16/04/2016 Bobbejaanland

04/05/2016 Uit Door Nathan

Aangezien het pretparkseizoen inmiddels al een tijdje terug begonnen is, is het hoog tijd om nog eens richting ’t Plezantste Land te trekken. Het is helemaal niet ver en ik moest eens gaan kijken wat er tijdens de winter veranderd is. Bovendien heeft het park ook twee nieuwe attracties geopend, die ik tijdens mijn bezoek uitvoerig heb getest.

IMG_0488

Zoals, sinds dit jaar, in elk Belgisch pretpark is er ook hier een tassencontrole aan de ingang.

IMG_0485

Omdat ik wist dat het vandaag een drukke dag zou worden, heb ik de attracties aan de ingang even overgeslagen en ben ik direct doorgelopen naar de eerste nieuwe attractie: Mount Mara.

IMG_0506

Of ja, helemaal nieuw is hij eigenlijk niet te noemen. Het is de oude Revolution die ze een complete make-over hebben gegeven. Vanaf dit jaar kan je hem namelijk doen in VR, wat dus wil zeggen dat je tijdens de rit een Virtual Reality-bril op je neus krijgt.

IMG_0498

Maar ondanks dat is de oude Revolution toch niet helemaal weg. Ik had op voorhand gehoord dat de achtbaan in de voormiddag nog zou draaien als de oude Revolution en pas in de namiddag Mount Mara zou worden, aangezien de batterijen van de brillen het geen hele dag volhielden.

IMG_0502

Toen ik echter aankwam in het station rond 10u, bleek het toch Mount Mara te zijn. Een medewerker vertelde me dat het vandaag uitzonderlijk heel de dag Mount Mara was omdat het erg druk ging worden. Bovendien konden ze sinds kort de batterijen opladen in het station.

IMG_0495

Het is allemaal een beetje een onduidelijke boel over hoe het nu net in elkaar zit. De borden aan de oude ingang van de Revolution staan er nog, maar er is ook een nieuwe ingang aangelegd voor Mount Mara, waar dan de ingang van de Revolution als uitgang dient. Het ergste van al is dat het nergens echt duidelijk staat aangegeven.

IMG_0501

Mount Mara zit nog tot 30 april in de testfase. Daarna worden dit soort problemen hopelijk verholpen. Vanaf dan zou het ook altijd Mount Mara worden en zou men afscheid nemen van de oude Revolution. Wat hiervan waar is, weet ik niet. Er wordt nog vrij veel over gespeculeerd en er is officieel nog niets vrijgegeven. Maar het lijkt me maar al te logisch dat men één van de twee kiest, want op deze manier is het eigenlijk echt geen doen.

IMG_0499

In ieder geval, op de onderstaande foto zie je dus de nieuwe ingang van Mount Mara, die de oude uitgang van de Revolution was. Het lijkt erop dat ze ernaast nog een souvenirwinkeltje of horecapunt willen maken.

IMG_0505

De linkse muur die je hieronder ziet is nieuw sinds dit jaar. Hij vormt de afscheiding tussen de in- en uitgang. Daarachter is een kleine, nieuwe ruimte waar de wachtrij voor het grootste deel in ligt.

IMG_0490

In het station zijn de oude lichteffecten weggehaald en is er nieuwe in de plaats gekomen. In het station krijg je je VR-bril en moet je zorgen dat je voor de rit start goed rechtdoor kijkt, zodat de bewegingssensoren zich correct kunnen afstellen. Ik heb een ritje gehad dat ze niet juist waren afgesteld, en toen reed ik precies heel de tijd scheef, zonde als je daarvoor dan een eeuwigheid hebt moeten wachten. Tijdens de rit zelf mag je natuurlijk wel gewoon om je heen kijken, want je zit in een soort van 360° wereld. Als je naar links kijkt, zie je dus een ander beeld dan wanneer je naar rechts kijkt.

