18/07/2018 Toverland

27/12/2018 Uit Door Nathan

35 miljoen euro, zoveel investeerde Toverland de laatste tijd. Met deze investering werd het park maar liefst anderhalf keer zo groot. En alsof dat nog geen reden genoeg is om het park te bezoeken, werd mijn liefde voor het park de laatste paar keren dat ik het bezocht alleen maar groter. Met andere woorden: ik trok vandaag met heel veel plezier terug naar Sevenum.

Vandaag vond in het park een Midzomeravond plaats. Het park was geopend tot 23 uur en ’s avonds zou er extra entertainment zijn. We hadden dus ook zeker genoeg tijd om heel het park te verkennen. De keerzijde is dat we vrij grote drukte verwachtten.

Als je Toverland vanaf dit jaar bezoekt, kan je letterlijk niet om de nieuwigheden heen. Het park opende twee nieuwe themagebieden, waarvan het eerste een volledig nieuw entreegebied is. Dat bevindt zich aan de totaal andere kant van het park dan waar de oude ingang was. De nieuwe parking lag er nog een beetje bedenkelijk bij, maar de ingang ziet er ongelofelijk goed uit. Je hebt ook al meteen een mooi zicht op Troy wanneer je naar de ingang wandelt.

Voor de poort bevindt zich een gigantische mozaïek met het nieuwe logo van Toverland. De volledige rebranding vind ik trouwens enorm geslaagd.

Je ziet hier ook duidelijk dat men kijkt naar de toekomst. Erg veel kassa’s en welkom in vier talen boven de poort. Toverland is duidelijk klaar om meer bezoekers te verwelkomen. Het is een uitbreiding die nodig was, maar ze hebben het wel enorm goed gedaan.

Buiten het park zijn nu ook toiletten te vinden, al waren die bij ons bezoek nog niet geopend.

Eenmaal je de toegangspoort voorbij bent, kom je in een prachtig themagebied terecht. Port Laguna is gethematiseerd naar een idyllisch havenstadje dat met zijn mediterrane sferen zorgt voor een zeer zomers gevoel. IMAscore zorgde voor passende muziek.

Het gebied heeft de vorm van een hoefijzer en biedt onder andere nieuwe toiletten, de EHBO-post en lockers.

Overigens zijn er twee souvenirwinkels te vinden, waar men onder andere toverstokken verkoopt. Ik luisterde even naar de uitleg van de vriendelijke verkoopster en blijkbaar kan je in het gebied speciale effecten activeren door met je toverstok op de juiste locatie een bepaalde beweging uit te voeren. Je krijgt er ook een kaart bij waar de effecten opstaan. Toffe toevoeging en voornamelijk voor kinderen lijkt dit me erg leuk, al vond ik de toverstokken wel aan de dure kant.

Er bevindt zich overigens ook één attractie in het gebied. Het Magiezijn zou een interactieve show zijn die we vandaag helaas niet gezien hebben. Toverland was nog niet helemaal tevreden over de show en besloot hem wat te finetunen.

Vlak naast het Magiezijn kan je Ivy vinden, een papegaai. Erg leuk om zulke zaken op te merken. Het zijn geen highlights, maar het brengt het gebied wel tot leven.

Een beetje verder vind je de Mercado Lúdico, enkele spelletjes die je tegen betaling kan spelen. Toverland had het voordien nog niet en hoewel ik er zelf geen grote fan van ben, is het normaal dat men ook in dit soort dingen investeert. Ik ben echter wel enorm blij dat men hier geen lelijk kermiskraam heeft gezet, maar de spelletjes mooi mee in thema heeft gestoken.

Helemaal aan de achterkant van Port Laguna vind je Solaris, een vuurtoren van maar liefst 27 meter hoog. Aan de onderkant is nog een horecapunt waar je ijsjes kan kopen.

Bij het themagebied hoort ook een verhaal. In Port Laguna spoelen flessen aan, die de familie Magistralis, die in Port Laguna woont, verzamelt. In de flessen zitten toverspreuken of magie. Op zich een leuk verhaal dat best past bij het plaatje van het themagebied. Er zijn bijvoorbeeld op verschillende plaatsen flessen terug te vinden, zoals in de lampen.

