13/05/2017 Walygator Parc

27/05/2017 Uit Door Nathan

Vandaag gingen we een dagje naar Frankrijk voor Walygator Parc!

Walygator Parc is een pretpark in Metz. De hoofdreden van ons bezoek is Monster, een inverted coaster van B&M. Wat er voor de rest nog allemaal te vinden is kan je hieronder lezen.

Vroeger was het park nog onderdeel van Walibi. Tot en met 2002 heette het parkje Walibi Schtroumpf en van 2003 tot en met 2006 Walibi Lorraine. Het park heeft niet zo een rooskleurige geschiedenis. Het is meerdere keren failliet gegaan en al vaak gewisseld van eigenaar. Vroeger had het park ook een enorm slechte reputatie. Je moet nog maar eens oude foto’s opzoeken, dan kan je zien dat in die tijd veel attracties niet werkten en het park compleet vervallen was. Vandaag de dag ziet het park er toch al stukken beter uit.

Tot zover een korte geschiedenis. De ingang zag er alvast erg verzorgd uit. Het enige wat ik persoonlijk vreemd vond was dat de parking leeg was en er ook aan de ingang nauwelijks mensen te bespeuren waren.

We gingen het park binnen. Voor je aan de eerste attractie komt, moet je eerst door een soort van Main Street. Deze vind ik er niet echt goed uit zien, de gebouwen zelf vallen op zich wel mee, maar het dak ziet er niet uit. Als het regent lekt het bovendien ook op verschillende plaatsen.

De eerste attractie is de wellenflug, die hier ‘Mistral’ heet. Je loopt er zo tegenaan.

Ik herinner me vanop foto’s van enkele jaren geleden dat hij enorm traag draaide. Dit is stukken verbeterd, want nu draait hij zoals een gewone wellenflug.

We sloegen rechtsaf en kwamen al snel de volgende attractie tegen, de Waly Boat. Ik heb hem niet gedaan, maar moet zeggen dat het er wel netjes uitzag.

Het is gewoon een rondvaart over het meer, zoals Gondoletta in de Efteling of Gold River Adventure in Walibi Belgium. Bij deze vind je echter wel een beetje thema langs de baan, wat een leuke toevoeging is.

Als we doorliepen kwamen we bij nog een soort van route tegen met enkele waterhindernissen, zoals fonteinen. Vandaag was het daar nog net iets te koud voor.

Daar vlak achter stond de Carribean Boat, een schommelbootje. Hij leek echter helemaal niet hoog te schommelen, dus sloeg ik hem over. Bovendien was de eerste achtbaan al in zicht.

We passeerden ook nog deze attractie, een best bijzondere molen. Het is zeg maar een dumbomolen, maar hij gaat ook nog in zijn geheel omhoog.

Ook de ingang van de log flume ligt hier, deze was echter de hele dag lang gesloten…

Je kon er ook nog indoorminigolven.

En er lag ook nog deze bangelijke attractie.

En toen was het tijd voor de eerste achtbaan en meteen ook de eerste attractie die ik vandaag deed, Anaconda. Op foto lijkt dit veel kleiner dan het in het echt is.

Ze waren gestart met het herschilderen van de hekken in de wachtrij. Een grote vooruitgang toch wel, echter was de verf iets te vroeg op.

De baan heeft een behoorlijk slechte reputatie. Overal las ik slechte dingen hierover. Hij schudde enorm, deed afschuwelijk veel pijn en door deze had je last van je rug, nek of knieën. Hij is echter pas recentelijk geopend na een lange renovatie, dus ik had nog hoop…

De baan is gebouwd door de relatief onbekende William Cobb, die voornamelijk in de jaren ’70 en ’80 enkele houten achtbanen heeft gebouwd, waarvan twee in Europa. Van die twee staat er nu nog maar één overeind en dat is deze. De andere stond vroeger in het Italiaanse Mirabilandia.

Het viel me al op dat er enorm weinig mensen in het park waren, maar ook hier was er werkelijk niemand. De voorste vier zitjes waren opgevuld met zandzakken omdat het zo rustig was, de rest van de trein moest echter vol zitten voor we vertrokken. We hebben zonder overdrijven een kwartier moeten wachten tot er genoeg mensen waren.

