03/04/2017 Plopsaland De Panne

07/04/2017 Uit Door Nathan

Het pretparkseizoen is na een lange winter terug van start gegaan, dus ook wij beginnen terug met pretparken te bezoeken. Vandaag gingen we naar Plopsaland De Panne.

De voornaamste reden is natuurlijk Heidi The Ride, maar daarnaast is het ook al een tijdje geleden dat ik geweest ben, zeker voor een binnenlands park. Vorig jaar ben ik slechts één keer langs gegaan bij de seizoensstart, daarna ben ik mijn bezoek blijven uitstellen tot Heidi The Ride opende.

Vorig jaar heeft Plopsaland mij eerlijk gezegd wat teleurgesteld. Ze konden er zelf misschien niet altijd wat aan doen, maar het bleek toch niet helemaal goed te gaan in De Panne. Hopelijk wordt het hen dit jaar iets minder moeilijk gemaakt.

Ik ging alvast nieuwsgierig kijken wat er het afgelopen jaar met het park gebeurd was. Aan de ingang viel al meteen op dat de iconische deur een nieuw likje verf had gekregen.

We begonnen onze dag meteen bij de nieuwigheid van het park, Heidiland!

Via het Kasteelplein wandel je de nieuwe zone binnen. Je merkt meteen dat alles tot in detail is afgewerkt. Het is er werkelijk prachtig.

In de zone vind je naast Heidi The Ride ook een eetgelegenheid, souvenirwinkel, toiletblok en nog een kleine attractie, de Dierenmolen.

Het is niet meer dan een kleinschalige draaimolen met enkele dieren op. Leuk voor de kinderen die te klein zijn voor Heidi The Ride, het past bovendien erg mooi in het thema.

Daarnaast vind je op de hoogste toren een grote klok, die elk kwartier lawaai maakt en het liedje van Heidi speelt. Erg leuk gemaakt dit.

En achterin de zone staat er ook een grote meiboom.

Daarnaast is er ook een nieuw station van de Plopsa Express in de zone te vinden. Deze heeft er nu vier, wat ik persoonlijk wel erg veel vind voor een parktrein, twee of drie volstaat wel, want nu sta je vaker stil dan je aan het rijden bent. In feite heeft deze er zelfs vijf, maar het station in de Ploptuin wordt enkel gebruikt als dat van Heidiland gesloten is. Met de Plopsa Express ga je tegenwoordig ook door een kleine tunnel in Heidiland.

Maar voor al die dingen zijn we niet speciaal naar hier gekomen, wel voor de nieuwe achtbaan in deze zone, Heidi The Ride!

De wachtrij vond ik persoonlijk in afstand redelijk kort. Op de dag van ons bezoek viel de wachttijd redelijk mee. Het eerste deel van de rij, de zigzagrijen beneden, werd niet gebruikt.

Daarna ga je een trap op en kom je in een nog groter deel met zigzagrijen. Hier staan wel enkele attributen als decoratie, maar ik had persoonlijk op iets meer thematisering gehoopt.

Voor iets kleinere kinderen is er wel animatie voorzien op twee tv-schermen waarop Heidi te zien is.

Hoewel, kleine kinderen… ik schrok toch een beetje toen ik zag hoe groot je moest zijn voor de attractie. 1m20 is best groot, ik kan me voorstellen dat hier veel kinderen in willen die kleiner zijn, zeker in een park als Plopsaland. In Joris en de Draak (die toch wel wat heftiger is) mag je bijvoorbeeld al vanaf 1m10. Gelukkig stond er een medewerker met een lengtemeter aan de ingang van de wachtrij, zo waren er toch al geen teleurgestelde kinderen in het station.

De wachtrij schuift wel erg goed door, wat ik niet had verwacht aangezien er maar twaalf personen per trein kunnen plaatsnemen. Het personeel werkt dus erg goed door, wat ik natuurlijk alleen maar kan aanmoedigen. Na de tweede ruimte met zigzagrijen kom je aan in het station. Ook hier moet ik zeggen dat ik lichtjes teleurgesteld was. Als ik kijk hoe mooi Heidiland gedecoreerd is, vind ik het hier toch een beetje tegenvallen.