IMG_0496

De achtbaan zelf is niet veranderd, maar de beleving is compleet nieuw. Je zit nu op een soort Quad waarmee je een vulkaan beklimt, die natuurlijk net uitbarst. Eenmaal boven heb je een prachtig zicht over de jungle en daarna raas je aan de buitenkant van de vulkaan terug naar beneden. Ik ga nog niet te veel spoilen, want er zitten wel een deel leuke verrassingseffecten in.

IMG_0500

Ik heb hem meteen drie keer gedaan en daar was ik blij om. Later op de dag stond er een wachtrij van maar liefst 1u45! Dat is dan wel het enige nadeel aan de attractie, de capaciteit ligt een stuk lager dan vroeger, omdat je veel tijd verliest met het uitdelen en inzamelen van brillen. Bovendien zat je vroeger met twee in een karretje, waar je er nu alleen in moet kruipen.

IMG_0504

En dan mijn persoonlijke mening: Ik vind het een zeer grote vooruitgang. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het in het begin niet echt voor VR-coasters had. Echter nu ik er één gedaan heb, moet ik mijn mening helemaal herzien, want ze zijn echt geweldig. Het is zonde dat de oude Revolution weg is, waar erg veel fans ook over klagen. Maar een boodschap aan iedereen die klaagt: ga hem eerst zelf eens proberen, oordeel daarna nog een keer. Ik heb in ieder geval enorm genoten van deze vernieuwde achtbaan.

IMG_0497

In hetzelfde gebouw ligt ook nog de Banana Battle, een splash battle die ik zeer graag doe. Echter alleen op warme dagen.

IMG_0585

Splash battles zijn er al om bekend dat je er nat uit komt, maar deze overtreft ze allemaal zonder moeite. Je komt er echt doorweekt uit. Leuk dat het park zo’n attractie heeft voor als het warm is, maar vandaag sla ik hem toch liever over.

IMG_0588

Al moet ik wel zeggen dat het één van de betere splash battles is die ik ken. Niet alleen omdat je zo nat wordt, maar ook de interactie tussen de bezoekers en de thematisering zijn best goed.

IMG_0587

Ook het outdoorgedeelde van de Adventure Valley ziet er zeer goed uit. Hier bevinden zich eveneens twee attracties. De eerste is King Kong.

IMG_0591

Een zeer mooi gemaakte attractie die geschikt is voor de hele familie. Al zou ik er nooit voor aanschuiven. Dat is dan ook de reden dat ik hem vandaag niet gedaan heb.

IMG_0590

We gingen snel verder voor de drukte kwam. De laatste attractie hier is The Forbidden Caves.

IMG_0565

Het doet me deugd om te zien dat hij al open is, vorig jaar ging hij pas rond de middag open. Het valt me ook op dat de wachtrij veel beter opschiet dan vroeger.

IMG_0566

De krokodillen die vroeger bij de Dreamcatcher lagen, liggen sinds de komst van The Forbidden Caves hier.

IMG_0569

We gaan samen met Jasper Dubois op zoek naar het Paarse Kristal, waarover de medewerkers in enkele voorshows uitgebreid het verhaal vertellen.

IMG_0576

Tot zelfs de rotsen begin te spreken.

IMG_0580

Daarna kan je instappen in de echte simulator, die best kort is, maar wel erg leuk en mooi gemaakt.

IMG_0582

En uiteindelijk kom je bij het Paarse Kristal aan de uitgang.

IMG_0584

Ik blijf het een erg leuke attractie vinden. Bobbejaanland heeft mij hiermee toch positief verrast, zeker op vlak van theming. Het heeft alleen een lage herhalingsfactor.

IMG_0573

En zo verlieten we Adventure Valley.

IMG_0562

Daarachter ligt het tweede grote themagebied van het park, Cowboydorp. Hier starten we met de El Rio, de rapid river van het park.

IMG_0517

Waar jammer genoeg nog altijd dat rad staat weg te rotten. Ik zeg het iedere keer, maar dat is dan ook omdat ik er iedere keer over val. Als er één werkpunt is waar nu wel dringend eens verandering in mag komen, is het dit.

IMG_0523

Maar de rit zelf blijft wel leuk, met name de draaikolk en de kolkende golven erna.

