14/04/2017 Plopsa Coo

11/05/2017 Uit Door Nathan

Vandaag brachten we een bezoekje aan Plopsa Coo! Vreemd genoeg was ik er nog nooit in mijn leven geweest. Geen idee waarom, het is er voordien gewoon nooit van gekomen, maar nu ben ik er toch eens geraakt.

Plopsa Coo ligt midden in de bergen en vlak aan de watervallen van Coo. Vroeger, toen het park nog niet in handen was van Plopsa, heette het Télécoo en was het een kleinschalig park met enkele attracties, onder andere een achtbaan (de huidige Halvar), de log flume, kabelbaan en ook de dubbele rodelbaan. In 2007 kocht Plopsa het park over en sindsdien is het Plopsa Coo.

Je merkt wel echt dat het naast een pretpark ook een plek in de natuur is. Veel mensen komen niet (alleen) voor de attracties, maar (ook) voor de watervallen, de natuur en de andere activiteiten die je in Coo kan doen, zoals kajakken.

Maar al die dingen interesseren mij veel minder dan achtbanen en attracties. Het park heeft twee ingangen, de hoofdingang en een zij-ingang. Wij kwamen binnen langs de zij-ingang, die uiteindelijk helemaal niet ver is van de hoofdingang. Onze eerste attractie was de Bobslee, en dat zou ook zo geweest zijn als we de hoofdingang genomen hadden.

Het zijn twee praktisch dezelfde banen die naast elkaar liggen. Ik begreep nooit heel goed hoe het nu precies werkte, dus ik leg het even uit. Je wordt eerst met groepjes van ongeveer 10 personen binnen gelaten, dan kies je of je een één- of een tweepersoonsbobslee wilt. Je wordt vervolgens één voor één vastgemaakt aan een lift die je achterwaarts naar boven trekt.

We waren nog maar nauwelijks in het park, en nu al ergerde ik me dood aan één van de grootste pijnpunten dat een park kan hebben, de operations. Bij deze baan stond namelijk maar één persoon beneden, en dat ging echt enorm traag. Eerst liet hij mensen binnen, dan begeleidde hij iedereen en wees hij hun een zitje toe, moest hij iedereen aan de lift vastmaken en daarna wachtte hij de vorige groep op tot iedereen beneden aangekomen was. Pas dan konden de volgende mensen naar binnen. Er stonden nog geen 50 mensen in de rij, maar we hebben wel bijna een half uur gewacht, dat kan gewoon niet. Er zouden eigenlijk twee of drie personeelsleden moeten staan die permanent mensen aan de lift hangen om naar boven te gaan en permanent mensen beneden opwachten. Hier kan zoveel meer uitgehaald worden…

Als we eenmaal aan de beurt waren en we de lift opgetakeld werden, bleek het best een lange toch naar boven te zijn. Je bent toch makkelijk 3 tot 4 minuten onderweg. Als je bijna boven bent, waarschuwen enkele borden wanneer je wordt losgekoppeld van de lift.

Eenmaal boven moet je je bobslee van de ‘liftbaan’ nemen en hem zelf op één van de twee bobsleebanen zetten, die enkele meters naast de ‘liftbaan’ vertrokken.

Wij kozen als eerst voor baan A. Baan B deden we later op de dag, maar de rit verschilt nauwelijks.

De rit bestaat uit bocht na bocht na bocht na bocht. Het verwonderde me hoe snel je eigenlijk kon gaan met deze dingen. Je kan je snelheid uiteraard zelf bepalen, maar ik had niet verwacht dat je zo snel ging kunnen gaan.

Onderweg staan er borden langs de baan met aanwijzingen hoe je moet remmen en borden dat je minimum 20 meter afstand moet houden.

En ook op het einde staat het duidelijk aangegeven dat je moet vertragen omdat het einde in zicht is.

Spijtig dat de wachttijd zo lang was, anders had ik er gerust enkele rondjes meer op gedaan. Het is best een leuke attractie, hij heeft me aangenaam verrast. Doordat je de snelheid zelf kan bepalen is het ook geschikt voor de hele familie, wat natuurlijk meer dan welkom is in een Plopsapark.

Aan de hoofdingang van het park, die zich eigenlijk vlak naast deze Bobslee bevindt, stond kabouter Plop kinderen te verwelkomen.

En daar vlakbij ligt ook de ingang van de Kabelbaan. Deze brengt je tot op grote hoogte, waar er nog een uitkijktoren staat. Ik heb hem zelf vanwege tijdsgebrek niet gedaan, maar volgende keer doe ik hem zeker.

Leuk gedaan dit.

Aan deze kant van het park liggen ook het groot restaurant en een stenenstrand met uitzicht op de watervallen.