Maar hetgeen wat het meest telt is natuurlijk de rit. De baan is gebouwd door Great Coasters International en start met een hele kleine drop met direct daarachter de lifthill.

Daarna volgt meteen de first drop. Ik vind het altijd beter dat een houten achtbaan meteen na de lifthill de first drop heeft in plaats van een bochtje. Bij achtbanen als Troy, Weerwolf en ook deze Heidi The Ride voelt het veel intenser dan bij bijvoorbeeld Joris en de Draak, die eerst nog een bocht heeft.

Ondanks dat de achtbaan niet zo hoog is, is het toch een erg leuke en intense first drop. Daarna volgt er een klein bochtje laag tegen de grond, een beetje zoals bij Troy, dat overgaat in een dubble up, die op zijn beurt weer gevolgd wordt door een dubble down.

Ik was verbaast hoe goed de snelheid erin bleef en hoeveel airtime de baan had.

Als volgt raas je door een lange bocht en keer je terug naar het station. Het is namelijk een out and back coaster.

Na deze bocht volgen er nog drie heuvels die opnieuw goed gevuld zijn met airtime. Je raast nog een klein tunneltje door, gaat nog een bochtje door en staat zo weer in de remmen. Het is geen lange baan, maar wel een zeer leuke.

De achtbaan staat vlak langs de parking. Om de buurtbewoners minder last te bezorgen, zijn er naast de achtbaan houten geluidsschermen geplaatst met plexiglas in. Om eerlijk te zijn vind ik het er maar lelijk uitzien, maar gelukkig merk je er tijdens de rit zeer weinig van. De keuze van het plexiglas is dan wel weer goed, zo zie je op zijn minst de trein nog.

Ik moet toegeven dat ik de baan toch lichtjes onderschat had. Het is qua statistieken geen spectaculaire baan, maar desondanks geeft het toch een leuke rit weg. De verrassende first drop en de continue airtime zijn geweldig.

Als je uit de achtbaan komt, kom je terecht in de winkel van Heidiland. Best een leuk winkeltje.

Opvallend is ook dat er soort van tweede verdieping gemaakt is waar ze spullen op gelegd hebben als decoratie.

Conclusie, Heidiland is een prima toevoeging voor Plopsaland De Panne. Heidi The Ride is de perfecte baan voor het park, niet enorm thrill zoals Anubis The Ride, maar wel met een groot genoeg ‘wow’-effect. Een baan die zowel voor kinderen als voor volwassenen erg leuk is. Voor de allerkleinsten is de Dierenmolen tevens een perfecte toevoeging. Plopsa heeft me met deze zone toch weten te verrassen!

We verlieten Heidiland en gingen naar het Kasteelplein. Hier startten we met een rondje in De Draak.

Opvallend, de camera’s die vroeger op de trein stonden zijn eraf gehaald. Ook de machines om de video’s te kopen aan de uitgang zijn weg.

Verder viel het me ook op dat er nieuwe zitjes in de trein zitten. Een stuk beter en comfortabeler vind ik.

We hebben ervan genoten.

Ook de Boomstammetjes mochten een bezoekje van ons verwachten.

De splash zone van de grote drop is vernieuwd. Zo past hij beter bij de stijl van Heidiland. Je hebt vanuit die zone trouwens ook een mooi zicht op de tweede splash.

En op de plaats waar je vroeger door gaten in een struik naar de splash kon kijken, heb je nu een mooi, open zicht.

Aan de rit is natuurlijk niets veranderd. Je gaat eerst van een kleine val en daarna van een grote met airtime. Het is niet de meest unieke of bijzondere log flume die ik ken, maar het blijft wel een leuke.

Verder was er op het Kasteelplein een klein beetje paasdecoratie te vinden, maar echt de moeite was het niet.

Van de Kasteelzone liepen we naar de Ploptuin,  waar we daarnet al even waren doorgelopen om bij Heidiland te komen. Hier zijn de afgelopen winter heel wat vernieuwingen doorgevoerd.