IMG_0522

Langs de kant staan ook verschillende beelden die jaren geleden water schoten, al werken deze nu allemaal niet meer. Ze zien er ook redelijk vervallen uit. Eigenlijk verdient deze attractie een complete renovatie waarbij hij terug intact wordt.

IMG_0526

Maar al bij al blijft het wel een leuke rit, waarbij je als je pech hebt goed nat kan worden.

IMG_0525

De brug tussen de El Rio en de Speedy Bob is jammer genoeg nog steeds gesloten.

IMG_0518

Over de Speedy Bob gesproken, dat was de volgende attractie.

IMG_0507

Ook hier was het gelukkig nog vrij rustig. Na vijf minuutjes zaten we in de attractie.

IMG_0509

De rit begint met een reeks haarspeldbochten bovenaan de baan.

IMG_0515

Daarna stort je naar beneden op enkele diepere vallen om uiteindelijk te eindigen in de bruuske remmen. Tegenwoordig hangt er wel een bordje waar dat op staat aangegeven, ik denk niet dat het er vroeger al was.

IMG_0519

Even lachen voor de foto! Want in deze drops bevindt zich ook een actiefoto.

IMG_0514

Enkel jammer dat het resultaat vandaag niet bekeken kon worden…

IMG_0516

En eenmaal terug in het station kan je terug uitstappen. Het viel me op dat ze de karretjes niet opvulden. Ik heb regelmatig karretjes zien rijden met maar twee mensen in en dus ook twee lege plaatsen. Bij de El Rio werden de boten ook al niet opgevuld. Als het rustig is, vind ik dat niet zo erg, maar nu werd het toch behoorlijk druk, dus vind ik het eigenlijk schandalig dat Bobbejaanland de karretjes of boten niet opvult.

IMG_0541

Deze betalende attractie is ook nieuw. Hij was echter nog niet open.

IMG_0527

Naast de El Rio en de Speedy Bob ligt ook nog een lange glijbaan.

IMG_0551

We wilden stilaan gaan kijken bij de tweede nieuwigheid, maar omdat deze nog niet open was, deden we eerst nog een rondje in het Reuzenrad.

IMG_0680

Ik vind het eigenlijk een zeer mooie locatie voor het rad. Het staat mooi centraal in het park langs de rand van het water en je kan er echt over het hele park kijken.

IMG_0561

Je kan er dan ook mooie foto’s uit nemen.

IMG_0536

Van onder andere de naastliggende waterglijbanen.

IMG_0540

Aangezien er bijna niemand in de wachtrij stond, heb ik deze ook maar even gedaan. Ik herinner me dat ik er vroeger nooit nat in werd, maar nu kwam ik er toch verdacht nat uit.

IMG_0560

En toen begon het plots te regenen…

IMG_0556

Gelukkig was het net tijd voor de tweede nieuwe attractie: Nightmare Motel. Het is een kruising tussen een spookhuis en een escape room die permanent in het park staat. Voor de horrorbeleving betaal je €5 extra, maar dat is het naar mijn mening meer dan waard. Ga maar eens naar een gewone escape room, daar betaal je veel meer voor. Bovendien zitten daar geen acteurs in die het veel spannender maken.

IMG_0594

We zorgden dat we er waren tegen de opening, om 12 uur. Ik dacht dat het er vrij druk zou zijn, maar voorlopig waren mijn zus en ik de enigen die hem wouden uitproberen. Waar er normaal met een groep van een vijf- tot tiental personen binnengaat, waren wij maar met twee… Extra sensatie! Bovendien waren we de eersten, dus de acteurs waren zeer actief. Later op de dag is het er nog wel drukker geworden.

IMG_0593

Ik moet zeggen dat ik het precies niet heel goed aangeduid vind. Hieronder staat een verwijzing naar de ingang en daar hangt een bordje dat je tickets kan kopen in het naastgelegen horecapunt. Meer is er niet te zien, er staat nergens een beschrijving van wat het is. Daarmee mist Bobbejaanland volgens mij veel bezoekers, zeker als je kijkt hoe populair spookhuizen zijn rond Halloween.

