08/09/2018 Holiday Park

20/01/2019 Uit Door Nathan

Dé achtbaan die bovenaan mijn bucket list stond was verrassend genoeg geen gigantische coaster in Cedar Point of Six Flags Magic Mountain. Het was ook niet de snelste of hoogste achtbaan ter wereld waarvoor ik de halve planeet moest rondreizen. Het was wel Expedition GeForce, gelegen in een Plopsa-pretpark op slechts vier uren rijden van mijn deur.

Voor velen die mijn kennen zal het klinken als een grap, maar er is geen woord gelogen. Dat zal de meeste lezers niet verbazen, want iedereen die een beetje met achtbanen bezig is weet dat Expedition GeForce inmiddels een legendarische status heeft opgebouwd. Waarom ik deze achtbaan nog steeds niet gedaan had? Simpel, ik heb nog nooit de gelegenheid gehad in het park te geraken, tot op de dag van vandaag. Vandaag vertrok ik met een reeks andere pretparkfans op kampeertrip doorheen Duitsland, waarbij Holiday Park onze eerste stop was.

Holiday Park is gelegen in het Duitse dorpje Haẞloch en is sinds 2010 in de handen van Plopsa. Dat merk je al meteen bij de ingang, die heel wat gelijkenissen vertoond met die van Plopsaland De Panne. De stijl is zeer herkenbaar.

Maar laten we niet rond de pot draaien, eens ik het park in was ben ik aan een behoorlijk snel tempo voorbij de ingang gewandeld, meteen richting mijn voornaamste doelwit, Expedition GeForce.

Expedition GeForce is een megacoaster die gebouwd is door Intamin. Ik ging meteen de wachtrij in, die tot mijn verbazing helemaal niet lang was. Ik koos dus maar direct voor de net iets langere front seat-wachtrij en zat na een kwartiertje in de achtbaan. Even groot was de verbazing in de groep toen we zagen dat er twee treinen op de baan stonden. De beugelcontrole kon een stuk efficiënter, want ze controleren hier eerst de gordels en daarna pas de beugels. In Walibi Holland tonen ze hoe het wel moet.

Daarna beklim je de lifthill van de 53 meter hoge coaster, waarbij je rechts van je meteen een prachtig uitzicht hebt over de track die je gaat afleggen. De first drop die daarna volgt is meesterlijk.

Voor de rest bestaat de coaster vooral uit extreme airtime hills en intense bochten die steeds kleiner worden. De achtbaan verliest nauwelijks snelheid, waardoor de airtime steeds krachtiger wordt. Bovendien verloopt de baan ook zeer soepel.

Toegegeven, ik had op voorhand een beetje schrik dat ik door al de lovende commentaar te hoge verwachtingen zou hebben van Expedition GeForce. Toen we echter in de remmen stonden was ik omvergeblazen door de kracht, airtime en snelheid van dit monster. Ik ging meteen rond en probeerde de backseat, die naar mijn mening nog beter is, voornamelijk door de first drop.

En ja, na enkele ritjes kan ik ook niet anders dan concluderen dat Expedition GeForce een fenomenale achtbaan is die elke pretparkfan moet geprobeerd hebben. Het enige minpunt van de baan is misschien de theming, die is er eigenlijk niet. Zelfs het station is gewoon een simpele loods. Voor de rest is Expedition GeForce zonder twijfel één van de beste achtbanen die ik ooit mocht beleven.

Ik loop wat verder door om te kijken wat het park nog meer te bieden heeft. Het eerste dat ik tegenkom is de log flume Wickie Splash.

De boomstamattractie heeft drie drops. De eerste vooruit, de tweede achteruit en de derde is de hoogste en opnieuw vooruit. Hij is vergelijkbaar met Flashback in Walibi Belgium, maar de drops zijn in een iets logischere volgorde.

De attractie is gethematiseerd naar Wickie de Viking en dat is best geslaagd, alleen het station is wel heel erg kaal en steekt behoorlijk af tegen de rest. Overigens is het een leuke log flume die voor de nodige verfrissing zorgt op een lekker warme dag als vandaag.