De volgende attractie konden we al even zien. Hij gaat over de wachtrij van de Bobslee en je kan hem zelfs al zien van buiten het park.

Vicky The Ride is een spinning coaster die gebouwd is door Gerstlauer en geopend is in 2011. Hij is uiteraard gethematiseerd naar Wickie de Viking, die blijkbaar Vicky wordt genoemd in het Frans.

De theming ziet er typisch Plopsa uit. Mooi station en hier en daar poppen langs de baan. In de wachtrij zijn ook enkele schermen met fragmenten van Wickie de Viking.

De rit start met een leuke drop en een overhellende bocht. Na nog enkele bochten volgt er een haarspeldbocht, die een leuk effect geeft. Je wordt spijtig genoeg al vrij snel afgeremd waardoor je nauwelijks airtime hebt op de daaropvolgende camelback. Na nog enkele bochtjes sta je alweer terug in de remmen.

Het is een korte baan, maar wel een leuke. Voor een park als Plopsa Coo is het eigenlijk ideaal, want het park is ook helemaal niet zo groot. Bovendien is de baan geschikt voor de hele familie.

Midden tussen de decoraties van Wickie de Viking staat plots ROX. Een beetje misplaatst naar mijn mening.

Hier vlakbij stond ook een kleine draaimolen.

We volgden het pad en kwamen nog een kleine kinderattractie tegen.

Hierna kom je uit op het grote plein van Plopsa Coo. Hier staan een reeks attracties bij elkaar. De eerste is de ‘Dansende Fonteinen’. Een Plopsapark zou geen Plopsapark zijn als deze attractie er niet was.

Erachter stonden ook de gekende Vliegende Fietsen. Ook deze vind je in elk Plopsapark terug.

En langs de kant stonden ook nog kleine botstautootjes voor kinderen.

En ook de ingang van de kartbaan ligt hier.

Het zag er op zich wel leuk uit, maar er stond een enorme wachtrij.

Ik was best verbaasd over de oppervlakte van de attractie. Als ze deze attractie zouden slopen, is het park meteen anderhalve keer zo groot.

De laatste attractie op het grote plein is de Mega Mindy Flyer, een starflyer. Het is ongeveer dezelfde als in Plopsaland De Panne, alleen met een andere naam.

In de voormiddag was deze gesloten, maar in de namiddag is hij toch nog opengegaan!

Hoewel hij ongeveer even hoog is als die in De Panne, vind ik dat deze lager lijkt. Waarschijnlijk komt dat omdat Plopsa Coo in een dal ligt en je dus eigenlijk alleen maar bergen om je heen ziet. In Plopsaland De Panne kijk je dan weer uit over het meest platte deel van het land.

Als je naast de Mega Mindy Flyer nog een klein, doodlopend pad inslaat, kom je nog twee attracties tegen. De eerste is wederom een Plopsa-klassieker, de Konijntjes.

Ook hier staan exact dezelfde beelden als in de Plopzone in Plopsaland De Panne.

Leuk voor kinderen, maar wij sloegen hem toch even over.

Daarachter bevindt zich nog een minigolfbaan.

Erg bijzonder zag het er niet uit, de verschillende banen waren zeer klassiek, dus ook deze sloegen we vandaag over.

Als je verder loopt richting de achterkant van het park kom je nog langs enkele dieren. Er is onder andere een apeneiland.

Een beetje een vreemde keuze om deze hier te houden, maar op zich wel leuk.

Er was ook nog een weide met enkele andere dieren.

De volgende attractie is de Dino Splash, de nieuwste attractie van het park, geopend in 2015.

Het zijn drie waterglijbanen in dinothema. Op zich een erg mooie attractie, maar een beetje een vreemde keuze voor een park als dit. Ten eerste is het geen thema van Studio 100 en ten tweede sluit het niet aan bij een themadeel in de buurt. Op zich wel leuk dat Plopsa investeert in een thema dat niet gerelateerd is aan een figuur van Studio 100, zoals men ook doet in Holiday Park, maar hier past het eigenlijk echt gewoon niet.

Los daarvan is het natuurlijk wel een schitterend gedecoreerde attractie. De attractie bestaat uit twee normale waterglijbanen, waarmee we startten.

In het midden van de wachtrij splitst de rij in twee. Een rij voor de twee normale glijbanen en een rij voor de Jurassic, de bijzondere golfglijbaan.

De drie glijbanen hebben allemaal verschillende namen. De meest linkse is de Volcano en is in het eerste stuk gevuld met daylight rings.

Hier wordt ook de tijd bijgehouden. Leuke toevoeging, zo kan je tegen elkaar racen.

De tweede is de Yabba Dabba Doo, bij deze attractie kan je bovenaan de muziek kiezen die je onderweg hoort. Daarnaast zitten binnenin de glijbaan lampen.

