12/07/2018 Parque Warner Madrid

14/10/2018 Uit Door Nathan

Nadat we gisteren gezien hadden hoe een pretpark niet gerund moet worden, gingen we vandaag opnieuw een park verkennen. Dit keer stapten we door de toegangspoort met net iets hogere verwachtingen. Geen flauwe achtbanen, maar wel dikke B&M’s. Geen kale constructies, maar mooie themazones. Het beloofde in elk geval al beter te worden dan het ander park in Madrid.

Het park ligt een klein stukje buiten de Spaanse stad en is omgeven door woestijnvlaktes. Parque Warner Madrid is daarnaast ook nog helemaal niet zo oud. Het is geopend in 2002, maar heeft al een woelige geschiedenis achter de rug. Het park opende destijds onder het bestuur van Six Flags, die Amerikaanse pretparkgroep die het ook even in Europa geprobeerd heeft. Six Flags ging echter vrij snel terug weg en ondertussen is het park in de handen van Parques Reunidos, de eigenaar van onder andere Bobbejaanland, Slagharen, Movie Park Germany en Parque de Atracciones.

Nadat we – ook hier gratis met ons Slagharen-abonnement – door de toegangspoort waren, straalde het park al meteen een goede sfeer uit. Hier geen metalen poort en sfeerloos inkomplein, maar wel een leuke main street, mooie beplanting, een deftige ingang en toffe muziek.

Het park is onderverdeeld in vijf themagebieden, waarvan Hollywood Boulevard de eerste is. Hier zijn nog geen attracties te vinden, maar wel de nodige restaurants, souvenirwinkels en volgens mij ook een theater. Mooi is bovendien dat je recht voor je de hoge vrijevaltoren van het park al ziet staan.

We betreden Movie World Studios, het tweede themagebied van het park. Dit deel is helemaal gethematiseerd naar backstage studio’s en het ziet er erg goed uit.

Alvorens we echter naar de grote achtbaan van dit gebied gaan, passeren we eerst even langs de Cine Tour, een oldtimerbaan.

Een best leuke en vooral heel erg lange rit.

Tijdens de rit passeer je langs diverse scènes die zo uit een film kunnen komen.

Onze aandacht ging echter voornamelijk naar Stunt Fall, de eerste achtbaan die vandaag bezoek van ons mocht verwachten.

Stunt Fall is een Vekoma boomerang, maar geen gewone. Het is namelijk een giant inverted boomerang. Deze is geen 35, maar 60 meter hoog. Hij gaat ook niet 75, maar wel 105 km/h. Er zit dus wel een best groot verschil op met een gewone boomerang. Bovendien hangt deze ook onder de track en zijn de twee lifthills verticaal. Een leuk detail is trouwens dat de baan de vorm van een X heeft. Van de linkertoren kom je dus terecht in de rechtse inversie en andersom. De looping staat bijgevolg ook bovenop het station.

Van dit type baan zijn er slechts vijf in werking, waarvan dit de enige Europese is. Ik had al best veel goeds over deze baan gehoord en was er heel nieuwsgierig naar. De constructie is echt gigantisch, nog veel groter dan het eruitziet op foto.

Net zoals bij een gewone boomerang word je eerst achteruit omhoog getrokken. Het feit dat dat hier verticaal is en je geen vloer onder je hebt zorgt voor een best akelig gevoel. Helemaal te gek wordt het wanneer je wordt losgelaten en de diepte in duikt, wat een heerlijke ervaring! Wat daarop volgt is – net zoals bij een gewone boomerang – een cobra roll en een looping, maar dan een XL-variant. Daarna word je terug verticaal omhoog getrokken en doe je hetzelfde parcours achteruit. Terug in het station moet je even bekomen van de ervaring, want de baan is écht intens. Ik heb meerdere malen sterretjes voor mijn ogen gezien.

Vekoma en inverted, velen zullen wellicht meteen denken dat de baan een regelrechte marteling is. Hier is er echter geen sprake van, want de baan loopt heerlijk soepel. De trein is best speciaal en heeft twee stoelen aan de binnenkant en twee aan de buitenkant. Wij ervoeren de buitenkant een klein tikkeltje ruwer dan de binnenkant, maar nog steeds zeer doenbaar. Overigens is het opvallend hoe weinig ruimte er is tussen twee rijen zitjes.

