12/09/2018 Schwaben Park

27/03/2019 Uit Door Nathan

Gedurende onze Duitse trip bezochten we voorlopig enkel eerder grote parken. Parken waar je je gemakkelijk een dag in kan vermaken. Vandaag was dat anders, en trokken we naar het kleinere Schwaben Park.

Het park sprak ons voornamelijk aan door zijn twee redelijk grote achtbanen, Force One en Wilde Hilde. De laatste is nieuw sinds dit jaar, maar helaas heeft de bouw vertraging opgelopen en is de baan voorlopig niet open. Niet erg aangezien we het op voorhand wisten, wij gingen gewoon kijken wat het park nog meer te bieden heeft.

We werden zeer vriendelijk ontvangen en ondanks dat Wilde Hilde nog niet open was, nam het personeel van het park ons wel mee naar de achtbaan. We kregen namelijk een kijkje op de bouwplaats. Zeer vriendelijk dat het park dit toelaat.

De korte wachtrij is alvast een beetje gethematiseerd en de soundtrack die hier gaat spelen is fantastisch. Als iemand hem nog niet gehoord zou hebben, zoek het zeker eens op.

De achtbaan werd gebouwd door Ride Engineers Switzerland en was het eerste exemplaar dat het bedrijf ooit bouwde. Het is overigens een erg gekke achtbaan die je het best kan vergelijken met een familievriendelijke versie van de Intamin ZacSpin coaster, maar dan slechts met karretjes aan één kant van de baan. De karretjes worden ook telkens afgeremd, waardoor over kop draaien niet mogelijk is.

Verder is ook het lifthill-systeem zeker een vermelding waard. Men gebruikt hier namelijk geen ketting- of bandenlift, maar wel een tandwielsysteem dat het karretje tot op het hoogste punt brengt. Men heeft ook een speciaal voertuig in een kot naast de attractie staan voor als er mensen geëvacueerd moeten worden.

Bedankt Schwaben Park voor de interessante rondleiding, ik kom hier ongetwijfeld nog eens terug om Wilde Hilde ook uit te proberen. Wij gaan door naar ons volgend doelwit, de achtbaan die er vlak naast staat.

Force One is gebouwd door Zierer en is met zijn snelheid van 65 km/u en hoogte van 22 meter meer dan de zoveelste kinderachtbaan. Zonder al te hoge verwachtingen stapte ik in en ik kwam er zeer aangenaam verrast uit. De baan is soepel en ook voor een volwassen publiek erg vermakelijk.

Aangezien we zowat de enige bezoekers waren, deden we meerdere ritjes na elkaar en konden we rustig diverse plaatsen uitproberen en foto’s maken.

Na onze privéritjes op Force One liepen we verder naar de volgende attractie, de old timers van het park.

Een rustig ritje met enorm foute decoraties langs de baan. Dit is exact wat ik verwacht van een iets kleiner parkje in Duitsland.

In de buurt stonden nog enkele speeltuigen, zoals een glijbaan en dit grappig reuzenrad waarbij iemand moet fietsen om het te laten draaien.

Een beetje verder staat nog meer pret voor de kinderen, met deze kleine en gek uitziende draaimolen.

Er was ook een kleine vrijevaltoren.

Schwaben Park is voor het grootste deel een attractiepark, maar men houdt er ook enkele dieren, waaronder deze apen.

Ik moet het toch eerlijk zeggen, echt gelukkig zagen de beesten er niet uit. Ze hadden best weinig ruimte en hun leefomstandigheden leken me niet ideaal. Van mij mag Schwaben Park meteen stoppen met het houden van dieren en zich meer focussen op attracties, want hiermee verliezen ze toch wat punten.

Terug verder met attracties dan, een beetje verder lag er een monorail die over een stukje van het park liep.

En onder de monorail lag een autobaan, die gesloten was.

We besloten zelf nog maar eens een attractie uit te proberen en waagden ons aan deze waterglijbaan. In grotere parken moet je er vaak even geduld voor hebben, dus moeten we er hier van profiteren.

Tegenover de glijbaan staan deze botsbootjes.

Het pad loopt een beetje verder dood, maar we gaan toch even kijken welke attracties er nog staan. Onder andere deze pony’s.

Daarnaast staat een kleine log flume voor kinderen.

En ten slotte reed hier ook nog een klein treintje rond.

Deze foto vat heel Schwaben Park wel ongeveer samen.