Na een ritje in de log flume komen we aan in de eerste themazone van het park. Air Show ’71 is een kleine zone waar alles in het thema staat van vliegen.

Centraal in de zone staat een sky fly. Ik keek behoorlijk uit naar een ritje, want gek genoeg had ik nog nooit zo een attractie gedaan. Op één of andere manier ben ik nog nooit in de parken geraakt waar er eentje staat, tot vandaag dan. En toeval of niet, later deze week volgen er nog drie(!) exemplaren.

En hoewel we bij Expedition GeForce nauwelijks moesten wachten, heb ik hier toch ongeveer 40 minuten in de wachtrij gestaan. Bovendien schoof hij voor geen meter, aangezien deze attractie echt een extreem slechte capaciteit heeft.

Ook de rit kon mij niet echt bekoren. Het gevoel terwijl we ronddraaiden vond ik niet heel aangenaam en hoewel ik de vleugels redelijk goed kon besturen, kreeg ik mezelf niet ondersteboven. Net wanneer het me bijna lukte, remde de molen alweer af om de volgende passagiers te laten instappen. Nee, ik ben geen fan van deze Sky Fly.

Voor de rest staan er in deze zone nog enkele kleinere familie- en kinderattracties.

Deze wellenflug ziet er behoorlijk gek uit, maar op zijn manier wel best mooi.

De zone in het algemeen ziet er erg netjes uit. Van mij mag Plopsa gerust wat vaker zones thematiseren naar iets anders dan een Studio 100-figuur.

Helemaal achterin het park ligt een groot meer waarop een show wordt opgevoerd. Hoewel hij vrij veel positieve commentaren krijgt, heb ik hem niet gezien.

En helemaal aan de achterkant van het meer liggen nog enkele verdwaalde attracties in een piratenzone. Veel theming is er niet te bespeuren en het is ook duidelijk dat Plopsa dit stukje van het park nog niet opgeknapt heeft.

Voor de rest staan er wel twee leuke familieattracties, een schommelboot en een rupsmolen.

Het volgende stukje is dan weer duidelijk wel opgeknapt en dat zie je. De beach zone is een heel stuk gezelliger en de theming is simpel, maar doet heel goed wat het moet doen.

De bestaande starflyer Lighthouse Tower past nu prima in de zone.

En er werden daarnaast ook twee attracties toegevoegd die zich op het meer bevinden, aan de rand van het strand. De eerste daarvan is een jetskimolen die je wel vaker in parken terugvindt.

De tweede is een kinderattractie met bootjes, die ik er stiekem wel heel erg leuk vind uitzien.

Verwacht voor de rest nog een beach bar en een heleboel zitplaatsen. Het is zo een typisch plekje waar je even wil blijven hangen om iets te drinken en van de omgeving genieten.

Wij gaan echter verder richting de tweede grote coaster die het park te bieden heeft en die je vanaf de hele achterste zone van het park kan bewonderen omdat hij bijna overal bovenuit torent.

Sky Scream is gebouwd door Premier Rides en is geopend in 2014. Voor de komst van de coaster werd de oude Super Wirbel verwijderd, al is er voor de ingang van Sky Scream wel nog een stukje van de track terug te vinden.

Overigens is het plein dat bij Sky Scream hoort best mooi gethematiseerd.

Het grote stationsgebouw past mooi in het horrorthema en de wachtrij is prachtig. Bij deze zeg ik het nog is: Plopsa mag vaker zones thematiseren naar thema’s die niets met Studio 100 te maken hebben.

Sky Scream is een triple-launch coaster die dus heen en weer lanceert. De eerste keer voorwaarts, de tweede keer achterwaarts en de laatste keer opnieuw voorwaarts, waarna hij de heuvel haalt om de rest van het parcours te voltooien. De lanceringen zijn best krachtig en de inversie is door zijn hoogte best wel eng.

Na de lancering rem je een beetje af zodat je de diepte inkijkt. Je staat niet volledig stil zoals bij een dive coaster, maar de rem is wel duidelijk voelbaar. Ten slotte ga je nog door een non-inverting loop en de rit is ten einde.