Stunt Fall overtrof al mijn verwachtingen en is ongetwijfeld één van de beste coasters hier in Madrid. Dankzij de redelijk vlotte operations en het niet extreem drukke park zakte de wachttijd overdag terug naar zo een vijf minuten. Op die manier volgde er uiteraard meerdere rerides.

Tegenover Stunt Fall bevindt zich Oso Yogui, de splash battle van het park. Aangezien we met deze zomerse temperaturen wel verkoeling konden gebruiken en de wachtrij nauwelijks bestaande was, besloten we een ritje te maken.

Men neemt een splash battle hier echter redelijk serieus. Je hebt veel momenten waar je op elkaar kan schieten en de attractie duurt best lang. Het meest nat word je echter van de watereffecten. Hier zijn het geen kleine waterstralen waardoor je nat wordt, maar hele emmers die de boot instromen. Echt niet meer normaal.

Vergeet Wickie The Battle in Plopsaland of zelfs Banana Battle in Bobbejaanland, de natste splash battle vind je in Parque Warner Madrid.

Overigens kan je ook langs de kant meespelen en bezoekers nat schieten. Heerlijke verfrissing bij 35 graden.

We liepen verder door de straten van de Movie World Studios, waar nog één attractie te vinden was.

Van Hotel Embrujado hadden we totaal geen idee wat het was. Een darkride? Een spookhuis? Uiteindelijk bleek het een madhouse te zijn. Na even te wachten konden we de voorshow in. We verstonden uiteraard niet veel van het Spaans, maar het zag er wel best grappig uit.

De hoofdshow is zoals bij de meeste madhouses. Leuke attractie, maar niets dat deze enorm bijzonder maakt.

Ten slotte bevindt zich in deze zone nog een grote showarena waar een stuntshow opgevoerd wordt. We hebben hem niet gezien, maar ik ga ervan uit dat het gelijkaardig is met de show in Movie Park Germany.

We volgen het pad richting de volgende zone en kijken recht uit op de lifthill van de volgende achtbaan. We komen uit op een plein met de ingang van Superman, een B&M floorless coaster. De aanloop en het zicht op de achtbaan zijn alvast erg goed gedaan.

We sluiten aan in de wachtrij, die er best leuk uitziet. Vervolgens worden we verrast door de wachttijd, die slechts vijf minuten blijkt te zijn. Van Spaanse voorstekers heeft men echter ook in dit park last, want ook hier steken hele groepen schaamteloos ons voorbij. De operations zijn echter wel best oké, men rijdt met twee treinen en ze worden redelijk vlot achter elkaar weggestuurd.

Voor de rest is de baan thematisch niet heel bijzonder, maar de rit is wel heerlijk. Zoals we van B&M gewoon zijn is de baan heel soepel en eigenlijk ook best intens. Hij vliegt vlotjes door zijn zeven inversies en andere elementen, waarbij de zero-g-roll en de airtimeheuvel mijn favoriet zijn. Spijtig dat hij onderweg nog even wordt afgeremd.

Je ziet de baan overigens helemaal niet liggen vanuit het park. Onderstaande foto’s zijn dan ook genomen vanuit het waterpark, waar je wel een fenomenaal zicht krijgt op de stalen track.

Op onderstaande foto’s zie je ook dat de achtbaan (en eigenlijk het hele park) omgeven is door woestijn. Van klagende buurtbewoners gaat men hier in elk geval geen last hebben.

Uiteindelijk volden er nog vele rerides en naar de avond toe, als het donker was en de baan goed warm gereden was, werden de ritten alleen maar beter. Voor mij is dit toch de beste achtbaan in het park.

Van de ene topachtbaan lopen we zo richting de andere. Batman (of voluit Batman: Arkham Asylum) is tevens een achtbaan die gebouwd is door B&M, maar dit keer een inverted exemplaar. We lopen de wachtrij in en ook hier zien we dat die best mooi gethematiseerd is.

Het is een standaard Batman-model dat je voornamelijk in Amerika veel tegenkomt. Er zijn maar liefst 12 exemplaren gebouwd, waarvan dit de enige Europese is.

De rit begint – na de lifthill – met een looping, een zero-g-roll en nog een looping en wordt gevolgd door een bochtig parcours met nog twee kurkentrekkers. De baan is niet enorm lang, maar wel soepel en best intens. Toch durf ik zeggen dat het de minste is van de B&M inverted exemplaren die ik al gedaan heb.