Port Laguna is met zijn felle kleuren overigens enorm gezellig. Vandaag was het allemaal nieuw en wilde ik verschillende zaken uitgebreid testen, maar als ik eens wat meer tijd heb zou ik hier graag eens meer tijd doorbrengen en iets drinken op een terrasje. Op dat moment weet je dat Toverland in zijn opzet geslaagd is. Het park heeft met deze uitgebreid en enorm mooi entreegebied dat helemaal past bij de stijl van Toverland. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat Toverland het gezelligste inkomgebied heeft van elk park in de Benelux.

Het gebied heeft drie uitwegen. Eén naar Ithaka, het gebied waar Troy staat, één naar een splitsing waar je nog kunt kiezen tussen de Magische Vallei of de indoorgebieden en ten slotte nog een weg naar Avalon, het tweede nieuwe gebied. Ik zou kunnen zeggen dat ik Avalon tot het laatst hou, maar erg geloofwaardig zou dat niet overkomen. We gaan dus mee met de stroom richting het tweede nieuwe gebied.

Het valt me op dat je tussen Port Laguna en Avalon toch nog een stukje moet lopen. Langzaam maar zeker zie je de nieuwe achtbaan van het gebied dichterbij komen tot je een hoek omdraait en plots uitkijkt op één van de meest oogstrelende themagebieden in pretparkland.

Avalon is een gebied dat gethematiseerd is rond de wereld van Merlijn de tovenaar. Het gebied ligt rond een groot meer en bestaat uit veel rotswerk en groen. Het gebied kent twee attracties. De eerste is Merlin’s Quest, een combinatie van een rondvaart en een darkride. De tweede is Fēnix, een B&M wing coaster die het gebied domineert. Bij de ingang van het gebied staat de Excalibur, het beroemde zwaard dat vast zit in een steen. Ik had het om eerlijk te zijn wel een stukje groter verwacht. Het lijkt ook niet enorm stevig te zijn, want het is ondertussen al half kapot. Gelukkig heeft Toverland dit ook ingezien en is er al snel een ander exemplaar voor in de plaats gekomen.

Wij slaan meteen linksaf, net zoals de grote meerderheid van de mensenmassa, en zetten de koers in richting de gloednieuwe achtbaan. Fēnix (kan iemand met alstublieft vertellen hoe ik snel een ‘e’ met liggend streepje op typ?) is na Baron 1898 de tweede B&M achtbaan van de Benelux en is maar liefst 40 meter hoog. Ik ben altijd een grote fan van B&M-achtbanen, maar had nog nooit een wing coaster van hen gedaan, dus was enorm benieuwd.

De wachtrij van de attractie start onder de hoge toren. Daar is ook een testzitje geplaatst.

Overigens is de wachtrij werkelijk prachtig gethematiseerd. Halfweg splitst de rij en kan je kiezen voor front seat. Hier hanteerde men wel een vreemd systeem, waarbij je een metalen veer kreeg als bewijs dat je front seat mocht aanschuiven. De operators in het station verzamelden dan de veertjes. Een klein foutje dat men hier maakte is dat het bord niet heel goed zichtbaar is, dus veel mensen gewoon rechtdoor lopen, waardoor ze dus front seat staan aan te schuiven zonder dat ze het weten.

Als je de gewone wachtrij volgt, kan je daarna nog kiezen tussen de linker- of de rechterkant van de trein. Wij hebben vandaag uitgebreid de kans gekregen om de achtbaan overal te testen. Mijn persoonlijke voorkeur is links achteraan.

We komen aan in het station, dat er wederom fantastisch uitziet. Er zijn tal van verborgen details op te merken en de muziek die er klinkt is prachtig. Er zijn voor de rest nog geen bakken waar je je tassen in kan achterlaten, maar de ruimte is wel voorzien.

