10/09/2018 Bayern Park

10/03/2019 Uit Door Nathan

Het derde park dat wij bezochten gedurende onze trip door Duitsland was Bayern Park. Het is het park dat het meest uit de richting ligt en tevens het park waar ik het minst over wist.

De ingang van het park liet alvast een zeer goede indruk na. Verzorgde gebouwen en tal van kleurrijke bloemen sieren het ingangsgebied van Bayern Park.

We werden enorm vriendelijk onthaald in het park dat mij al meteen kon bekoren. Als leuke extra staat er aan de ingang een grote kom bessen voor de bezoekers. Misschien een specialiteit van het park? Ze waren in elk geval lekker!

Zonder al te goed te weten waar we naartoe gingen, volgen we het pad. De eerste attractie die we tegenkomen is deze kleine appelcarrousel.

Daar vlak naast ligt een klein treintje voor de kinderen.

Wij liepen er echter snel voorbij, want onze aandacht ging vooral naar Freischütz, de eerste achtbaan voor vandaag en meteen ook de topachtbaan van het park.

Nadat we enkele foto’s gemaakt hadden vanop het plein voor de attractie, liepen we de wachtrij in. Het eerste stukje, dat zich indoor bevond, deed mij een beetje denken aan de wachtrij van Maximus’ Blitz Bahn. Daarna kwamen we buiten en moesten we door een klein doolhof met twee routes. Als volgt kom je op een plein en moet je kiezen tussen vier wegen die uiteindelijk weer samenkomen om tenslotte het station binnen te gaan. Volgens mij is het de vreemdste wachtrij die ik al gezien heb.

De baan heeft trouwens ook een thema en een verhaal. Heel volledig ken ik het niet, maar ik weet wel dat het station de loop van een geweer moet voorstellen. Het karretje is dan zeg maar de kogel die afgeschoten wordt.

We stapten in en maakten ons klaar voor de lancering, die ik niet enorm intens vond. De rest van de rit bestaat uit vier inversies en enkele bochten.

Op voorhand werd er mij gezegd dat de achtbaan enorm intens is. Ik stapte na mijn eerste ritje echter een beetje teleurgesteld uit. De baan was vrij intens, maar het viel nog erg goed mee. Ik miste echter vooral de soepelheid die ik bij Shock en Formule X – twee banen van hetzelfde type – wel ervoer.

Aan het einde van de dag besloot ik echter Freischütz een tweede kans te geven, en daar ben ik blij mee. De achtbaan kon mij een stuk beter bekoren, voornamelijk vanwege de intensiteit. Het was vrij rustig, dus ik kon telkens blijven zitten, waardoor ik uiteindelijk negen ritjes na elkaar kon doen. En toegegeven, het werd ook wel stilaan tijd dat het stopte, en dat gevoel heb ik niet bij veel achtbanen. Het is overigens nog steeds niet de meest soepele baan, maar dat neem ik er dan wel bij. Een kleine tip, in het midden van het karretje is de rit naar mijn gevoel het soepelst.

We lopen verder door het park en komen aan bij de Froschpendel, drie dezelfde zelfbedieningsattracties die naast elkaar opgesteld staan. Dit soort attracties zijn best leuk en sommige exemplaren schommelen echt belachelijk hoog, al viel dat bij deze nog mee.

Onze volgende halte is alweer een achtbaan. Froschbahn is een Zierer tivoli small, zoals onder andere de vroegere Keverbaan uit Walibi Belgium.

Een leuke attractie voor het park, maar behalve een extra credit is het voor ons niet echt bijzonder.

Een beetje verder stond deze drakencarrousel.

Vervolgens besloten we even het kind in ons naar boven te halen en de paardenbaan te doen. Of ja, ezels eigenlijk. Er stond toch niemand te wachten.

Een beetje verder staat de log flume van het park.

Het is het standaard kermismodel dat je wel vaker tegenkomt, onder andere in Drievliet. Dit model is echter zeer netjes aangekleed en staat mooi tussen de bomen.

Enorm nat is de baan niet, maar het biedt zeker voldoende verfrissing op warme dagen als vandaag.

Naast de log flume staat een klein schommelschip.

En daarnaast staat misschien wel de meest unieke attractie van het park. Bayern Park ligt op een heuvel en maakt daar op verschillende manieren goed gebruik van, onder andere bij deze lange waterglijbaan.

Uiteraard kon ik het niet laten om de attractie eens uit te proberen en ik vond hem best leuk. Het is eens iets anders dan de standaard waterglijbaan.

Aan de andere kant van het pad staat Schmetterlingstanz, een troika. Geen exemplaar van Huss, maar een kleinere variant.

