02/11/2018 Horror Nights Traumatica

26/08/2019 Uit Door Nathan

Niet erg lang geleden schreef ik een groot verslag over mijn bezoek aan Europa-Park. Het was toen Halloween, en dat was te merken in het park. Toch kwam de horrorliefhebber in mij niet echt aan zijn trekken, want voor het echte horrorfestival moet je vanaf ’s avonds in een afgesloten gebied zijn. Na ons bezoek aan Europa-Park moest het echte feest dus nog beginnen. We namen onze tickets (die je verplicht op voorhand moet kopen) erbij en begaven ons naar de ingang van Traumatica.

We dachten er op tijd bij te zijn, maar de andere bezoekers van Traumatica dachten daar exact hetzelfde over. Het zag er extreem druk uit aan de ingang en de rij was gigantisch, maar toch waren we amper 10 minuutjes later door de controle en de toegangspoort.

Ik moet toegeven dat ik me niet enorm goed had voorbereid op mijn bezoek. Ik had uiteraard mijn tickets en wist een beetje wat te verwachten, maar had me nog niet verdiept in de spookhuizen en nog geen parkplan gezien. Zodoende wist ik niet meteen waar we eerst naartoe gingen. Ik volgde mijn gevoel en dat leidde ons naar de eerste scare zone, Beyond Traumatica.

De scare zone was niet gewoon een zone in het park, maar eerder een afgesloten wandelroute waar je niet voor moest aanschuiven. Hij lag bovenop een berg en was erg mooi aangekleed. Ook de acteurs die er zaten gingen erg goed op in hun rol.

Na onze kennismaking met de eerste van de vier scare zones was het tijd om het eerste spookhuis uit te proberen. We zagen de wachtrij en vreesden hier erg lang te staan, maar tot mijn grote verbazing stonden we al na 20 minuutjes vooraan.

In de wachtrij nam ik snel de tijd om de website en het parkplan even af te speuren en ik kwam tot de volgende conclusie: de vijf spookhuizen stellen vijf teams voor, die allemaal proberen de macht te krijgen over Traumatica. Op zich een simpele verhaallijn, maar wel leuk om op die manier alles aan elkaar te hangen. Kijk gerust is op de website als je geïnteresseerd bent in een diepere verhaallijn, want elk team heeft ook zijn leider die weer elk aan elkaar gelinkt zijn.

Resistance is een spookhuis dat draait om de doden die teruggekomen zijn naar de aarde en nu een leger vormen om te vechten. Ik kan niet altijd even veel maken van het verhaal, maar het draait uiteindelijk om het spookhuis zelf, dat ik erg goed vond. Het had een goede lengte, het was mooi aangekleed en de scares waren van een prima niveau. Meer van dit graag!

Van het ene spookhuis lopen we meteen door naar het tweede. The Fallen ligt er vlak naast en bevindt zich in een klein oud kerkje, met ervoor een kerkhof en een wachtrij.

Dit spookhuis draait om de doden die reeds overwonnen zijn door andere teams en leven als slaven. Dat is toch wat ik ervan maak als ik online snel het verhaal bekijk. Ook hier weer was het een chique spookhuis met veel toffe scares.

Het derde spookhuis is The Pack, het territorium van een agressieve motorbende. Ze leven voor rellen, vandalisme en oorlog en kunnen bovendien veranderen in Weerwolven.

Ook bij dit spookhuis viel het mij op hoe mooi het gedecoreerd was, nog meer dan bij de vorige. Ook hier waren de scares fantastisch, met de finale als mijn favoriet. Uit het niets stijgt er rechts van je ineens een gigantische weerwolf op. Je ziet hem totaal niet aankomen en ik was even hard onder de indruk als geschrokken.

Achter het spookhuis bevindt zich een groot gebouw met eet- en drinkgelegenheden in, maar wij gaan door naar de scare zone Hell on Wheels, die aansluit bij het thema van The Pack.

Een zeer mooie scare zone en men heeft er bovendien een attractie toegevoegd. Dit kermisspookhuis staat op het terrein opgesteld als extra attractie tijdens Traumatica. Kermisspookhuizen zeggen mij doorgaans weinig en aangezien er een lange wachtrij stond en we maar enkele uurtjes hadden, besloot ik deze het minst prioriteit te geven. Een ritje is er uiteindelijk niet meer van gekomen.

De vorige spookhuizen en scare zones bevinden zich net buiten de rand van het park, vlak achter de Griekse themazone. Waar we tot nu toe dus eigenlijk in backstagegebied stonden, staan we enkele stappen verder plots terug in het park. Men heeft een stukje van het park bij het gebied van Traumatica getrokken en gedurende de laatste uren van de dag is dat dus niet toegankelijk voor bezoekers van Europa-Park zelf. Bijgevolg zijn ook enkele attracties niet toegankelijk, dus houden ze die exclusief voor bezoekers van Traumatica open. Eén van de attracties is Abenteuer Atlantis, en aangezien er niemand interesse leek te hebben deden wij maar een ritje.

Ook een groot showtheater is deel van Traumatica. Daar speelt voor de gelegenheid The Traumatica show Rebellion. Ik had hem graag gezien, maar geef liever prioriteit aan de spookhuizen. Bijgevolg heb ik hem helaas moeten overslaan, al heb ik wel vaak gehoord dat de show erg goed zou zijn.