We zijn echter wel lichtjes teleurgesteld, want men reed slechts met één trein. We hadden net een uur in de rij gestaan toen men besliste er een tweede trein bij te zetten. Op zich goed dat ze het doen, maar het moest veel eerder. Het is best wel raar dat je bij een gloednieuwe achtbaan op een midzomeravond ’s morgens nog geen twee treinen staan hebt.

De rit begint met een bocht, die zich momenteel nog in een kale loods bevindt. Later wordt hier nog een scène toegevoegd die aansluit bij het verhaal. Daarna ga je naar buiten en ga je de 40 meter hoge lifthill op.

Eenmaal je boven bent, maak je een klein bochtje naar rechts dat best een akelig gevoel geeft. Daarna draai je ondersteboven en duik je naar beneden. Je raast over een aritimeheuvel en al snel volgt de tweede inversie.

Daarna ga je aan een rotvaart door een enorm intense helix. Ik had het niet verwacht van Fēnix, maar hij is zo intens dat ik meerdere malen sterretjes zag. Vervolgens sleurt hij je nog door een zero-g-roll, die ook best krachtig aanvoelt. Na nog enkele slingerbochtjes sta je terug de remmen in. Wow, wat een beest van een baan.

Het is geen extreem lange achtbaan, maar wel meteen de langste B&M wing coaster van Europa. Bovendien is hij echt wel intens. Zoals we van B&M gewoon zijn verloopt hij ook heerlijk soepel en er zitten tevens enkele leuke near miss-elementen in.

Ik ben overigens een enorm grote fan van de felblauwe track en de vuurkleurige trein.

Het grote minpunt van Fēnix? Wel euh, dit verdomde draaihekje. Als persoon die vaak pretparken bezoekt merk je dat mensen soms wel eens last hebben met de werking van zulke hekjes, maar toegegeven, deze is wel echt lastig en zelfs gevaarlijk. Het is een enorm smal draaihekje dat in het midden van een trap staat. Nee Toverland, verplaats dit alstublieft zo snel mogelijk. Langs de andere kant, als een draaihekje het grootste minpunt van een achtbaan is, heb je natuurlijk wel een prima investering gedaan.

Toegegeven, het is niet het enige minpuntje, want het station van Fēnix heeft ook een lelijke, onafgewerkte muur. “Wat de Efteling mag, mogen wij ook”, zal men gedacht hebben. Ik hoop dat het ze het snel aanpakken.

De vreugde was overigens groot toen ik later op de dag terug richting Fēnix liep en een wachttijd van vijf minuten aantrof. Na diverse ritjes moet ik besluiten dat Fēnix voor mij een top 10 achtbaan is. De coaster heeft alles wat het moet hebben. Een afwisselende, soepele en intense rit en een thema waar enorm veel parken iets van kunnen leren. Toverland heeft me hier wederom omvergeblazen.

We zetten onze tocht door het gebied verder en het valt enorm op dat men echt goed nagedacht heeft over de structuur van het gebied. Dat merk je voornamelijk aan hoe fotogeniek het gebied is. Met Fēnix heeft Toverland dus ook gelijk de meest fotogenieke achtbaan van heel de Benelux in huis.

Toverland laat ook zien dat men ondertussen weet hoe men een goed gebied moet maken. Groot opgezette themazones waar tal van details het geheel compleet maken. Bij het station van Fēnix loopt er bijvoorbeeld een klein waterstroompje over het pad. Ook dit pad – dat vlak langs de track van Fēnix loopt – ziet er erg mooi uit en past heel goed binnen Avalon.

We lopen door naar de achterkant van het themagebied, waar we nog een kleine speeltuin aantreffen.

Achter Avalon ligt een groot meer, dat men een beetje leven heeft gegeven door er een fontein te plaatsen. Als ik me niet vergis is het het plan om aan de andere kant van het meer ooit een hotel te zetten, al gok ik dat dat eerder op lange termijn zal zijn.