We liepen een klein stukje terug en gingen naar de volgende attractie. Hier staat de Märchenturm, een attractietype dat we kennen uit Toverland.

Ons volgend doelwit is de tweede en laatste operationele achtbaan van Schwaben Park. Raupen Express is de kinderachtbaan van het park.

Het is een Force Zero die gebouwd is door Zierer. Het nieuwe model van hun Tivoli Small om het zo te zeggen.

Tegenover de kinderachtbaan staat de grote log flume van het park.

Een kopie van deze – met beter theming – deed ik eerder deze week al in Bayern Park. Toch bood deze attractie de nodige verfrissing voor vandaag, want het was erg warm.

Onze volgende halte is de Bob Kart.

In Toverland sta je er makkelijk 40 minuten voor te wachten, hier kan je zo instappen, al blijft dat eerste exemplaar vanwege zijn thema en muziek natuurlijk een stuk leuker. Toch heb ik hier goed gebruikgemaakt van de korte wachtrij en meerdere ritjes na elkaar gedaan.

Middenin het parcours van de Bob Kart ligt nog een ritje in autootjes, waar de techniek het liet afweten toen we net instapten.

De operator verdween even en niet veel later was het opgelost en startte onze auto.

Ook deze bootjes lagen er, vergelijkbaar met die in Bobbejaanland of Plopsaland De Panne. We stapten ook even in om te kijken wat het voorstelde, maar erg veel verrassingen zaten er niet in.

Ook in dit stukje van het park zaten nog een hoop dieren, waaronder enkele geiten.

Er was zelfs een tijgerverblijf.

Ten slotte zaten er ook nog enkele soorten papegaaien.

Er was ook een zaal waar een showtje in speelde.

En een beetje verder lag er een indoor minigolfbaan.

We zetten onze toer door het park verder en komen een hal met daarin enkele kinderattracties tegen.

Leuk voor als het weer wat minder goed is.

Er stond ook een groot speeltuig.

Naast de hal stond een klein kasteel waar je met ballen naar elkaar kon schieten. Je ziet het wel vaker, maar hier vond ik het er erg leuk uitzien.

Tegenover Burg Schwabenstein stond nog deze grappige carrousel. Geen idee hoe ik het moet omschrijven… een soort van kleine rupsbaan op een rail met een behoorlijk hoogteverschil? Hoe dan ook, we maakten een ritje en het was best lachen.

We hebben ongeveer heel het park gehad, dus begeven ons richting de uitgang. Onderweg komen we nog langs enkele attracties.

Lelijke attracties.

Voor kinderen staat er hier nog behoorlijk wat bij elkaar. Een draaimolen, glijbanen, wellenflug, bootsautootjes en bootjes.

Ik vond deze kant van het park er echter best triestig bijliggen.

Sommige attracties zien er best netjes uit, maar in andere mag Schwaben Park van mij gerust wat meer aandacht steken.

Deze bootjesmolen ziet er bijvoorbeeld wel erg goed uit.

We passeren nog langs een erg mooi ogend schommelschip.

En er staat ook nog een kleinschalig reuzenrad.

De allerlaatste attractie is nog een draaimolen.

Aan de uitgang staat nog een grote vogelkooi met papegaaien. We besluiten dat we het wel gezien hebben en verlaten het park.

Schwaben Park loste voor het grootste deel mijn verwachtingen in. Het is een eerder klein en typisch Duits parkje: enorm fout, en net dat maakt het ook zo leuk. Verwacht geen topniveau van dit soort parkjes, maar voor wat ze willen bieden doen ze het goed. Toch liet het park op sommige plekken te wensen over. Sommige dingen zien er (naar de normen van Schwaben Park) fantastisch uit, maar andere zaken liggen er heel troosteloos bij. In die laatste categorie zitten ook de dieren, iets waarvan ik hoop dat ze er snel mee stoppen, want de situatie voor die beesten is toch maar marginaal.

Ik heb me vandaag zeker goed vermaakt in het park. Ik denk ook dat het park wel weet waar hun pijnpunten liggen, aangezien ze jaar na jaar behoorlijk wat investeren. Dit jaar bouwde men een nieuwe achtbaan en in 2019 opent het park een boottocht en vernieuwt men ook diverse attracties in de achtste zone van het park. Ik heb er vertrouwen in en kom ongetwijfeld nog eens terug om die gekke Wilde Hilde uit te testen.