20/04/2019 Fraispertuis City

10/11/2019 Uit Door Nathan

Elke pretparkfan wil wel eens in de snelste achtbaan ter wereld gezeten hebben, toch? En de hoogste, die toch ook? Ja, uiteraard, ik ook. Toch moet ik het even realistisch houden, en misschien eerst jagen op Europese records. Goed nieuws voor mezelf in dat geval, want vandaag mag ik alweer zo een achtbaanrecord afvinken.

Want vandaag bezoeken we Fraispertuis City, een kleiner parkje dat gelegen is in Frankrijk, net als Nigloland, het park dat we gisteren bezochten. Het park is na vele jaren nog steeds in familiehanden en is voornamelijk gethematiseerd naar het Amerikaanse wilde westen.

We beginnen meteen aan onze toer door het park. Vooraan staat een grote carrousel, die er zeer netjes uitziet.

En vlak naast de carrousel staat een rodeostier.

De eerste attractie die we zelf doen is Ciné Desperados, een attractie die we onder andere kennen vanuit Bobbejaanland. Helaas is hij daar al een tijdje verdwenen, maar je kan hem nog in onder andere Walygator Parc, Dennlys Parc en dus ook hier beleven. Je neemt plaats op een zadel en schiet daarna op een groot interactief scherm.

Ik ben inmiddels behoorlijk goed in dit soort spelletjes en was ook deze keer gewonnen. Leuk is dat ik een bon mee kreeg waarmee ik een gratis spelletje mocht doen in het park.

Vlak naast Ciné Desperados staat Le Cactus, een gekke vrijevaltoren die ik vorig jaar reeds mocht beleven in Tripsdrill. De versie hier is even mooi, maar ook even lomp, en daardoor weer even hilarisch.

Spoiler alert, deze drop toren doet meer dan alleen vallen. Na enkele keren op en neer bewegen kantel je namelijk op een behoorlijk bruuske manier naar voren alvorens je naar beneden valt. Leuk als je het ziet aankomen, nog veel leuker als je gezelschap het niet ziet aankomen.

Rond het park rijdt ook een treintje, waarvan het enige station zich een klein beetje verder bevindt. Wij maakten een ritje en het is best een aanrader. Je ziet behoorlijk veel van het park.

Aan deze kant stonden ook botsbootjes, de eerste waterattractie van het park. Je kon er behoorlijk nat in worden, want elke keer dat je tegen iemand botst komt er een behoorlijke klets water de boot in.

Naast de botsboten ligt normaal Geyser City, een waterspeelplaats. Deze was echter vandaag gesloten aangezien men eraan aan het werk was. Jammer dat het net bij dit warme weer moet gebeuren, maar zo is hij tenminste klaar tegen de zomer.

We komen aan bij de eerste achtbaan die Fraispertuis City te bieden heeft. Grand Canyon is bebouwd door Soquet en is de oudste achtbaan van het park. De achtbaan ligt centraal in het park en thematisch ziet hij er fantastisch uit. Ook de wachtrij en het station zijn leuk gemaakt.

Wie al eens een achtbaan van Soquet gedaan heeft, weet dat deze best uniek zijn. De banen zelf zijn niet ruw, maar hier en daar zit er wel eens een rare knik, verkeerd gebankte bocht of onverwachte versnelling of rem in.

Dat is ook hier het geval. De rit bestaat uit een diepe drop, enkele lange helices, een veel te intense bocht en enkele knikken die precies uit roller coaster tycoon komen. Je houdt je dus beter vast tijdens een ritje, al moet ik toegeven dat ik best genoten heb van Grand Canyon

Onder de achtbaan bevindt zich Old America, een rondritje in autootjes.

De zone wordt aangevuld met een kleine carrousel.

En ook deze grappige attractie stond er. Ik was hem ondertussen al enkele keren tegengekomen, maar had hem nog nooit gedaan. Ik besloot hier dus maar eens in te stappen, en tot mijn verbazing is de attractie best intens. Hij draait behoorlijk hard, waardoor het echt nog een toffe familieattractie is.

Ik zei daarstraks al dat dit park een record in huis heeft. Dat klinkt gek voor een parkje met de omvang van Fraispertuis City, maar toch is het waar. En nee, het is geen waardeloos record zoals ‘snelste achtbaan met meerdere lanceringen in die bouwstijl’ (take that Phantasialand).

