebben.

Ook de trap in de wachtrij ziet er maar lelijk uit.

Maar al bij al heeft Bobbejaanland hier prima werk geleverd. Voortaan staan er bovendien ook poortjes in het station, waardoor het instappen iets vlotter verloopt. Ook de beugels zijn vernieuwd.

De rit is zoals altijd tevoren, niet mijn favoriet. Het is een leuke familieachtbaan die ik zeker ga doen als het rustig is. Als er echter een lange rij staat, wat vaak het geval is, hoeft het voor mij niet.

Helemaal achterin het park staat Kinderland, een gigantisch overdekt gebied vol met kinderattracties en speeltuigen.

We gingen even binnen een kijkje nemen, maar er was eigenlijk niets veranderd.

Behalve de bovenste verdieping, die opnieuw dicht is. Met Halloween vorig jaar was ik nog blij dat hij voor het eerst in heel lange tijd open was, maar lang heeft het dus niet geduurd.

En hier schrok ik toch wel even van. De volgende rit begint om 16:00. Om een idee te geven, deze foto is gemaakt om ongeveer 15:30. Zouden er echt kinderen even een half uurtje blijven wachten? Dat twee attracties afwisselend draaien, kan ik nog inkomen, maar dit is echt niets meer van klantvriendelijkheid.

Toegegeven, het park was uitgestorven. Maar alsnog vind ik dat je een minimum aan je bezoekers moet aanbieden. Anders hou je je park beter dicht.

Naast kinderland bevindt zich nog een klein doolhof vol met reclame.

Ik ben er niet in geweest, ik maak liever een ritje in Oki Doki.

Ondanks dat dit de kinderachtbaan van het park zou moeten zijn, vind ik het een erg leuke baan waar ik graag enkele ritjes in maak. De Vekoma coaster loopt bovendien bijzonder soepel.

We volgden het pad en kwamen uit bij Indiana River, één van mijn favoriete attracties in het park. Uiteindelijk is het maar een gewone – en erg natte – log flume, maar de thematisering is naar Belgische normen fenomenaal.

De log flume heeft drie drops die je een goed nat pak kunnen bezorgen.

Een aanrader als het warm is, iets minder als het koud is. Hoewel het nog steeds een erg mooie attractie is natuurlijk.

In dit deel van het park bevindt zich ook de enige, echte darkride. El Paso neemt je mee door het wilde westen. Op zich een leuke interactieve darkride, maar lang niet de beste die ik al deed.

De laatste achtbaan die op ons te wachten stond was de Bob Express, de Mack Rides powered coaster van het park.

Het is een lange achtbaan die ik stiekem wel graag doe. Na ondertussen toch reeds verschillende exemplaren is dit nog steeds mijn favoriete powered coaster.

Dit park is ideaal voor op warme dagen, want het heeft best veel waterattracties. Het heeft zelfs twee log flumes, waarvan de tweede ook meteen onze laatste attractie is.

Wild Water Slide is thematisch gezien een stuk minder spectaculair dan de iets verder gelegen Indiana River, maar is nog steeds een erg leuke attractie.

Deze log flume heeft twee drops die beide vrij hoog zijn. Hij is een stuk minder nat dan Indiana River, maar biedt toch genoeg verfrissing op warme dagen.

Had ik trouwens al iets gezegd over gesloten horeca?

Nog eens terugkomen op een dag dat wel alle attracties open zijn? Dat kan! Voor slechts €9! Bobbejaanland strooit met kortingskaarten en hoewel een normaal dagkaartje nog steeds vrij prijzig is, moet je al erg zot zijn om dat te betalen. Bobbejaanland verkoopt zelfs abonnementen die nauwelijks duurder zijn dan hun dagtickets.

Ik verliet het park met een heel dubbel gevoel. Aangenaam verrast, want dit seizoen ligt het park er enorm goed bij. Al het groen bloeit mooi, de paden waren verzorgd, de nieuwe Dreamcatcher ziet er heel goed uit, cowboydorp straalt als nooit tevoren en kleine pijnpunten worden weggewerkt. Langs de andere kant ook een heel teleurgesteld gevoel, want het park mag er mooi bijliggen, het beleid in dit park trekt op niks. Verschillende attracties die zonder reden gesloten blijven, bijna alle horeca dicht, Sledgehammer die maar eens per kwartier draait… Het zijn allemaal dingen die eigenlijk gewoon niet kunnen. Wellicht ligt het er deels aan dat het een erg rustige weekdag buiten het hoogseizoen is, maar als je je bezoekers laat betalen, moet je nu eenmaal service aanbieden. Voor mij als pretparkfan maakt het weinig verschil, ik kan in theorie volgende week terugkomen zonder veel geld kwijt te zijn. Voor mensen die maximum één keer per jaar naar een pretpark gaan, is het een stuk minder leuk. Herpak je, Bobbejaanland, want we zien dat jullie het wel kunnen, als jullie het willen. Tot de volgende keer!