01/05/2018 Wildlands Adventure Zoo Emmen

27/06/2018 Uit Door Nathan

Wildlands Adventure Zoo Emmen. Ja, dat is een dierentuin. Iets wat ik normaal niet vaak bezoek en waar ik normaal ook geen reportages over schrijf, voornamelijk omdat ik er nooit veel over te vertellen heb. Deze dierentuin bood echter al langer enkele attracties aan en dit jaar kwam daar ook een dubbele achtbaan bij. Dat was uiteindelijk genoeg om deze dierentuin, waar ik al best veel over gehoord had, toch eens te bezoeken.

Het was vandaag een feestdag in België, maar in Nederland blijkbaar niet. Bijkomend was het weer ook behoorlijk slecht, dus het beloofde een rustige dag te worden. We kwamen aan en waren één van de weinige auto’s op de grote parking. Toch stonden we niet vlak voor de deur, want de parking ligt nog een klein stukje wandelen van de ingang.

De ingang was groot en erg modern. Ik vond hem best mooi. Achter de ingang bevindt zich een restaurant, souvenirwinkel en ook de toegang naar de drie verschillende themagebieden. Links bevindt zich Nortica, in het midden Serenga en rechts Jungola. Wij begonnen met Serenga, omdat we wisten dat de achtbaan in dit gebied stond.

In de toegangspoort zaten al meteen de eerste dieren. Dwergmangoesten of zoiets, een soort grote ratten. Ze waren echter moeilijk op foto vast te leggen.

Erachter bevond zich de boerderij van Wildlands, helemaal in Serenga-stijl. Door het natte weer zaten veel dieren binnen en was het er vrij sfeerloos, maar ik ben er zeker van dat dat met mooi weer anders is. Er zaten onder andere geiten en ezeltjes.

Meteen valt op hoe mooi de zoo aangelegd is en hoeveel aandacht er besteed is aan de afwerking. We komen aan een best gezellig pleintje met wat horeca en een speeltuig. Ondanks dat het park uitgestorven is, is alles toch gewoon open. Pluspunten voor Wildlands!

De volgende dieren die we tegenkomen zijn de nijlpaarden. Ze hebben een best groot verblijf.

Bovendien kan je van op verschillende plaatsen naar ze kijken.

Wat ons meteen opvalt aan Wildlands is een groot verschil met een klassieke dierentuin. Het is niet gewoon dierenverblijf naast dierenverblijf. Er is veel aandacht besteedt aan de verblijven en de interactie met de bezoekers. Je kan op erg leuke manieren naar de dieren kijken en dat valt ook bij het volgende verblijf op, waar we door een treinstel kunnen wandelen.

Op die manier kunnen we heel dicht bij de kamelen komen.

En een beetje verder zaten er nog ezels.

We verlaten de trein en zien deze djembés. Zulke leuke interactieve zaken staan doorheen heel het park en dat vind ik erg leuk om te zien.

Erachter bevond zich echter iets wat ons nog veel harder interesseerde, namelijk de gloednieuwe achtbaan Tweestryd.

Voor de achtbaan is een gezellig pleintje gecreëerd. Ook de omgeving rond de achtbaan en de wachtrij zien er erg mooi uit.

De achtbaan zelf is gebouwd door Vekoma en is een family boomerang coaster, hetzelfde type als Raik in Phantasialand. Het grote verschil is echter dat er hier twee naast elkaar staan, waardoor je dus tegen elkaar kunt racen. Wij begonnen met de rechterkant.

Oftewel de rode baan. Oftewel duurzame landbouw. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft.

Je wordt achterwaart omhoog getakeld, waarna je wordt losgelaten en door verschillende bochten en over kleine heuveltjes raast. Je gaat vervolgens terug steil omhoog en legt het hele parcours opnieuw achterwaarts af.

We zijn werkelijk alleen in het station en mogen van het erg vriendelijke personeel zowat onze zin doen. We maken dus rustig wat foto’s en switchen van zitjes in de achtbaan. Front seat, backseat, linkerkant, rechterkant… we hebben het allemaal wel eens geprobeerd. In totaal maakten we zo’n acht rondjes.

De linkerkant, of de blauwe baan, of eerlijk mijnbouw, verschilt niet zo heel veel van de andere. Persoonlijk vind ik de rode nog iets leuker.

Leuk is dat je bovenaan de lifthill een mooi uitzicht hebt over de twee banen. Daarnaast is er tijdens de rit ook best wat interactie met de andere trein en raas je ook verschillende keren door kleine gebouwtjes. Achterwaarts vind ik de rit dan weer net iets minder pittig, omdat de snelheid er dan grotendeels uit is.

