06/04/2017 Walibi Belgium

29/04/2017 Uit Door Nathan

Na een bezoekje aan Plopsaland De Panne gingen we later in de week ook naar Walibi Belgium.

Een park waar ik elke keer opnieuw graag terugkom. Het is het park wat voor mij het dichtst bij huis is en waar ik ook heel erg vaak kom. Ik kan het ondertussen misschien zelfs mijn thuispark noemen.

Walibi Belgium opent dit jaar geen grote nieuwe attractie, wat meer dan begrijpelijk is aangezien ze vorig jaar uitgepakt hebben met Pulsar. Ik was wel benieuwd wat men afgelopen winter had uitgestoken in het park.

Aan de ingangszone was op het eerste zicht vrij weinig veranderd. We liepen dus maar snel naar de eerste attractie. In plaats van mee te gaan met de stroom sloegen we linksaf, waar we begonnen met een ritje in de Cobra.

Deze klassieker is eigenlijk eens aan vernieuwing toe. De oude kleur komt er overal door en de baan wordt ook steeds ruwer. Van mij mogen er gerust de nieuwe treinen van Vekoma op.

En ze kunnen dan de achtbaan gelijk ook een nieuw station geven, want eerlijk is eerlijk, dat tijd uit de Six Flags-tijd is gewoon enorm lelijk.

De rit zelf blijft wel oké, maar meer dan één ritje per dag ga ik toch niet snel maken.

Het kleine vliegend tapijt dat ernaast staat was vandaag gesloten. Ik realiseerde me dat het precies al heel erg lang geleden is dat ik dat ding nog eens open gezien heb. Staat dit op de toekomstige slooplijst?

Van de volgende attractie ben ik gelukkig vrij zeker dat deze er niet op staat.

Ondanks dat het vrij koud was, maakten we een ritje op de Radja River. Het was er toch absoluut niet druk, we konden zo instappen.

Deze kolkende rivier zit vol met verrassingen. Twee golfslagbaden, watervallen, een tunnel, een plafond van water en diverse golven die je zeiknat kunnen maken. Voor mij is dit nog steeds één van de beste rapids die ik ken, al durf ik hem met koud weer wel eens over te slaan.

Ik vraag me af hoe vaak je binnen enkele vierkante meter met een aanwijzingsbord kan herhalen dat je moet blijven zitten. Ik heb het geteld en er hingen maar liefst 13 borden op…

Het naastgelegen Paleis van de Geest wandelden we ook even binnen.

Ik vind het nog steeds een erg leuke madhouse. Het concept is bovendien schitterend, zelfs na tientallen ritjes in verschillende madhouses weet dit attractieconcept mij nog steeds te desoriënteren en verbazen.

Een zeer goed detail van de attractie zit hem in de uitgang. De vloer ligt scheef, de muren staan scheef, het patroon op de muren is scheef en het dak ligt scheef. Als je dan net uit een draaiende kamer komt waar je compleet gedesoriënteerd werd, is dit gewoon geweldig.

We liepen ook even kinderland binnen. Hier heeft de toiletblok een nieuw kleurtje gekregen.

En we amuseerden ons ook even in enkele kinderattracties en speeltoestellen, wat voor behoorlijk wat hilariteit kan zorgen.

Minstens even hilarisch is een ritje in een log flume. De Flashback kan je moeilijk overslaan bij een bezoekje aan Walibi.

Ik vind het een erg leuke log flume waar je best nat kan uitkomen, vooral bij de laatste drop kan er flink wat water in de boot komen.

Daarnaast zijn de waterkanonnen die op het plein stonden verwijderd. De kanonnen zelf staan er nog, maar de machines zijn weg. Geen idee hoe het komt, waarschijnlijk omdat ze te weinig gebruikt werden. Ik vind het persoonlijk maar goed ook.

Het is tijd voor de tweede achtbaan van vandaag. De Psyké Underground mocht een ritje van ons verwachten.

Ze hebben de twee buizen een nieuw kleurtje gegeven. Ik vind het er stukken beter uitzien. Best opvallend, tijdens mijn bezoek met Halloween afgelopen jaar haalde ik nog aan dat het er best smerig uitzag.

Daarnaast zijn de supports van de achtbaan en van de buizen nu tenminste dezelfde kleur. Vroeger waren de supports van de achtbaan zwart en die van de buizen blauw, wat niet bepaald een mooi zicht gaf.

Aan de rit zelf verandert het echter niets, maar dat is absoluut niet nodig, want die rit is gewoonweg fantastisch. Kort, maar krachtig. Bovendien is het een echte klassieker waar Walibi zijn eigen draai aan heeft gegeven. Spijtig dat er niet meerdere banen van dit type gebleven zijn.

Achter deze attractie wordt het park een beetje dood. Het is er erg afgelegen en redelijk sfeerloos. Spijtig, ik hoop dat ze dat deel van het park eens aanpakken. Hier staan nog twee kinderattracties naast elkaar.