De Vleermuis is helaas kapot en was vandaag gesloten. Persoonlijk vind ik het geen aangename achtbaan, dus ik mis weinig.

Wel viel het me op dat hier nieuwe paddenstoelen geplaatst zijn.

Aan de kinderattracties zelf was weinig veranderd.

De kikkertjes sprongen nog steeds hetzelfde rondje.

Net als de konijntjes.

Wel is er in de zone veel extra decoratie toegevoegd. Deze lampen zijn nieuw, en erg mooi gelukt naar mijn mening.

Ook het hamburgerrestaurant is volledig vernieuwd. Het ziet er allemaal zeer mooi uit.

Ten slotte is de toiletblok platgegooid en vervangen door een nieuwe, die zich bevindt in enkele paddenstoelen, wat veel beter bij de themazone past dan de oude toiletblok.

En ook langs de binnenkant zijn ze erg mooi afgewerkt.

De erg kleine Mega Mindy zone, met twee kinderattracties, zijn we redelijk snel voorbijgelopen. Voor ons was er dan ook niet veel te beleven.

In de Rollerskater hebben we wel een ritje gemaakt. Op het rek viel het me al meteen op dat er enkele nieuwe attributen staan. De Capri-Sun verpakking en het Coca Cola blikje stonden er vorig jaar nog niet.

Verder is ook het station uitgebreid. Nu kunnen er meer mensen wachten in het station zelf. Je kan aan de planken op de vloer goed zien welk deel net nieuw is.

En ook het doek dat uit de wasmachine hangt is veranderd.

De baan zelf een nieuw likje verf geven zou ook wel mogen, dan is hij weer zo goed als nieuw!

Naast de achtbaan Rollerskater zijn er ook enkele wijzigingen doorgevoerd, het schilderij heeft een nieuwe afbeelding. Vroeger waren daar de watervallen in Plopsa Coo te zien.

De volgende zone is de Wereld van Kaatje. Hier zijn op het eerste zicht weinig aanpassingen gebeurd de afgelopen winter. We maakten dus gewoon een ritje op Viktors Race.

Ze hebben hem enkele jaren geleden vervangen, maar het is toch nog steeds lang niet de soepelste baan van het park, integendeel. Desondanks doe ik hem wel bijna elke keer. Die kinderachtbanen van Zierer blijven gewoon lachen, zeker als je ze backseat doet.

De volgende attractie is de ROX Flyer.

Het blijft een leuke maar best akelige attractie. Omdat je aan kettingen hangt en er meestal vrij veel wind is hang je helemaal niet stabiel, wat op een hoogte van bijna 70 meter toch best eng kan zijn.

Bovendien is het er ook echt ijskoud, maar het blijft wel leuk. Het geeft een erg mooi overzicht over het park en omstreken.

Het kasteel van Prinsessia met de daarin liggende koffiekopjes hebben we overgeslagen. Het kasteel blijft natuurlijk wel een pareltje binnenin Plopsaland De Panne.

Wickieland was de volgende zone, waar we ook even genoten hebben van de attracties. Het was trouwens helemaal niet druk in het park, meestal moesten we niet langer dan 10 minuutjes wachten.

De eerste attractie die we deden was Wickie The Battle. Opvallend is dat alle effecten werken! Ik weet niet of het al langer is, maar ik weet toch dat ze lang niet gewerkt hebben. Nu krijg je enkele keren water naar je toe gespoten en schiet er op een bepaald moment een behoorlijke vlam uit een ton. Best spectaculair.

Al moet ik wel zeggen dat er hoe langer hoe meer waterkanonnen niet meer werken, in onze boot waren er maar liefst 4 kapot, de helft dus! En als je kanon kapot is, is de hele rit ook gewoon echt verpest. Dit is één van de dingen die ze beter eens zouden repareren.

Ook de Grote Golf kon een ritje van ons verwachten, zeker aangezien we zo konden instappen.

Ik blijf dit toch een leuk attractietype vinden om te doen.