IMG_0553

Ik wist in ieder geval maar al te goed wat het was. Je komt binnen en een acteur beveelt je je naam en geboortedatum op te schrijven om in te checken. Daarna wordt je meegenomen naar de volgende kamer waar je de veiligheidsinstructies te zien krijgt. Er volgen nog enkele kamers waar je door middel van verborgen hints moet proberen uit te geraken. Je moet onder andere verborgen boodschappen zoeken op muren met behulp van speciaal blauw licht.

IMG_0559

Daarna volgen er nog enkele kamers waar je moet doorlopen, doorkruipen of je door moet wurmen. Ik moet zeggen dat de acteurs – ondanks dat het er maar enkele zijn – de ervaring heel persoonlijk maken. Ze volgen je continu en jagen je echt de stuipen op het lijf. Ik moet zeggen dat ik dit het beste, en misschien ook wel het engste, spookhuis (of moet ik escape room zeggen?) vind dat ik ooit gedaan heb.

IMG_0558

Mij krijg je eigenlijk niet zo gemakkelijk bang in spookhuizen. Ik schrik het hardst van plotse geluiden, niet echt van acteurs. Maar het is wel echt een topervaring en weer een schitterende attractie erbij voor Bobbejaanland!

IMG_0555

Eens we buiten kwamen, was het gestopt met regenen, dus konden we verder gaan met attracties. Centraal in het Cowboydorp ligt nog een station van de Monorail. Hij heeft er drie, hier eentje, nog één aan de Indiana River en de laatste aan de ingang van het park. Bij dit station bevinden zich mooie afbeeldingen van oude attracties op de muur. Je ziet onder andere de Looping Star en de Condor.

IMG_0592

Achteraan in Cowboydorp bevindt zich nog een leuke rupsbaan.

IMG_0595

Met daarrond nog een monorail. De Horse Pedalo, één van de oudste attracties uit het park. Bij deze moet je echter wel zelf trappen. Al gaat dat behoorlijk vlot omdat je naar beneden bolt. In het begin van de attractie zit een korte lifthill.

IMG_0600

En daaronder liggen nog andere paardjes, voor de nog kleinere kinderen. Best leuk voor de kleinsten, maar de meesten lopen er gewoon aan voorbij omdat ze zo afgelegen liggen.

IMG_0677

De laatste attractie in het grootste themagebied is de Dreamcatcher, een hangende Vekoma achtbaan zonder inversies. Deze hebben we jammer genoeg moeten overslaan vanwege de lange rij. Ik ga hem echter niet missen, ik heb hem al behoorlijk veel gedaan.

IMG_0601

Maar het is natuurlijk wel een leuke attractie. Je maakt eigenlijk maar één kleine drop. Daarna ga je stilaan naar beneden in diverse bochten en helixen.

IMG_0603

Al bij al is het een erg leuke achtbaan, maar door de lage capaciteit staan er altijd lange rijen.

IMG_0552

Naast de Dreamcatcher staat een groot gebouw, waarin tal van kinderattracties te vinden zijn. Het draagt dan ook de toepasselijke naam ‘Kinderland’.

IMG_0604

Meestal ga ik er wel eventjes binnen, maar vandaag uitzonderlijk niet. We gingen dus maar snel verder naar de volgende attractie.

IMG_0606

Alweer een achtbaantje, en alweer eentje van Vekoma, de Oki Doki.

IMG_0605

De meest machtige kinderachtbaan die ik ooit heb gedaan. Aangezien de rij toch maar 10 minuutjes was, deden we even een ritje. Deze laat ik niet makkelijk links liggen.

IMG_0608

Je stort als eerst de first drop af, die echt geniaal is, zeker in de backseat.

IMG_0546

Vervolgens ga je over het pad in twee helixen en ga je opnieuw over het pad. Daar maak je nog een bochtje en sta je alweer in de remmen.

IMG_0621

Ik vind het een geweldige baan. Erg leuk voor de afwisseling, en eigenlijk geschikt voor de hele familie.

IMG_0609

Bobbejaanland strooit tegenwoordig met kortingen, overal waar je komt kan je tegenwoordig tickets voor ’t Plezantste Land krijgen aan verminderd tarief.