Ook deze achtbaan ligt redelijk achterin en is vrij moeilijk te zien, al kan je het begin van de baan nog wel op foto vastleggen.

Het nadeel van deze coaster is echter de capaciteit. Men reed met twee treinen, maar het ging gewoon enorm traag. De reden is simpel: virtual reality. Halverwege splitst de wachtrij en kan je, als je minimum 13 jaar bent, kiezen voor een ervaring in VR.

En ik had niet verwacht dat ik het snel zou zeggen, maar dat is best een aanrader. Aangezien de wachtrij voor de VR niet extreem lang was probeerde we deze ook eens en het moet gezegd, dit is de beste VR-ervaring die ik al op een achtbaan gedaan heb. Toch zou ik liever zien dat men er terug van af stapt, de capaciteit lijdt er gewoon te hard onder.

Je hebt het waarschijnlijk al wel door, deze zone is gedecoreerd naar de superhelden van DC. Waar onder andere Walibi Holland en Movie Park de rechten van deze helden verloren zijn, heeft Parque Warner Madrid ze wel behouden. Ik ken overigens niet veel van superhelden, maar de zone ziet er wel leuk uit. Er staan overigens nog enkele flatrides, waarvan deze top spin Lex Luthor de eerste is.

Een leuke attractie, maar een enorm bijzondere rit geeft hij niet weg. We houden het dus gewoon op één ritje en zetten onze tocht door het park verder.

Overigens bevinden ook Los Coches de Choque de El Joker zich hier, de botsautootjes van het park.

Daarnaast is er ook Mr. Freeze, de grappig gedecoreerde wellenflug.

De laatste attractie in deze zone interesseerde ons ook wel. La Venganza del Enigma is een vrijevaltoren van maar liefst 100 meter hoog. Daarmee is het (samen met die van Nigloland) de hoogste droptoren van Europa.

Hij is gebouwd door S&S Worldwide en wordt ook naar boven afgeschoten. We ervoeren de lancering echter niet als enorm krachtig. Vervolgens gingen we een beetje op en neer in afwachting tot de grote drop van 100 meter. Deze was echter zo slap dat ik samen met mijn gezelschap in de lach schoot omdat het zo slecht was. Nee, toch wel één van de minst goede vrijevaltorens die ik al gedaan heb.

We verlaten DC Super Heroes World en komen aan in The Old West Territory. Hier is Cataratas Salvajes onze eerste attractie.

Gisteren stapten we nog in een ongeveer hetzelfde exemplaar. Hier ziet hij er echter wel een stuk beter verzorgd uit. Ook dit is een spillwater van Intamin, waar je overigens doorweekt uitkomt. Niet erg vind ik, we zijn tenslotte in Spanje. We hadden er zelfs zoveel plezier in dat we na ons ritje op de brug gingen staan om nog wat meer af te koelen.

Ook dit deel van het park vind ik er best leuk uitzien. Een wildwestthema is best klassiek, maar daarom nog niet slecht. Onze volgende attractie hier is het spookhuis.

Ook hier moesten we extra bijbetalen om naar binnen te mogen. Achteraf gezien was het dat wel waard, want het is best wel een goed spookhuis. Ik vind het altijd leuk als er in de zomer toch al een klein beetje Halloween gevierd kan worden.

De volgende achtbaan staat op ons te wachten. Coaster Express is gebouwd door the Roller Coaster Corporation of America en met zijn lengte van bijna 1400 meter is het de langste houten achtbaan van Europa.

We keken dus uit naar een ritje? Wel, niet echt. We hoorden namelijk al uit verschillende hoeken dat het een enorme rammelbak zou zijn. We raapten onze moed bij elkaar en stapten de wachtrij in, die er op het eerste zicht niet zo lang uitzag. Schijn bedriegt, want uiteindelijk hebben we er bijna een uur gestaan. De reden daarvoor zijn de extreem slechte operations, bij de meeste houten achtbanen zouden we hier namelijk maximum een kwartier gestaan hebben. Bij Superman en Batman ging het goed, maar hier slaat men de bal volledig mis. Slechts één trein en totaal niet doorwerken, hiermee verliest het park toch punten.

Gelukkig moesten we de wachtrij slechts eenmaal trotseren, want een tweede keer wil je echt niet in Coaster Express. De baan is lang, maar van begin tot einde een marteling. Dit is zonder twijfel één van de slechtste achtbanen die ik ooit deed. Het ritverloop is overigens ook totaal niet boeiend.

