11/09/2018 Legoland Deutschland

22/03/2019 Uit Door Nathan

Vandaag ga ik voor het eerst naar Legoland!

Legoland is het volgende park dat we bezoeken tijdens onze pretparktrip door Duitsland en is één van de drie Legoland-parken in Europa. De andere bevinden zich in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Het is tevens één van de bekendste parken van Duitsland, maar lang niet één van de grootste. Legoland moet het voornamelijk van zijn naam hebben. Toch was ik zeer benieuwd naar mijn eerste ervaring met een park dat gethematiseerd is naar en met kleine blokjes.

De ingang is erg groot opgezet en het is duidelijk dat hier op sommige dagen enorm veel bezoekers door de poort moeten. Vandaag viel het gelukkig mee en was het erg rustig op het toegangsplein. Ook stond er vermeld dat de attractie Käpt’n Nicks Piratenschlacht vandaag gesloten bleef. Jammer, maar wel netjes dat men het vermeld voor de ingang.

We slaan links af in het park, dat al meteen een goede eerste indruk geeft. De paden liggen er verzorgd bij en alles ziet er netjes uit. De eerste attractie die we tegenkomen is een kleine vliegtuigmolen.

De eerste attractie waar wij een ritje in maken is Hafen Rundfahrt, een boottochtje op het water waarbij je zelf gas moet geven en moet sturen.

Best een toffe attractie en leuk om te zien hoe Legoland simpele, maar leuke ervaringen weet te bieden voor de hele familie.

De volgende attractie die we tegenkomen is de Legoland rijschool.

Er liggen er zelfs twee tegenover elkaar, zodat ook de allerkleinsten ervan kunnen genieten op een apart parcours.

Doorheen het park is vaak leuke theming te vinden met LEGO, al heeft het in dit onderstaande geval ook wel te maken met de sponsoring.

De volgende attractie is misschien wel die waar ik het meest naar uitkeek. De Power Builder is een arm waar je met twee personen inzit en vervolgens alle kanten wordt opgegooid. Sommigen kennen de attractie wellicht uit Roller Coaster Tycoon 3.

Je stapt in en kan zelf het intensiteitsniveau kiezen, gaande van één tot vijf. Daarna word je op allerlei verschillende manier door de ruimte geslingerd. Best wel gek hoeveel je met zo een simpel systeem kan doen. Soms gaat het er wat bruusk aan toe, maar echt pijnlijk wordt het gelukkig nooit.

Aangezien ik kon blijven zitten, probeerde ik eerst niveau vijf, daarna vier en ten slotte nog één uit. Tussen vier en vijf was het verschil heel klein, niveau één zou je zelfs met kinderen kunnen doen.

De capaciteit van zo een ding is dramatisch. Gelukkig heeft Legoland hier rekening mee gehouden en maar liefst tien exemplaren naast elkaar gezet.

We zetten onze toer door het park verder en komen aan bij de meest unieke attractie van het park.

Want ja, ik wist het op voorhand niet, maar in Legoland kan je een échte LEGO-fabriek bezoeken. Je betreedt het gebouw en krijgt eerst een korte video te zien.

Daarna gaat er een deur open en kan je door de LEGO-fabriek wandelen, waar men je stap voor stap uitlegt hoe de speelgoedblokjes tot stand komen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet extreem veel met LEGO gespeeld heb toen ik jong was, maar alsnog vond ik dit enorm interessant. Daarnaast zit er ook de nodige Legoland-humor in de fabriek. Ik kan er verder niet enorm veel over zeggen, maar wil jullie de foto’s niet onthouden, dus ik post hieronder even een fotoreeks.

Uiteindelijk eindig je in een grote souvenirwinkel, waar je enorm veel LEGO-spullen kunt kopen, tot zelfs losse blokjes en onderdelen.

En ja, ook de achtbaan kon je daar aanschaffen!

Naast de fabriek ligt het station van de Legoland Express, een treintje dat door een klein stukje van het park gaat.

Tegenover het treinstation staat Flying Ninjago, een Gerstlauer sky fly.

Het is na die van Holiday Park en Bayern Park het derde exemplaar dat ik deze week doe. Die tweede vond ik best leuk, maar dit exemplaar kreeg ik nauwelijks ondersteboven. Met enkele rondjes moest ik genoegen nemen. Leuk om het eens te doen, zeker als er geen wachtrij is, maar een topper vind ik het niet.

Naast de sky fly ligt nog een groot speeltuig.