Het vreemde is dat we ook nog niet mochten instappen, we mochten zelfs nog niet aan de hekjes gaan staan. We werden allemaal opgehouden in de normale wachtrij.

En dan de rit zelf, ik heb hem vroeger nooit gedaan dus kan het niet vergelijken, maar ik weet 100% zeker dat de vernieuwing een enorme verbetering is. Is hij soepel? Nee, dat niet. Is hij pijnlijk? Nee, dat ook zeker niet. Hij is wat aan de ruwere kant, maar ik heb met plezier nog een tweede ritje gemaakt.

Het baanverloop is verder wel niet echt zeer boeiend. Het bestaat voornamelijk uit drops en haalt elke keer de heuvel vrij nipt, waardoor je niets airtime hebt. Eigenlijk is het best een saaie baan, zeker voor een woodie van dit formaat.

Desondanks toch leuk om één of twee ritjes op te maken. Ik ben blij dat het geen martelmachine meer is.

Als je uit Anaconda komt, kom je terecht op een plein met allerlei attracties. De eerste is deze Peter Pan, een klassieke molen die je erg vaak tegenkomt.

Daar vlak naast bevindt zich nog een kleine molen voor de kinderen.

En ook deze kinderattractie staat er.

Er was ook een restaurant en een reeks spelletjes zoals je die wel vaker ziet.

En toen was het tijd voor de tweede attractie, opnieuw een achtbaan. Niet de grootste van formaat, gewoon een normale big apple. Wel grappig, ze hebben het originele hoofd eraf gehaald en er de kop van een krokodil opgezet.

Het hele plein loopt eigenlijk door tot aan Monster. Op weg naar daar passeer je nog de Krinoline. Ik heb er blijkbaar geen foto van genomen, waarschijnlijk omdat ik al veel te druk bezig was met de attractie die voor ons stond.

Inderdaad, Monster!

Het is een inverted coaster die gebouwd is door B&M en in het park staat sinds 2009. Hij is echter tweedehands overgekocht uit Japan. Het mag dan wel tweedehands zijn, het is en blijft een enorme investering, zeker voor een park dat in die tijd totaal niet draaide. Je merkt ook wel dat het geld toen echt op was. Het is werkelijk de kaalste attractie die ik ken. Hij staat gewoon op het grasveld en heeft echt niets theming, hij heeft zelfs geen overdekt station.

Hier heb ik doorheen de dag natuurlijk wel enkele ritjes op gemaakt, zeker aangezien er zelfs hier niemand te vinden was. Nooit gedacht dat ik op een zonnige dag in het weekend voor een B&M coaster zou staan wachten tot er genoeg mensen zijn.

De rit start met een lifthill naar de 40 meter hoog. Daarna volgt de first drop die zoals bij de meeste B&M inverted coasters gevolgd wordt door een looping. De kracht van dit ding is ongelofelijk, je ziet op sommige momenten zwart voor je ogen. Daarna volgt een prachtige zero-g-roll en en een cobra roll.

Vervolgens kom je normaal terecht in de brakes, maar… hier zijn geen brakes! Dus je vlamt er gewoon met volle snelheid door, echt geweldig.

Daarna volgen er nog twee intense kurkentrekkers en een helix waarbij je het bloed gewoon naar je voeten voelt stromen. Geweldig intense coaster dit! Naar mijn mening stukken beter dan Black Mamba, de enige B&M inverted die ik voor deze deed.

Zoals we van B&M gewoon zijn verloopt deze ook uiterst soepel. Het best vind ik de baan op de backseat, daar voel je de kracht van dit ding nog veel meer.

Ik kan nog wel even blijven doorgaan over deze baan, want het is zeer letterlijk een monster van een coaster. Eén van de beste achtbanen die ik in mijn leven al gedaan heb!

We liepen verder en kwamen voorbij deze bootjesglijbaan.