Helemaal gek wordt het als ik zeg dat de achtbaan net enkele maanden dicht is geweest voor een retrack. Was het daarvoor dan nog erger? Hoe dan ook zal ik niet snel meer in deze achtbaan stappen. Hiervoor is maar één oplossing: RMC.

Naast het houten marteltuig ligt ook nog een breakdance, die mij enorm doet denken aan het exemplaar in PortAventura. Het zag er echter geen boeiende rit uit, dus we hebben hem maar overgeslagen.

De laatste attractie in dit gebied is Rio Bravo, de groot opgezette log flume van het park. Ziehier een goed voorbeeld van het verschil tussen Parque de Atracciones en Parque Warner.

In de boten zit je op vier rijen achter elkaar met twee naast elkaar. Je vaart eerst een klein stukje door het wilde westen om daarna omhoog te gaan in een grote berg. Eenmaal boven word je achteruit gedraaid en stort je van een drop. Voor je echter in het water landt, raas je eerst nog over een airtimeheuvel waar je volledig uit je stoel wordt geslingerd. Iets wat ik totaal niet verwacht had en ook voor een leuke verrassing zorgt aangezien je het niet ziet aankomen.

Je wordt opnieuw vooruit gedraaid en vaart daarna nog een klein stukje. Er klinkt sfeervolle muziek en er is best wat theming om naar te kijken. Daarna ga je de berg in en word je opnieuw omhoog getakeld. Erg jammer dat de berg langs de binnenkant totaal niet afgewerkt is. Vervolgens ga je naar buiten en stort je naar beneden van de grote drop.

En ja, je kan hier best nat worden. Al bij al een heel leuke attractie en zeker één van de beter log flumes die ik al deed. Verwacht geen Chiapas-niveau, maar het is zeker leuk gedaan.

We betreden het laatste themagebied, dat gek genoeg het grootste van het park is. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook op vlak van attracties. Hoewel we de grote toppers van het park gehad hebben, is er hier toch nog best wat te beleven. Cartoon Village biedt namelijk een hele dosis aan familie- en kinderattracties.

Hier treffen we als eerst de kinderachtbaan van het park aan.

Tom y Jerry is een tivoli large coaster van Zierer. Het zijn standaardmodellen waarvan ik er ondertussen al verschillende gedaan heb, waaronder in Plopsaland De Panne en Bellewaerde.

Op zich leuke banen die perfect zijn voor de hele familie. Ik vind ze altijd wel leuk om even te doen, zeker als ze soepel genoeg lopen, zoals dit exemplaar.

Aan deze kant van de kinderzone staat ook deze grappige koffietasmolen.

En ook een rondritje in autootjes.

De volgende attractie die ons interesse opwekte was de rapid river Rápidos ACME. Hij is gebouwd door Intamin en zag er best leuk uit. Ook de wachtrij, die tot mijn grote vreugde bijna helemaal leeg was, zag er erg leuk uit.

De rapid river begint met een lifthill en kent daarna nog weinig rust. Je haalt gedurende heel de rit een behoorlijke snelheid en er komt op verschillende momenten water de boot in.

Daarnaast zijn er ook tal van watereffecten langs de kant van de baan die je nog extra nat maken. Uiteindelijk kom je niet droog uit de attractie.

Ik was meteen overtuigd en we gingen dan ook direct rond voor nog een ritje. Ik moet toch concluderen dat dit één van de beste rapid rivers is die ik al mocht beleven.

Vlakbij de rapid river staan nog diverse opvulattracties voor kinderen, waaronder deze carrousel.

Er stond ook een brandweermolen.

En ook een rockin’ tug kan natuurlijk niet ontbreken.

Aan de overkant was er een groot verkeerspark.

En boven het verkeerspark liep nog een monorail.

De laatste attractie in dit stukje van de zone is He Visto un Lindo Gatito. Steek die naam vooral eens in Google translate, je dag zal meteen goed zijn.

Onze volgende bestemming is de laatste achtbaan van het park. Correcaminos Bip Bip is de enige achtbaan van het park die niet geopend is in het openingsjaar 2002. Hij staat hier sinds 2009 en is gebouwd door Mack Rides. Het is hetzelfde model als Pegasus in Europa-Park, al is de baan niet helemaal identiek.