Aan deze kant van het gebied ligt ook The Flaming Feather, een groot restaurant met tafelbediening. Wij zijn er gaan eten en het was erg lekker. Bovendien was het restaurant ook heel gezellig en mooi aangekleed. Het personeel is zoals overal in Toverland enorm vriendelijk. Ik ontbreek even een foto, maar van het prachtige themagebied heb ik er op zich meer dan genoeg.

De tweede attractie in dit gebied is Merlin’s Quest, een bootvaart die gebouwd is door Mack Rides.

Hier viel de wachttijd best mee. De wachtrij is bovendien mooi aangekleed en de muziek is werkelijk prachtig.

Je maakt als eerst een rondje over het meer, dat centraal in Avalon ligt. Daarbij krijg je erg mooie uitzichten op Fēnix.

Daarna ga je onder het station en de wachtrij van Fēnix door een stukje darkride. Ik had op voorhand geen onride video’s gekeken om de verrassing des te groter te maken, en wauw, Toverland heeft mij ook hiermee omvergeblazen. Het park heeft misschien nog geen ervaring met echte darkrides, maar weet wel heel goed hoe het moet. Het darkridegedeelte had voor mij nog iets langer mogen duren, maar is werkelijk prachtig.

Daarna vaar je rustig terug richting het station. Een heel relaxte boottocht met een prachtig stukje darkride. Op deze manier is het wondermooie themagebied geschikt voor de hele familie.

Mijn eindconclusie over Avalon? Wauw, wat heeft Toverland hier een meesterwerk neergezet. Het volledige plaatje klopt en op alles is gelet. De thematisering, de beplanting, de prachtige muziek… Steek daar een meesterlijk goede achtbaan en een erg mooie familieattractie bij en je hebt een adembenemend gebied. Toverland weet heel goed waarmee men bezig is en heeft met deze investering nog meer mijn hart veroverd. Voor mij is dit zonder nadenken het mooiste themagebied in de Benelux, en ik denk zelfs dat er slechts één mogelijke concurrent is: Port Laguna.

En zo komen we opnieuw terecht in het Toverland zoals we het al langer kennen. Vanuit Avalon loop je zo over in de Magische Vallei. Je komt uit bij de Mack spinning coaster Dwervelwind, waar we met veel plezier een ritje op maken.

Hoewel deze achtbaan met zijn lengte van 500 meter niet de langste is, zit er toch meer pit in de baan dan je zou verwachten. Het blijft uiteraard een familieachtbaan, maar er zitten toch enkele hevige bochten en richtingswissels in. Dit is hoe een goede familieachtbaan hoort te zijn.

Kleine tip, zorg dat je achteruit de lifthill opgaat. Je hebt daar tegenwoordig namelijk een prachtig zicht op Avalon.

Verder ben ik erg blij dat men bij de achtbaan eindelijk bakken heeft om je bagage in achter te laten. Vroeger moest je deze gewoon op het perron laten liggen, waar ik (als men met twee treinen rijdt) toch niet echt fan van ben.

Neem trouwens bij een sterke rit nog een prachtige onboard soundtrack en een erg mooie omgeving. Eigenlijk heeft Toverland hiermee een topper van een achtbaan in huis. Ja, ik ben fan van Dwervelwind.

Aan deze kant van de Magische Vallei liggen ook nog twee kinderattracties en enkele speeltuigen.

Die zitten natuurlijk ook weer netjes mee in thema.

We lopen verder door de Magische Vallei en komen aan het plein bij Katara, de watershow van het park. Vandaag waren er extra veel opvoeringen aangezien het een midzomeravond is. Ik heb hem ooit gezien en het is best een mooie show, zeker als het donker is, maar vandaag heb ik er geen tijd voor gemaakt.

Verder bevinden zich hier ook nog enkele waterspeelplaatsen voor de kinderen, ideaal voor warme dagen als vandaag.

Ook hier bevindt zich een groot restaurant, waar ik tot vandaag nog nooit eerder binnen was geweest. Vandaag ben ik er een ijsje gaan eten, dat overigens erg lekker was. Een aanrader!

Nog iets wat mij opviel is dat je vanuit de Magische Vallei nu ook een prachtig zicht hebt op Fēnix, die hoog boven de bomen uitkomt.

