12/05/2018 Drievliet

17/07/2018 Uit Door Nathan

Een dagje Drievliet! Wie wil dat nou niet?

Geen idee waarom, maar ik wou het lange tijd niet. Het is één van de laatste grote parken in de Benelux dat ik nog nooit bezocht had. Geen idee waarom, maar het stond gewoon nooit bovenaan de prioriteitenlijst en is er voor vandaag nooit van gekomen.

Het park ligt aan de rand van Den Haag midden in een industriegebied. Net op het moment dat je denkt ‘nu zijn we echt wel verkeerd gereden’, kom je aan op de parking van het park.

We waren er iets voor openingstijd en zagen dat zowel de kassa’s als de toegangspoort pas om 10 uur openden. We werden vriendelijk verwelkomd door het personeel en trokken het park in. De eerste attractie die we zagen was de Glijbaan Brigade, enkele klassieke waterglijbanen.

Leuk is dat ze meteen drie verschillende waterglijbanen aanbieden. Wij deden er slechts één van. Erg nat werden we overigens niet.

De ingangszone is gedecoreerd naar een strand of onderwaterwereld. Geen idee wat het exact moet voorstellen, maar het ziet er wel allemaal erg leuk en fris uit. Er bevond zich een kleine speeltuin en enkele kinderattracties.

Er stond onder andere een klein rondritje in een treintje, of in dit geval in bootjes.

En ook deze ‘Springende Hondjes’ waren aanwezig.

Iemand moet Drievliet wel vertellen dat een zeehond eigenlijk geen echte hond is. Maar bon, het past wel meer bij het onderwaterthema natuurlijk.

Achter de kinderattracties bevond zich een attractie die voor ons iets interessanter was. De Kwal is een enterprise van Huss en ligt – als hij niet rechtstaat – verstopt achter de rotsen.

Wie ooit een reportage van mij gelezen heeft van een park waarin een enterprise staat, weet dat ik een grote liefhebber ben van deze attracties. Ik genoot gedurende de dag dan ook meermaals van dit erg mooi exemplaar.

Het attractietype komt steeds minder voor, maar ik ben heel blij dat er in Nederland toch nog een aantal parken zijn met een enterprise. Ik hoop dat ze er nog heel lang mogen staan.

Tegenover de enterprise staat de breakdance. Ook deze zit in het onderwaterthema en draagt de naam Draaikolk. Erg leuke theming voor een breakdance vind ik persoonlijk.

Bovendien gaf de attractie nog best een goede rit weg.

Ook deze attractie stond in de zone. Leuk om te zien hoe Drievliet echt zijn best gedaan heeft om zaken netjes aan te kleden. Het is allemaal vrij speels, maar wel erg leuk.

Er was ook nog een pleintje met wat fonteinen.

En hier stond ook de laatste attractie van dit themadeel, Nautilus. Dit soort attracties kom je doorgaans een stuk vaker tegen op een kermis dan in een pretpark. Ik verwachtte geen heel goede rit, maar had het verkeerd. Deze attractie geeft namelijk een lange en stevige rit weg. Pluspunten voor Drievliet!

We verlaten de eerste themazone en begeven ons naar de eerste achtbaan. Onderweg kwamen we nog een oldtimerbaan tegen. Deze was in de voormiddag gesloten voor een technische controle, maar vanaf 13 uur was deze weer toegankelijk.

Sta me toe om de thematisering fantastisch te vinden.

We kwamen aan bij de eerste achtbaan, Twistrix, een kleine achtbaan die gebouwd is door Maurer Rides. Het is een spinning coaster, maar de baan ziet er overigens niet enorm spectaculair uit, het is letterlijk in een paar bochten langzaam naar beneden gaan.

Toch is de kleine achtbaan niet te onderschatten. Je kan namelijk best wel hard spinnen als je op de juiste manier in de bochten gaat. Nee, de topper van Nederland is het niet, maar het overtrof wel de verwachtingen.

Ik ken spinning coasters die een stuk minder hard spinnen.

Er stond ook een koffietasmolen.

En erachter stond een grote glijbaan. Opvallend dat de glijbanen niet perfect naast elkaar lopen zoals de meeste exemplaren.

En onder de glijbaan bevindt zich het meest geniale wat je in Drievliet kan vinden. De Zingende Stal is een gedecoreerde stal waar je kan doorlopen en op knoppen duwen. Als volgt beginnen er verschillende soorten dieren te zingen, knorren, loeien, mekkeren of wat dan ook.

Super fout maar vooral hilarisch. Ik heb me kapot gelachen.

Ten slotte is er nog een restaurant en een draaimolen.

Iets verder komen we aan de topachtbaan van het park. Formule X is een gelanceerde achtbaan die tevens gebouwd is door Maurer. Hij staat niet in een themazone, maar heeft met zijn racethema een volledig eigen thema.

In de wachtrij klinkt heerlijk foute muziek voor de achtbaan. Kleine domper: de achtbaan rijdt maar met één karretje, waar slechts zes personen in kunnen. Dit zorgde toch al makkelijk voor een wachtrij van een kwartier, terwijl het helemaal niet zo druk was.

De rit start met een lancering die meteen overgaat in de eerste inversie. Iets later passeer je nog een tweede inversie, een airtimeheuvel en enkele bochten. Een lange achtbaan is het zeker niet.

De lancering is overigens ook niet enorm krachtig. De baan loopt wel vrij soepel.

Het is een vrij korte, maar best wel leuke baan. Hij staat zeker niet enorm hoog in mijn favorieten-lijstje, maar voor een park als Drievliet is dit een prima coaster.

Achter Formule X bevindt zich een 5D-cinema. Iemand me toch eens dringend uitleggen wat nu het verschil is tussen 4D, 5D en alles wat erop volgt. We hebben hem overigens niet gedaan. Als ik naar de cinema wil, doe ik dat doorgaans buiten de pretparken.