Ondanks dat het hier helemaal niet druk was en we zelfs konden blijven zitten in de achtbaan, reed men toch met twee treinen en werd er goed doorgewerkt. Daar kan men bij Coaster Express nog wat van leren.

Miep miep.

Zoef!

Een beetje verder in de zone staan nog diverse kinderattracties.

Eigenlijk is heel Cartoon Village een nogal groot uitgevallen kinderzone. Toch vind ik het leuk dat men hier meer heeft gezet dan enkel de standaard kinderattracties. De focus ligt wat meer op families, maar zo is er toch voor iedereen wat te doen.

Hier staan nog onder andere een vliegtuigmolen, een kleine droptoren en botsautootjes.

Wat wel opvalt is dat er buiten deze zone niet enorm veel kinderattracties in de rest van het park staan.

Bijgevolg moet je met jonge kinderen eigenlijk nauwelijks uit deze zone komen.

Als laatste attractie staat hier ook nog een waterspeeltuin. Best gek, want niet veel verderop staat een tweede exemplaar, al zijn we natuurlijk wel in een land waar het heel de zomer enorm warm is.

De laatste attractie van het park is La Aventura de Scooby-Doo, de enige echte darkride in het park.

Ik mocht helaas binnenin geen foto’s maken, maar op zich is het een leuke darkride. Het is geen extreem hoog niveau, maar voor kinderen en families is het zeker wel leuk gedaan.

Ook dit park was tot in de late uurtjes geopend, dus bijgevolg konden we nog verschillende attracties doen als het donker was. Hier viel het wel op dat het park erg mooi verlicht was, in tegenstelling tot Parque de Atracciones de Madrid.

In het donker in een achtbaan geeft toch altijd een extra beleving, dus er volgden nog enkele ritjes Stunt Fall en Superman, toch met gemak de twee beste achtbanen in het park voor mij.

Ook interessant was het om ’s avonds even langs de rapid river te lopen, die ondertussen helemaal leeggelopen was. Nu kan je duidelijk zien hoe de golven in zo een attractie gecreëerd worden.

Op het meer van het park is ’s avonds ook een grote slotshow met fonteinen en vuurwerk. Wij hadden het net iets te laat door en zagen daardoor enkel het einde van de show, maar het zag er wel de moeite uit.

Bovendien vlogen er best wel wat vuurpijlen de lucht in.

Daarna waren de attracties gesloten en konden we het park verlaten. We namen nog een kijkje in de souvenirwinkel in de prachtig verlichte main street en gingen dan terug richting het hotel.

Ik moet toegeven, nadat ik gisteren een enorm slechte ervaring had in Parque de Atracciones de Madrid, was ik een beetje bang geworden voor dit park. Het zag er een stuk beter uit op foto, maar is van dezelfde groep en heeft ook last van de Spaanse mentaliteit. Die schrik was echter nergens voor nodig, want hoewel het park niet perfect is, is het toch met zeer grote voorsprong het beste park in Madrid. De attracties zijn kwalitatief gezien bijna allemaal uitermate goed, met Coaster Express en de vrijevaltoren als enige uitzonderingen. Ook de theming ziet er in dit park werkelijk fantastisch uit. De Spaanse mentaliteit is denk ik het grote nadeel van dit park. De operations waren al een stuk beter dan gisteren, maar er zijn zeker nog verbeterpunten. Ook van voorstekers heeft het park trouwens vrij veel last.

Al bij al is Parque Warner Madrid zeker een aanrader en ongetwijfeld een heel goed park. Ik kan zelfs nauwelijks geloven dat het park van dezelfde groep is als Parque de Atracciones. Het enige waar ik me nog een beetje vragen bij stel zijn de investeringen. De laatste nieuwe achtbaan is al bijna 10 jaren geleden en er is eigenlijk niet enorm veel geïnvesteerd sinds de opening. Al moet ik wel zeggen dat men de laatste jaren goed heeft geïnvesteerd in een waterpark. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer investeringen in het park en dan ben ik ervan overtuigd dat dit binnen Europa zelfs nog een heel goed park kan worden. Laat bij deze ook duidelijk zijn dat als je een pretpark wil bezoeken in Madrid, je best voor deze optie kiest. Parque Warner Madrid, ik ben blij kennisgemaakt te hebben, tot de volgende keer!