We hebben hem zelf ook gedaan en hij was wel grappig, maar de rit was best kort.

Vlak naast Schmetterlingstanz staat de attractie die voor mij de verrassing van het park was, ik wist zelfs niet dat hij er stond. Stadlgaudi 4D is een soort kruising tussen een carrousel en een darkride waarbij je moet schieten.

Het doet mij een beetje denken aan Maus Au Chocolat, maar in plaats van dat je in een treintje zit dat door een gebouw rijdt, zit je met vier op een bank naar buiten gericht. Die bank draait rond en zo ga je door verschillende scènes waar je op een scherm kan schieten in 3D. Zo zijn er vier scènes na elkaar. Terwijl jij dan in een bepaalde scène zit, zijn andere mensen aan het in- en uitstappen.

De attractie is nieuw sinds 2018 en heeft een zeer leuk gedecoreerde wachtrij vol details. Ook tijdens de rit wordt het toffe thema verdergezet en daarmee heeft Bayern Park een kleinschalige topattractie. De capaciteit is niet fantastisch, maar in dit park maakt dat niet zoveel uit. Dit attractiesysteem is perfect voor parken die geen enorm budget hebben om een normale darkride te zetten, maar toch iets in die stijl willen.

We lopen verder door het park en komen zo bij de laatste achtbaan. We hebben al een thrill achtbaan gehad en al een kinderachtbaan, nu is het tijd voor de familieachtbaan, die de creatieve naam ‘Achterbahn’ draagt.

De achtbaan is gebouwd door Zierer en is een kopie van de Orca Ride in Boudewijn Seapark. Het is geen erg soepele baan, maar hij biedt wel een leuke rit voor de hele familie.

Ik zei daarnet al dat Bayern Park goed weet gebruik te maken van zijn hoogteverschil en ook bij de volgende attractie is dat niet anders.

De Sommerrodelbahn is een vrij normale rodelbaan die je erg vaak tegenkomt in Duitsland, ook buiten de pretparken. Ook deze attractie ligt op de heuvel middenin Bayern Park. Voor een ritje moet je trouwens wel een klein bedrag bijbetalen.

Zo stonden we opnieuw bovenaan de berg, waar nog een heleboel attracties op ons staan te wachten. Er zijn diverse gezellige terrasjes en eetkraampjes die aangevuld worden met speeltuinen en kinderattracties.

Ook deze trampolines stonden er.

En daarachter stonden enkele familieattracties.

Onder andere deze wellenflug en bootjesmolen, waarvan de laatste gesloten was.

Tenslotte stond er ook nog een toren waar je jezelf aan kan optrekken.

Achterin de zone staat een grote speelhal, waar nog enkele attracties in te vinden waren.

De hal is onderverdeeld in twee delen. Het eerste is gethematiseerd naar een kasteel en biedt enkele speeltuigen en een klimmuur.

Het tweede stuk is gethematiseerd naar de ruimte en heeft enkele zelfbedieningsattracties van Heege staan.

Best opvallend, zowel die schommel als de butterfly bevinden zich reeds ergens anders in het park. Toch heeft men ervoor gekozen hier nog een exemplaar te zetten.

De butterfly moesten we uiteraard gedaan hebben, zodat we die konden afvinken.

Helemaal achterin de hal stond ook nog een luna loop.

Aan deze kant van het park, eigenlijk vlakbij de ingang, liggen ook nog enkele kinderattracties.

Er rijdt een treintje rond en je kan er ook op kleine fietsjes rondrijden, maar ons interesseerde vooral de tweede butterfly van het park.

Ik vind het zelf geen achtbaan, maar leuk om te doen blijft het zeker.

Overigens is Bayern Park een heel groen park dat echt zijn best doet alles netjes te houden. Het valt al heel de dag op dat alle attracties en paden er heel goed bij liggen en dat ook de natuur hier erg belangrijk is.

Bayern Park is duidelijk een park waar veel liefde inzit en ik hou van dat soort parken.

Er rijdt ook een treintje door het park. Het heeft een station aan de ingang en eentje achteraan bij de familieachtbaan.

De attractie die mij in deze zone het meest aansprak is echter Duell der Adler, de sky fly van het park.

Het allereerste exemplaar dat ik ooit deed – amper twee dagen geleden in Holiday Park – beviel me niet erg goed. Gelukkig scoort Bayern Park betere punten. Ik geraakte namelijk vlotjes dertig keer ondersteboven.

Qua capaciteit blijft dit attractietype een ramp, want zelfs op een rustige dag als vandaag hebben we hier zo een twintig minuten gewacht.