En zo komen we bij de tweede achtbaan in de Magische Vallei. Booster Bike is Vekoma motorbike coaster en was de eerste in zijn soort. Toch best een eer, aangezien je weet dat er ondertussen zelfs een exemplaar geleverd is aan Disney.

Voor de rest is het nog eens een vermakelijke achtbaan ook. De lancering is niet enorm krachtig, maar wel gewoon leuk.

Het is uiteindelijk niet meer dan een grote heuvel, enkele bochten en nog enkele heuveltjes, maar door de unieke manier dat je in de trein zit, is het toch een bijzondere ervaring.

Het enige dat een beetje tegenvalt bij Booster Bike is het thema. Het station is niet meer dan een tent en eigenlijk is er enorm weinig thematisering te bespeuren. Ik hoop dat ze de attractie ooit eens een degelijke opknapbeurt geven zodat hij beter binnen de prachtige Magische Vallei past.

De laatste attractie in dit themagebied is Djengu River. Hiervan heeft men onlangs de wachtrij deels heraangelegd. Het stukje beneden, rond een klein meertje, is mee wachtrij geworden en de ingang is verplaatst naar rechts.

Best leuk gedaan, want vroeger kwam er bijna niemand op dit mooie stukje. Nu kan men bovendien meer volk kwijt in de wachtrij, wat op drukke dagen soms wel nodig was.

Met de komst van Avalon en Port Laguna heeft men de achterkant van het station opgeknapt en de lelijke wand vervangen door mooi rotswerk. Hopelijk doen ze bij Fēnix in de toekomst hetzelfde. Verder zijn hier en daar de zichtlijnen op de attractie een klein beetje veranderd, wat best mooie foto’s kan opleveren.

De rit blijft – zoals we gewoon zijn – best goed. Het is niet de wildste of natste rapid river die ik ken, maar ook zeker niet de slechtste. Het is bovendien wel één van de mooiste exemplaren die ik al gedaan heb. Met veel rotswerk, watervallen en mooie beplanting vormt hij een belangrijk onderdeel van het themagebied.

In het midden van Djengu River bevindt zich nog een prachtig stukje natuur.

En ook de grootste douche van Nederland. Grappig dat men het ook echt zo adverteert.

We verlaten de Magische Vallei en gaan richting de eerste indoorhal van het park, die tot voor kort gekend was onder de naam Magic Forest. Men besloot echter de naam te veranderen en vanaf nu heet het themagebied Wunder Wald. Binnenin ziet de hal er echter nog hetzelfde uit. De eerste attractie die we hier zien is Alpenrutsche, ook deze heeft een nieuwe naam gekregen.

Iets verder in de hal staat de carrousel van het park.

En er staat ook een groot klimrek.

Eén van de grootste attracties in het gebied is Maximus’ Blitz Bahn, een soort aangedreven rodelbaan.

Een heel toffe familieattractie waarbij je met behulp van een hendel zelf je snelheid kan bepalen.

Ik vind het een erg leuke baan, er zijn alleen twee probleempjes mee, de capaciteit en de storingsgevoeligheid. Een baan van dit type heeft nu eenmaal geen hoge capaciteit. Wij hadden echter geluk, want de attractie heropende net na een lange storing en we konden zo de wachtrij in. Iets minder geluk hadden we toen hij opnieuw in storing viel. Uiteindelijk hebben we zo’n 20 minuten gewacht, wat nog helemaal niet zo erg is.

Daarbij is de wachtrij van de attractie erg mooi aangekleed naar de woon- en werkplaats van Maximus Müller, die volgens het verhaal de uitvinder van de Blitz Bahn is. Het verhaal krijg je overigens ook best goed mee in de wachtrij. Bovendien loopt meneer Müller vaak ook rond in de buurt van de attractie.

Groen licht? Gas geven maar! En daarna die hendel niet meer naar boven trekken tot het einde van de rit. Samen met de leuke soundtrack zorgt dat voor een heerlijk ritje. Als ik trouwens een tip mag geven, doe deze attractie (enkele keren) in het begin van de dag. Zo vermijd je waarschijnlijk de langste wachttijd van je dagje Toverland.