Legoland is uiteraard gethematiseerd naar LEGO, maar ook daarbinnen werkt men in sommige parkdelen nog met een thema. De volgende zone is bijvoorbeeld volledig gethematiseerd naar de middeleeuwen met een grote burcht. De eerste attractie hier is een carrousel.

Daarna komen we aan bij de burcht, waar de eerste achtbaan van het park ligt. Feuerdrache is een Zierer force five en is de grootste achtbaan van het park. Daarbij valt het dus op dat Legoland eigenlijk helemaal geen écht grote attracties heeft.

Na de best lange wachtrij stap je in en ga je eerst door een stukje darkride. De scènes zijn zeer mooi en niet veel later duik je plots weg en ga je naar de lifthill.

Daarna volgt een bochtig parcours met een leuke drop in het begin. De baan is niet enorm soepel, maar ook zeker niet ruw.

Daarnaast was het ook een persoonlijke mijlpaal, want het was mijn 250ste achtbaan!

In het kasteel zijn overigens nog enkele horecapunten en souvenirwinkels te vinden. Bovendien ziet de theming er zeer leuk uit.

Tegenover het kasteel staan de middeleeuwse paarden waar je een ritje op kan maken.

Door de eerder lage capaciteit hebben ze hier twee banen in spiegelbeeld naast elkaar gelegd, al was er vandaag één gesloten omdat het zo rustig was.

In dit parkdeel ligt ook de tweede coaster van het park. Drachenjagd is een kinderachtbaan die gebouwd is door Gerstlauer.

Leuk voor de credit, maar verder niet enorm bijzonder, al was de baan wel erg aangenaam.

Achter de kinderachtbaan stond nog een kleine attractie waarin je goud kan zoeken, maar het gedeelte was helaas afgesloten.

We komen aan in de volgende zone van het park, die bestaat uit een groot plein met enkele attracties. De eerste attractie hier is Tret-O-Mobil, een monorail die boven het gebied loopt.

Je zit met vier in een bakje, waarvan enkel de twee voorste passagiers moeten trappen. Wij besloten de attractie zelf ook even te doen en het gebied vanuit de hoogte te bekijken.

Exact hetzelfde biedt ook de volgende attractie, de uitkijktoren.

Ook in deze attractie stapten we even in.

Onder het station van de monorail ligt nog een verborgen attractie. Zonder een idee te hebben wat het was, ging ik naar binnen. Eerst kregen we eerst een video te zien.

Daarna kwamen we terecht in een groot spiegeldoolhof.

En uiteindelijk moesten we nog de weg naar buiten vinden zonder de lasers te raken. Een attractie die goed verstopt ligt, maar een erg leuke ervaring biedt.

Overigens bevindt zich hier een grote hal waar je kan spelen met LEGO.

Op dit plein bevindt zich ook een grote showarena van Legoland.

De laatste attracties op dit plein zijn deze drie leuk gedecoreerde torentjes.

Ten slotte staan er op dit plein nog een heleboel leuke decorstukken, uiteraard allemaal gemaakt van LEGO.

Is het al bijna terug Halloween?

In een uithoek bevindt zich hier ook Duplo Village, een klein gebied voor de allerkleinsten.

Een beetje verscholen in een hoek achterin het park ligt een klein, Egyptisch themagebied. Dit bevat voorlopig één attractie, Temple X-Pedition. Ik zeg inderdaad voorlopig, want in 2019 wordt het gebied uitgebreid met twee nieuwe familieattracties.

Voorlopig moeten we het echter doen met een zeer matige, interactieve darkride. De attractie is erg kort en hoewel het er thematisch mooi uitziet, is het niet enorm bijzonder. Ook het interactieve aspect voegt weinig toe. Je moet schieten op lampjes, maar erg duidelijk is het niet en ik had ook het idee dat veel doelen het niet deden.

Spijtig, maar voor mij toch één van de minste attracties in het park.

Het gebied heeft verder nog een kleinschalige klimpiramide en ook de toegang naar het Legoland-hotel ligt hier. Voor zij die écht van LEGO houden, je kan hier dus ook meerdere dagen verblijven.

Vanuit Egypte lopen we zo over in een jungle- en dinogebied. Hier staan opnieuw enkele attracties. Deze kano’s, speciaal voor de allerkleinste, is de eerste attractie die we tegenkwamen.

Vlak daarnaast ligt Jungle X-Pedition, een grote log flume waarvan ik niet wist dat hij in het park stond. Ik was dus aangenaam verrast door hem hier aan te treffen. Een gelijkaardig exemplaar dat ik eerder deze zomer deed in Madrid beviel me erg goed.