De volledige Griekse themazone is onderdeel geworden van Traumatica en ik was ook aangenaam verrast om te zien dat alle eetgelegenheden in het gezellige Griekse dorpje open waren. Ook in de madhouse Fluch der Kassandra kon je gewoon een ritje maken.

Poseidon ligt middenin het gebied van Traumatica, maar blijft wel gesloten. De wachtrij gebruikt men voor een spookhuis en het station wordt omgebouwd tot Vampire’s Club. De club is open vanaf 23 uur en toegang kost €5. Ik hou op zich wel van een feestje dus had het nog overwogen hier wat tijd te spenderen nadat we de spookhuizen gedaan hadden, maar mijn gezelschap zag dat minder zitten. Het was bovendien al een lange dag en morgenvroeg moeten we opnieuw fris voor de toegangspoort van Europa-Park staan, dus we hebben het uiteindelijk niet gedaan.

Terwijl we verder doorlopen, zien we dat de spookhuizen en attracties een half uur langer open blijven dan aanvankelijk gepland was. Een erg goede zaak, want zo zouden we voor de laatste twee spookhuizen iets minder moeten rushen. Op hetzelfde scherm werden trouwens ook de wachttijden voor de spookhuizen getoond, die doorgaans best meevielen. Het was erg druk, maar nog zeker niet onaangenaam.

Aangezien we nog tijd genoeg hadden, besloten we een ritje Matterhorn Blitz te maken. Ook deze achtbaan sluit voor bezoekers van het park en wordt bij Traumatica getrokken. De attractie heeft voor deze gelegenheid zelfs een volledig nieuwe in- en uitgang aan de kant van het Griekse themagebied. De operators van de achtbaan stonden te wachten op mensen, dus wij maakten met plezier een ritje.

Het volgende waar we aan toe kwamen was opnieuw een scare zone, deze keer Uprising. Het was een kleine scare zone die opgezet was in de buurt van de splash zone van Poseidon. Ook hier was het – net zoals Beyond Traumatica – een scare zone om door te lopen in één richting. Persoonlijk vond ik het de minste scare zone van allemaal, al zag het er zeker netjes uit.

Helemaal aan de achterkant van het Griekse themagebied, waar normaal de ingang van Poseidon ligt, bevinden zich nu nog twee spookhuizen. Het eerste dat we doen is Ghouls, waar we daarstraks ook al doorliepen.

Het bevindt zich vlak achter de backstageruimte van Poseidon en bestaat uit lange, donkere gangen door een grot. De monsters die hierin zitten leven van het bloed van de doden en zien nooit het licht. Ook hier kan ik niets negatiefs over zeggen. De wachtrij was lang, maar liep erg goed door en het spookhuis was wederom prachtig. Erg mooi aangekleed, behoorlijk wat acteurs en goede scares.

Van Ghouls liepen we meteen naar het laatste spookhuis dat we nog moesten doen. Shadowborn staat in het teken van onsterfelijke wezens die je oftewel als slaaf behandelen, oftewel martelen tot de dood. Dat was ook te merken aan de binnenkant van het spookhuis, dat er ook hier weer zeer mooi uitzag. Europa-Park zet duidelijk een standaard voor hun spookhuizen en zijn niet zomaar tevreden. Stuk voor stuk zijn de huizen prachtig, hebben ze een hoge capaciteit en zitten ze vol acteurs.

Wie Europa-Park kent en een beetje doorheeft waar Traumatica zich bevindt, zal doorhebben dat de achtbaan Pegasus daar middenin ligt. Ook deze coaster laat men tijdens het evenement open voor de bezoekers. Hij wordt bovendien ook leuk verlicht.

Achter Pegasus heeft men een groot pad gecreëerd dat ons terug naar de ingang van Traumatica leidt. Hier vinden we de vierde en laatste scare zone van het park, Battle for Traumatica.

Het is best een grote scare zone waar veel thematisering te vinden is en vooral enorm veel acteurs rondlopen. Op een bepaald moment was ik zelfs alleen omsingeld door vijf acteurs. Zonder twijfel mijn favoriete scare zone in het park.

We waren opnieuw bij de ingang en de deuren van de spookhuizen sloten stilaan. We waren ook best moe dus besloten dat we het gezien hadden. Traumatica is me erg goed bevallen. Allereerst vind ik het een heel goede zet dat Europa-Park het park familievriendelijk houdt, maar toch iets aanbied voor de horrorfans. Dat geeft hen dan ook meteen de kans om Traumatica enorm goed aan te pakken, en dat doen ze ook! Toegegeven, het evenement is niet goedkoop, maar ik vind het de prijs wel waard. Daarnaast moet je in veel parken bijbetalen voor de spookhuizen, dat moet hier natuurlijk niet. Neem daar nog enkele attracties en een show bij en ik heb de prijs er zeker voor over. De spookhuizen zijn stuk voor stuk erg goed en de scare zones zijn prachtig. Bovendien lopen er overal veel acteurs rond. Het gebied is niet zeer groot, maar gezien de beperkte openingsuren moet het ook niet groter zijn. Ook weten ze hier zeer goed met hun bezoekersaantallen om te gaan. De wachttijden waren niet te lang en stroomden vlotjes door. Ik zou Traumatica dus zeker aanraden en voor mij is het zelfs het beste halloweenevenement dat ik al bezocht heb.