Vlak naast de Maximus’ Blitz Bahn ligt de Wirbelbaum, een unieke combinatie van een uitkijktoren en een draaimolen. Vandaag was hij echter gesloten vanwege een storing. Het valt me op dat hij de laatste tijd wel erg vaak defect is. Zou hij stilaan aan vervanging toe zijn?

Iets verder in de hal ligt nog Villa Fiasko.

Een niet enorm groot fun house met een leuk thema en een toffe soundtrack. Niet meer en niet minder. Op zich doe ik dit soort attracties altijd wel eens graag.

De laatste attractie in dit gebied is de log flume van het park. Tot vorig jaar droeg hij de naam Backstroke, maar vanaf nu is het Expedition Zork. Overigens zijn er ook heel wat souvenirwinkels en speeltoestellen van naam veranderd.

Met zijn twee drops is het best een leuke attractie. De eerste bevindt zich indoor en is achteruit. Daarna word je terug vooruit gedraaid en ga je naar buiten voor de grote drop.

Hoewel het zeker geen lelijke attractie is, vind ik hem toch niet meer helemaal thuishoren in dit gebied. Waar Maximus’ Blitz Bahn, de bijhorende kleinere attracties en horecapunten een gezellige Duitse sfeer hebben, is het hier wat magerder, met een kale wachtrij en station. Tijdens de rit passeer je wat bomen en ga je langs een monster, maar veel stelt het niet voor. Op zich is het niet heel raar, want een groot deel van het gebied is enkele jaren geleden opgeknapt. Deze attractie niet. Ik hoop dat men er ooit werk van maakt en dan meteen ook deze kant van de hal eens herziet. Enkele speeltoestellen minder mag wel om meer ruimte te creëren en ook met de buitenkant van de kale loodsen kan iets gedaan worden.

Dat is uiteraard het nadeel van het jonge park. Toverland heeft met de nieuwe investeringen thematisch zo een hoog niveau bereikt dat de rest er meteen verouderd uitziet. Lelijk is het niet, maar men heeft bewezen dat men veel beter kan. Ik weet zeker dat Toverland plannen klaarliggen heeft voor in de toekomst, de vraag is alleen wanneer deze uitgevoerd zullen worden.

Ook de buitenkant van het gebied verdient best wat aandacht. De fonteinen liggen er maar triestig bij en de waterspeelplaats ziet er ook niet echt speciaal uit. Wat is trouwens dat lelijk rood ding op een paal dat daar nog steeds staat?

Ook bij de toekomst van het outdoor survivalparcours stel ik me een beetje vragen. De attractie neemt veel ruimte in, heeft een extreem lage capaciteit en ziet er nogal standaard uit voor een park als Toverland. Wellicht is het nog niet de komende paar jaren, maar ook dit zie ik in de toekomst verdwijnen. Men kan op die ruimte bijvoorbeeld een gigantische familieachtbaan zetten die aansluit op het Troy-gebied.

We begeven ons richting de tweede hal van het park, die nog steeds het Land van Toos heet. Ook hier is er een outdoorzone waarvan ik verwacht dat hij ooit eens grondig opgeknapt wordt. Het is namelijk niet meer dan een standaard speeltuin.

Er staat daarnaast ook nog een doolhof.

Binnenin de eerste hal ligt de basis van Toverland, en dat merk je. Het is overduidelijk het minst mooie themagebied van het park. Men heeft in het verleden al wat zitten opknappen en experimenteren met diverse thema’s, maar een mooi geheel is het nog niet. Men doet echter wel hun best om de hal er zeer netjes te laten bijliggen. De rechterhoek van de hal ziet er bijvoorbeeld best goed uit. Het is er sfeervol en mooi gethematiseerd.

Zeker met de zweefmolen Djinn ernaast oogt het gebied best mooi.