Timber Drop is wel de steilste achtbaan van Europa, met een hoek van 113° naar beneden. Sterker nog, toen hij openging in 2011, was het even de steilste achtbaan ter wereld. Nu staat hij op een vijfde plek, wat een beetje lastig vergelijken blijft, want waar trek je namelijk de grens tussen een steile afdaling en een inversie? In feite is de steilste drop die je kan hebben gewoon 90° naar beneden, maar ach, wie ligt ervan wakker…

Timber Drop is een compacte baan die gebouwd is door S&S. Ik schrok er best van hoe hoog hij is in verhouding met de beperkte oppervlakte waarop hij staat. Voor de rest vond ik Timber Drop een leuke, maar best vreemde baan.

De drop is zeer leuk en verloopt soepel. Je voelt ook duidelijk dat hij een stuk steiler is dan bijvoorbeeld Typhoon in Bobbejaanland. Daarna volgen er allerlei gekke elementen, zoals een naar buiten gebankte bocht, een klein stukje dat je ondersteboven rijdt en een inline twist die naar beneden gaat.

De baan is vrij soepel, maar de beugels zijn niet de meest comfortabele. Na enkele ritjes was ik echter wel overtuigd, het is een bijzondere, maar wel toffe achtbaan. Leuk ook dat ze hier een single riders line hebben, dat spaarde ons in de namiddag – toen er een wachtrij van zo’n kwartier stond – best wat tijd uit.

La Ronde des Rondins is de derde en alweer laatste achtbaan van Fraispertuis City. Na een thrill coaster en een familieachtbaan heeft het park ook een achtbaan voor de kleinere kinderen. Toch stap ook ik erin, want ik wil mijn credit hebben.

Verder is het geen bijzondere baan, maar een gewone Zierer tivoli small die je wel in meer parken vindt. Deze is oorspronkelijk afkomstig uit Parc Astérix, maar rijdt sinds 2014 hier zijn rondjes.

Een beetje verder stond deze kinderattractie.

En ernaast was een heel erg kleine log flume te vinden, enkel voor kinderen. Tof hoe Fraispertuis ook deze attracties zeer leuk weet te thematiseren.

En als je voor de vorige log flume nog te klein bent, kan je nog altijd terecht in de attractie erachter.

Ook King Kong is hier te vinden. Niet als attractie, wel als lelijk beeld dat helemaal overgroeid is en totaal niet in het park past. Fraispertuis ziet er zowat overal schitterend uit, maar dit mag van mij toch wel echt weggehaald worden.

We zijn inmiddels aangekomen in het achterste deel van het park, waar nog enkele flatrides en kinderattracties bij elkaar staan. Les Santiages is de eerste.

Vlak ernaast staat deze attractie, een molen die je onder andere vindt in Europa-Park, Walt Disney Studio’s en Plopsaland De Panne. Telkens erg leuk gethematiseerd en dat is ook hier het geval. Ik blijf dit attracties bovendien erg tof vinden, zowel om een ritje te maken als om naar te kijken. De bakjes maken hun rondjes in de vorm van een acht en ik blijf me afvragen hoe dit systeem nu precies werkt.

Er stond ook nog een klein kindertreintje.

De volgende attractie die we deden was La Cavalerie, een Disk’o attractie die er tevens erg leuk gethematiseerd uitziet.

Er was ook nog een botsautobaan.

En de laatste kleine flatride hier is deze leuk gethematiseerde kinderattractie.

Aan de andere kant van het park ligt Le Flum, de eerste waterattractie die wij vandaag doen. Het was vandaag heerlijk warm dus ik kon wel wat verfrissing gebruiken.

Een bijzondere log flume is het overigens niet. Je vaart eerst een klein stukje en vervolgens volgt er één lifthill met één drop. Wel opvallend is dat de vaargeul van beton is, waardoor de attractie er heel netjes uitziet.

Heel nat word je niet, maar als je natter wil worden kan je nog altijd in de splash zone van Le Flum gaan staan.

Deze leuke familieattractie stond vlak naast de log flume.

En de volgende attractie is één van de nieuwste van het park en tevens één waar ik zeer hard naar uitkeek. Golden Driller is een vrijevaltoren van Intamin die geopend werd in 2017.