Naast de sky fly ligt de tweede paardenbaan van het park. Deze keer wel met paarden.

Het park is groter dan we verwacht hadden. We hebben inmiddels een groot rondje door het park gedaan waar veel attracties staan, maar achterin het park kan je nog eens een groot rondje lopen in een parkdeel met minder attracties en iets meer dieren. Er waren overigens ook enkele shows, al heb ik die niet gezien.

We begeven ons dus naar de achterkant van het park. Op die route komen we nog enkele attracties tegen, waarvan deze mooie rockin’ tug.

Vlak daarnaast staat deze toren. Zonder ook maar enig idee te hebben wat het was, gingen we naar binnen. Na enkele ogenblikken werd duidelijk dat het om een kleine vrijevaltoren ging.

Deze gaf niet alleen een leuke rit weg, ook zijn er binnen, terwijl je ronddraait en op en neer beweegt, kleine scènes te zien. Dat zorgt ervoor dat dit een bescheiden en verborgen toppertje is binnen het park.

En zo belandden we bij de tweede grote waterattractie van Bayern Park. Wildwasser-Rafting is een combinatie van een rapid river en een kermisachtige waterbaan met ronde bootjes.

Voor je de lifthill op gaat, dobber je namelijk een stukje over een kolkend riviertje en langs watervallen. Nat word je echter niet. Daarna volgt een lange glijbaan naar beneden. Deze spinde helaas niet zo hard als het exemplaar in Skyline Park gisteren.

Uiteindelijk kom je beneden aan en plons je in het water. Nat word je bijna niet, maar het is zeker een leuke attractie.

Ernaast liggen nog enkele speeltoestellen.

Achterin het park ligt een groot meer waar een boot over vaart. Deze was vandaag echter niet open, of in elk geval niet meer, aangezien het stilaan het einde van de dag is.

Er lag ook een kasteel op een berg. Geen idee of het ergens voor dient, maar het ziet er verzorgd uit.

Meer naar de achterkant ben je bijna vergeten dat je in Bayern Park bent. Het is eigenlijk een groot bos met hier en daar een speeltuig tussen, tot je uiteindelijk helemaal achteraan uitkomt, waar nog enkele attracties staan.

Het park is de laatste jaren bezig met deze kant van het park aantrekkelijker te maken en ik begrijp wel waarom. Het is een heel erg mooi stukje, maar het is er werkelijk uitgestorven. Volgens mij zou het helpen om hier een grote publiekstrekker als een achtbaan te zetten, al zijn de uitbreidingen die men gedaan heeft zeker een stap in de goede richting.

Deze twee rondritjes in tractors en op de rug van verschillende dieren zijn nieuw sinds 2018 en zien er heel verzorgd uit.

Ernaast ligt nog deze erg leuke kinderattractie, die gethematiseerd is naar muizen.

Ernaast ligt een waterspeeltuin voor op warme dagen. Ook deze is nieuw sinds 2018 en met het toevoegen van steeds meer attracties lijkt men hier meer de focus op te leggen dan op de dieren.

De laatste attractie die mijn interesse wekte is de tweede rodelbaan. Een ander exemplaar dan die elders in het park, met comfortabelere karretjes. Ook voor deze moet je een klein bedrag bijbetalen.

Toen we verder wandelden zagen we nog deze ronde bootjes, die er werkelijk prachtig bijliggen. Ik heb geen idee of ze open waren of niet, maar het zag er in ieder geval heel verlaten uit. Het park sloot dan ook over een half uurtje.

Aan de linkerkant van het park ligt nog een lus met dieren die ik graag gezien had, maar het park sloot bijna en ik wilde graag nog enkele ritjes maken op Freischütz, dus ik besloot daarheen te gaan. Op weg kwam ik wel nog enkele dieren tegen.

Er zaten verschillende soorten herten en geiten, aapjes en ook katachtigen.

En na nog enkele ritjes op Freischütz was ons dagje Bayern Park ten einde. Ik wist op voorhand niet veel over het park, maar het liet een heel erg goede indruk achter. Zo goed zelfs dat het voorlopig zonder twijfel mijn favoriete park van de trip is.

Het aanbod is niet gigantisch, maar wel goed gevarieerd en zo is er voor ieder wat wils. Bayern Park liet echter voornamelijk een goede indruk achter door het piekfijn onderhouden park. Geen vuiltje aan de grond, attracties die er uitstekend uitzien en mooi verzorgd groen. Je merkt dat er veel liefde in dit park zit. Ik wandelde vandaag dus blij gezind naar buiten en als ik in de toekomst in de buurt ben spring ik met veel plezier nog eens binnen.