IMG_0619

De volgende attractie is de Indiana River. Nog een attractie die we vandaag zijn moeten overslaan door de immense wachtrij. Het weer was bovendien niet al te best, dus we hadden geen zin om nat te worden.

IMG_0622

Toch maar even vermelden wat het is. De Indiana River is een indoor wildwaterbaan die gebouwd is door Intamin. De waterbaan heeft drie, weliswaar kleine, maar zeer natte drops. Daarnaast is de attractie ook schitterend gedecoreerd aan de binnenkant.

IMG_0624

Daarnaast ligt de enige darkride van het park, de El Paso. Best leuk, al vind ik hem persoonlijk wat verouderd. Je neemt per vier plaats in een karretje, waarna je een route maakt door het wilde westen. Je hebt ook allemaal een pistool waarmee je op doelen kan schieten waarna er dingen bewegen, al is het helemaal niet zo spectaculair. Geef mij toch maar Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium.

IMG_0625

Daarnaast ligt alweer de volgende achtbaan, de Bob Express. Voor mij was het hier iets te druk, maar op het einde van de dag hebben we hier nog even drie rondjes in gemaakt aangezien we zo konden blijven zitten.

IMG_0708

Het is een powered coaster die gebouwd is door Mack Rides. Bijzonder is dat deze banen elektrisch aangedreven worden en dus geen kettinglift hebben.

IMG_0703

Een erg bijzonder traject hebben ze dan ook niet, maar voor de afwisseling zijn ze best wel leuk.

IMG_0698

Tijdens de helixen voel je soms wel wat g-krachten en in de backseat heb je zelfs twee keer een beetje airtime! Daar doen we het voor.

IMG_0702

Maar aan alles komt een einde, dus gingen we door naar de volgende attractie. Geen achtbaan, wel opnieuw een log flume, de Wildwaterbaan.

IMG_0626

Of ja, Wild Water Slide… Wat is het nu eigenlijk?

IMG_0631

Ook deze is gebouwd door Intamin en staat al behoorlijk lang in het park. Deze heeft echter maar twee drops, al zijn ze wel hoger dan die van de Indiana River.

IMG_0627

Deze hebben we wel gedaan omdat we toch bijna meteen konden instappen. Meestal is het andersom, maar ik vond het niet erg want ik had geen zin om nat te worden.

IMG_0630

In deze attractie word je niet zo heel nat, al zijn de drops wel behoorlijk hoog.

IMG_0706

Via een drijvende brug gingen we over het water richting de volgende attractie.

IMG_0695

Deze heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, maar ik mis het ook niet echt. Meer dan een rondvaartje in kleine bootjes is het niet. Perfect voor de oudjes als hun (klein)kinderen in de naastgelegen Typhoon gaan.

IMG_0694

Achter de Bootvaart lag vroeger een smurfendorpje, maar sinds dit jaar zijn de Smurfen uit Bobbejaanland verwijderd, dus is het dorpje er ook niet meer.

IMG_0633

We liepen verder tot bij de volgende attractie, die alweer een achtbaan is.

IMG_0667

De meest lelijke achtbaan van de Benelux! Of toch, dat vind ik. Maar ja, naar Bobbejaanland moet je niet komen voor het thema, al vind ik dat die uitspraak in gevaar komt met de investeringen van de afgelopen twee jaren.

IMG_0656

Het draait natuurlijk voornamelijk om de rit, die naar mijn mening best wel goed is. Bobbejaanland heeft best wel goede achtbanen, maar slechts één waar een beetje thrill in zit. De meeste achtbanen zijn eerder familieachtbanen.

IMG_0675

Ook deze is zo eentje. De rit bestaat voornamelijk uit bochten en block brakes. De echte spin erin krijgen… dat lukt bij deze baan niet zo goed.