Naast de Dragon Boats staat er ook nog de Salsa Y Fiesta, een nogal moeilijke naam voor eigenlijk gewone koffietassen.

Iets verder vind je ook één van de twee stations van de parktrein.

En jawel, er staat zelfs een achtbaan! 3 meter hoog, 60 meter lang! Oké, het is een credit, maar veel stelt het niet voor. Leuk voor de allerkleinsten onder ons.

Je bent uiteindelijk helemaal achterin het park als je de enige darkride van het park tegenkomt (behalve als je de madhouse ook als darkride rekent). Challenge Of Tutankhamon was de volgende op het programma.

Toen ik dit in de wachtrij zag moest ik toch even heel hard lachen. Dit is wel echt uiterst professioneel.

Een leuke darkride waar je gerust enkele keren in kan gaan en je nog altijd nieuwe dingen zult ontdekken. Vaak is een interactieve darkride eerder eenvoudig aangekleed en ligt de nadruk op het schieten, terwijl er hier toch een heel verhaal aan gekoppeld is en het er echt prachtig uitziet.

Dat maakt de rit natuurlijk alleen maar leuker, een aanrader deze!

Toen we uit de attractie kwamen waren we best verbaasd. We kwamen namelijk plots aan de nieuwe attractie van Walibi Belgium. Nieuwe attractie? Jawel, inderdaad! Het is geen grote attractie, maar het is een nieuwe.

Op de plaats waar je vroeger tegen betaling met go karts kon rijden, kan je nu gratis rijden op kleinere go karts waar je zelf moet trappen.

De besturing doe je aan de hand van twee hendels.

Je mag alleen niet botsen…

Ik heb het zelf ook even gedaan en het is best wel grappig eigenlijk. Je kon nog vrij hard gaan met die dingen, alleen had je dan het probleem dat je voeten snel van de pedalen gingen… Ik heb er toch enkelen zien falen.

Wat ik overigens wel aan Walibi zou aanraden is om een medewerker bij de attractie te zetten. Een wachtrij is er niet, iedereen doet zomaar wat en steekt voor, mensen lopen op de baan en soms laten mensen ook gewoon de go kart midden op de baan staan. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Overigens wel een grappige en leuke toevoeging. Zeker aangezien het nu gratis is, is het toch wel een vooruitgang. Tegenover deze nieuwigheid staat de Octopus.

De volgende attractie was de Gold River Adventure. Het bord heeft een nieuw kleurtje gekregen. Het ziet er weer 10 keer beter uit.

De rit zelf is echter niet aangepast.

En toen we cowboydorp binnen gingen, zagen we ook dit nieuwtje.

We begonnen in dit deel van het park met een ritje in de Dalton Terror.

Deze 77 meter hoge vrije val bezorgt zelfs mij na zoveel ritjes nog veel kriebeltjes. Het blijft gewoon een fantastisch ding.

Aangezien er hier toch geen wachtrij stond, deden we meteen drie ritjes. Trouwens ook een mooi vermelding waard is dat Walibi nu wel echt vol inzet op capaciteit, iets wat ze vroeger niet zouden gedaan hebben. Ondanks dat er geen of nauwelijks een wachtrij was, bleven ze toch met vijf gondels draaien. Ze konden perfect één of twee gondels minder laten werken en een wachtrij creëren, maar dat doen ze niet!

Ook de Calamity Mine kon een ritje van ons verwachten.

Vorig jaar ben ik verschillende keren in dit park geweest en ik merkte steeds dat er maar twee van de drie treinen reden, waardoor de wachtrij vaak stukken langer was dan voordien. Ook vandaag reden er opnieuw maar twee treinen. Wat er met de derde aan de hand is? Geen idee…

Vorig jaar diende dit deel van de wachtrij met Halloween als spookhuis. Het thema dat er toen stond, hebben ze nu gewoon laten staan. Op zich past het nog wel.

Overigens blijft het wel een leuke Vekoma mine train. De rit biedt ongeveer alles wat een goede mijntreinbaan nodig heeft. Het is een toffe en familiegerichte baan, maar Colorado Adventure in Phantasialand zal toch altijd mijn favoriet van dit type blijven.

De Buzzsaw zou normaal de volgende attractie geweest zijn, maar deze was vandaag gesloten. We hebben hem overdag wel enkele testritjes zien maken, maar hij is niet meer open gegaan.

De botsautootjes en de breakdance sloegen we over voor vandaag.

Overigens deden we op het plein naast de botsautootjes een vreemde ontdekking. Vroeger stond het afgeschermd, maar het hek is nu weg en er staat een gigantische, oude, vervallen paddenstoel. Volgens mij was deze vroeger onderdeel van een attractie, maar zoals hij er nu staat ziet het er maar zielig uit.