Ook de waterglijbanen zien er best oké uit. Sinds dit seizoen heten ze niet meer Hara Kiri, maar wel Drakenslangen. Geen idee wat de nieuwe naam te maken heeft met de attractie of het gebied, maar het is wel beter dan Hara Kiri. Wie niet weet wat dat net is, zoek het gerust eens op.

Aan de andere kant van de hal laat de thematisering echter te wensen over. Hier zie je duidelijk dat Toverland begonnen is als speeltuin met enkele attracties.

Ook hier kregen verschillende attracties nieuwe namen. Zo heet onderstaande attractie vanaf nu het Vliegend Tapijt.

Doorheen de hal staan nog diverse kinderattracties en speeltoestellen.

Het viel ook op dat deze hal een stuk doder is nu de bezoekers er niet meer binnenkomen. Minder mensen lijken hun weg te vinden en dit deel ligt nu ook in een uithoek van het park.

Tussen de oudere attracties heeft men ooit het Toverhuis toegevoegd, de voorganger van wat je nu kan beleven in Port Laguna. De ervaring hier is echter gratis, maar ook wel minder spectaculair.

Toch is het voor kinderen heel erg leuk. Je neemt een toverstaf en kan dan op allerlei doelen schieten die dingen in het huis laten bewegen. Leuk gedaan en de attractie past prima in de stijl van Toverland.

De laatste attractie in dit gebied is de Toos-Express. Inderdaad, de Boomerang is verleden tijd. Begrijpelijk ook, want de achtbaan heeft voor zoverre ik weet niets met een boomerang te maken.

Ik moet toch toegeven dat deze Vekoma-achtbaan steeds ruwer begint aan te voelen, zeker voor een kinderachtbaan. Op zich nog steeds een leuke baan, die met zijn best pittige first drop en twee speciale bochten redelijk uniek is.

Met de opening van Port Laguna en Avalon heeft Toverland enorm veel naamswijzigingen doorgevoerd. Nog ééntje om het af te leren? Het gebied rond Troy heet vanaf nu Ithaka. Een vooruitgang als je het mij vraagt.

De eerste attractie die we hier tegenkomen is Scorpios, het schommelschip van het park. Geen heel grote boot en ook een best brute, maar wel erg leuk om een keertje te doen.

Achterin het gebied liggen de Paarden van Ithaka, een kinderattractie zoals we die vaak tegenkomen in pretparkland.

De grote attractie van dit gebied en meteen ook de laatste attractie van het park is natuurlijk Troy, het houten monster dat gebouwd is door Great Coasters International.

Destijds was het een gigantische investering voor een kinderpark, ondertussen past hij prima in het aanbod. Toverland heeft nu twee dikke thrill coasters, waarvan er één over kop gaat.

Ook hier heeft men tal van aanpassingen gedaan. Zo is de ingang van de wachtrij verlegd naar de voorkant van het themagebied.

Daarnaast is ook de lelijke zig zag-wachtrij verdwenen en vervangen door een mooie wachtrij tussen het groen.

En tot mijn grote vreugde zijn ook hier bagagebakken in het station toegevoegd. Bovendien heeft de attractie ook een volledige nieuwe soundtrack die gemaakt is door IMAscore. Helaas geen “Troy de sensatie” meer, maar de nieuwe muziek is ook wel echt goed. Het zijn allemaal kleine zaken, maar ze tonen wel aan dat Toverland enorm hard bezig is met professionaliseren.

En ook al gaat tegenwoordig de meeste aandacht naar Fēnix, Troy zal ook altijd meesterlijk blijven. Vanaf de first drop blijft de baan over zijn track razen en het beste van zichzelf geven. Dit is nog steeds één van de beste houten coasters die Europa kent.

Zelf vind ik Fēnix beter dan Troy, maar dat ligt puur aan mijn persoonlijke voorkeur. Het zijn beide toppers van achtbanen waar ik heel lang op kan zitten voor ik ze beu ben.

Het was vandaag een midzomeravond, dus we konden uitgebreid genieten van meerdere rerides en extra entertainment. Op het station van Troy was zo bijvoorbeeld een vuurshow. Best leuk om even naar te kijken.