En de laatste glijbaan is de Jurassic. Deze begint met een glazen deel.

Daarna pas ga je naar beneden en ga je op de grote golf, een soort gedeeltelijke halfpipe. Daarna ga je nog over een kleine heuvel. Op zich een leuke baan, ook de enige waar je een beetje nat in wordt.

Over het algemeen is het best een leuke attractie, vooral die blauwe baan heeft me erg verrast. Best een slimme zet om deze te plaatsen, want het neemt niet veel ruimte in en je hebt ook meteen drie attracties.

Vlak naast de Dino Splash stond de Octopus. Normaal zou ik deze zeker doen, maar hij draaide echt ongelofelijk traag. Ik ben hem dus maar overgeslagen. Verder wel complimenten voor de theming, zonder twijfel de mooiste octopus die ik ken.

De volgende attractie is de Maya Splash, deze is dan weer in het thema van Maya de Bij. Ik vind het eerlijk gezegd echt een rommelig park. Het is niet onderverdeeld in themazones en alle attracties staan maar zowat door elkaar. In de wachtrij van deze Maya Splash ergerde ik me dood. Je hoorde de muziek van de Maya Splash, die van de Octopus en ook nog die van Heidi, die op dat moment als mascotte op een podium iets verder stond.

De rit in de Maya Splash is overigens ook allesbehalve bijzonder. Je start met een rondvaart waarna je een eerste, kleine liftheuvel opgaat. Daarna vaar je nog een enorm lang stuk rond zonder dat er eigenlijk iets gebeurt.

Pas daarna ga je naar de grote lifthill die gevolgd wordt door de enige echte drop. De splash is niet groot en ook niet enorm nat.

Vanuit de Mega Mindy Flyer kan je zien hoe een lang parcours de attractie heeft terwijl het ritverloop totaal niet boeiend is. Het is al een enorm oude attractie en eigenlijk is deze aan vernieuwing toe. Plopsa Coo kan bovendien de oppervlakte die ze hebben best gebruiken.

Op zich een leuke attractie, maar allesbehalve bijzonder.

Als je over de brug over de log flume wandelt, kom je nog een attractie tegen. Een groot labyrint dat gemaakt is van houten paletten.

Het is overigens geen normaal doolhof. Het is ééntje met raadsels. Om verder te gaan moet je een deur open krijgen, en dat lukt enkel met een code. Deze code is verbonden aan een vraag die ophangt bij de deur.

De code van het juiste antwoord moet je dan intypen.

Zo zijn er vijf deuren. Op zich wel een leuke toevoeging. Het is eens wat anders dan een normaal doolhof.

De laatste attractie voor vandaag is meteen nog een achtbaan. Halvar heet hij tegenwoordig. Vroeger heette hij gewoon ‘Coaster’, maar dat naambord is duidelijk nog niet vervangen.

Verder is het thematisch gezien weer een erg vreemde zet. Ten eerste hebben ze nu twee achtbanen die allebei gethematiseerd zijn naar Wickie de Viking. Ten tweede staan die twee achtbanen ook nog eens aan de totaal andere kant van het park. De logica is ver te zoeken.

Het eerste wat ik leuk vind is dat deze achtbaan dezelfde treinen heeft als de Revolution, waar je met twee achter elkaar zit. Ik vind het best comfortabele treinen en ze geven behoorlijk wat vrijheid.

De achtbaan zelf is gebouwd door Vekoma en ik vond deze ook verbazend soepel, zeker voor zijn leeftijd.

De rit bestaat voor de rest uit veel bochten en zelfs een kort moment van airtime. Het leuke is ook dat de coaster op een heuvel gebouwd is en je echt tussen de bomen doorgaat. Best een tof ritje.

En toen hadden we heel het park gezien en was het tijd om naar huis te gaan. Ik moet eerlijk toegeven dat Plopsa Coo mij een beetje teleurgesteld heeft. Ik weet wat Plopsa kan en als ik zie hoe ze het hier doen ben ik niet overtuigd. Het park is naar mijn idee enorm slordig. Nergens kan je een structuur aanbrengen in themazones en de attracties staan vaak precies nogal naast elkaar gepropt, met elk hun eigen thema. Op die manier oogt het gewoon niet mooi. Ze hebben verder een kleine oppervlakte, maar sommige attracties nemen enorm veel ruimte in. Ook is er precies totaal niet nagedacht over de aanleg van de wandelwegen. Desondanks doen ze wel hun best om het park dagvullend te maken, wat hun naar mijn idee wel lukt. Verder ligt het park er wel mooi en verzorgd bij en ook het attractie-aanbod is best wel goed. Ik heb me in elk geval wel een dagje kunnen vermaken in dit park!