IMG_0673

Bobbejaanland heeft echt nood aan het concept ‘single riders line’. Ik heb vandaag zo vaak karretjes zien draaien met lege plekken, bij de Dizz, Speedy Bob, El Rio, Typhoon, Sledgehammer… De laatste steken ze zelf maar voor 90% vol, omdat er telkens 5 lege plaatsen open blijven die niet naast elkaar zijn. Reken nu maar eens uit hoeveel zitplaatsen de Sledgehammer heeft…

IMG_0671

En als ik me niet vergis, is ook dit frietkraam nieuw sinds dit jaar.

IMG_0563

Naast de Dizz liggen nog twee kinderattracties, de Dino en de Viking. De Dino is een kleine draaimolen en de Viking zijn ronddraaiende bootjes op het water, die zie je wel vaker. Ik heb er alleen even geen foto van… Ik ben er in ieder geval niet ingestapt, in tegenstelling tot de volgende ride die me te wachten stond.

IMG_0640

De Sledgehammer!

IMG_0691

Het is een giant frisbee die gebouwd is door Huss en geopend in 2004.

IMG_0685

Ondanks de wachtrij van zo’n 25 minuten toch vijf ritjes kunnen doen! Je moet het maar kunnen, of zei ik net iets van single riders?

IMG_0693

Echt een monster van een attractie dit. Mijn persoonlijke favoriet uit Bobbejaanland, misschien zelfs mijn favoriete thrill ride ooit.

IMG_0692

Aan de ingang staan nog enkele kleinere attracties bij elkaar, zoals deze Koggemolen.

IMG_0647

Er bevindt zich ook nog een picknickruimte met enkele kinderattracties, zoals een treintje, vliegtuigmolen en een groot klimrek.

IMG_0652

En ook deze orka’s staan er.

IMG_0648

Het ziet er misschien voornamelijk voor kleine kinderen uit, maar onderschat ze niet. Ze gaan harder dan je zou verwachten.

IMG_0632

Het klein podium waar vroeger de Smurfen op dansten, heeft tegenwoordig een nieuwe achtergrond met reclame voor Mount Mara.

IMG_0654

En er staat ook nog een Zierer Wellenflug.

IMG_0651

Met achter deze Wellenflug nog één attractie, de topachtbaan van het park.

IMG_0649

Inderdaad, de Typhoon!

IMG_0628

Het is een Gerstlauer Eurofighter die al sinds 2004 in het park staat. De baan heeft vier inversies en is één van mijn persoonlijke favorieten in het land.

IMG_0634

De lifthill is eigenlijk het engste stuk van de hele achtbaan.

IMG_0637

En daarna stort je naar beneden van de drop, die naar beneden gaat met een hoek van 97°.

IMG_0645

Hierna raas je door de eerste inversie, een looping waar je zeer goed de g-krachten voelt.

IMG_0646

Nadat je even bent bekomen in de remmen, maak je de twee volgende inversies. Daarna volgen nog enkele bochten, afdalingen en de laatste inversie, die naar mijn idee de meest intense van de vier is. Na nog een helix sta je dan alweer in de laatste remmen.

IMG_0644

Ondanks dat er een rij stond van een half uur, heb ik hem toch twee keer gedaan vandaag.

IMG_0682

Het blijft een erg leuke baan die ook zeer nostalgisch is voor mij. Het was namelijk de eerste achtbaan die ik deed met een inversie. Achteraf gezien een vreemde keuze om deze te nemen, maar ik heb er geen spijt van.

IMG_0653

En zo loopt ons plezant dagje Bobbejaanland ten einde. Het was een drukke dag met niet al te goed weer, maar we hebben steeds kunnen schuilen voor de regen en nooit langer moeten wachten dan 40 minuten, dus ik klaag niet. Bobbejaanland blijft voor mij een leuk park om te bezoeken. Waar er vaak negatieve commentaar komt, wil ik het net positief in de verf zetten, zeker met de investeringen van de afgelopen paar jaren. Op sommige plaatsen is sfeer en onderhoud nog een werkpunt, maar geef ze nog enkele jaren en ze zijn weer helemaal mee met de tijd. Ik onthoud vooral de twee prachtige nieuwe attracties van dit jaar, want die zijn echt fenomenaal. Bobbejaanland, tot snel!

IMG_0486