Best wel grappige kleuren voor een zo een baan. Het blijven stiekem best leuke attracties.

Hiernaast lag een zone vol met kleine attracties, speciaal voor de kinderen.

De klassieke kinderattracties, je ziet ze wel vaker.

Ik vond ze er hier nog best wel netjes uitzien.

Vooral deze autootjes. Voor een kinderattractie was deze best goed afgewerkt.

Op een redelijk afgelegen stuk erachter lag ook nog de Sheriff Academy. Het is eigenlijk exact dezelfde als de Desperado City uit Bobbejaanland van vroeger. Je gaat op een zadel zitten en krijgt een film te zien waarin je in enkele scènes kan schieten en punten scoren. Het is best wel een leuk ding, maar nu ook geen highlight.

Daarachter stond de Südseewellen, een oude kermismolenvan Schwarzkopf. Eigenlijk komt het neer op een rupsbaan met hangende bakjes die ook nog eens naar boven gaat en beweegt als een octopus.

Ik heb hem niet gedaan, maar het zag er best wel een leuk ding uit. Hij staat er ook best mooi zo, vlak voor de Comet, de volgende achtbaan die we gingen doen!

Achter de Südseewellen kom je uit op een groot plein met enkele interessante attracties. We beginnen met Comet, de vierde en laatste achtbaan van het park.

Het is een typische, oude Vekoma-achtbaan. Hij is geopend in 1989, samen met het park. Het zijn de klassieke modellen in de stijl van de Python. Er zijn vaak maar enkele verschillen, zoals deze heeft slechts één looping in plaats van twee.

Na de looping volgt er een bocht en twee kurkentrekkers. Daarna ga je een helix door en vlieg je zo weer in de remmen.

Een soepele rit moet je echter niet verwachten. Zoals veel oude banen van Vekoma is dit een echte rammelbak. Ik hield het toch bij slechts één ritje.

Walygator Parc is eigenlijk recentelijk beginnen investeren in thematisering. Sindsdien hebben ze al twee duidelijke themazones gecreëerd, waarvan we ons nu in de eerste bevinden. Deze is gethematiseerd naar de ruimte en hier bevinden zich drie grote attracties, waarvan we de eerste net gehad hebben. Daarnaast staan er ook enkele thema-attributen.

Er is ook een groot theater te vinden.

Evenals een zone met luna park-achtige games.

Maar dat interesseert mij allemaal veel minder dan de attracties die er staan. De volgende is de Space Shoot, een S&S shot ‘n’ drop toren die we kennen uit Walibi Holland.

Grappig, in Walibi Holland heet hij Space Shot en hier heet hij Space Shoot. Qua ritverloop is het al helemaal dezelfde attractie.

Je wordt omhoog gelanceerd en je valt meteen weer naar beneden. Bovenaan heb je best veel airtime. Daarna ga je nog enkele keren op en neer, maar het beste van de rit heb je gehad. Je staat ook vrij snel weer aan de grond.

De laatste attractie in deze zone interesseerde mij persoonlijk het meest. G-Lock is een molen die gebouwd is door Zamperla. Het is de nieuwste attractie van het park, geopend in 2014.

Het ziet eruit alsof het wel meevalt, maar de rit is echt intens. De hele molen draait in zijn geheel rond terwijl de armen met vliegtuigjes ook nog eens over kop draaien.

Na een 10-tal rondjes langs de ene kant gedraaid te hebben, verander je van richting. Bij het vertrekken, stoppen of veranderen van richting kan je best lang ondersteboven blijven hangen, zoals bij ons het geval was.

Echt een leuke attractie en zeker een mooie toevoeging voor dit park. Ik ben fan van deze molen!

Als laatste attractie in deze zone hebben ze nog deze kleine rondrit. Beetje vreemde keuze, want ze hebben al een soortgelijke attractie aan Monster en in de kinderzone.

De volgende attractie is een loopspookhuis. Ik wist niet dat hij hier stond eerlijk gezegd. Of toch, niet dat hij open was.