Ook deze attractie kon me meteen bekoren. In de wachtrij troffen we tal van details aan, stuk voor stuk gemaakt uit LEGO.

Ook handig is dat dit één van de weinige log flumes is waarbij je je bagage niet moet meenemen.

We stapten in en begonnen door onze tocht door de jungle. De eerste lifthill bevindt zich in de berg en meteen daarna wordt je door een draaischijf achteruit gedraaid en zoef je naar beneden. Daarna maak je een rustig tochtje over de rivier en wordt je terug vooruit gezet. Onderweg passeer je langs diverse LEGO-dinosaurussen.

Uiteindelijk volgt de grote drop, waar je nog best nat wordt, en daarna is de rit ten einde. Ik ben fan van deze attractie! Toch zeker een topper binnen het park.

De laatste attractie in dit gebied is een rondrit in autootjes.

We hebben hem niet gedaan, maar het zag er wel erg fraai uit. Ik ben echt fan van hoe Legoland verschillende themagebieden maakt met zoveel mogelijk blokjes.

De volgende themazone is het piratengebied, waar de grote attractie de splash battle is. We wisten dus dat deze gesloten was, maar heel erg vonden we het niet. Hij zag er overigens wel erg netjes uit.

Een beetje verder in het gebied staat er nog een speeltuig. Het valt me al heel de dag op dat Legoland tussen de grote attracties door tal van speeltuigen en zones om met LEGO te spelen heeft. Erg goed dat men zoiets doet, want het komt de capaciteit van het park alleen maar ten goede. Vandaag is het hier erg rustig omdat het een weekdag is september is, maar volgens mij kan je hier in de zomer door de grote naamsbekendheid over de koppen lopen.

De enige echte attractie die vandaag in het gebied overblijft is Piratenschule, de rockin’ tug van het park.

De volgende zone is een Aziatische zone en staat volledig in het teken van Ninjago. Inderdaad, die hebben we daarstraks ook al gehad. Waarom men de sky fly met exact hetzelfde thema niet hier zet is mij ook een raadsel…

Dit gebied is de thuisbasis van Ninjago: The Ride, een grote darkride waar ik best benieuwd naar was. Ik wist op voorhand dat dit een interactieve darkride was waarbij je moest schieten, maar geen pistool had… je moest namelijk schieten met je handen.

Dat is overigens niet het enige vreemde, ook de wachtrij is een vermelding waard. De wachtrij splitst op enkele momenten en kinderen mogen dan met LEGO gaan spelen, terwijl volwassenen verder aanschuiven.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van het systeem. Akkoord, niemand vind het leuk om in een grote ruimte vol kleine kinderen te wachten, maar ik denk dat dit systeem in praktijk best wat problemen met zich meebrengt. Ouders die bijvoorbeeld hun kinderen niet meer terugvinden, of kinderen die naar hun ouders willen gaan maar niet kunnen omdat ze ergens midden in de wachtrij staan. Daarnaast schuift de wachtrij ook langzaam door omdat er veel meer volk voor je staat dan je denkt en voorstekers krijgen vrij spel. Ik zou zeggen, leer je kinderen gewoon in de wachtrij te staan, dat moet tenslotte iedereen doen.

Gelukkig was het vandaag niet druk en konden we tot in het station doorlopen, maar op drukke dagen lijkt de wachtrij, die overigens extreem lang is, een ware hel. En waarom sta je dan eigenlijk te wachten? Voor een goede darkride? Neenee, vergeet het maar, want Ninjago: The Ride zit in mijn geheugen als één van de slechtste darkrides die ik ooit gedaan heb. En dat is voor Legoland een kleine ramp, want deze attractie is nog geen twee jaar oud.

Je zit met vier naast elkaar in een bakje en krijg een platform voor je waar een sensor in zit zodat je kan schieten. Je krijgt ook een 3D-bril en moet vervolgens op de schermen schieten, maar je hebt totaal geen idee waar je heen moet schieten, hoe je moet richten of hoe het überhaupt werkt. Je zit daar op de meest debiele manieren naar dat scherm te zwaaien in de hoop dat je het goed aan het doen bent. Ondertussen zie je van alles op het scherm gebeuren maar tegelijk heb je totaal geen idee wat er gaande is. Voor mij kon de rit niet snel genoeg gedaan zijn, dit is écht rotslecht. Ik zal ophouden met mijn relaas, ik denk dat mijn punt duidelijk is.

Overigens biedt dit plein nog een speelplaats met LEGO en ook een leuk interactief spelletje, waarbij je zo snel mogelijk op knoppen moet duwen.