Al bij al is het een erg leuke achtbaan. Het enige probleem is misschien de capaciteit, die is niet enorm hoog, maar voor een park als Holiday Park valt het best mee.

Als we opnieuw door de Airshow ’71 zone lopen, komen we daarna terecht in een nogal verlaten deel van het park. Er staat een verkeerspark en vroeger stond hier ook een wildemuisachtbaan die tegenwoordig te vinden is in Eifelpark. Waarom hij hier moest verdwijnen is mij een raadsel, er staat niets in de plaats en het park heeft ook geen overschot aan family coasters. In tegendeel, ze hebben enkel twee thrill coasters en een kinderachtbaan. Laten we hopen dat de ruimte snel gebruikt wordt voor uitbreiding.

Vervolgens komen we aan op een gezellig plein waar verschillende restaurants te vinden zijn. Het heeft een beetje een middeleeuwse uitstraling en midden op het plein staat een carrousel.

In het kasteel bevindt zich Burg Falkenstein, de enige darkride die het park rijk is.

Het is een klassieke darkride met een endless system en heel wat klassieke effecten die je wel vaker in een spookhuis terugvindt.

Ik ben met vrij lage verwachtingen ingestapt, maar was uiteindelijk aangenaam verrast. Het is nog best een knappe darkride. Verwacht geen wereldniveau, maar voor een lokaal park als Holiday Park is dit een goede attractie.

De laatste attractie op dit plein is Donnerfluss, de rapid river van het park. Hoewel ik best wel een fan ben van rapid rivers heb ik deze niet gedaan vandaag. De familieattracties hebben vandaag erg lange wachtrijen en ook voor deze rapid was het even aanschuiven.

Holiday Park bleef door de drukte wel een half uur langer geopend, waarvoor ik hen heel erg dankbaar ben. Toch kwam het nog steeds niet van om deze attractie te doen. Ik had de keuze tussen deze of enkele rerides op GeForce en heb zonder lang nadenken voor het laatste gekozen. Het is geen ramp, het is ook zeker niet de laatste keer dat ik hier kom.

En zo komen we opnieuw uit bij het plein vooraan in het park, waar ik deze ochtend veel te snel ben overgelopen. In het midden van het plein vinden we uiteraard dansende fonteinen.

De Anubis Free Fall Tower is de volgende attractie op het plein. Het is het enige Plopsa-pretpark dat een deftige vrijevaltoren heeft, al stond hij er al van voor dat Plopsa het park kocht.

Het is overigens geen heel hoge vrijevaltoren en de drop is ook niet erg krachtig. Bovendien zijn er slechts drie gondels, waardoor de capaciteit niet heel hoog is. Toch is de wachtrij amper vijf minuutjes. Het lijkt erop dat dit park voornamelijk families aantrekt en de thrill rides en grote achtbanen bijgevolg geen lange wachtrijen hebben.

Holiday Park investeerde dit jaar in een grote nieuwe indoorzone. Deze grenst aan dit plein en bevat attracties die voornamelijk gericht zijn op families. Langs de buitenkant ziet de hal er best netjes uit. Bovendien heeft men ook een podium in de voorgevel verwerkt waar men shows kan opvoeren.

De indoorzone is gethematiseerd naar drie verschillende Plopsafiguren, waarvan Tabaluga de eerste is. Hij heeft hier zijn eigen achtbaan gekregen met de creatieve naam Tabalugas Achterbahn. Tja, namen bedenken zal nooit de sterkste kant van Plopsa zijn.

Originaliteit overigens ook niet, want de achtbaan is identiek aan die dat we in Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Indoor Coevorden en ondertussen ook Majaland Kownaty kunnen vinden. Behalve het feit dat hij naar een ander Plopsafiguur gethematiseerd is, weten we dus al wat de achtbaan te bieden heeft. De achtbaan is voor de rest wel een mooie aanvulling op het aanbod van Holiday Park.

Ook Heidi heeft haar plekje gekregen in de zone. Niet met een achtbaan, wel met een dierencarrousel zoals in De Panne.