In Port Laguna was dan weer een live bandje aan het spelen, terwijl in het nieuwe Avalon enkele muzikanten vrolijke deuntjes brachten.

In het indoorgebied Wunderwald was een groep personen met een beperking het beste van zichzelf aan het geven op muziek. Erg mooi dat Toverland ook deze mensen de kans biedt te laten zien wat ze kunnen, want slecht deden ze het helemaal niet.

Het leuke aan een midzomeravond is natuurlijk ook de mooie zonsondergang en tal van nachtelijke ritjes in de achtbanen. Met name bij Fēnix hebben we dat grondig uitgetest.

Het moet trouwens wel gezegd worden dat de nieuwe themagebieden er ook in het donker er prachtig uitzien.

Ten slotte werd de dag in Port Laguna afgesloten met een spetterend vuurwerk. Met dit themagebied heeft men de ideale locatie voor een eindshow. Er kunnen veel mensen in het gebied om het prachtige vuurwerk te bewonderen.

En ja, Toverland heeft mij ook hiermee omvergeblazen. Dit moet één van de beste vuurwerkshows zijn die ik ooit gezien heb. De show duurde best lang en op de achtergrond klonk een remix van diverse soundtracks uit het park. Op de IMAscore-beats van onder andere Troy en Fēnix vlogen enorm veel vuurpijlen de lucht in. Ik moet toegeven dat ik met opengevallen mond stond te kijken en zelfs lichtjes ontroerd was.

Oh Toverland, wat heb ik me vandaag vermaakt. De ervaring die jullie mij gegeven hebben is onvergetelijk. En het straffe is, ik heb niets buitengewoons meegemaakt. Ik ben gewoon een dagje naar het pretpark gekomen. Echter ben ik zelden zo goedgezind buiten gewandeld als nu. Allereerst kan ik niets anders dan lovende woorden geven over de twee nieuwe themagebieden. Hier en daar zijn er kleine verbeterpuntjes, maar doorgaans ziet er gewoon fantastisch uit. Fēnix is een meesterlijk goede achtbaan en ook Merlin’s Quest heeft mij verrast. De sfeer is zowel Avalon als Port Laguna doet wat het moet doen en de thematisering ziet er werkelijk fantastisch uit. Ook qua oppervlakte is het park enorm vergroot. Loop maar eens van Fēnix naar Troy, je zal merken dat het kleine Toverland verleden tijd is. Hiermee durf ik dan ook vaststellen dat Toverland zeker een dagvullend park is. Wat me wel opviel is dat het vandaag opvallend rustig was. Bij Fēnix konden we in de namiddag gewoon rustig blijven zitten en ook bij Troy en Dwervelwind moesten we nauwelijks vijf tot tien minuutjes geduld hebben. Toch opvallend voor een avondopenstelling midden in de zomer. Akkoord, het park is een stuk groter in oppervlakte en misschien is daarom de drukte iets minder te merken, maar toch vond ik het opvallend.

Ook over de rest van het park heb ik geen slecht woord. Met zaken als naamsveranderingen en nieuwe soundtracks toont Toverland dat ze ook de rest van het park niet vergeten en zeer goed onderhouden. Overigens viel het me vandaag ook op dat de operations enorm goed vooruit gingen. Bij Fēnix ging het ’s morgens even mis, maar de rest van de dag reed men probleemloos met twee treinen. Ook bij Troy, Dwervelwind en de andere attracties vloog het personeel vooruit zoals ik het nog nooit tevoren gezien had. Tenslotte viel het mij ook deze keer op, datzelfde personeel is daarnaast ook nog eens enorm vriendelijk. Dat doet men in weinig parken na. Kort gezegd weet men hier verdomd goed hoe men een pretpark moet runnen. Valt het al op dat Toverland vandaag écht mijn hart gestolen heeft? Sorry Efteling, maar na vandaag verdient Toverland de titel voor beste park van de Benelux. Ik kan iedereen aanbevelen dit park te bezoeken en ik hoop dat ik er zo snel mogelijk ook nog eens geraak.