We liepen verder naar Atlantis, de attractie waarvan ik dacht dat het een darkride was. Mijn gezelschap vertelde het me toch zo.

Helaas is het enkel in Legoland Windsor in het Verenigd Koninkrijk een ritje in een onderzeeër. Hier krijg je eerst een video te zien en loop je vervolgens door een gebouw met diverse aquaria.

Het is dus een soort van Sea Life, maar dan met LEGO-decorstukken.

Het zag er overigens wel erg netjes uit.

We begeven ons naar de laatste attractiezone van het park, waar deze jetskimolen de eerste ride is. Om de capaciteit ten goede te komen, heeft men er twee naast elkaar gezet. Het valt toch op dat Legoland het op dat vlak erg goed doet. Ik ken veel parken die hier nog iets van kunnen leren.

Overigens zijn er ook knoppen langs de kant die een splash veroorzaken en zo inzittenden en omstaanders nat maken. Erg leuk voor warme dagen als vandaag.

In dit deel bevindt zich ook de 4D-show van het park. We hadden nog wat tijd over en er begon net een show, dus we besloten hem mee te pikken. Het was een leuke film, niet meer en niet minder. Daarnaast bevindt zich hier ook een waterspeeltuin en interactieve fontein.

Er restte ons nog één achtbaan in het park en dat is Das Groẞe LEGO Rennen, een Mack Rides wilde muis. Niet het standaardmodel dat je vaak tegenkomt, maar wel het net iets grotere model met een grote drop in het begin. Een gelijkaardig model vind je ook in Europa-Park, al heeft die bijkomend een verticale lift.

Overigens biedt de achtbaan gewoon wat elke wilde muis te bieden heeft, scherpe bochten en enkele drops. Ik moet wel zeggen dat ik dit model verkies boven het frequenter voorkomend model.

Legoland is één van de parken die mee op de virtual reality-trein gesprongen is. Deze achtbaan kan je dus ook beleven in VR. Aangezien het gratis is en de wachtrij onbestaande was, besloten we het ook eens uit te proberen.

Sommige parken weten goed hoe ermee om te gaan, in andere parken is het een regelrechte ramp. Ik ben blij dat Legoland in die eerste categorie valt. Je krijgt op voorhand je bril en koptelefoon en het instappen verloopt vlot. Ook de kwaliteit van de film is erg goed, waardoor dit misschien zelfs de beste VR-achtbaan is die ik al gedaan heb.

De allerlaatste attractie die het park te bieden heeft is deze erg leuk aangeklede koffietasmolen.

De attracties sloten min of meer hun deuren, maar het park blijft nog een uur open. Dat uur gebruiken wij om Miniland te bekijken, een gebied dat helemaal centraal in het park ligt en bestaat uit enorm veel miniaturen van bekende gebouwen, nagemaakt in LEGO. Ik ben zelf niet enorm architecturaal aangelegd en heb ook weinig met steden, dus kan niet veel vertellen over de gebouwen. Bij elk bouwwerk staat een bordje met uitleg.

Elk Legoland-park heeft een miniland en in deze vinden we voornamelijk Duitse bouwwerken terug, al is er ook een stukje met enkele gebouwen van rond de hele wereld en een stukje met Star Wars miniaturen. Ik heb enorm genoten van het laatste uurtje van de dag en had niet verwacht dat Miniland zo groot zou zijn en zo een goede indruk zou achterlaten. Ik ga er dus niet teveel over zeggen, maar gewoon een hele reeks foto’s laten zien, want het is écht de moeite.

Mijn eerste dag ooit in een Legoland-pretpark zit erop en het liet een zeer goede indruk achter. Iedereen kent Legoland en dat is eigenlijk best gek, want het park is helemaal niet zo groot en het aanbod is vooral gericht op families en kinderen. Verwacht dus zeker geen gigantische achtbanen of thrill rides als je naar hier komt. Het aanbood is verder zeker oké voor families. Er is genoeg variatie en elke attractie heeft een zeer leuke uitwerking. De darkrides is het enige wat voor mij te wensen overlaat.

Overigens beviel het park mij voornamelijk vanwege het leuke thema. Met LEGO kan je enorm veel doen en dat is ook in dit park te merken. Bovendien zag alles er zeer goed onderhouden uit en was de sfeer erg goed. Ik kijk met veel plezier terug op mijn bezoekje aan Legoland Deutschland en kijk er al naar uit in 2019 het originele park in Denemarken te bezoeken!