Voor de rest is er ook nog een kleine Heidi-speeltuin.

Achterin is er nog een theater te vinden.

Er is ook een groot speeltoestel met bijhorend ballenbad en goed verscholen in een hoekje ligt een lange glijbaan.

De laatste attractie in dit gebied is Mia’s Elfenflug, een Zamperla windstarZ die voorlopig nog uniek is in heel Europa. Het is een beetje vergelijkbaar met vliegende fietsen, maar dan een formaat groter en zonder dat je moet trappen. Daarnaast kan je je bakje ook best heftig heen en weer laten schommelen.

Het zag er best leuk uit en ik had hem graag is geprobeerd, maar de wachtrij was enorm. Ik kan dus weinig vertellen over de ritervaring, maar het zag er wel tof uit.

Al bij al is Holiday Indoor een zeer leuke zone die zich duidelijk richt op families. Het is een beetje wat Holiday Park nodig had, want nu is het aantal kinder-, familie- en thrill attracties toch terug wat meer in evenwicht. Bovendien vond ik de hal er ook wel mooi uitzien.

Er restte ons nog één laatste zone in het park en dat is Mayaland. Het ligt best afgelegen en is verbonden met de rest van het park via één pad. Ik kan me goed voorstellen dat mensen het deel voorbijlopen en dat is jammer, zeker als je jonge kinderen bij hebt.

Het ligt ook in een uithoek van het park, eigenlijk vlak naast de ingang, maar zonder dat het vanaf daar verbonden is met een pad. Het klinkt misschien wat gek, maar het parkplan verklaart een hoop.

Voor de rest is Mayaland een grote kinderzone met zo goed als de hele catalogus kinderattracties.

Nog meer dan in een gemiddelde kinderzone.

Ik moet bekennen dat ik zelfs vind dat er iets te veel kinderattracties bij elkaar staan.

Overigens zien we ook een aantal bekende attracties, zoals de Bloemenmolen uit Plopsaland De Panne. Grappig om dat liedje eens in het Duits te horen.

Ook de Swingboom heeft hier zijn plekje gevonden als Verrückter Baum.

Deze Schmetterlingsflug is misschien wel mijn favoriet. Ik hou van de Duitse taal.

Geen springende konijnen hier, wel sprinkhanen.

Overigens is er ook nog een groot restaurant en een speeltuin te vinden.

De zone ziet er overigens wel best netjes uit.

Mayaland is dus voornamelijk een interessante zone als je jonge kinderen bij je hebt. Waarschijnlijk spendeer je hier dan 90% van je dagje Holiday Park.

Zoals reeds vermeld bleef Holiday Park een half uurtje langer open dan gepland door de drukte. Fantastisch dat Plopsa zoiets doet! De vrijevaltoren bleef zelfs een uur langer geopend. Ik twijfelde echter niet en zette meteen koers in richting Expedition GeForce voor nog enkele rerides. Na in totaal acht ritjes moet ik besluiten dat het mijn favoriete stalen achtbaan is. Enkel Wildfire vind ik nog beter. Daarmee overtreft hij voor mij toppers als Taron en Shambhala.

Holiday Park heeft mijn verwachtingen overtroffen. Al moet ik toegeven, ik ben met vrij lage verwachtingen het park ingewandeld. Het park is niet extreem groot en ik hoorde vaak negatieve zaken over operations en onvriendelijk personeel. Bovendien leek het park mij een chaotische mix van verschillende thema’s die al dan niet iets met Studio 100 te maken hadden.

Uiteindelijk viel het reuze mee. Verwacht hier geen Europa-Park of Phantasialand aan te treffen, maar het park ligt er verzorgd bij en de themazones zijn beter uitgewerkt dan ik verwacht had. De operations waren niet zo slecht en qua klantvriendelijkheid heeft men punten gescoord met hun openingsuren te verlengen. We kregen bovendien een bonusritje op Expedition GeForce in ruil voor ons enthousiasme. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier snel terugkom, alleen al voor die fenomenale achtbaan die het park rijk is. Expedition GeForce, euh, Holiday Park, tot de volgende keer!