Hij is 66 meter hoog en daarmee iets lager dan Dalton Terror. Het grootste verschil zit hem echter in de verschillende manieren waarop je deze drop toren kan beleven. Je kan voor de gewone zittende versie gaan, de kantelende, de rechtstaand kantelende of de rechtstaand kantelende met een vloer.

Ik testte alle vier de ervaringen uit. De zittende kennen we natuurlijk allemaal en ook de kantelende en rechtstaande mocht ik al eens of meer beleven. Volledig nieuw was echter de rechtstaande met een vloer onder je voeten. Het instappen verloopt best gek, aangezien ze deze eerst per persoon de gondel op juiste hoogte moeten instellen alvorens je je vast maakt. De drop die daarna volgt is door je positie erg uniek, maar vooral lekker intens. Zonder twijfel mijn favoriete gondel.

Over het algemeen is de drop zelf erg intens, zeker als je één van de rechtstaande gondels neemt. De toren zelf is dan misschien niet extreem hoog, toch is het één van de betere drop torens die ik al mocht ervaren. Ik heb op vlak van drop torens dus een topweekend achter de rug, want gisteren zei ik exact hetzelfde.

Veel parken hebben een themagebied dat in het teken staat van het wilde westen. Bij Fraispertuis City is dat min of meer het thema van het hele park, al zijn er enkele uitzonderingen. Men heeft namelijk ook nog twee afzonderlijke themazones, al sluiten die wel deels aan bij het wilde westen. De eerste zone bevindt zich hier en is Mexico.

Geen Mexico zonder sombrero, dus uiteraard bevindt deze attractie zich hier. Geen grote versie zoals in Walibi Holland, maar een kindvriendelijke variant.

Er stonden tevens nog enkele kinderattracties, zoals deze kikkertjes.

En er vlak naast lag ook nog een paardjesbaan.

Er was ook nog een klein reuzenrad, dat de meeste wellicht zullen herkennen uit Slagharen. In dit park past het natuurlijk ook perfect.

De tweede zone staat in het teken van piraten. En die zou uiteraard niet volledig zijn zonder piratenboot.

En voor de iets minder grote durvers is er een kleinere variant. Leuk om te zien hoe Fraispertuis de kinderattracties goed verspreid en ook bij deze veel aandacht heeft voor de thematisering.

Vlak ernaast staat ook een vrijevaltoren voor de jongste bezoekers.

De grootste attractie van deze zone is Pirat Attack, een grote splash battle die er prachtig uitziet. Ik ga zelfs zeggen dat dit één van de mooist gethematiseerde splash battles is die ik ooit gezien heb.

Ik doe splash battles niet altijd in een nieuw park, maar bij bijna 30 graden maak ik maar al te graag een rondje. Ook het interactieve aspect doet het bij deze splash battle heel erg goed. Het begint al in de wachtrij, die fantastisch gethematiseerd is en waar tevens enkele kanonnen inzitten waarmee je mensen in de attractie nat kunt schieten.

Ook tijdens de rit is er bijna continue interactie tussen mensen in andere boten of omstaanders. De weinige dode momenten worden opgevuld door tal van doelen waarop je kan schieten, die ook stuk voor stuk werken en soms best de moeite zijn. Af en toe kan je water in je gezicht krijgen, maar er zit bijvoorbeeld ook een groot vuureffect bij. Ja, dit is zonder twijfel één van de beste splash battles die ik al deed.

We eindigen met de nieuwste attractie van het park. L’île aux Pieuvres is een jetskimolen die amper enkele weken open is.

Geen extreem bijzondere attractie, maar binnen het familiale aanbod van dit park past het prima. Bovendien heeft men ook hier weer enorm veel aandacht gehad voor de thematisering. Dit is zonder twijfel de mooiste jetskimolen die ik ken.

En zo zijn we inmiddels rond in Fraispertuis City. Dagvullend? Absoluut niet, maar zeker wel de moeite! Fraispertuis is een park waar duidelijk veel liefde in zit. Men besteedt veel aandacht aan thematisering en het personeel is heel vriendelijk en professioneel. Ook qua attracties doet men niet slecht, Timber Drop is een baan die je zeker gedaan wil hebben en Golden Driller is een topper. Ook qua familieattracties doet dit park het erg goed. Ik kan dus alleen concluderen dat ik niet veel negatiefs over dit park te zeggen heb en iedereen kan aanraden het eens een bezoekje te brengen!