In het station kan je aan het einde van de rit zien wie er gewonnen heeft en hoe lang je erover gedaan hebt. Daarnaast zie je ook hoeveel elke trein al gewonnen heeft.

Tweestryd is een leuke achtbaan die prima past binnen Wildlands. Men zet echt in op de beleving van de bezoekers en dat heeft men ook hier fantastisch gedaan. Want laten we eerlijk zijn, Tweestryd is eigenlijk gewoon een familie-achtbaan en voor ons niet enorm boeiend, maar door de totaalbeleving vonden we hem toch erg goed.

Achter Tweestryd bevindt zich een gezellig pleintje, waar het in de zomer ongetwijfeld nog een stuk gezelliger is.

Er bevinden zich een souvenirwinkel en een restaurant, die er erg mooi gethematiseerd uitzagen.

Qua dieren zaten er enkel vogels in een grote kooi.

We liepen verder en in dit verblijf zouden bavianen moeten zitten.

Ik moet toegeven, ze kunnen zich erg goed camoufleren, maar ze waren eigenlijk gewoon aan het schuilen voor de regen. Als je nu terug naar de foto hierboven kijkt, zie je dat er best wel wat bij elkaar zitten in die gaten.

Heel het themagebied Serenga is voor een groot stuk aangelegd rond één groot verblijf. Hierin bevinden zich giraffen, zebra’s, neushoorns, struisvogels en nog wat andere dieren. Op verschillende plaatsen in het themagebied heb je een mooi overzicht over het gigantische verblijf.

Maar behalve een heleboel dieren, zit er ook een attractie in verwerkt. Serenga Safari is een grote bus die doorheen het dierenverblijf rijdt.

In de zomer verwacht men hier precies grote drukte, want de wachtrijen die aangelegd zijn, zijn werkelijk gigantisch. Het viel me al op bij Tweestryd, maar hier is het niet anders.

Je zit in een grote bus die dus tussen de dieren door rijdt. Af en toe stopt de bus en vertelt de chauffeur iets. Best leuk gedaan en een unieke manier om de dieren te zien. Veel meer valt er niet over te zeggen.

Een beetje verder was een erg groot leeuwenverblijf, maar die waren vandaag nergens te bespeuren. De kans lijkt me groot dat die voor de regen gaan schuilen waren, en dat gaan wij nu ook doen. Het laatste stukje van Serenga is het indoorgedeelte Animazia.

Het gebied bestaat voornamelijk uit diverse klim- en speeltuigen voor kinderen.

Maar er bevinden zich ook enkele dieren. De eerste die we zagen waren deze schildpadden, die van hun middagmaal aan het genieten waren.

Er bevonden zich ook verschillende soorten vissen in aquaria.

En ten slotte was er nog een erg groot aquarium met zeeschildpadden.

Voor kinderen is dit een erg leuke zone waar ze zich zeker een tijdje kunnen vermaken. Het is ook uitstekend voor als het slecht weer is, zoals vandaag.

We waren rond in deze zone en begaven ons naar de volgende. Het nadeel is echter dat we nu terug helemaal naar de ingang moeten wandelen om een nieuwe themazone te kunnen betreden. Leuk omdat de themagebieden zo goed gescheiden zijn van elkaar, maar erg praktisch vind ik het toch niet.

Het tweede deel dat we betreden is Jungola. Hier start je in een kleine indoorserre, waar diverse soorten vlinders bij elkaar zitten in een tropisch paradijs. Daarnaast zagen we ook schildpadden en slangen. Mijn camera wilde hier echter niet goed meewerken. Binnen is het erg vochtig en de lens dampt meteen aan. Helaas dus geen foto’s, al was het er ook niet enorm groot.

Eenmaal buiten is het ook niet makkelijk om foto’s te maken, want het regende namelijk nog altijd. Achter de eerste serre bevindt zich een bamboedoolhof, waar we ons niet aan gewaagd hebben. Er zitten ook nog aapjes en een klein stukje verder kon je jezelf een klein stukje voorttrekken op enkele vlotten.

Voor de rest was het vooral een lang pad waar niet erg veel te doen is.

We komen uiteindelijk aan bij een uitkijkpunt, waar ik mijn favoriete dieren aantref.

Wat een prachtige dieren blijven die olifanten toch. Ook hier viel het op dat ze een erg groot verblijf hadden.

Achterin de zone bevindt zich een tweede serre, die een heel stuk groter is dan de eerste. Ook hier deed de camera in het begin wat moeilijk, maar na enig tijdje lukte het toch al een stuk beter. Bijgevolg heb ik nog wel enkele foto’s kunnen maken in wat misschien wel mijn favoriete deel van het park is.