Het is verder geen enorm bijzonder spookhuis. De schrikeffecten zijn een beetje kermisachtig en er is vaak met fluoriserende verf gewerkt, een beetje zoals in het oude Walibi’s Secret. Het stelt niet veel voor, maar voor een parkje als dit op zich wel leuk.

Hierachter ligt de tweede themazone van het park.

En eerlijk is eerlijk, deze zone ziet er prachtig uit. Dit gaat ver boven de doorsnee thematisering in het park. Ik was best wel onder de indruk.

Verder telt deze zone twee attracties, een kinderattractie van het type vliegende fietsen, zoals in onder andere de Plopsaparken, en een rapid river.

Ook hier kan ik weer een goed voorbeeld aanhalen. Als je eens zoekt naar oude foto’s van deze rapid river, dan zie je dat het thema letterlijk een ruïne is. Nu ziet het er prachtig uit.

Het instapsysteem is apart. Vier boten worden tegelijk in- en uitgeladen in het station. Daarna vertrekken ze één voor één en komt de volgende lading van vier boten. Nooit eerder gezien, maar het werkt wel.

De rit zelf beviel me ook wel. In tegenstelling tot bij de meeste rapid rivers eindig je hier niet met de lifthill, maar begin je er ongeveer mee. Daarna volgt al meteen een kleine drop met grote splash. Ook daarna kunnen enkele flinke golven de boot in slaan.

Een beetje verder kom je terecht tussen twee grote watervallen, waar je nog best nat wordt. De rit eindigt redelijk rustig. Je wordt natter in het begin dan op het einde.

Als je iets meer naar het midden van het park loopt kom je nog enkele attracties tegen, zoals dit survivalparcours voor kinderen.

En er staat ook nog een kinder log flume. Zo hadden we vandaag toch een log flume gedaan. Opvallend is dat deze afwisselend draaide met de kinderattractie ernaast. Voor de rest stelt deze niet veel voor, je vaart eerst een klein stukje aan een extreem traag tempo en daarna ga je van deze drop. Hij is niet extreem nat, maar zorgt wel voor de nodige verfrissing.

Er reed ook een monorail, die eigenlijk maar over een heel klein stuk van het park rijdt. Hij heeft dan ook maar één station. Best een opvallende keuze.

Al even opvallend is de hoeveelheid treinen die erop staan. Ik weet niet precies hoeveel, maar je zag ze continu rondrijden, heel vaak met maar twee of vier personen in. Vreemd dat ze bij Monster wachten tot de trein vol zit en hier niet gewoon enkele treintjes afhalen.

Langzaam wandelden we terug naar de ingang, hier staan nog enkele carrousels. Alweer een vreemde keuze, twee draaimolens vlak naast elkaar.

Al zien ze er wel een beetje anders uit. Deze is een kleine in het thema van muziek.

En de tweede is een grotere met twee verdiepingen.

Achter deze twee draaimolens staan de koffietassen. Hier vlakbij staat ook de Mistral, die we daarstraks als eerste attractie tegenkwamen. Daardoor heb je langs deze kant eigenlijk vier carrousels bijna tegen elkaar.

Verder is dit een gewone koffietasmolen. Hij lijkt erg veel op die uit Bellewaerde.

Naast de koffietassen stond ook nog dit. Geen idee wat het er doet. Ik vind het er echt niet uitzien.

En zo waren we alweer langs onze laatste attractie en sloot het park stilaan de deuren. Ik moet zeggen dat het park me best verrast heeft. Tegen alle verwachtingen in ligt bijna alles er verzorgd bij. Het personeel is vriendelijk en ook de attracties zijn goed. Ze hebben bovendien twee echte toppers in huis, Monster en G-Lock, die me beide enorm verrast hebben. Het enige waar ik mij vragen bij stel is de drukte, hoe komt het dat op een zonnige zaterdag het zo rustig is in het park? Ik hoop dat het toeval was, want anders is het zeer begrijpelijk dat dit park zo vaak failliet gaat en van eigenaar wisselt. Het is echter best een tof parkje en ik hoop dan ook dat ze het zo goed blijven doen zoals ze nu bezig zijn. Tot de volgende keer!