Tussen de hekken door ook even gegluurd naar de plaats waar vroeger de Tornado stond. Ze hebben er echt letterlijk nog niets mee gedaan, maar ik heb zo het gevoel dat dat in de toekomst wel nog gaat gebeuren. De oppervlakte daarachter is best nog wel groot en eigenlijk te mooi om er niets mee te doen.

En toen was het tijd voor mijn favoriete attractie, Pulsar!

De rit op deze achtbaan is gewoon geweldig, en ook qua theming kan het er zeker door. De wachtrij met de twee voorshows en het station zijn best wel goed gelukt vind ik.

Bij het weer van vandaag is het enkel hopen dat je niet backseat moet zitten, want als je daar zit ben je helemaal doorweekt. Ook aan de zijkant van de boot kan je al eens pech hebben.

Maar hoe dan ook is het een superattractie. De launches zijn erg goed, de kracht van deze machine is enorm en je hebt geweldige airtime. Aanrader!

Ze hebben verder de dijk van de attractie wat verder afgewerkt.

Er staan ook nieuwe borden.

En ook dit stukje is nieuw aangelegd, om een grote modderpoel door de splash te voorkomen.

We gingen ook de 4D Cinema even binnen. De film die nu draait vind ik minder goed dan de vorige, maar het is zeker nog leuk om even te doen.

De volgende attractie is weer een achtbaan, en alweer een topper van formaat!

Inderdaad, de Weerwolf. Deze woodie moet het misschien niet hebben van snelle en scherpe bochten, maar heeft wel goede drops en heerlijke airtime.

Ik begin hem alleen steeds ruwer te vinden. Op sommige plaatsen in de rit krijg je nu een echte klap. Het is zeker nog doenbaar, maar een retrack zou misschien wel eens stilaan doorgevoerd mogen worden.

Het is geen geheim meer dat het Reuzenrad vanaf dit jaar niet meer in Walibi staat. Het mist toch wel een beetje in de skyline. Je ziet het al vanuit de wachtrij van de Weerwolf, er is best een grote plaats vrijgekomen nu het rad er niet meer staat.

Het zicht op de lifthill van de Weerwolf is er dan wel weer enorm op vooruit gegaan. Dit ziet er nu behoorlijk imposant uit.

Ook is er een extra pad aangelegd, een soort van korte binnenweg richting de Weerwolf.

Bordjes geven aan dat het gaat om een “zone in aanleg”. Walibi heeft beloofd dat er een vervanger komt voor het Reuzenrad, al is het nog niet geweten wanneer en wat dat gaat worden. Een nieuwe achtbaan verwacht ik eerlijk gezegd niet, maar een goede flatride kunnen ze misschien nog wel gebruiken.

Aan de ingang staat ook nog de wellenflug van het park.

En er staat ook een grote draaimolen.

En ook de Melody Road bevindt zich hier. Deze is toch echt wel toe aan een kleine opfrissing.

Daarnaast bevindt ook het andere station van de parktrein zich hier. Al moet ik zeggen dat ik het redelijk verstopt vind.

Tijdens de paasvakantie was er ook een paasevenement. De vorige jaren vond dit plaats aan de botsautootjes, nu is het dus naar vooraan in het park verplaatst. Het is een soort van paaseierenzoektocht voor kleinere kinderen, wat het exact inhoud weet ik niet.

Er stond ook nog een springkasteel, als kind vind je dit soort dingen altijd leuk.

En het is alweer tijd voor de laatste attractie, de Vampire! Aangezien we hier niet moesten wachten deden we twee ritjes, maar dat hadden we beter niet gedaan.

Het blijft misschien één van de soepelere SLC’s die er is, maar elke keer dat ik hem doe vind ik hem onaangenamer. Ik deed hem zowel front- als backseat. Frontseat was het nog nipt doenbaar, backseat vond ik het nog veel erger.

Tijd om eens te proberen met de nieuwe treinen van Vekoma? Misschien krijg je wel een korting als je er twee sets koopt, één voor de Cobra en één voor de Vampire. *hint*

Wel positief is dat men de fotostand opnieuw geopend heeft.

En tot slot vind ik het ook vreemd dat men nog steeds borden in de wachtrij heeft staan met “Pulsar, vanaf juni” op. De meeste bezoekers zullen wel weten dat Pulsar er al even staat en open is, maar door de jaarwissel kan dat best verwarrend overkomen.

En zo zat ons dagje Walibi Belgium er al weer op. Walibi Belgium heeft me niet teleurgesteld. Er zijn nog enkele pijnpuntjes in het park, zoals het onderhoud op sommige plaatsen, de ruwheid van sommige coasters etc, maar ze zijn wel echt aan de goede weg op aan het gaan. De operations zijn uitermate goed, de sfeer in het park is goed en ze blijven duidelijk investeren in de toekomst.

Walibi Belgium, tot snel!