De Zweefmolen stond ook in deze zone van het park.

We betreden bij deze de volgende themazone, Dynamite City, Drievliet hun variant van een far west zone. De eerste attractie hier is El Loco, een rondritje.

De kleine treintjes maken een ritje tussen de supports van de Dynamite Express. Onderweg kom je grappige thematisering tegen.

Toeval of niet, Dynamite Express was onze volgende attractie. Het is een powered coaster die gebouwd is door Mack Rides.

Het is helemaal geen lange achtbaan, maar best wel een leuke. Hij rijdt ook vrij soepel. Het is dus een ideale familiebaan die prima past in Drievliet.

De laatste achtbaan van het park is Kopermijn en die staat vlak naast de Dynamite Express. Het is een klassieke wildemuisachtbaan, maar hij is niet gebouwd door Mack Rides, wel door Maurer.

Een verbetering kan je dat echter niet noemen. De lay-out is hetzelfde als de meeste wilde muizen, maar deze is erg ruw. Zeker de remmen zijn verre van aangenaam. Nee, ik ben geen fan. Snel verder naar het volgende!

In deze zone ligt er ook nog een klassieke paardjesbaan.

Van Dynamite City loop je zo over in de kleine piratenzone. Als eerst kwamen we een theater tegen, waar toevallig net een show aan het afspelen was. Het zag er voor jonge kinderen best leuk uit.

Ernaast bevindt zich een kleine speeltuin.

En er is ook een piratenboot. Deze draaide helaas afwisselen met de troika iets verderop.

Spijtig, maar het positieve moet ik ook vermelden. Toen het later op de dag drukker werd, waren beide attracties open omdat het toch druk genoeg was. Ook hier weer pluspunten voor het park!

De troika, of zoals hij hier heet, Goldcurse, was de volgende attractie. Dit is zo een typisch attractietype waarvan ik vind dat het verboden moet worden om ze te verwijderen. Ze zijn erg nostalgisch en ik geniet keer op keer van een ritje in een klassieke troika.

Bovendien ziet deze er ook nog eens erg leuk uit.

We waren ondertussen helemaal achterin het park, waar zich ook de Carrousel bevindt.

Men heeft hier ook nog een kleine junglezone met enkele attracties en een jungle show. Ik heb hem niet bekeken, ten eerste omdat ik van anderen gehoord had dat hij niet veel voorstelde en ten tweede omdat ik niet echt een showmens ben.

Er bevond zich nog een gebouw met lachspiegels.

En ook een hal met verschillende spelletjes.

Ook leuk, op verschillende plaatsen in Drievliet zijn fotopunten te vinden. Erg tof gemaakt op die manier.

De enige echt grote attractie in deze zone is de Jungle River, de log flume van het park.

Het is een standaardmodel dat je vaak terugziet op de kermis, maar ook hier heeft Drievliet zijn best gedaan om hem leuk aan te kleden.

De attractie heeft twee drops, een grote en een kleine, en is redelijk nat. Het biedt heerlijke verfrissing op een warme dag als deze, dus we deden hem ook verschillende keren.

Vlak naast de log flume stonden nog botsauto’s, waar ik een foto van ontbreek. Daar tegenover staat het Luchtballonnenrad, het reuzenrad van het park.

Het is geen enorm groot rad, maar het biedt wel een mooi uitzicht over het park.

Iets verder staan nog twee kinderattracties.

Het zijn standaardattracties die je erg vaak tegenkomt, maar ze zien er wel opnieuw leuk uit.

Drievliet heeft ook een spookhuis. Helaas geen loopspookhuis, die doe ik doorgaans veel liever dan de exemplaren waar je met karretjes door rijdt. Maar echt goed kan je het spookhuis toch niet noemen. Het doet mij persoonlijk denken aan een kermisspookhuis en dat is geen compliment. Ik vind het maar goedkoop ogen en schrikwekkend vind ik het helemaal niet.

Achter het spookhuis ligt de nieuwe attractie van Drievliet voor 2018, een doolhof! Gek dat het park zoiets in 2018 nog neerzet, maar we waagden ons even tussen de struiken.

En dat hadden we beter niet gedaan. Ondanks dat het een heel zonnige dag was, bestond het doolhof op verschillende plaatsen uit een grote modderpoel.

Sommige gangen waren ook afgesloten met goedkope linten. Geen idee waarom, maar ik was blij toen we buiten waren.

De laatste attractie van het park is de monorail. Het is een erg klein exemplaar met ook maar één kleine, maar comfortabele, trein. De capaciteit is bijgevolg ook enorm laag.

Verder is het een leuk rondritje, maar spijtig dat hij maar over een heel klein stuk van het park gaat.

En zo waren we rond in Drievliet. Ik moet eerlijk zeggen dat het park zeker aan mijn verwachtingen voldeed. Het ligt er verzorgd bij en het personeel is erg vriendelijk. Het attractieaanbod van het park is goed, al is het duidelijk dat het park zich voornamelijk richt op families met kinderen, dat was ook te zien aan het publiek dat rondliep in het park. Thematisch gezien lag alles er erg mooi bij. Verwacht geen professioneel niveau zoals in de Efteling of Toverland, maar men doet wel hun best om alles er zeer verzorgd te laten uitzien. Hier en daar is het best een foute boel, maar stiekem hou ik daar wel van. Is dit een park waar ik snel terugkeer? Waarschijnlijk niet, daarvoor gaan ze eerst een grote investering moeten doen. Toch raad ik je aan om het park eens te bezoeken, want het is er zeker gezellig. En zeg nu zelf, een dagje Drievliet, wie wil dat nou niet?!