In deze zone zaten geen vlinders, maar wel een heleboel vogels. De selectie dieren werd aangevuld met verschillende soorten apen en vleermuizen, die overdag vrij bewegingloos in de serre hingen.

Achterin het gebouw bevindt zich ook een theater, een groot restaurant en een souvenirwinkel. Wat ons echter nog meer interesseerde, was de Rimbula River, waarvan de ingang achterin de serre lag.

Je vaart dus in een bootje door de jungle. Er is niet echt veel meer te zien dan wanneer je gewoon door de serre rondloopt, maar het is wel een heerlijk relaxed tochtje op het water.

Je gaat op een gegeven moment ook een klein stukje door een tunnel, maar heel erg veel is er niet te zien. Er zijn wel misteffecten toegevoegd, maar ik heb toch het gevoel dat men hier meer mee kon doen.

Als we echter uit de tunnel kwamen, kregen we zicht op prachtige dieren, nog meer olifanten! Deze keer zelfs met een kleintje bij.

Na ons ritje Rimbula River kunnen we de olifanten ook nog vanop het pad bekijken.

Ten slotte bevinden zich ook in deze serre tal van speeltuigen.

We verlaten de serre en zetten onze tocht door het park verder. Ook dit themagebied is voor een heel groot stuk gebouwd rond één groot verblijf, namelijk dat van de olifanten. Je krijgt dan ook nog enkele keren zicht op de grote beesten, maar verder is er niet veel te zien. Helemaal op het einde van het gebied bevinden zich nog otters.

En zo komen we opnieuw aan op het centrale plein. We begeven ons naar Nortica, het laatste en kleinste themagebied van het park.

De eerste dieren die we hier zagen, waren de zeeleeuwen.

En er zat nog een iets groter beest bij ook. De website van Wildlands vertelt me dat het een Pelsrob is.

Tegenover het verblijf ligt de grote attractie van deze zone. Arctic 1 is de simulator van Wildlands.

Je wordt binnengelaten in de eerste ruimte, waar zich de voorshow afspeelt. Tegelijk dient de ruimte ook als een soort voorsorteerplaats. In de voorshow wordt duidelijk gemaakt dat men een nieuw voertuig heeft ontworpen, de Arctic 1. Deze gaat zo meteen zijn eerste testrit maken, en jij mag natuurlijk mee.

De deuren gaan open en je neemt plaats in een van de stoelen. Deze bewegen mee met de bewegingen die je ziet op het scherm. De simulator neemt je mee naar prachtige sneeuwlandschappen en ondanks dat er het één en ander misloopt, loopt het uiteindelijk wel goed af.

Het is een leuke simulator die best een leuke rit weggeeft. Veel meer kan ik er niet echt over zeggen. Zeker meepikken tijdens een bezoekje aan Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Een beetje verder in het gebied bevonden zich nog pinguïns.

En helemaal achteraan bevonden zich de ijsberen. Nortica is overduidelijk het kleinste themagebied van de drie.

Op het plein bevindt zich ook nog Terra Explorer, een eerder kleine attractie. Ik had er op voorhand iets over gezien en persoonlijk vond ik het er niet enorm boeiend uitzien, dus ben ik hem overgeslagen. Je stapt eerst in een lift die je zogezegd naar diep onder de grond brengt. In de lift zitten enkele schermen die ramen moeten voorstellen, waardoor je dinosaurussen kan zien. Leuk bedacht, maar niet enorm bijzonder.

En zo zit onze dag in Wildlands erop. Het is lastig om een dierentuin te reviewen aangezien ik het niet gewoon ben, maar ik moet eerlijk zijn dat ik mij hier prima vermaakt heb. Alles zag er zeer netjes uit, het personeel was vriendelijk en ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf totaal niet kan vinden in veelgehoorde klachten. Op veel plaatsen geen dieren te zien? Niet veel van gemerkt. Weinig te doen? Ook niets van gemerkt.

Het is wel zeker zo dat Wildlands geen gewone dierentuin is. Waar de meeste dierentuinen hok na hok zijn, neemt Wildlands je echt mee in zeer uitgebreide themagebieden. Er is oog voor afwerking en de totaalbeleving is erg goed. Ook de interactie met de dieren is door attracties of creativiteit vaak heel erg leuk. De achtbaan Tweestryd is daarop eigenlijk een perfecte aanvulling. Het enige nadeel vind ik misschien dat je telkens terug naar de ingang moet lopen om een ander themagebied te kunnen betreden. Bij mij heeft Wildlands in elk geval een zeer goede indruk nagelaten.