Van Wickieland liepen we door naar het Kermisplein. Het valt me op dat op heel wat plaatsen in het park de borden bij de attracties veranderd zijn zodat ze beter bij de stijl passen, hier een voorbeeldje.

We liepen redelijk snel door deze zone, want meer dan enkele mooi gedecoreerde familie- en kinderattracties staan er niet.

Dat bracht ons dan bij het Bos van Plop.

De enige darkride van het park. Hij blijft erg mooi, maar hier en daar begin je toch te zien dat hij lichtjes verouderd is. Ook de capaciteit is best een probleem.

Ik vraag mij ook elke keer opnieuw af waarom ze nooit enkele bootjes van de attractie halen? Je ligt aan het einde van de rit altijd minimum 5 bootjes te wachten tot je kan uitstappen, dat kan volgens mij veel makkelijker…

Ook de zone van Big en Betsy hebben we niet veel aandacht besteed. De enige attractie die daar staat is de Tractors, en die had een afschuwelijk lange wachtrij.

En zo komen we opnieuw aan de ingang van het park. Aangezien we daarstraks direct naar Heidiland gestormd zijn, hebben we geen kijkje genomen op het plein aan de ingang, al lijkt mij hier niet veel veranderd te zijn.

Hetzelfde geldt voor het Verkeerspark.

Mayaland waren we ook nog niet binnen geweest.

We gingen eens een kijkje nemen, maar waren vrij snel weer buiten. We hebben geen attracties gedaan en het zag er ook allemaal nog hetzelfde uit als vorig jaar.

Al blijft dit wel één van de mooiste zones van het park vind ik persoonlijk.

Er bleven nog twee zones met attracties over, de eerste is de Piratenzone, waar we begonnen met een ritje in de Supersplash.

Met de komst van Heidi The Ride is het misschien niet meer de op één na leukste achtbaan van het park, maar ik blijf de drop en de airtimeheuvel fantastisch vinden.

De splash is ook erg leuk, niet te nat voor met koud weer, maar toch nat genoeg om verfrissing te bieden op warmere dagen zoals vandaag.

Op technisch gebied is dit misschien wel de mooiste attractie van het park, vooral vanwege de lift in de toren dan natuurlijk. De fonteinen op het einde van de rit, die net op tijd uitgaan, maken het terugvaren een beetje leuker.

De andere grote attractie van de Piratenzone is de Piratenboot, maar een ritje daarop zat er vandaag niet in. Hij was namelijk gesloten.

De Storm Op Zee was wel open.

Maar deze hebben we vandaag niet gedaan. Ik ben eerlijk gezegd niet zo een fan van dit soort attracties.

En zo komen we uit aan de laatste attractie, Heidi of geen Heidi, deze is nog steeds de topachtbaan van het park, Anubis The Ride!

De attractie was gisteren vastgelopen en daardoor heel de dag gesloten. Vandaag is hij ook gesloten geweest tot ergens na de middag, maar ze hebben hem uiteindelijk toch nog open gekregen.

Het resulteerde in iets langere wachtrijen, maar daar konden we wel mee leven. Deze achtbaan is dat trouwens wel waard.

Na een lancering, een rotvaart omhoog, een steile afdaling, drie inversies en enkele leuke bochten sta je terug in de remmen. Het is geen erg lange baan, maar wel een erg leuke.

Al voel ik hem wel met het jaar ruwer worden, met name na de lancering zit er een soort van knik in, al blijft het in het algemeen een behoorlijk aangename baan hoor.

En zo zat ons dagje Plopsaland De Panne er weer op. Het is duidelijk dat ze afgelopen winter niet hebben stilgezeten. Heidi The Ride is natuurlijk de grootste nieuwigheid en die heeft me aangenaam verrast. De baan past gewoon perfect in Plopsaland en ook de hele zone er rond is erg mooi, Plopsa heeft hiermee geen slechte zet gedaan! Daarnaast zijn er ook heel veel andere dingen opgeknapt, zoals de Ploptuin en de attractieborden. Plopsa heeft voor mij zeker niet afgedaan vandaag en mag mij later dit seizoen zeker nog eens verwachten. Tot de volgende keer!